detector.media
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
14.01.2015 09:05
Українське ТБ святкує Різдво за калькою від Московського патріархату
Українське ТБ святкує Різдво за калькою від Московського патріархату
Якщо придивитися, на Різдво наше телебачення ретранслює кілька ідеологем, на яких базується російська пропаганда. Навряд чи свідомо — просто за старою звичкою

Різдво - одне з двох найбільших християнських свят. От уже близько двох десятиліть воно є державним святом. Яким було воно цього року на нашому телебаченні - на провідних каналах? Тим паче після не лише провокаційного, а й відверто нудного телевізійного Нового року?

 

Святвечір, 6 січня.

 

Перший національний / «Ера». 18:00: «Урочисте богослужіння». 20:00: «Боже, Україну збережи!» Як на мене, така назва пасує більше до офіційно-державних, «політичних» свят. 03:00: художній фільм «Вечорниці». Зарахуймо? Решта - «День ангела», «На слуху», «Від першої особи», «Телеакадемія», «У гостях у Д. Гордона».

 

«Інтер». Телесеріал «Серафима прекрасна». Телесеріал «Мар'їна роща». Телесеріал «Віра. Надія. Любов». Художній фільм «За двома зайцями». Що з цього переліку є святковим, вирішуйте самі.

 

«1+1». Художні фільми - «Сам удома», «Сам удома - 2», «Аліса у Країні Чудес», «Касабланка», «Страсті Христові». Знову ж таки, важко сказати, що в цьому переліку такого вже святкового.

 

«Україна». «Говорить Україна». Телесеріали «Дикий» та «Друге повстання Спартака», художній фільм «Стій! Або моя мама стрілятиме», «Щиросердне зізнання». Й тут Різдво й не ночувало.

 

СТБ. Тут, як завжди, «Танцюють усі», а ще художній фільм «Тариф на кохання».

 

7 січня.

 

Перший національний / «Ера». 09:15: «Різдвяний подарунок». 10:00 - понад три години: «Урочисте богослужіння». 14:15: «Різдвяний концерт». 16:50: «Творчий вечір Олександра Злотника». 19:55: «Любомир Гузар». Дотичне до релігії, але чи святкове? 23:00: концерт «Україна колядує». Зверніть увагу: всі програми, що їх сяк чи так можна вважати за святкові, вийшли в ефір далеко від прайм-тайму.

 

«Інтер». 07:15 (який зручний час!): художній фільм «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», він же о 01:15 уже 8 січня. 09:00: «Різдвяне богослужіння». 02:55 уже 8 січня: «Час Різдва». Ото й увесь, як то кажуть, асортимент.

 

«1+1». 12:00: художній фільм «Карнавальна ніч». Ні, я не проти того, щоб на наших екранах з'являлися шедеври радянської кінокласики - тим паче справді шедеври й тим паче такі, що не несуть у собі суворої радянської ідеології, а, навпаки, заперечують надто вже ортодоксальні її прояви й глузують із них. Але коли ці, одні й ті самі, фільми виходять на екрани мало не щомісяця, а на новорічно-різдвяні свята перетворюються на обов'язкову програму з серії «я тобі поперемикаю», й так із року в рік, це вже занадто. Телевізійні консерви тривалого використання: ані фантазію напружувати, ані зусиль докладати; виставив в ефір набір класичних фільмів Рязанова та Гайдая - от вам і свято готове.

 

15:20: художній фільм «Подарунок на Різдво». Далі - фільми, фільми, фільми.

 

«Україна». Хіба що «Великий новорічний концерт» о 21:30 - новорічний, не різдвяний, але святковий! Різдво як «Новий рік для тих, хто проспав», «Новий рік дубль два».

 

СТБ. Ви будете сміятися, але «Танцюють всі». Понад шість годин поспіль - а отже, кілька випусків. Ви хочете переглянути якийсь один, що вам сподобався? Вмикайте телевізор і чекайте - може, пощастить. В анонсах випуски не зазначено - загальна наша традиція укладати не лише анонси, а й самі програми «для тих, кому байдуже, що на екрані».

 

Богослужіння й трохи фольклору в денний час - оце й усе різдвяне телеменю. Небагате, прямо сказати. Так і має бути - адже свято це релігійне? Стриваймо.

 

Чимало наших співгромадян їздять на Різдво до сусідніх країн - тих, що на захід від України. То вони там відвідують богослужіння й фольклорні фестивалі? Та нібито ні, зовсім не їх. То, може, це вони там - «віровідступники» й «нехристі католицькі», а в нас - країна православна (саме таку фразу доводилося чути в ефірі 7 січня, й не біда, що лише греко-католиків в Україні - кілька мільйонів)? Згадаймо тоді «Ніч перед Різдвом» Миколи Гоголя, згадаймо українські різдвяні традиції. Ні, зовсім не по-пуританськи відзначали Різдво на нашій землі споконвіку. Різдво - найбільш світське християнське свято, найбільш веселе. З нашого різдвяного телебачення цього не скажеш - і близько не скажеш.

 

Якщо придивитися, на Різдво наше телебачення ретранслює кілька ідеологем, на яких базується російська пропаганда.

 

Перша: «Їхнє Різдво - це наш Новий рік». Власне, це ще суто радянська ідеологема: саме так - як варіант Нового року - тлумачило Різдво в країнах Заходу радянське телебачення. І ще зверніть увагу: коли йдеться про «них», лунає слово «Різдво», коли про «нас» - у 90% випадків «Різдво Христове». Нібито це - щось геть неоднакове. Ніби це - щось засадничо інше. Нездоланну відмінність «нас» від «них», нездоланну прірву між нашими світами - от що навіює такий підхід. Так, не в лоба, не прямолінійно, майже не артикульовано, але від того надійніше навіює.

 

Друга - пуританство: радісні, позитивні емоції - мало не гріх.

 

Третя: святкувати Різдво можна лише в колективі, причому колективі ієрархізованому, яким і є сукупність прихожан. Священик промовляє, «народ» уважно й мовчки слухає та виконує все, що той звелів. Індивідуального святкування Різдва бути не може. Ба більше: не може бути індивідуальної віри, а може бути лише колективно-ієрархізована.

 

І чи не здається вам, що все це стосується не лише святкування Різдва й не лише віри: в такий спосіб нам навіюють бажані правила буття - зважаючи на роль і місце релігії та релігійних традицій у формуванні загальної поведінки? Чи не здається, що нам «легко й ненав'язливо» навіюють: чекати від життя позитиву, чогось радісного й приємного - то коли й не гріх, то вже точно щось неналежне? Чи не здається, що в такий спосіб нам навіюють заперечення індивідуальності й покірливість - не християнську смиренність, а саме покірливість? Бо християнська смиренність - це коли людина є внутрішньо, духовно вищою за те, чого вона не може змінити. Християнська смиренність - це внутрішнє відторгнення поганого, відмова наслідувати його у своїх учинках. Саме її, християнську смиренність, демонстрували за радянських часів народи країн Балтії - й дуже швидко очистилися від совка. А нам навіюють саме покірливість.

 

Різдво й узагалі віра - це лише в храмі посеред сотень і тисяч людей, під проводом владики. От вам і подвійна мораль: коли поводиря поруч немає, «коли Бог не бачить» - роби, що хочеш. Віра - це «помолитися-попоститися»; імплементації християнських цінностей у повсякденне життя наше різдвяне телебачення не пропонує, не показує, як це.

 

Чи не здається вам, що наше різдвяне телебачення, не усвідомлюючи цього, а просто за давньою звичкою, пропонує нам саме той погляд і на Різдво, й узагалі на світ, який проповідує Московський патріархат, чия належність до християнства - не за формою, а за змістом - викликає дедалі більше сумнівів?

 

А незначна кількість фольклорно-етнографічних концертів? Вона на такому тлі лише переконує: весь «індивідуальний» вимір Різдва - то давня минувшина, місце якій - музей.


Фото - inter.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY