Більше питань, ніж відповідей

1293
Спеціально для конкурсу: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України - 2015»
Більше питань, ніж відповідей

6.03.2014 р в 9.30 по ініціативі громадської Ради Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства біля приміщення згаданого управління  відбулася акція «Захистимо ліс разом»  з метою довести до відома керівництва стурбованість ситуацією, що склалася в лісах області,»зупинити хаос,що там діється».При цьому запрошені директори ,головні лісничі та спеціалісти  зчинили гул,крики «ганьба»в адресу голови Ради Шижка Петра, штучно вишукуючи особисті претензії до нього як до підприємця,на захист начальника  управління стали і свободівці різного рангу і відкриті «тітушки» місцевого розливу,що привезені були деякими директорами  і від хвилювання нічого сказати в толк не змогли крім одного- у нас все добре. Доводи і цифри ніхто з них слухати не схотів- проявили себе як віддані гвинтики  існуючої системи.У такій обстановці Мазурик В.В. відчував себе впевнено і лишень посміхався зі спроб щось йому закинути у вину,зокрема збільшення об»єму рубок по області з 614  тис кубометрів у 2013 р до 970 тисяч кубометрів у 2014 р при несуттєвому збільшенні робочих місць на лісозаготівлях і рубках догляду, кредиторська  заборгованость не була повністю показана- в столі зі слів Мазурика знайшлося ще 2 млн.грн, за рік з 36 зменшилася лише на 2 млн....Директор Ратнівського лісгоспу Мельник Микола все хотів звести до старої  байки- ти пшеницю  і картоплю садиш?-значить і збирати треба, яку хотів довести до відома непутьових активістів без лісової освіти ,що приїхали сюди . Одним словом, там проявилися всі таланти і можливості лісової системи в плані захисту своїх інтересів.Діалогу не вийшло, можливо і через недостатню організацію. Але враховуючи вихідний день і ту обставину, що вчора у Володимир-Волинському лісгоспі відбувався обласний семінар , де директорам і головним лісничим показували як там приїзджі  з бригади прикарпатців зачищають ділянки під посадку культур і те що сьогодні вони в ще більшому кількісному складі зібралися з самого ранку захищати свого керманича та його політику , виникає два висновки:

 

1. Сильно злякалися можливих змін та відповідальності за стан справ.

2. Потенціал для захисту і відповідні ресурси для цього знайдуться завжди.

 

Проте після «масовки», яка до речі зафільмована і розміщена на сайті «Волиньлісу» як незаперечна перемога точки зору діючих лісівників, відбулася частина друга дійства,що залишилася поза кадром і увагою журналістів та численних активістів, зокрема партійних.

 

За ініціативою заступника голови ОДА Самосика О.П.було запропоновано провести тематичну зустріч активістів з представниками ВОУЛМГ.

 

В процесі бесіди під протокол було задано 22 питання до обласного управління і відповідь на них було обіцяно надрукувати на сайті «Волиньлісу», щодо строків, то появились  вони рівно через місяць - 6.04.2015 р. Про повноту і правдивість «Відповідей на актуальні питання» хочеться поділитися своїми думками.

 

 

 

 

 

Не знаю, хто готував ці відповіді, але висновок після ознайомлення- сайт «Волиньлісу» це не та платформа, де можна вести дискусії продуктивно і професійно. Судіть самі.

 

31.12.2014 на «Українському лісоводі» була розміщена моя стаття «Бардак з калькулятором...»,де мною піднято 3 блоки проблем- забезпечення дровами, боротьба з незаконними рубками та прозорість  проведених аукціонів і повнота виставлених на торг запасів лісосировини по Любомльському лісгоспу.Чомусь відповіді не згадано навіть два останніх питання, все акцентовано на дрова.

 

У відповіді розбіжності між мною приведеними об»ємами виписки дров по двох лісгоспах району несуттєві- що 7 а що 8,9 тис кубометрів  при потребі 130. Крім того, використання торфобрикету, електроенергії, вугілля, палет для опалення в нашому районі мною досліджувалося, як і заготівля на паях  , на це зроблено відповідні розрахунки, схоже ,що статті  не читали автори, які давали відповідь .Щодо завезення дров з суміжних районів, то об»єм їх становить максимум  500 кубометрів,це в основному дрова з Володимир-Волинського району- дуб, що вивозиться вантажівками на газу, бо лише так вони витримують конкуренцію на ринку .

 

Щодо розрахунків по сортиментній структурі,згідно якої дрова виписуються, то тут ніяких протиріч, лише суть питання в тому, що ніхто цих дров не виписує- просто  заготовляють самовільно або з дозволу лісової охорони за виконану роботу або за не -обліковану плату,стимулюючи майстрів лісу , лісничих, що так турботливо розпоряджаються народним багатством.

 

Відходи лісопиляння від приватних пилорам також незначні. Нехай автор поїде в Головне і пошукає цих відходів- для утеплення будинку знайомі хлопці їхали підводою за 10 км в Заболоття щоб набрати тирси, а ближче працюючої  пилорами немає, та й і з сировиною проблема.

 

Це питання скоро не вирішиться, а однією з причин такого стану речей і є те, що її не хочуть в упор бачити відповідальні особи   і не треба наводити «тень на плетень»- при потребі  із 130 тис  кубів при явних натяжках лісгоспи забезпечують  офіційно біля 9 тисяч, а решта  заготовки не можна пояснити  ніяким аргументами крім безгосподарності та зловживань.

 

Щодо питань розрахунків за виконані роботи-знову перекрученя понять- мова не йде про те, що лісгоспи не виконують розпорядження ДАЛРУ-ніхто,звісно, не платить лісо продукцією за виконані роботи офіційно.Про які фірми та ПП іде мова?-роботи виконують звичайні селяни,які ніде не оформлені і платити їм офіційно немає як, тому і щоразу повертаються підводою або тактором додому не порожняком.Про це і говорив живий свідок -житель с. Ладинь Лебідь Олександр ,який і не отримав відповіді на питання, що в  згаданому протоколі   під №22.Мова про те, що сформовані штатні бригади з числа місцевих жителів- чергова «відмазка»,не вказано скільки людей працює в штаті лісозаготівельних бригад Любомльського лісгоспу.А їх є 4 бригади-разом 20 чоловік, з них одна бригада в Мосирському лісництві з Івано-Франківської області,що обходиться повністю на своїх затратних матеріалах і механізмах.За кубометр їм платиься біля 100 грн,іншим- біля 60 При цьому основна фігура на ділянці- майстер лісу, який за свій кошт шукає ці матеріали і механізми,.Місцеві не спішать в бригади штатних,так як не мають віри у вчасний розрахунок за роботуі її нормальну організацію.

 

Висновок : при головному користуванні 40,2 тис.кубометрів та проміжному біля 30тис.20лісорубів ці об»єми не осилять,тому роботи виконують всі хто має бажання і можливість , а така ситуація керівництво лісгоспу задовольняє, так як позаштатним  і неоформленим «лісовим рабам»  платити не треба- достатньо пару колод та фіру дров,ясно що необлікованих. Для цієї мети і робляться відводи таким чином, щоб було чим господарюватим, особливо це стосується дубових  ділянок, тобто утворюються штучно необліковані залишки.Достатньо зменшити на одиницю розряд висот і маєш біля 60м.3необлікованого запасу ліквіду на один гектар.Хто це контролює?-ніхто.

 

Паралельно виникає питання- а на кого ж закриваються ці роботи- на перевірених підприємців та на  штатних людей,  деякі з них  і в ліс можуть не ходити, достатньо дружити з лісничим- викидати гній з хліва, порубати дрова, обробити город і т.ін, через пару місяців  розрахуватися за згодою сторін,стати на облік в службі зайнятості, де отримувати  нормальну допомогу по безробіттю  А підприємці несуть нараховані кошти назад в кабінети лісових чиновників  за відрахуванням своїх комісійних..Хто це контролює?-ніхто.

 

Не відмовляться майстри лісу  та лісничі від того щоб за роботу розрахуватися , показавши місце де можна заготовити лісопрордукцію без лісорубного квитка- це як правило канали, дороги,просіки і т.ін., тим більше, коли там для проформи і відведено рубку з мінімальним запасом.Хто це контролює?-відповідь відома.

 

Відносно відпуску лісопродукції ,то, напевно, зрозуміло, як формується кошторис затрат, не про те мова,знову іде перекручення понять- питання стояло-чому повністю вся лісо -продукція виписується по прейскуранту з нижнього складу.Навіть дядько з села виписує дрова з нижнього складу, а бере в лісі поруч  від хати, до нижнього йому 20км.Де тут совість?-продали її керівники за  сто гривень різниці,обдерши простих людей.

 

19.03.2015 р в Любомльській районній газеті «Наше життя» було розміщено мою статтю «Бережімо природу не на словах, а на ділі»,де доведено  позицію по лісових проблемах краю,так як  матеріали по проведенню зініційованого мною  засідання прес-клубу  2 лютого ,куди навіть  приїхав спеціально представник ВОУЛМГ Бобеляс Б.П.,що були розміщені в районці  не висвітлювали її. Але позиція редакції полягає в тому, щоб на противагу  була розміщена в цьому ж номері інформація лісгоспу. Так ось вони і видали об»яву, згідно якої  для реалізації лісгосп має дрова з лісу і нижнього складу по ціні 120 та 156 грн з нижнього відповідно  за сосну, вільху, березу.Масово люди почали звонити , але це виявилося нереальністю- дров на залишку немає, черга розписана на нижньому на 3 місяці вперед.Висновки напрошуються самі...

 

Любомльська районна газета Наше життя 19.03.2015р. Клікніть для збільшення
 

Що стосується неповного секвестру незаконно зрубаної продукції , таке питання задано невипадково,В даний час Любомльською міжрайпрокуратурою за моїм , як голови Любомльського відділення громадської організації «Народний контроль Волинської області», запитом відкрите кримінальне провадження по факту незаконної рубки в заказнику «Підгородненський», що мало місце у липні 2014 р.Так ось там було зрубано 13 дерев дуба,рубка довго не реєструвалася і не велось жодне розслідування,деревина розбазарилася безслідно. Ні про який наказ ДКЛГ №262  від  31.08.2010 р.,що регламентує сроки направлення матеріалів у правоохоронні органи та складання акту огляду місця вчинення правопорушення лісового законодавства  працівником лісової охорони  тут ніхто не чув.Роль інженера ОЗЛ звелася до того, щоб приїхати після повідомлення через тиждень на місце рубки і разом з міліціянтами «сформазонити»справу так, що це несуттєво, а  у відношенні на адресу Любомльського РВ УМВС про те,що це територія заказника і не згадується, тобто свідомо діло спущене на гальмах.А куди ділося мінімум 14 кубометрів лісопродукції-невідомо.Що покаже службова перевірка відносно міліціонерів та згаданого інженера-буде чути.

 

На протязі 2014 р начальнику Волинського обласного управління Мазурику В.В. було неодноразово надано інформацію щодо порушень і зловживань директором Любомльського лісгоспу Боярчуком С.С. та його підлеглими.Тривала перевірка,мінялися перевіряючі, але на запит «Народного контролю Волинськї області» щодо надання цих матеріалів отримали відповідь, що це є службова інформація і нікому її знати не треба.Цікавіше стає з кожним днем!А як же передача лісового фонду  між Любомльським і Прибузьким лісгоспами кінці 2013 р площею біля 13 тис.га,де залишилися незаконно вирубаними цілі ділянки і де не було написано вчасно жодного акта передачі?Як вели себе директори під час правління банди Януковича, коли майже молилися на його портрет і догоджали всякими способами керівнику обласного управління Коліснику Б.І.,а потім,як припекло,підписали цидулку проти нього- не винуваті ми, він заставляв!Ну і звісно,знята  в Ягодині з вантажного вагона Любомльського лісгоспу напередодні згаданої зустрічі , сама більша партія контрабандних сигарет за історію незалежної України? Чи таку операцію можна провести без  керівництва ? Адже вільхові баланси з ділянки біля Машева вивозилися лісгоспним транспортом в зовсім другу сторону від нижнього складу для підготовки на спеціальному станку і пакування сигарет, а вже потім везли їх під завантаження у вагон.І не треба бути великим знахарем, щоб зв»язати цю подію з нападом на третій день після неї на будинок Боярчука С.С.-при ділах він, це однозначно. Так що у питанні щодо відсутності реакції управління на зловживання директора Любомльського лісгоспу відповіді немає, є лише особиста підтримка Мазурика В.В. в цьому плані. Довго це буде?-покаже час.

 

Насамкінець згаданої зустрічі мною було висказано побажання включити в склад комісій по проведенню весняної планової ревізії  громадських активістів .Як виявилося, по Любомльському і Прибузькому лісгоспу включили людей , які передбачувані і не мають ніякого поняття в лісі. На моє питання до працівників ВОУЛМГ Неводнічека В.Д та Бобеляса Б.П.отримав відповідь, що це пуста формальність- вирішуй питання в робочому порядку, для годиться написати треба відношення.Написав, включив 5 чоловік, які працювали в лісі і результат- відмова, так як це не передбачено діючими інструкціями і попросту не задовольняє вибір кандидатур на проведення такої перевірки. Одним словом, можемо бути присутні, але це вже в перспективі- ревізія скінчилася.То про яку співпрацю з громадськістю йде мова?Лісове підприємство ніби закритий клуб по інтересах, де кожен має свою корову і її доїть.

 

По Видерті за інформацією Анатолія Чикиди, де місцеві активісти навели шуму, добиваючись відповіді на порушення, що там випирають.Проведеною перевіркою виявлено порушень на суму біля 8 тис.грн.Тобто, ревізори з Луцька Бобеляс Б.П. та Люшук Р разом з екологічним інспектором району та представником прокуратури знайшли аж 5 дерев незаконної рубки,а кругом села вирізано біля 10 ділянок середньовікової сосни,підстави для рубки яких визивають у місцевих жителів сильні сумніви.До перевірок місцеві активісти не залучалися, як і до проведення весняної планової ревізії.Лісник та лісничий, що «відзначилися» в лютому  працюють далі,нічого не змінилося.Система здатна себе поки що захищати і для цього ресурсу хватає.На жаль, роль прес-служби управління також зводиться до того, щоб часами неоправдано співати під заказ,невдячна ця справа.

 

Що робити?-вічне питання,на нього відповідь- організовуватися і брати роботу лісової галузі під громадський контроль,законодавчі напрацювання є, всі питання вирішаться в користь України,в цьому я впевнений.Хотілося б, звичайно, щоб до керівництва галуззю прийшли незаангажовані політикою люди, а просто спеціалісти своєї справи, які нікому нічого не винуваті, тоді і на місцях дихати будуть легше і підприємства і громади.

 

Кальчик Юрій Васильович, м Любомль Волинської області

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Кальчик, інженер лісового господарства, юрист
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1293
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду