detector.media
24.06.2015 18:28
Держкіно стверджує, що не мало підстав відмовити «Україні» в прокатному посвідченні серіалу «ФЕС»
Держкіно стверджує, що не мало підстав відмовити «Україні» в прокатному посвідченні серіалу «ФЕС»

Державне агентство України з питань кіно заявляє, що не мало жодних правових підстав для відмови каналу «Україна» у видачі державного посвідчення на право демонстрації і розповсюдження (прокатного посвідчення) телесеріалу «ФЕС». Про це йдеться в офіційному повідомленні прес-служби Держкіно у відповідь на заяву генерального директора «1+1 медіа» Олександра Ткаченка, що Держкіно видало прокатне посвідчення серіалу «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань», який є переробленим російським серіалом «Слід», що раніше транслювався на каналі «Україна».

 

«Під час прийняття рішення про видачу згаданого прокатного посвідчення не було порушено жодної норми чинного законодавства України й дотримано всіх передбачених для таких випадків процедур, включно з переглядом зазначеного серіалу Експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно. Оскільки Держкіно є центральним органом виконавчої влади, воно діє виключно в межах повноважень, визначених законом. Жодних правових підстав для відмови у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «ФЕС» у Держкіно не було», - йдеться в заяві відомства.

 

Водночас Держкіно визнає, що в чинному законодавстві, яке регулює кінематографію, є прогалини. Для їх усунення Держкіно ініціювало розробку і прийняття підзаконного акту, який би встановлював чіткі критерії для визначення фільмів, вироблених фізичними чи юридичними особами держави-агресора, за «максимально прозорою й зрозумілою бальною системою». За такою системою кожному фільму нараховуються бали за об'єктивними показниками (громадянство авторів, виконавців та ключових членів знімальної групи фільму, місця основних зйомок та робіт монтажно-тонувального періоду тощо) і при певній їх сукупній кількості визначається країна виробництва фільму чи його статус як продукту спільного виробництва.

 

«Крім того, нагадуємо, що ще із серпня минулого року Держкіно з власної ініціативи дуже уважно й прискіпливо ставилося до питання допуску російського продукту на українські екрани. Свідченням цьому є офіційна відмова у видачі, а також анулювання прокатних посвідчень майже 400 фільмам і серіалам російського виробництва за неповний рік такої роботи», - йдеться в заяві Держкіно.

 

Держкіно запевняє, що готове забезпечити «об'єктивний і прозорий розгляд» будь-яких скарг чи претензій щодо виданих прокатних посвідчень із залученням широкої громадськості.

 

Нагадаємо, 24 червня на прес-конференції Олександр Ткаченко заявив, що Державне агентство України з питань кіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна». Він дізнався про отримання прокатного посвідчення 23 червня. У телефонній розмові з паном Ткаченком цю інформацію підтвердив голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко.

 

Пан Іллєнко пояснив пану Ткаченку видачу посвідчення тим, що формальні ознаки серіалу відповідали законодавству про кінематографію: країна-виробник - Україна, рік виробництва - 2015-й. За даними пана Ткаченка, серіал нібито вироблений каналом «Україна». «Насправді ж це старий серіал, у якому було дознято декілька сцен. Працівників російських силових структур перевдягли у форму без знаків розрізнення. В оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалась федеральною, у новій назві заявлена фактологічна. Тобто це якась квазісилова структура, але за суттю своєю це абсолютно російський серіал», - зазначив пан Ткаченко.

 

Він пообіцяв подавати скаргу до Держкіно, а за відсутності реакції - судитися. На його думку, такий крок перекреслює процес розвитку виробництва вітчизняних серіалів, який щойно почався.

 

На тій же прес-конференції перший заступник голови Держкіно Андрій Ящишин запевнив, що агентство розбереться із ситуацією навколо видачі прокатного посвідчення серіалу «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань». Він також повідомив, що планується зміна експертної комісії Держкіно з питань розповсюдження та демонстрування фільмів.

 

Як відомо, 4 червня, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». Закон забороняє:

- розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації) та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, вироблених після 1 серпня 1991 року;

- трансляцію (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора (Російської Федерації) після 1 січня 2014 року;

- трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;

- трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті Міністерства культури України (цей перелік складається на підставі звернень Ради національної безпеки й оборони, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення). При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні під власним ім'ям (псевдонімом) або як виконавець будь-якої ролі, виконавець музичного твору, що використовується в аудіовізуальному творі, автор сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер.

 

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко водночас заявив, що під заборони згідно із законом щодо захисту інформаційного телерадіопростору України не підпадають фільми й серіали, вироблені у копродукції з Україною. 

 

Тим часом Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила певні проблеми з контролем за виконанням телеканалами закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». У процесі моніторингу Нацрада зіштовхнулася з неможливістю визначити з ефіру дату виробництва серіалів, що транслюються на українських каналах. Також Нацрада виявила серіал героєм якого є працівник Міністерства внутрішніх справ СРСР, але цей орган СРСР не входить до переліку тих, які заборонено популяризувати.

 

 «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY