detector.media
13.05.2015 13:23
Рада прийняла за основу законопроект про поліпшення доступу ЗМІ до засідань парламентських комітетів
Рада прийняла за основу законопроект про поліпшення доступу ЗМІ до засідань парламентських комітетів

13 травня Верховна Рада прийняла за основу законопроект Павла Різаненка (фракція «Блок Петра Порошенка») № 1228 «Про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України». Законопроект підтримали 246 народних депутатів.

 

Законопроект передбачає, що представники ЗМІ матимуть право бути присутніми на засіданнях комітетів, крім випадків, коли за рішенням комітету проводиться закрите засідання. Тоді як у чинному законі зазначено, що журналісти «можуть бути запрошені».

 

Крім того на відкритих засіданнях комітету представники ЗМІ матимуть право здійснювати звукозапис, кіно- і відеозйомку, трансляцію засідання по радіо і телебаченню. Наразі в законі ця норма прописана так: «Здійснення звукозапису, кіно- і відеозйомок, трансляція засідання по радіо і телебаченню проводяться за згодою головуючого на засіданні комітету. Якщо хтось із членів комітету не підтримує згоди головуючого на засіданні комітету з цього питання, приймається рішення комітету».

 

Обговорюючи законопроект, народний депутат Микола Томенко (фракція «Блок Петра Порошенка») звернув увагу на те, що третина парламентських комітетів мають приміщення, розраховані лише на 30-50 осіб і запропонував якось вирішувати цю проблему. Також він виступив за впровадження більш жорсткої норми: обов'язкову онлайн-трансляцію засідань комітетів (як це має місце з онлайн-трансляцією Верховної Ради), а також онлайн-трансляцію засідань уряду.

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав депутатів підтримати законопроект і нагадав, що він особисто робить усе й робитиме надалі, щоб робота Верховної Ради та комітетів була якомога більш публічною.

 

Нагадаємо, протягом 2012-2014 років мали місце інциденти, коли журналісти не мали змоги потрапити на засідання парламентських комітетів. Представники громадськості пропонували вести на сайті парламенту прямі трансляції засідань комітетів.

 

Нагадаємо, 3 грудня 2014 року Павло Різаненко зареєстрував законопроект № 1228 «Про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України».

 

10 грудня 2014 року Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував прийняти його в першому читанні за основу. Голова комітету Вікторія Сюмар запропонувала всім комітетам оприлюднювати на своїх сайтах анонси засідань із порядками денними та стенограми засідань, як це робить Комітет свободи слова.

 

11 грудня 2014 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 1405 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості онлайн-трансляції відкритих засідань комітетів Верховної Ради України», внесений Миколою Томенком і групою народних депутатів. 24 грудня 2014 року цей проект підтримав Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

23 грудня 2014 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 1591 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України», розроблений громадським рухом «Чесно» та експертами громадської коаліції «Реанімаційний пакет реформ» і внесений групою народних депутатів, серед яких - Сергій Лещенко і Мустафа Найєм. 4 лютого цей проект підтримав Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

29 січня голова Верховної Ради Володимир Гройсман підписав розпорядження, згідно з яким комітети Верховної Ради зобов'язані на парламентському порталі інформувати про свої засідання та публікувати відповідні протоколи, стенограми, аудіозаписи, прийняті комітетом акти тощо. Також спікер зобов'язав апарат Верховної Ради забезпечити оприлюднення на сайті парламенту інформації про майно, доходи й витрати депутатів, а також списків помічників-консультатів нардепів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY