detector.media
05.05.2015 11:11
ZIK 8 травня проведе телемарафон «Друга світова: від війни до війни»
ZIK 8 травня проведе телемарафон «Друга світова: від війни до війни»

У День пам'яті і примирення, 8 травня, телеканал ZIK наживо проведе тригодинний телемарафон «Друга світова: від війни до війни», присвячений 70-річчю завершення Другої світової війни на території Європи. Прямий ефір розпочнеться о 21:00 із двох студій каналу - київської та львівської. Про це повідомляє прес-служба каналу.

 

У студіях разом з гостями ефіру - істориками, політологами, державними і громадськими діячами, військовими - обговорюватимуть такі теми: День перемоги чи День пам'яті; чи готова Україна відмовитися від визначення «Велика вітчизняна війна» та перейти на європейський формат вшанування жертв найбільшої трагедії ХХ століття; паралелі між Другою світовою війною і нинішніми подіями на сході України.

 

Також спеціально для проекту журналісти каналу ZIK підготували цикл сюжетів, присвячених Другій світовій війні, ролі України й українців у ній. Глядачам запропонують виїзний репортаж із Бресту, де 22 вересня 1939 року відбувся спільний німецько-радянський парад «із нагоди» вторгнення військ нацистської Німеччини і СРСР у Польщу. Завдяки підтримці телерадіокомпанії Deutsche Welle під час телемарафону вийде спеціальний матеріал із Німеччини про те, як сьогодні німці оцінують події 70-річної давнини.

 

У рамках прямого ефіру транслюватимуться новинні блоки про те, як минуло 8 травня у різних містах України. Щопівгодини на прямий зв'язок зі Львовом і Києвом з передової на сході виходитимуть журналісти проекту «На периметрі». Вони повідомлятимуть останні новини із фронту, прогнози військових щодо подальшого розвитку подій на сході, чи очікують вони нової хвилі агресії з боку бойовиків. Розкажуть про настрої місцевого населення і їхнє ставлення до дат 8 і 9 травня. Плануються включення з Польщі та Росії.

 

У київській студії ZIK працюватиме автор і ведучий проекту «Історична правда», журналіст і дослідник історії Вахтанг Кіпіані, у львівській студії - редактор «Історичної правди», ведуча Ольга Мовчан.

 

«Телемарафон "Друга світова: від війни до війни" - це спроба по-новому подивитися й осмислити події 1939-1945 років, відкинувши всі міфи і стереотипи, які нав'язувалися нам про "Велику вітчизняну війну" упродовж багатьох десятиліть, - розповів керівник проекту Віталій Крутяков. - На жаль, лише зараз, коли вже у ХХІ столітті Україна знову зіткнулася із військовою агресією, ми, чи частина із нас, почали інакше сприймати історію тих кривавих часів. Війна - це завжди смерть і руйнації, це завжди трагедія для всіх її учасників. Тож що ми оберемо: за радянською традицією, радісно святкуватимемо 9 травня, як День перемоги, чи винесемо уроки з минулого, разом зі всією європейською спільнотою вшановуватимемо пам'ять жерт війни між двома людиноневисницькими режимами?».

 

Нагадаємо, 24 березня Президент Петро Порошенко підписав указ «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни». Згідно з документом, щороку 8 травня в Україні буде відзначатися День пам'яті та примирення. 9 травня залишатиметься Днем Перемоги (цього року відзначатиметься 70-та річниця перемоги над нацизмом у Європі). Водночас 2 вересня 2015 року відзначатиметься 70-та річниця завершення Другої світової війни.

 

Державний комітет телебачення і радіомовлення рекомендував ЗМІ висвітлювати 70-ті роковини перемоги над нацизмом у Європі в дусі пам'яті та примирення, використовуючи методичні матеріали Українського інституту національної пам'яті, з якими можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо.

 

З 24 квітня до 11 травня в ефірі телеканалів СТБ, ICTV, М1 та Нового каналу транслюється соціальний ролик «Ветерани», присвячений Дню пам'яті і перемоги у Другій світовій війні власного виробництва медіахолдингу StarLightMedia. Крім того канал СТБ випустив в ефір до дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні ролик «Щоб пам'ятали», у якому знявся російський музикант Андрій Макаревич.

 

За ініціативи уряду український кінорежисер Олесь Санін («Поводир») у взаємодії з Українським інститутом національної пам'яті зняв серію з 12 відеороликів, які демонструють роль України у перемозі над нацизмом у Європі під час Другої світової війни.

 

Телекомпанія «Ера» до дня пам'яті та примирення та дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні почала показувати серію соціальних роликів власного виробництва «Останній день війни».

 

Телеканал «Інтер» 9 травня із 7.00 у прямому ефірі транслюватиме багатогодинний марафон «Наша Перемога», ведучими якого будуть Анастасія Даугуле і Роман Кадемін. Цього ж дня о 12.30 на «Інтері» відбудеться прем'єра документального спецпроекту власного виробництва «День Перемоги. Повернення». Герої фільму - учасники бойових дій та ветерани Другої світової війни. А увечері о 20:30 «Інтер» також покаже святковий концерт власного виробництва «Перемога. Одна на всіх». Також до 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні промо-команда телеканалу «Інтер» підготувала ролик за мотивами радянського фільму «В бій ідуть одні старі».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY