detector.media
15.07.2015 12:34
Дев’ять телеканалів порушують умови прокатних посвідчень – Нацрада звернеться до суду щодо штрафів
Дев’ять телеканалів порушують умови прокатних посвідчень – Нацрада звернеться до суду щодо штрафів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення склала протоколи про адміністративні правопорушення щодо недотримання умов прокатних посвідчень фільмів і серіалів дев'ятьма телеканалами - «1+1», «2+2», ICTV, «Україна», НЛО TV, Новий канал, НТН, СТБ, Business. Нацрада вирішили передати ці адмінпротоколи до суду для накладення штрафів на мовників.

 

Відповідні рішення Нацрада ухвалила на засіданні 15 липня на підставі позапланових перевірок 10 телеканалів. Перевірка підтвердила дані тижневого моніторингу Нацради, що дев'ять каналів із десяти транслюють фільми та серіали в час, який не відповідає індексу глядацької аудиторії в прокатних посвідченнях, та з невідповідними візуальними позначками. По кожному з дев'яти каналів складено від одного («1+1», Business) до 19 («Україна») протоколів за кожним фактом порушення - загалом 73 протоколи.

 

Щодо десятого телеканалу - Tonis - Нацрада прийняла рішення взяти результати перевірки до відома, оскільки там порушення не стосувалися умов прокатного посвідчення, а лише відсутності візуальної позначки «зелене коло» під час трансляції фільмів із загальною аудиторією.

 

Телеканали просили не призначати щодо них санкцій, оскільки разом з Держкіно розробили новий проект Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, який Держкіно передало на погодження Міністерству культури України та іншим міністерства і яке після такого погодження має бути затверджене постановою Кабінету Міністрів. Однак голова Нацради Юрій Артеменко зауважив, що наразі чинним є інше положення, яке телеканали порушують.

 

За передачу адмінпротоколів до суду проголосували п'ятеро членів Нацради із семи, утрималися Григорій Шверк і Катерина Котенко.

 

Відповідно до статті 164-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення умов розповсюдження й демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням, накладається штраф у розмірі від 340 до 595 грн з конфіскацією фільмопокій та грошей, отриманих від демонстрування, продажу або передачі в прокат, а за повторне порушення протягом року - від 595 до 1190 грн із конфіскацією. Штрафи накладаються не на телеканали, а на відповідальних осіб, оскільки це адміністративна відповідальність. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY