detector.media
19.04.2016 16:57
Кримського журналіста Миколу Семену відпустили після допиту під підписку про невиїзд
Кримського журналіста Миколу Семену відпустили після допиту під підписку про невиїзд
Затриманого сьогодні, 19 квітня, російськими силовиками в окупованому Криму журналіста Миколу Семену відпустили з допиту в ФСБ під підписку про невиїзд.

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії» з посиланням на кримського адвоката Еміля Курбедінова.

«О другій годині закінчився його допит як підозрюваного, його підозрюють за частиною 2 статті 280.1 Кримінального кодексу Росії. Висувають йому те, що він нібито підготував і відправив для публікації у "Крим.Реалії" статтю, яку російські експерти вважають екстремістською. Микола провину не визнає. Його відпустили під підписку про невиїзд», – сказав адвокат.

Він також уточнив, що все, що вилучили в будинку журналіста Миколи Семени – комп'ютери, ноутбуки, флеш-накопичувачі, література,  будуть піддані експертизі. На думку адвоката, ця процедура може зайняти два-три місяці, після чого допити триватимуть.

Двох інших кримських журналістів залучили як свідків, однак вони, пославшись на 51 статтю Конституції Російської Федерації, відмовились від свідчень.

Нагадаємо, сьогодні, 19 квітня, російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста видання «Крим.Реалії» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Про кримінальну справу щодо журналіста повідомила так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська«Відносно журналіста видання порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 280.1 КК РФ. Цим журналістом була підготовлена й опублікована стаття, в якій наводяться висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, що не дозволено ні журналістам, ні будь-кому іншому».

Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив про обшуки у ще двох кримських журналістів, крім обшуку в Миколи Семени, про який стало відомо раніше. За його інформацією, після обшуку, журналістів відвезли в управління російської ФСБ у Сімферополі. «Обшук проведено у трьох кримських журналістів і їх вивозять в управління ФСБ. Це Леньяра Абібулаєва, Люманова Руслана і Микола Семена. По-моєму, Миколі Семені висуватимуть звинувачення», – сказав Еміль Курбедінов.

Кримськотатарська журналістка Лілія Буджурова також підтвердила обшук у Миколи Семени. «Сьогодні провели обшуки у Миколи Семени, Леньяри Абібуллаєвої і Руслани Люманової.У Миколи вилучили техніку. На комп'ютері знайшли статті, написані для Крим.Реалії.  Обшук закінчено, наразі Семену вивозять на допит, ймовірно в ФСБ. Зв'язок телефоном з ним перервався», - написала Ліля Буджурова у Facebook.

Водночас підконтрольний російській окупаційній владі Криму сайт «Крыминформ» повідомляє про проведення обшуків російськими силовиками у кримських журналістів за сімома адресами. 

Координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що наразі правозахисники намагаються зв'язатися із журналістами, які після обшуків затримані сьогодні, 19 квітня, в окупованому Росією Криму.

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала у справі про начебто «сепаратизм». Він назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович прокоментувала затримання російськими силовиками журналістів у Криму. «Дуже занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму, буду далі стежити за http://investigator.org.ua/ru/news/178093/», - написала  Дуня Міятович у своєму Twitter.

На фото - Микола Семена

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY