detector.media
19.04.2016 15:20
Мінінформполітики скаржиться Дуні Міятович на затримання журналістів у Криму - вона занепокоєна
Мінінформполітики скаржиться Дуні Міятович на затримання журналістів у Криму - вона занепокоєна
Міністерство інформаційної політики України готує звернення у зв'язку з обшуками і затриманнями ФСБ кримських журналістів в окупованому Росією Криму 19 квітня.

Про це повідомила у Facebook радник глави українського відомства Еміне Джеппар.

«Готуємо звернення Мінінформу до правоохоронних органів України, міжнародних організацій, у тому числі, представнику ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуні Міятович щодо обшуків і затримання журналістів», – написала вона.

«З Криму підтверджують інформацію про 7 обшуків - поки відомі імена трьох журналістів - дві кримські татарки Леньяра Абібуллаєва, Руслана Люманова - і Миколи Семени», - написала Еміне Джеппар.

Пізніше стала відома реакція Дуні Міятович на затримання журналістів у Криму.

«Дуже занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму, буду далі стежити за http://investigator.org.ua/ru/news/178093/  », - написала Дуня Міятович у своєму Twitter.

Нагадаємо, сьогодні, 19 квітня, російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста видання «Крим.Реалії» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Про кримінальну справу щодо журналіста повідомила так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська«Відносно журналіста видання порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 280.1 КК РФ. Цим журналістом була підготовлена й опублікована стаття, в якій наводяться висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, що не дозволено ні журналістам, ні будь-кому іншому».

Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив про обшуки у ще двох кримських журналістів, крім обшуку в Миколи Семени, про який стало відомо раніше. За його інформацією, після обшуку, журналістів відвезли в управління російської ФСБ у Сімферополі. «Обшук проведено у трьох кримських журналістів і їх вивозять в управління ФСБ. Це Леньяра Абібулаєва, Люманова Руслана і Микола Семена. По-моєму, Миколі Семені висуватимуть звинувачення», – сказав Еміль Курбедінов.

Кримськотатарська журналістка Лілія Буджурова також підтвердила обшук у Миколи Семени. «Сьогодні провели обшуки у Миколи Семени, Леньяри Абібуллаєвої і Руслани Люманової.У Миколи вилучили техніку. На комп'ютері знайшли статті, написані для Крим.Реалії.  Обшук закінчено, наразі Семену вивозять на допит, ймовірно в ФСБ. Зв'язок телефоном з ним перервався», - написала Ліля Буджурова у Facebook.

Водночас підконтрольний російській окупаційній владі Криму сайт «Крыминформ» повідомляє про проведення обшуків російськими силовиками у кримських журналістів за сімома адресами. 

Координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що наразі правозахисники намагаються зв'язатися із журналістами, які після обшуків затримані сьогодні, 19 квітня, в окупованому Росією Криму.

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала у справі про начебто «сепаратизм».

На думку Юрія Луканова, відбувається  жорсткіше продовження тієї політичної лінії, яка вже здійснювалася в окупованому Росією Криму раніше. На півострові періодично відбуваються обшуки у кримських журналістів, їх затримували, допитували, а проти Анни Андрієвської порушили кримінальну справу.

Раніше Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY