Нацрада поки не вилучила цифрові канали з УПП

Нацрада поки не вилучила цифрові канали з УПП

25 Вересня 2014
5228
25 Вересня 2014
19:32

Нацрада поки не вилучила цифрові канали з УПП

5228
Нацрада поки не вилучила цифрові канали з УПП
Нацрада поки не вилучила цифрові канали з УПП

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 25 вересня вирішила винести на громадське обговорення питання щодо скасування Правил формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги, за якими до універсальної програмної послуги (УПП) були внесені телеканали, що мають ліцензії на цифрове ефірне мовлення.

 

До Нацради надійшло звернення Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва від 16.09.2014 про необхідність перегляду регуляторного акта, а саме рішення Нацради від 29 серпня 2012 року № 1260 «Про затвердження Правил формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги».

 

Держслужба регуляторної політики повідомила, що опрацювала звернення Асоціації правовласників і постачальників контенту, Незалежної асоціації телерадіомовників, «Телекомунікаційної палати України», телеканалу новин «24» і ТОВ «Телеодин», які звертали увагу на проблемні питання з рішенням Нацради про Правила формування програмної послуги. «За результатами опрацювання Держслужбою встановлено кілька фактів, на підставі яких вона пропонує скасувати рішення Національної ради № 1260», - повідомив голова Нацради Юрій Артеменко. Громадська рада при Нацраді також підтримала скасування рішення про УПП.

 

Хоча є й противники такого кроку. Зокрема, днями Нацрада отримала лист ТРК «Україна», який вважає неправильним скасування Правил формування програмної послуги, повідомив пан Артеменко.

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк запропонував все ж таки винести на громадське обговорення питання щодо скасування Правил формування програмної послуги. «Ми обговорювали це питання на засіданнях декількох робочих груп. Є велике бажання скасувати це рішення у великої кількості громадськості. Але також є інші пропозиції, що, можливо, потрібно залишити його на перехідний період до виключення аналогового мовлення. Тому в мене особисто нема остаточного рішення», - пояснив він.

 

Член Нацради Олег Черниш нагадав, що рішенням Нацради № 1260 було значно розширено перелік програм, які входять до складу універсальної програмної послуги - до УПП увійшли канали, що отримали ліцензії на цифрове мовлення у стандарті DVB-T2. На думку пана Черниша, це було дискримінаційне рішення, адже в Києві є низка каналів, що мають ліцензії на мовлення в стандарті DVB-T, і вони не потрапили до УПП.

 

«Також це стало тягарем для кабельних операторів, які надають послуги в аналоговому форматі. Адже коли провайдер має ресурс із 50 каналів, а в УПП входить, як в Одесі, 42 канали, то втрачається економічна доцільність такої діяльності», - додав пан Черниш. Він нагадав, що медіюрист Юрій Крайняк проаналізував на «Детектор медіа», як приймалося рішення Нацради № 1260 (читайте тут, тут і тут).

 

Втім, пан Черниш вважає, що скасування Правил формування програмної послуги на основі листа Держслужби регуляторної політики може призвести до судових позовів, оскільки процедура скасування регуляторних актів прописана в законодавстві. Тож він підтримав пана Шверка про необхідність громадського обговорення.

 

Свою думку змінив і Юрій Артеменко: «Я вважаю, що в нас достатньо підстав скасувати рішення на підставі листа Держкомпідприємництва. Але я згоден, що місяць можна почекати, отримати думки. Втім, кількість не переросте в якість. Ви мене примушуєте голосувати за це рішення. Не знаю, які мають бути аргументи, щоб моя позиція за місяць змінилася».

 

«У всіх членів Нацради близькі позиції. Але треба, щоб була виконана процедура», - пояснив пан Шверк.

 

Протягом місяця триватиме громадське обговорення, і на засіданні 6 листопада Нацрада має намір розглянути питання про скасування Правил формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги.

 

Нагадаємо, 29 серпня 2012 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення скасувала своє рішення № 1033 від 11 липня про включення цифрових телеканалів до універсальної програмної послуги (УПП) та затвердила новий документ - «Правила формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги». У ньому йшлося, що провайдери мають формувати програмну послугу відповідно до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, що до УПП мають входити всі телеканали, які здійснюють наземне ефірне мовлення, і що в перехідний період від аналогового до цифрового мовлення склад УПП включає програми телерадіоорганізацій, які здійснюють аналогове та/або цифрове мовлення.

 

24 вересня 2012 року Міністерство юстиції України зареєструвало рішення Нацради «Про затвердження Правил формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду