detector.media
27.01.2015 16:31
Міноборони РФ опублікував дані про національний склад армії, яка визволяла Аушвіц – українців половина (ДОПОВНЕНО)
Міноборони РФ опублікував дані про національний склад армії, яка визволяла Аушвіц – українців половина (ДОПОВНЕНО)

Міноборони РФ оприлюднило доповідну записку про національний склад 60-ї армії Першого Українського фронту,  яка у січні 1945 року звільняла в'язнів нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау на території Польщі. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на  опублікований на сайті Міноборони РФ документ.

 

Згідно з документом, у лавах 60-ї армії боролися 42298 росіян, 38041 українець, 1210 білорусів, 1088 татар, 1073 євреї, а також вірмени, грузини, азербайджанці, узбеки, таджики, туркмени, казахи, киргизи, карели, фіни, чеченці, інгуші, осетини, кабардинці, балкарці, «народи Дагестану», чуваші, мордвини, башкири, калмики, удмурти, марійці, комі, комі-перм'яки, буряти, молдовани, болгари, латвійці, литовці, естонці, поляки, китайці, чехи і словаки.

 

УНІАН повідомляє, що дані цифри спростовують заяви Володимира Путіна про те, що Росія могла би перемогти у Другій світовій без України і доводять участь українців у визволенні концтабору Аушвіц-Біркенау, яку намагалося спростувати російське МЗС після заяви міністра закордонних справ Польщі Гжегожа Схетини.

 

Прикметною є диспропорція у національному складі офіцерів і сержантів армії - якщо серед рядового складу українців помітно більше, ніж росіян (28347 проти 22294), то частка росіян серед сержантів і офіцерів значно перевищує частку всіх інших народів разом узятих, зазначає УНІАН. Так, росіянами записані 12603 особи сержантського складу (українців 7568, білорусів 353, інші - менше за 150) і 7501 особа офіцерського (українців 2126, євреїв 546, білорусів 311, інші - менше за 150).

 

 Таку інформацію надав Український інститут національної пам'яті

 

Водночас президент РФ Володимир Путін заявив сьогодні, 27 січня, що «70 відсотків всіх бійців Червоної армії, офіцерів - це російські люди, і основні жертви на вівтар Перемоги приніс російський народ». «Лента.ру» також зазначає, що 66 відсотків всіх загиблих радянських військовослужбовців під час Другою світової війни були росіянами. Можливо, саме такими даними оперує російський лідер.

 

Варто зазначити, що віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін познущався із заяви міністра закордонних справ Польщі Гжегожа Схетина про звільнення Аушвіца-Біркенау українськими солдатами і відверто образив пам'ять українців, що загинули у боротьбі з нацизмом.  «Гжежош Схетина мав на увазі зовсім інше. Він хотів сказати, що українці (бандерівці) не звільняли Освенцим, а охороняли його. Поплутав трохи», - написав пан Рогозін у своєму Twitter-акаунті, повідомляє «РИА Новости». На цю надзвичайно образливу, дезінформативну і маніпулятивну заяву досі немає відповідної реакції МЗС України, хоча МЗС РФ завжди реагує на будь-які вислови українських і європейських посадовців.

 

Комісар Українського інституту національної пам'яті Сергій Громенко зробив заяву з приводу оприлюднення даних  Міноборони РФ і заяв російського керівництва.

 

«Оскільки так вийшло, що я в Український інститут національної пам'яті зараз переймаюся українським виміром визволення Аушвіца, то візьму на себе сміливість зробити офіційну заяву: не Україна першою почала "мірятися" подвигом перемоги над нацизмом, а Путін, коли заявив, що Росія впоралася б і без українців; обраховуючи внесок українців у визволення Аушвіца, ми не привласнюємо цей подвиг собі, не оголошуємо виключно себе героями, а просто наголошуємо на: а) спільній перемозі над злом всіх Об'єднаних Націй та б) важливості нашого внеску в неї. Міноборони РФ нарешті сьогодні (і ста років не минуло) розсекретило зведену відомость по національному складу 60-ї армії, що взяла Освенцим - 42 тис. росіян та 38 тис. українців, а всього - представники 39 національностей. Вважаю, що на цьому справу закрито», - написав пан Громенко.

 

Нагадаємо, глава МЗС Польщі Гжегож Схетина, коментуючи обурення російської сторони його заявами, що концтабір Аушвіц-Біркенау в 1945 році звільняли українці, заявив, що історія має бути вільною від пропаганди. Як сказав пан Схетина в ефірі Polskie Radio, Європа повинна відповісти на російську пропаганду створенням власного російськомовного мовлення.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY