17 Вересня 2013

Спеціальний книжний проект на телеканалі ZIK: Щоденник Форуму видавців

20 виходів в ефір безпосередньо з місця події, 20 яскравих гостей - письменників, філософів, літературознавців: упродовж трьох днів найграндіознішої книжкової події в Україні - Форуму видавців у Львові, західноукраїнський телеканал ZIK, як головний інформаційний партнер, транслював щоденник-марафон заходу.

Зі спеціально облаштованої виїзної студії ZIKу  на книжковому ярмарку  про новинки книжкового ринку, про власні плани розповідали безпосередні учасники літературного форуму.  Філософ Володимир Ярмоленко, літературний оглядач Юрій Володарський, культурно-мистецький діяч Соломія Чубай, письменники, Юрій Іздрик, Олесь Ільченко, білоруська авторка - це короткий перелік тих, хто спілкувався з ведучими щоденника Грицьком Семенчуком, Іриною Славінською та Володимиром Бегловим.

Саме у «Щоденнику Форуму» Юрій Андрухович розповів про свій останній перекладацький проект. Так, уперше українською перекладено та видано швейцарського письменника Роберта Вальзера.

«Письменник, який вплинув на творчість Кафки, Музеля, був незаслужено обійдений увагою в Україні, - відзначив Юрій Андрухович. -  Це особливий проект, який ініціювали самі швейцарці. Вони обрали для перекладу на українську твір «Прогулянка». Це опис одного дня, прогулянки героя, що починається близько полудня, а закінчується в цілковитій темряві. У цьому творі відбилася вся життєва філософія Роберта Вальзера».

А ще повідомив: імовірно, вже наступного року з'явиться його нова книга, над якою саме зараз працює.

Справді  знаковим гостем студії став письменник Валерій Шевчук, людина, яка нечасто дає коментарі на камеру, адже воліє спілкуватися через свої книжки. На форумі він представ 4-томник своєї прози. А з ведучим говорив про мистецтво і політику:

«Якщо мистецтво зв'язується на пряму із політикою, воно стає так званим партійним мистецтвом, а таке високих зразків творчості не з'являє. Воно з'являє утилітарну літературу.  Моя творчість понад час, моє завдання пізнати людину і світ».

Тим часом  білоруська письменниця Наталія Бабіна, яка презентувала на форумі свою гостру і доволі провокаційну книгу «Рибгород» - підтвердила міф про тоталітарну Білорусію.

«Білорусь, це справді тоталітарна країна, і сам наш Президент Лукашенко серйозно називає себе теперішнім диктатор Європи, І так воно і є. Але, знаєте, не треба писати про страх. Задача письменника саме в тім, щоб говорити про те, що не всі можуть сказати».

Тож саме такими короткими особистісними замальовками-розповідями і показав ZIK ювілейний ХХ Форум видавців у Львові.

Переглянути всі випуски «Щоденника Форуму» можна за посиланням: http://zik.ua/tv/video/6590/

Прес-служба телеканалу ZIK