detector.media
10.04.2015 14:08
Журналістські організації вимагають від української влади відреагувати на затримання журналістів у Криму
Журналістські організації вимагають від української влади відреагувати на затримання журналістів у Криму

Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України вимагають від української влади офіційної реакції на події в окупованому Росією Криму, пов'язані з обшуками у домівках кримських журналістів та їхніми допитами з боку окупаційних спецслужб півострова. Про це йдеться у спільній заяві обох організацій, поширеній 10 квітня.

 

На думку НМПУ та НСЖУ, реакція від державних органів України тим більше потрібна, оскільки такі факти вже стали негативною тенденцією, яка свідчить про повномасштабне згортання свободи слова у Криму.

 

Зокрема, 9 квітня стало відомо про обшук у квартирі колишнього заступника головного редактора видання BlackSeaNews, члена НСЖУ з 2006 року Тетяни Гучакової. Після російської анексії Криму редакція BlackSeaNews переїхала до Києва. Але Тетяна Гучакова не змогла залишити півострів через свою хвору 78-річну матір.

 

Обшук тривав 10 годин. У Тетяни Гучакової було вилучено всю її комп'ютерну техніку. Її саму відвезли на нічний допит, який згідно з нормами процесуального кодексу Росії, не може тривати поза межами робочого часу співробітників спецслужб. Наразі невідомо, в межах якої кримінальної справи проводився обшук у її квартирі та який процесуальний статус має журналістка. Зранку 10 квітня стало відомо, що пані Гучакову відпустили пізно увечері додому.

 

НСЖУ і НМПУ звернулися по допомогу в отриманні інформації про затримання та сприяння в захисті прав колеги до Союзу журналістів Росії (в рамках діалогу між професійними журналістськими організаціями, ініційованого Офісом Представника ОБСЄ у справах свободи слова).

 

7 квітня на допит до кримського управління ФСБ була викликана колишня редактор «Центру журналістських розслідувань» Анна Шайдурова. Допит відбувся 8 квітня. Виявилося, що її допитали в кримінальній справі, яка порушена за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації) у зв'язку з публікацією у «Центрі журналістських розслідувань» про волонтерів батальйону «Крим».

 

Автором публікації є член комітету НМПУ Анна Андрієвська. За місцем її реєстрації у Криму 13 березня співробітниками ФСБ також був проведений обшук.

 

Того ж дня обшук стався і у квартирі за місцем реєстрації колишньої співробітниці «Центру журналістських розслідувань» Наталі Кокоріної. Остання також була допитана у кримському управлінні ФСБ як свідок по зазначеній кримінальній справі.

 

Анна Андрієвська є у цій справі підозрюваною, вона вже рік не живе у Криму, покинула його після російської окупації, що рятує її від затримання російськими спецслужбами. У той же час юристи зазначають, що ця кримінальна справа є політично мотивованою, оскільки у матеріалі не міститься жодних закликів щодо порушення територіальної цілісності Росії.

 

«Судячи з ситуації, яка склалася у Криму, незаконні дії збоку окупаційних спецслужб на півострові можуть не закінчитися тільки переліченими фактами. Але українська влада досі не відреагувала на ці випадки відвертого нахабного тиску на журналістів, громадян України на півострові», - йдеться в заяві НСЖУ та НМПУ.

 

Тому організації вимагають:

 

- від Президента України та Міністерства закордонних справ України - відреагувати офіційною нотою протесту на незаконне переслідування журналістів, громадян України у Криму.

 

- від прокуратури АРК, яку утворено у складі Генпрокуратури України - відкрити кримінальні провадження стосовно представників спецслужб, які чинять незаконні дії стосовно журналістів у Криму та ввести персональні санкції стосовно них в Україні.

 

Нагадаємо, 16 березня Комітет захисту журналістів (CPJ) привернув увагу світової медійної спільноти до свавілля проти працівників «Центру журналістських розслідувань» у Криму. 18 березня у новій доповіді Amnesty International, опублікованій з нагоди річниці анексії півострова, йшлося про те, що окупаційна влада Криму використовує широкий спектр тактик залякування, щоб розправитися з інакомисленням. 19 березня Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її регіональна організація Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) звинуватили російську ФСБ у Криму у переслідуванні та залякуванні незалежних ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY