detector.media
10.03.2016 13:51
Нацрада відклала питання про продовження ліцензії каналу Tonis через сумніви в прозорості власності
Нацрада відклала питання про продовження ліцензії каналу Tonis через сумніви в прозорості власності
10 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила відкласти розгляд питання про продовження ліцензії телеканалу Tonis на ефірне аналогове мовлення в Києві (25 ТВК) та Миколаєві (29 ТВК) на підставі вимог законодавства про прозорість медіавласності.

Строк дії ліцензії спливає 18 червня. Нацрада відклала заяву каналу про продовження ліцензії та зобов’язала мовника впродовж місяця надати Нацраді інформацію про учасників, що володіють істотною участю, та кінцевого бенефіціара, а також інформацію про їхні доходи й витрати й інші документи, необхідні для прозорості медіавласності.

Tonis надав Нацраді перелік своїх власників:

Також канал надав перелік пов’язаних осіб:

Згідно з поданими документами, кінцевим бенефіціарним власником каналу Tonis є громадянин Чехії Петр Зіка. За словами заступниці голови Нацради Уляни Фещук, він проживає на Кіпрі, де його адреса схожа з адресами інших учасників структури власності. Частина з пов’язаних осіб перебувають в офшорних зонах.

Уляна Фещук звернула увагу керівника каналу Tonis Олександра Бутка, що канал має Нацраді надати всі документи іноземних учасників у перекладі українською мовою, а також надати статути компаній, які входять до структури власності каналу.

«Ми починаємо дивитися за структурою власності ліцензіатів, - сказав голова Нацради Юрій Артеменко. - Це стосується не лише Tonis, а й інших – так само це стосується лисичанської ТРК “Акцент”, яка хоче переоформити ліцезію». (Нацрада перенесла розгляд питання ТРК «Акцент» через відсутність її представників на засіданні.)

Директор телеканалу Tonis Олександр Бутко сказав, що мовник надасть Нацраді всі додаткові документи, але від цього структура власності та кінцевий бенефіціар не зміняться.

Нагадаємо, в лютому 2015 року голова Нацради Юрій Артеменко заявив: Генеральна прокуратура України встановила, що син колишнього Президента України Олександр Янукович опосередковано володіє телеканалами Tonis (ТОВ «Телеканал "Тоніс"»), Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"») і Dobro (ТОВ «ТРК "Нові комунікації"»). Прес-секретар Олександра Януковича Юрій Кірасир цю інформацію заперечив.

Колишній власник каналу Tonis Володимир Костерін влітку 2014 року в інтерв’ю Hubs розповів, що був змушений віддати канал представникам минулої влади. «Був дуже сильний тиск на моїх партнерів по іншим бізнесам, на колег і менеджерів. Відкривалися кримінальні справи, людей допитували в прокуратурі. Я змушений був віддати Tonis представникам минулої влади, щоб зняти цей тискЯ дав команду переписати акції (каналу) на компанії, список яких мені надали», - повідомив пан Костерін і додав, що «покупець» заплатив у десять разів менше ринкової ціни каналу, але не йому особисто, а менеджменту й низці посередників, як відступні.

Ще у 2011 році журналістське розслідування «Наших грошей» виявило, що кінцевими власниками телеканалу Tonis можуть бути Олександр Янукович і Сергій Арбузов.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY