Парламент прийняв урядовий закон «Про санкції» (ОНОВЛЕНО)

Парламент прийняв урядовий закон «Про санкції» (ОНОВЛЕНО)

14 Серпня 2014
5184

Парламент прийняв урядовий закон «Про санкції» (ОНОВЛЕНО)

5184
Парламент прийняв урядовий закон «Про санкції» (ОНОВЛЕНО)
Парламент прийняв урядовий закон «Про санкції» (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні, 14 серпня, Верховна Рада України прийняла 244 голосами у другому читанні та в цілому урядовий законопроект № 4453а «Про санкції», що був прийнятий у першому читанні 12 серпня.

 

Перед голосуванням прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що у поправках до закону про санкції необхідно вилучити всі положення щодо регуляції діяльності ЗМІ.

 

«Ми вважаємо, що такі рішення можуть прийматися виключно судами», - сказав Арсеній Яценюк.

 

Які саме поправки були враховані остаточно, буде зрозуміло, коли буде оприлюднено стенограму засідання і текст закону.

 

Як повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ), також у законі уточнили, що санкції можуть бути застосовані до іноземної держави, а також юридичних і фізичних осіб-нерезидентів, та тих об'єктів, які знаходяться під контролем таких осіб. Арсеній Яценюк окремо наголосив, що мова йде лише про іноземних юридичних та фізичних осіб.

 

Крім того, Верховна Рада отримає повноваження схвалювати указ президента про введення санкцій у тому випадку, якщо вони вводяться щодо країни або невизначеного кола суб'єктів. Якщо санкції застосовуватимуться щодо конкретних фізичних чи юридичних осіб, рішення прийматиме РНБО з наступним підписом президента. Арсеній Яценюк нагадав, що наразі Кабмін підготовив пакет санкцій щодо 172 фізичних та щодо 65 юридичних осіб, переважно російських.

 

Під час виступу у парламенті представник Комітету з питань свободи слова та інформації заявив, що Комітет підтримує прийняття урядового законопроекту «Про санкції».

 

Нагадаємо, перед цим народним депутатам роздали таблиці-роздруківки з поправками до закону.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 12 серпня Верховна Рада України в першому читанні прийняла за основу урядовий законопроект № 4453а «Про санкції» стосовно компаній та осіб, які підтримують сепаратистів та терористів. З-поміж іншого документ передбачає низку обмежень у сфері медіа, аж до припинення діяльності ЗМІ без рішення суду. При цьому рішення про такі санкції прийматиме РНБО.

 

Медіаюристи, з якими поспілкувалася «Детектор медіа», розкритикували законопроект, який, на їхню думку, є кроком то тоталітаризму та державного свавілля, адже наділяє РНБО неконституційними повноваженнями та встановлює фактичне право закривати ЗМІ.

 

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації підготували зміни до законопроекту «Про санкції», відповідно до яких всі статті про заборону діяльності ЗМІ повинні бути вилучені. Голова Комітету Микола Томенко повідомив, що він вніс підготовлені колегами поправки до Комітету з питань національної безпеки та оборони, що готує законопроект до другого читання.

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявляє про одностайну позицію колегіального органу щодо вилучення із законопроекту «Про санкції», який ухвалений Верховною Радою України у першому читанні, норм щодо застосування санкцій до засобів масової інформації.

 

Свою стурбованість із приводу законопроекту висловила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. Також «Репортери без кордонів» вважають законопроект про санкції «дуже небезпечним»

 

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) , Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) та Комісія з журналістської етики (КЖЕ)  висловили своє обурення намірами уряду та більшості народних депутатів запровадити законопроектом «Про санкції» цензуру в Україні під виглядом захисту національних інтересів.

 

Асоціація правовласників і постачальників контенту (АППК) закликала депутатів парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням виключити з урядового законопроекту «Про санкції» норми про цензурування інформаційного простору України.

 

Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) розкритикувала законопроект «Про санкції», що уможливлює диктатуру під приводом захисту національних інтересів.

 

Інтернет-асоціація України (ІнАУ)  запропонувала для усунення негативних моментів звузити коло осіб, щодо яких можуть застосовуватися санкції, залишивши лише тих, які знаходяться поза правовим полем України, оскільки юридичними чи фізичними особами, які вчинили порушення, які є резидентами України, мають займатися українські правоохоронці та суди в рамках існуючого законодавства України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5184
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду