detector.media
03.03.2016 16:58
Нацрада пожаліла НЛО TV, бо той обіцяє запустити власні позначки для недитячого контенту
Нацрада пожаліла НЛО TV, бо той обіцяє запустити власні позначки для недитячого контенту
Телеканал НЛО TV розглядає можливість додаткового маркування контенту, потенційно шкідливого для дітей. Про це повідомив директор каналу Іван Букрєєв 3 березня на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, де розглядалися результати позапланової перевірки НЛО TV.

Перевірка проводилася за скаргою громадянки Добель О.В. щодо показу в ранковому ефірі НЛО TV 29 листопада 2015 року недитячого мультфільму «Експедиція на Сатурн», на який, за даними Нацради, в каналу не було прокатного посвідчення.

Перевірка встановила, що НЛО TV дійсно показував цей мультфільм без прокатного посвідчення, яке отримав аж через місяць після трансляції – 29 грудня 2015 року. До того ж, у прокатному посвідченні для фільму було встановлено індекс аудиторії «14», який, відповідно до чинного на моменту показу положення про прокатне посвідчення, передбачав часові обмеження: контент з індексом «14» міг транслюватися з 18:00 до 6:00, тобто не о 9-й ранку.

Іван Букрєєв акцентував, що за чинним законодавством (новою редакцією положення про прокатні посвідчення) телеканал уже може транслювати цей продукт без часових обмежень. Втім, колектив НЛО TV розглядає можливість запровадити додаткове маркування потенційно шкідливого для дітей контенту.

«З огляду на останні зміни в законодавстві щодо фільмів, не призначених для перегляду особами до 16 років і до 12 років, у нас у колективі є певні міркування щодо додаткового маркування контенту, потенційно шкідливого для молодшого глядача. Адже зараз ми можемо транслювати фільми з індексом 16 у будь-який час, 18 – з 22.00, а передачі взагалі ніяк не маркуємо. Тому всередині колективу є певні ідеї щодо додаткового інформування до початку тієї чи іншої передачі, що цей контент може містити шкоду», - розповів пан Букрєєв.

Водночас пан Букрєєв погодився, що станом на 29 листопада 2015 року НЛО TV не мав права показувати «Експедицію на Сатурн» о 9-й ранку. «Стався людський фактор: ми не врахували, що в мультфільму не загальна аудиторія, а 14», - пояснив він.

Проект рішення Нацради передбачав оголошення НЛО TV попередження. Але заступниця голови Нацради Уляна Фещук запропонувала не застосовувати санкцію: «Ми розуміємо, що зараз цей мультфільм може транслюватися в будь-який час. Враховуючи, що ліцензіат уже отримав прокатне посвідчення, пропоную не оголошувати попередження, а взяти до відома порушення та зобов’язати привести діяльність у відповідність до законодавства. Ми бачимо спроби компанії саморегулюватися. І будемо дивитися, як це саморегулювання буде відбуватися».

Зрештою, всі члени Нацради одноголосно підтримали пропозицію Уляни Фещук.

Нагадаємо, що 16 січня набула чинності нова редакція Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, що запровадила нові п’ять індексів глядацької аудиторії для фільмів і серіалів: «ДА» (дитяча аудиторія), «ЗА» (загальна аудиторія), «12», «16» та «18», із яких часові обмеження для показу передбачені тільки для останнього. Відповідно, телеканали зможуть показувати фільми з індексами «ДА», «ЗА», «12» і «16» у будь-який час, а «18» — з 22:00 до 6:00.

28 січня Нацрада винесла на громадське обговорення проект нової редакції Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована. Система позначок приводиться у відповідність до нової редакції положення про прокатні посвідчення, але також Нацрада хоче зобов’язати мовників у передачах, що можуть завдати шкоди дитині, розміщувати спеціальне графічне попередження для аудіовізуального контенту протягом усієї передачі або звукове попередження для аудіоконтенту на початку передачі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY