detector.media
22.10.2015 20:23
На «Молодості» представлять фільм Аскольда Курова про Олега Сенцова
На «Молодості» представлять фільм Аскольда Курова про Олега Сенцова

На 45-му Київському міжнародному кінофестивалі «Молодість» буде презентовано документальний фільм російського режисера Аскольда Курова «З.О.С.» («Звільніть Олега Сенцова»). Стрічка вийде на екрани у 2016 році, але глядачі «Молодості» зможуть побачити готові епізоди в рамках спецподії фестивалю, повідомляє прес-служба «Молодості».

 

Фільм «З.О.С.»оповідає про обставини справи Олега Сенцова, українського режисера та сценариста, затриманого російськими спецслужбами у Криму за начебто підготовку теракту проти пам'ятника Леніна. Після сумнівного судового процесу 25 серпня Олега Сенцова засудили на 20 років за створення терористичної організації, пов'язаної з українськими націоналістами.

 

Український режисер свою провину не визнає, а з вимогою відпустити його з-за грат виступили Педро Альмодовар, Андрій Звягінцев, Вім Вендерс та багато інших особистостей зі світу кіно. Тому окрім фокусу на фігурі самого Олега Сенцова, у документальній стрічці Аскольда Курова йдеться про тих, хто намагається врятувати режисера.

 

Фільм є спільним проектом як у фінансовому аспекті (кошти на виробництво збирали шляхом краудфандінгу), так і за складом команди. Російський режисер Аскольд Куров працює над картиною разом з молодим українським документалістом Андрієм Литвиненком, попередні роботи якого включають епізоди з альманахів «Поза Євро», «Україна_голоси», «Євромайдан. Чорновий монтаж».

 

Аскольд Куров - учень режисерки Марини Разбєжкіної та художнього керівника московського «Театру.doc» Михайла Угарова. Він працював над кіноальманахом «Зима, уходи!», який показували на «Молодості» 2012 року. Пан Куров разом з іншими молодими режисерами фіксував протестні акції зими 2011-2012 років. За свій перший фільм «Ленінленд» Аскольд Куров отримав «Кентавра» фестивалю «Послання до людини» за найкращий дебют. Також серед попередніх робіт режисера - фільм «Діти 404» про ЛГБТ-підлітків, який схвально сприйняли на міжнародних фестивалях.

 

Як писала «Детектор медіа», Аскольд Куров розповів про зйомки документального фільму про Олега Сенцова під час майcтер-класу в рамках фестивалю Docudays UA в березні 2015 року. Збір коштів на створення стрічки розпочався у квітні 2015 року. 7 квітня про збір коштів написало всесвітньовідоме видання про кіно Hollywood Reporter. Крім Аскольда Курова та Андрія Литвиненка в проекті задіяні продюсер Олега Сенцова Ольга Журженко та учасники проекту «Термін» продюсери Марія Гаврилова й Максим Туул.

 

Нагадаємо, що показ робочої версії документального фільму «Звільніть Олега Сенцова» російського документаліста Аскольда Курова став спеціальною подією Днів українського кіно в Берліні влітку 2015 року.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY