17 Вересня 2012
17 Вересня 2012

ПРЕС-РЕЛІЗ
VI Цифровий Форум: телевізійна студія майбутнього в одному телефоні

Що якісніша картинка на екрані, то довше глядач дивитиметься телебачення і конкретну програму зокрема. Таким твердженням Девід Вуд, заступник технічного директора Європейського союзу мовників (Швейцарія) відкрив дискусію про цифрове ТБ на VI Міжнародному Форумі «Цифрове мовлення в Україні», який відбувся 14 вересня 2012 р., у рамках медійного проекту  Kiev Media Week.  За словами Девіда Вуда, збільшення деталей на «картинці» позитивно змінює відношення глядача до того, що він дивиться на екрані. Окрім глядача, у кращій якості телебачення, насамперед  зацікавлені розробники техніки, рекламодавці та й самі мовники.

Домінуючою тенденцією у світі телебачення є не лише укрупнення телевізійних екранів, а й збільшення їх розширення. На сьогодні середнє розширення екрану становить 8 мегапікселів, але й це, на думку пана Вуда, не межа. Це засвідчили організатори цьогорічної Олімпіади у Лондоні, які спробували показувати трансляцію спортивних змагань на екранах із розширенням 32 мегапікселі.

Траєкторія якості, на думку Девіда Вуда, змінюється із кількох причин. Основним рушієм є людська природа, яка постійно шукає змін, це еволюція досвіду та вражень. Іншим фактором є здійснення закону Мура: збільшення  кількості електроніки у повному циклі, тобто покращення програмного забезпечення телевізійного каналу спричиняє потребу в оновленні технічного забезпечення у кожного його глядача. Такий стрімкий розвиток техніки стане поштовхом для того, що незабаром телевізійна студія майбутнього  буде поєднана в одному iPhone, переконаний пан Вуд.

Технічний розвиток сучасного телебачення неминучий. Звичайно, це не відбудеться тут і відразу, але часові межі розвитку, на думку Девід Вуда, коливаються у межах 20-30 років. Так, уже незабаром вирішиться проблема перегляду 3D-екранів без спеціальних окулярів. Синхронізація планшету та екрану, яка сьогодні активно розвивається, незабаром стане буденною опцією перегляду ТВ, як і те, що від сьогодні завдяки насиченому софту, додатках на екранах, smart tv ми відмовляємося від дистанційного контролю телебачення, а за допомогою руки змінюємо його інтерфейс. Неминучі зміни і у прослуховуванні радіо: наступний етап розвитку радіо -  інтеграція його в Інтернет і завдяки телефонам типу андроїд ми «бачитимемо» радіо на екранах своїх телефонів, керуватимемо рекламою та власними плей-листами.

Та технічний прогрес безумовно неминучий без екологічного ризику. Так, за останні тисячу років до початку 2000-х років у температурному режимі планети не було жодних суттєвих змін. Чого не скажеш про останнє десятиліття, де температурні коливання серйозні як ніколи. «Нам потрібно сьогодні думати про те, як зробити наші  трансляції екологічними. Створюючи нові технології, покращуючи процес перегляду телебачення, ми створюємо дуже багато відходів, а нам потрібно знайти час та подумати про свою планету», - резюмував Девід Вуд на VI Цифровому Форумі, традиційно організованому Незалежною асоціацією телерадіомовників.

Цифровий Форум відбувся за підтримки спільного проекту Ради Європи та Європейської Комісії «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі». Даний проект (Форум «Цифрове мовлення в Україні») виконався за підтримки «Українського медійного проекту» (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Головний спонсор VI Цифрового Форуму - компанія SES. Партнер Цифрового Форуму - компанія Pepsico. Спонсор - компанія Таврія. Технічний партнер - Euromedia group.

Прес-центр Незалежної асоціації телерадіомовників

Прес-центр Незалежної асоціації телерадіомовників