detector.media
21.11.2014 15:05
Від заборони реклами ліків різні сегменти ЗМІ втратять від 10 до 27 % рекламних надходжень - медіаексперти
Від заборони реклами ліків різні сегменти ЗМІ втратять від 10 до 27 % рекламних надходжень - медіаексперти

Втрати рекламних бюджетів, якщо буде прийнято пропозицію про заборону реклами нерецептурних ліків у ЗМІ, яку внесено до проекту Коаліційної угоди обраних до Верховної Ради політичних сил,, становитимуть від 10 до 27%. Про це зазначили експерти провідних медіаоб'єднань на прес-конференції, яка відбулася 21 листопада в УНІАН.

 

Виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету (ІТК)  Ігор Коваль зазначив, що телеканали втратять близько 27% рекламних бюджетів.

 

За словами Катерини М'ясникової, виконавчого директора Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ), збитки радіостанцій становитимуть близько 17%.

 

Генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) Олексій Погорєлов оцінив обсяг втрат рекламних бюджетів у періодичній пресі в 10%.

 

«В середньому падіння галузі преси за 9 місяців року становить 32%. У найпотужніших компаніях трохи менше - на 20%.  У разі введення заборони на рекламу ліків, друковані видання втратять ще близько 10% від загальної суми доходів. А це пришвидшує закриття ЗМІ, це пришвидшує звільнення редакторів і журналістів, і це пришвидшує кризу в галузі» - наголосив він.

 

Як відомо, в Україні заборонена реклама рецептурних ліків. В тексті Коаліційної угоди йдеться про заборону у ЗМІ нерецептурних лікарських препаратів. Усі троє експертів наголосили на прес-конференції, що вважають цей пункт майбутньої Коаліційної угоди популістським і таким, що не має під собою жодних ґрунтовних підстав. Проте заборона негативно вплине на українські медіа. ЗМІ в Україні в умовах інформаційної війни з Росією муситимуть скорочувати штат та виробництво контенту через значне падіння рекламних надходжень.

 

Спираючись на соціологічні дослідження 2011 року, експерти повідомили, що реклама ліків не впливає на обсяги їх вживання громадянами.

 

«Обсяги інвестицій у рекламу в цій галузі не впливають на обсяги споживання ліків. Економічна ситуація, купівельна спроможність населення - це питання обсягу витрат, і з медіа вона не пов'язана», - зазначив він.

 

Проте, за словами експертів, така заборона суттєво «вдарить» по ринку і може вплинути на свободу і незалежність ЗМІ, а також ставлення до українських медіа в Європі та світі.  

 

«Великі міжнародні компанії, в тому числі фармацевтичні, працюють приблизно за однаковими механізмами усюди в світі. Якщо Україна йде в Європу, вона не має встановлювати таких обмежень. Ми звернулися до наших міжнародних партнерів за підтримкою, і я впевнений, що вона буде. Мандат міжнародних організацій спрямований на підтримку і розвиток вільної преси, в першу чергу - вільної економічно. Така заборона не сприятиме позитивному іміджу наших парламентрів в Європі», - вважає пан Погорєлов.

 

Ігор Коваль повідомив, що подібних заборон немає в законодавстві європейських країн. Директор Індустріального телевізійного комітету зазначив, що представники політичних сил, які створюють коаліцію у парламенті, мають пам'ятати про виконання угоди між Україною та ЄС про асоціацію.

 

«Угода про асоціацію передбачає, що ми приводимо своє законодавство у відповідність до європейського, а європейське законодавство не передбачає жодних подібних обмежень - в них є чітке розмежування щодо рецептурних лікарських засобів, які не дозволено рекламувати, і безрецептурних, які, в залежності від країни, або просто вільно рекламуються, або вимагають погодження рекламного тексту», - підкреслив він.

К повідомив Ігор Коваль, певні обмеження щодо реклами нерецептурних ліків є лише в Данії.

 

Нагадаємо, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова зазначила, що як стало відомо їй та її колегам, ініціаторами пункту заборону реклами ліків у ЗМІ у проекті Коаліційної угоди виступили представники «Блоку Петра Порошенка» та об'єднання «Самопоміч», не виключений також інтерес великих фармацевтичних компаній.

 

15 листопада на сайті партії «Блок Петра Порошенка» було опубліковано Робочий варіант проекту Коаліційної угоди. Цей документ протягом двох тижнів опрацьовують політичні партії «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч», «Батьківщина», «Народний фронт» і Радикальна партія.

 

Проектом коаліційної угоди планується заборонити рекламу лікарських засобів, рекламу тютюнових виробів та алкогольних напоїв.

 

17 листопада головні редактори та керівники низки українських ЗМІ звернулися до переможців парламентських виборів, які формують нову коаліцію, з проханням не забороняти рекламу ліків, як це пропонується проектом коаліційної угоди.

 

19 листопада провідні об'єднання галузі медіа - Індустріальний телевізійний комітет, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси, Всеукраїнська рекламна коаліція, Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» - закликали учасників майбутньої коаліції вилучити з проекту Коаліційної угоди Верховної Ради України VIII скликання пункт щодо заборони реклами лікарських засобів.

 

Депутат і засновник «Еспресо TV» Микола Княжицький також виступив проти заборони реклами ліків у ЗМІ.

 

21 листопада Ганна Безлюдна і Федерація роботодавців медійної галузі звернулися до влади з листом, в якому розповіли про негативні наслідки заборони реклами ліків.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY