detector.media
13.10.2015 17:56
СБУ погоджується з видавцями і Спілкою журналістів щодо необхідності виваженості цінової політики «Укрпошти»
СБУ погоджується з видавцями і Спілкою журналістів щодо необхідності виваженості цінової політики «Укрпошти»

Служба безпеки України поділяє стурбованість Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) та Національної спілки журналістів України (НСЖУ) заявами Міністерства інфраструктури щодо ролі преси в державі та підтримує позицію НСЖУ, що державне підприємство «Укрпошта» має здійснювати виважену цінову політику щодо мас-медіа.

 

Однак врегулювання цих питань не відноситься до компетенції органів державної безпеки та потребує ретельного вивчення відповідальними державними органами. Про це йдеться в відповіді СБУ на звернення генерального директора УАВПП Олексія Погорєлова, копію якого «Детектор медіа» отримала від НСЖУ.

 

Нагадаємо, що НСЖУ та УАВПП обурило висловлювання першого заступника міністра інфраструктури Володимира Шульмейстера про те, що «видання газет і журналів давно втратило свою соціальну функцію і є видом підприємницької діяльності, а їх власники зацікавлені в отриманні максимального прибутку». Таку оцінку медіа він дав у листі, адресованому НСЖУ у зв`язку з підвищенням тарифів на доставку періодичної преси, які з 1 січня 2016 року мають зрости щонайменше на 56,1%.

 

«Наявна в СБ України інформація свідчить про зростання ролі преси, особливо під час проведення суспільно важливих заходів у житті держави, у формуванні громадської думки, електоральних настроїв тощо. В умовах інформаційно-психологічної війни, у якій широко застосовується маніпулювання  суспільною свідомістю, формування російськими засобами масової комунікації викривленої інформаційної картини, соціальна функція українських друкованих засобів масової інформації лише зростає. Особливої ваги вона набуває для тих верств населення, котрі на сьогодні розглядають друковані ЗМІ як основні джерела отримання  інформації - люди похилого віку, мешканці сільської місцевості та ін., які не користуються мережею інтернет  та не є користувачами соціальних мереж. У тому числі, необхідно звернути увагу на особливу роль преси у зоні проведення АТО, де є певні тимчасові складнощі із прийомом теле- та радіосигналів українських мовників...», - йдеться в листі СБУ.

 

Водночас СБУ наголошує на необхідності вжити додаткові заходи, у тому числі з боку громадських організацій і суспільства, щодо недопущення втягування мас-медіа їх власниками в реалізацію своїх політичних та економічних цілей.

 

 

 

 


 

 

Нагадаємо, нові підвищені тарифи на доставку преси були затверджені наказом Міністерства інфраструктури від 20 серпня № 335 та зареєстровані в Міністерстві юстиції 8 вересня. 19 вересня наказ було офіційно опубліковано в «Урядовому кур'єрі», після чого документ набув чинності. Застосовуватися тарифи будуть із січня 2016 року. Але вже зараз, формуючи передплатну ціну на свої видання (а передплатна кампанія стартувала 28 вересня), видавці мають враховувати нові підвищені тарифи та збільшувати вартість передплати для читачів.

 

Видавці та НСЖУ протестували проти запропонованих «Укрпоштою» розмірів тарифів ще на етапі оприлюднення їх проекту, але їхні пропозиції не були враховані, тож вони нині добиваються перегляду документа. 6 жовтня відбувся спільний круглий стіл сторін, про який писала «Детектор медіа», однак консенсусу не було досягнуто.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY