detector.media
27.01.2015 13:33
Сюмар – журналістам НІС: Захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер»
Сюмар – журналістам НІС: Захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер»

Захист інформаційного простору України не є тиском на телеканал «Інтер». Про це в коментарі «Детектор медіа» сказала голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар («Народний фронт»), реагуючи на відкритий лист журналістів ТОВ «Національні інформаційні системи» (НІС), що виробляє новинні й аналітичні програми для телеканалу «Інтер».

 

Пані Сюмар вбачає у відкритому листі непрофесіоналізм журналістів НІС, які приписали їй авторство законопроекту № 1768 щодо заборони участі резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій (як відомо, авторами цього законопроекту є народні депутати від «Народного фронту» Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович).

 

«Я думаю, що журналісти мали би бути точними щонайменше у фактах, бо це є стандартом журналістики. Якщо журналісти, які готують новини для великого телеканалу, не можуть перевірити авторство законопроекту, це викликає сумніви щонайменше в їхній професійності й об'єктивності», - вважає пані Сюмар.

 

Пані Сюмар відкинула звинувачення журналістів НІС у тиску влади на телеканал «Інтер». «Сьогодні Україна потерпає від російської військової агресії. Натомість росіяни фактично контролюють українські ЗМІ, чинячи втручання в інформаційну сферу України і нав'язуючи ідеологічні позиції країні, яка потерпає від російської агресії. Це не є нормою. Захист інформаційного простору України не є тиском на телеканал», - наголосила вона.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики вбачає в заяві журналістів НІС тиск на них власника «Інтера». «Хай журналісти «Інтера» розберуться - вони лишаються російськими журналістами чи українськими. Якщо українськими, то хай починають законопроект і побачать, що до їхньої редакційної політики і до фактів тиску це не має жодного стосунку. Робити політичні заяви, не розібравшись у ситуації, - це очевидний тиск їхнього власника, який сьогодні намагається приплести політику туди, де її немає», - вважає вона.

 

Водночас пані Сюмар особисто підтримує законопроект № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)». «Я вважаю, що законопроект треба ще більше посилити і зробити так, щоб і російським ЗМІ, і російським юридичним та фізичним особам, а також через офшори не можна було мати власність в українських ЗМІ. Щоб система медіавласності в Україні була максимально прозорою», - зауважила вона.

 

Нагадаємо, журналісти НІС на сайті «Подробности» опубліковали «Відкритий лист журналістів телеканалу "Інтер" у відповідь на тиск влади і внесення до порядку денного Верховної Ради законопроекту №1768 авторства Вікторії Сюмар», під яким підписалися 73 журналісти. Вони вимагають від чиновників, депутатів і політиків «припинити спекуляції про якийсь російський вплив на нашу редакційну політику ззовні, припинити тиск влади на лідера інформаційного мовлення - телеканал "Інтер"». «Внесення до порядку денного Верховної Ради законопроекту № 1768 авторства Вікторії Сюмар, що є наслідком вимоги Секретаря РНБО Олександра Турчинова розібратися з телеканалом - це ні що інше, як тиск на телеканал», - йдеться в листі.

 

Однак Вікторія Сюмар не є автором законопроекту № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)». Його авторами є народні депутати від «Народного фронту» Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович, які пропонують заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій.

 

Пані Сюмар є співавтором іншого законопроекту - № 1824 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення». Разом з нею проект внесли члени Комітету свободи слова та інформаційної політики Дмитро Стеценко («Народний фронт»), Олександр Опанасенко («Самопоміч») і народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар'єв. Автори пропонують наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів, які порушують закон.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - telegraf.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY