Санкції стосуватимуться тільки держави-агресора і тільки іноземних компаній – Арсеній Яценюк

Санкції стосуватимуться тільки держави-агресора і тільки іноземних компаній – Арсеній Яценюк

15 Серпня 2014
5095

Санкції стосуватимуться тільки держави-агресора і тільки іноземних компаній – Арсеній Яценюк

5095
Відповідно до стенограми виступу прем’єр-міністр у Верховній Раді, санкції щодо ЗМІ вилучені з законопроекту №4453а
Санкції стосуватимуться тільки держави-агресора і тільки іноземних компаній – Арсеній Яценюк
Санкції стосуватимуться тільки держави-агресора і тільки іноземних компаній – Арсеній Яценюк

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що санкції відповідно до закону № 4453а  «Про санкції» застосовуватимуться тільки держави-агресора, тільки іноземних суб'єктів підприємницької діяльності і тільки іноземних компаній. Про це йдеться у стенограмі засідання парламенту від 14 серпня.

 

Відповідаючи на запитання народного депутата Олега Зарубінського щодо того, чи залишаються в законі громадяни України, чи це стосується нерезидентів, Арсеній Яценюк сказав: «Санкції стосуються тільки держави-агресора, тільки іноземних суб'єктів підприємницької діяльності, тільки іноземних компаній, іноземної агентури і всякої іншої гидоти, яка не дає можливості Україні жити».

 

Представляючи з парламентської трибуни законопроект № 4453а, підготовлений до другого читання, він нагадав, що це рамковий законопроект, який надає українській державі право захищати свої національні інтереси.

 

«У тому випадку, якщо є загроза національній безпеці української держави, глава української держави через Раду національної безпеки і оборони буде мати право вводити ряд санкцій на кшталт тих, які вводяться нашими західними партнерами - країнами ЄС, США і "Великої сімки". Які правки ми підтримуємо в даному законопроекті? Уряд пропонує вилучити з переліку санкцій обмеження та припинення надання послуг поштового зв'язку, заборону та обмеження теле- і радіотрансляції, обмеження або припинення діяльності засобів масової інформації. (Оплески) Також обмеження та заборона і виробництва друкованих ЗМІ та інших інформаційних матеріалів. Ми вважаємо, що такі рішення можуть прийматися виключно судами України відповідно до законів і Конституції», - зазначив прем'єр-міністр.

 

«Також є правка партії "УДАР", яку ми також вважаємо слушною. Вона полягає в тому, щоби змінити редакцію другої статті, а саме: по відношенню до якого кола суб'єктів можуть застосовуватися санкції. Санкції можуть застосовуватися з боку України по відношенню до іноземної держави, юридичних та фізичних осіб (нерезидентів), які знаходяться під контролем вказаних осіб. Тобто мова іде про те, що не просто істотна участь, а ми змінюємо фразу, на пропозицію "УДАРу", "під контролем"», - сказав він.

 

Крім того, за словами Арсенія Яценюка, парламент отримає повноваження на схвалення Указу Президента  про введення санкцій у тому випадку, якщо такий указ приймається про введення санкцій по відношенню до країни або до невизначеного кола суб'єктів. Якщо санкції щодо конкретних осіб будуть на підставі рішення РНБО.

 

«Також в рамках доопрацювання цього законопроекту  парламент вніс пропозицію щодо того, що Верховна Рада України отримає повноваження на схвалення Указу Президента  про введення санкцій у тому випадку, якщо такий указ приймається про введення санкцій по відношенню до країни або до невизначеного кола суб'єктів. Якщо указ приймається, як ми зараз пропонуємо, про застосування санкцій до конкретних фізичних і юридичних осіб, а уряд підготував список 172 громадян Російської Федерації та громадян інших держав, які підривають територіальну цілісність і незалежність України, та 65 переважно російських компаній, які фінансують тероризм і підтримували анексію Криму, то такий указ приймається на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони», - роз'яснив Арсеній Яценюк.

 

Нагадаємо, 14 серпня парламент прийняв закон «Про санкції», за який проголосувало 244 народні депутати.

 

12 серпня Верховна Рада України в першому читанні прийняла за основу урядовий законопроект № 4453а «Про санкції» стосовно компаній та осіб, які підтримують сепаратистів та терористів. З-поміж іншого документ передбачає низку обмежень у сфері медіа, аж до припинення діяльності ЗМІ без рішення суду. При цьому рішення про такі санкції прийматиме РНБО.

 

Медіаюристи, з якими поспілкувалася «Детектор медіа», розкритикували законопроект, який, на їхню думку, є кроком то тоталітаризму та державного свавілля, адже наділяє РНБО неконституційними повноваженнями та встановлює фактичне право закривати ЗМІ.

 

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації підготували зміни до законопроекту «Про санкції», відповідно до яких всі статті про заборону діяльності ЗМІ повинні бути вилучені. Голова Комітету Микола Томенко повідомив, що він вніс підготовлені колегами поправки до Комітету з питань національної безпеки та оборони, що готує законопроект до другого читання.

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявляє про одностайну позицію колегіального органу щодо вилучення із законопроекту «Про санкції», який ухвалений Верховною Радою України у першому читанні, норм щодо застосування санкцій до засобів масової інформації.

 

Свою стурбованість із приводу законопроекту висловила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. Також «Репортери без кордонів» вважають законопроект про санкції «дуже небезпечним»

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) , Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) та Комісія з журналістської етики (КЖЕ)  висловили своє обурення намірами уряду та більшості народних депутатів запровадити законопроектом «Про санкції» цензуру в Україні під виглядом захисту національних інтересів.

 

Асоціація правовласників і постачальників контенту (АППК) закликала депутатів парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням виключити з урядового законопроекту «Про санкції» норми про цензурування інформаційного простору України.

 

Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) розкритикувала законопроект «Про санкції», що уможливлює диктатуру під приводом захисту національних інтересів.

 

Інтернет-асоціація України (ІнАУ)  запропонувала для усунення негативних моментів звузити коло осіб, щодо яких можуть застосовуватися санкції, залишивши лише тих, які знаходяться поза правовим полем України, оскільки юридичними чи фізичними особами, які вчинили порушення, які є резидентами України, мають займатися українські правоохоронці та суди в рамках існуючого законодавства України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5095
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду