detector.media
14.04.2016 12:25
Журналісти Сумщини пропонують НСЖУ визначити «ворогів реформування преси»
Журналісти Сумщини пропонують НСЖУ визначити «ворогів реформування преси»
Журналісти Сумщини звернулися до Національної спілки журналістів України (НСЖУ) з ініціативою започаткувати до Дня журналіста «номінацію» «вороги реформування преси». Відповідне звернення за підписом голови ГО «Асоціація регіональних ЗМІ Сумщини», головної редакторки газети «Білопільщина» Наталії Калініченко надійшло на ім`я першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка.

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Як ідеться у зверненні медійників Сумщини, протягом 10 років Спілка визначає «ворогів преси», і цей список, за твердженням журн6алістів, певною мірою «ставить на місце» гнобителів преси.

Цьогоріч комунальні ЗМІ переживають відповідальний етап реформування.  «Цей процес – складний і не всіма співзасновниками газет – органами  влади і місцевого самоврядування – підтримується. У нашій області, зокрема, в кількох районах та містах ведеться відкритий саботаж та перешкоджання реформуванню ЗМІ. Незаконні дії посадовців сьогодні оскаржуються в судах, а деякі рішення – вже у виконавчій службі. Але бюрократична машина працює дуже повільно, а час на впровадження Закону про реформування – обмежений», – йдеться у зверненні.

«Поспілкувавшись зі своїми колегами-редакторами, вносимо пропозицію: Національній спілці журналістів України до Дня журналіста України встановити номінацію «вороги реформування преси». До цієї номінації внести тих представників влади, які найбільше порушують Закон України «Про реформування державних та комунальних засобів масової інформації», які саботують виконання цього закону, втручаються у роботу редакцій, звільняють редакторів», - пропонують журналісти Сумщини.

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, така номінація в нинішніх умовах дійсно актуальна, адже права редакцій у процесі реформування порушуються не тільки на Сумщині.

«На жаль, маємо прикрі випадки, коли влада тисне не тільки на невеликі районні газети, а й на  відомі обласні видання. Останнім часом дуже частими стали прецеденти з незаконним звільненням редакторів, намаганням відібрати в газет приміщення, позбавити права брати участь у пілотному проекті з реформування, – зазначив Сергій Томіленко. – Ми неодноразово закликали владу, парламентарів, правоохоронні органи адекватно реагувати на подібні правопорушення та вживати відповідних дій щодо покарання винних. Адже такі випадки – це брутальне ігнорування державної медіаполітики. Тож столичні партійні керівники  і посадовці мають відповідати за дії своїх представників на місцях. Брати відповідальність за «ворогів».

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

7 квітня голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що станом на сьогодні до Комітету надійшло 291 звернення від редакцій друкованих ЗМІ, які заявили про свою участь у реформуванні згідно Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко також повідомив, що Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України з листом, в якому висловив прохання доручити органам державної влади сприяти трудовим колективам редакцій ЗМІ в реалізації Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та забезпечити прийняття рішення про реформування та спосіб реформування.  «В конфліктах представників влади і редакцій ми будемо підтримувати трудові колективи», - заявив він.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY