Апеляційний суд, що розглядає скаргу вбивці Гонгадзе, збереться на вимогу позивача Олексія Подольського у новому складі

Апеляційний суд, що розглядає скаргу вбивці Гонгадзе, збереться на вимогу позивача Олексія Подольського у новому складі

20 Серпня 2014
3807

Апеляційний суд, що розглядає скаргу вбивці Гонгадзе, збереться на вимогу позивача Олексія Подольського у новому складі

3807
Апеляційний суд, що розглядає скаргу вбивці Гонгадзе, збереться на вимогу позивача Олексія Подольського у новому складі
Апеляційний суд, що розглядає скаргу вбивці Гонгадзе, збереться на вимогу позивача Олексія Подольського у новому складі

Колегія суддів Апеляційного суду Києва, яка розглядає скаргу на вирок екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача, довічно засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, прийняла відвід за заявою потерпілого, журналіста Олексія Подольського. Цю інформацію пан Подольський підтвердив «Детектор медіа» особисто.

 

Валентина Теличенко, адвоката вдови журналіста Мирослави Гонгадзе, пише «Інтерфакс-Україна», повідомила, що  колегія суддів задовольнила клопотання позивача про відвід суддів. Журналіст, якого Олексій Пукач також залякував, душив ременем і погрожував убити, кілька разів до цього заявляв відвід складу суду, що розглядає апеляційну скаргу.

 

Олексій Подольський розповів «Детектор медіа», як саме 20 серпня суд розглядав його клопотання. «Я почав засідання з того, що повідомив про злочин. Суд про цей злочин знав і не реагував. Ще на першому апеляційному засіданні Олексій Пукач у присутності журналістів заявив, що суддя Андрій Мельник організовував незаконні зустрічі Пукача з різними особами, які намагалися вчиняти на нього тиск, погрожували безпеці його родини, аби він у своїх показах не згадував ні Леоніда Кучму, ні Володимира Литвина», - сказав позивач.

 

За словами пана Подольського, у своїй заяві Олексій Пукач також стверджує, що адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, неодноразово, посилаючись на суддю Мельника, пропонувала підсудному в обмін на мовчання щодо Кучми та Литвина менш суворе покарання, аніж довічне ув'язнення.

 

«Маючи таку заяву, суд мав би цю інформацію перевірити. Тим більше, що перевірити це дуже легко, тому що Пукач не сам пересувався, його посилено охороняла на той час «Альфа». Ці бійці не відпускали його ні на крок. Вони навіть не могли залишати кімнату. Всі виклики Пукача мають бути документально зафіксовані в СБУ. Такої перевірки ніхто не зробив», - розповів Олексій Подольський.

 

Тому журналіст виступив у суді із заявою: «Невідкладно організувати відповідну перевірку вищезгаданих фактів, на яких наголошує обвинувачений О. Пукач. До з'ясування правдивості заяв О. Пукача відсторонити від у часті у розгляді апеляційних скарг представників обвинувачення та В. Теличенко, адже доки немає спростування заяв обвинуваченого, є всі підстави не довіряти цим особам і вважати їх зацікавленими представниками замовників вбивства Г. Гонгадзе та мого катування».

 

Однак, за словами позивача, колегія суддів вирішила «відкласти» клопотання щодо перевірки: «Такого юридичного поняття навіть немає: відкласти. Можна або прийняти, або відхилити. А вони просто вирішили не ризикувати». У відповідь Олексій Подольський став вимагати відводу суддів. Його клопотання суд задовільнив.

 

Тепер Апеляційний суд має визначити новий склад колегії суддів, які розглядатимуть скаргу на вирок Олексію Пукачу, і кожному судді необхідно буде отримати допуск до державної таємниці,  повідомила «Інтерфаксу» Теличенко. Також вона додала, що новій колегії знадобиться час для вивчення матеріалів справи і, таким чином, розгляд апеляції затягнеться на невизначений час.

 

«Детектор медіа» також намагалась зв'язатись з пані Теличенко, однак наразі поговорити з нею не вдалося.

 

Нагадаємо, 29 січня екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача засудили до довічного позбавлення волі за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Зараз Олексій Пукач оскаржує вирок в Апеляційному суді.

 

В квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми, оскільки в.о. генпрокурора України Олег Махніцький заявив, що ГПУ не вважає справу Георгія Гонгадзе закритою.

 

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3807
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду