На вимогу Роскомнагляду «Главком» заблокували в Росії, тепер можуть заблокувати в Україні і в світі

На вимогу Роскомнагляду «Главком» заблокували в Росії, тепер можуть заблокувати в Україні і в світі

6 Серпня 2014
6205

На вимогу Роскомнагляду «Главком» заблокували в Росії, тепер можуть заблокувати в Україні і в світі

6205
На вимогу Роскомнагляду «Главком» заблокували в Росії, тепер можуть заблокувати в Україні і в світі
На вимогу Роскомнагляду «Главком» заблокували в Росії, тепер можуть заблокувати в Україні і в світі

З ініціативи Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій Росії (Роскомнагляд) протягом найближчої доби може бути повністю заблокований сайт української інформаційно-аналітичної агенції «Главком». Німецький хостер, який обслуговує «Главком», повідомив редакцію, що готовий виконати вимогу російської влади, і заблокувати українське інтернет-видання не тільки на території РФ, а й в Україні. Про це повідомляється на сайті видання.

 

Як відомо, російська влада вимагає видалити з бази сайту «Главком» матеріал про «Марш за федералізацію Сибіру». Видання відмовляється це зробити. У відповідь Роскомнагляд направив листа німецькому хостеру українського інтернет-видання - компанії Hetzner Online AG.

 

Німецький хостер запропонував «Главкому» зняти матеріал протягом 24 годин (термін закінчується сьогодні), в іншому випадку доступ до сайту буде заблокований.

 

«Нас уже заблокували в Росії. Те, що вони можуть зробити самі - вони зробили. Але росіяни паралельно надіслали лист-попередження нашому хостеру - тим серверам, на яких знаходиться сайт. Тому фактично вони можуть нас повністю заблокувати - в усьому світі. І в Україні, звичайно, також. Але редакція все одно не збирається знімати інформацію, яка стала приводом для цього конфлікту, і ми зараз вживаємо технічних заходів, щоб забезпечити безперебійну роботу сайту», - сказав у коментарі «Детектор медіа» головний редактор видання Микола Підвезяний.

 

«Цілком можливо, що з сьогоднішнього дня «Главком» стане недоступним. Наші технічні служби працюють над тим, щоб в найкоротші терміни перенести базу інформагентства на сервера в Україні», - йдеться у повідомленні «Главкома» на сайті.

 

Керівник проекту «Главком» Віктор Шлінчак висловив здивування діями німецької компанії, яка не розібравшись в ситуації, підіграє «тим силам, які не тільки апріорі не допускають інакомислення, але і готові чужими руками розправлятися з виданнями, які не може контролювати Росія. Вважаю такий підхід - міжнародним прецедентом. Ми будемо включати всі наявні механізми для захисту своїх прав - як у публічній, так і юридичній площинах», - зазначив пан Шлінчак.

 

Водночас редакція сайту «Главком» заявляє, що не збирається знімати матеріал про Марш за федералізацію Сибіру з сайту.

 

«Заздалегідь приносимо свої вибачення читачам сайту і всім небайдужим, які підтримують нас. Ми як і раніше вважаємо, що поява інформації про підготовлюваний "Марш за федералізацію Сибіру" не порушує чиї-небудь права і не є закликом до екстремізму. Ми також солідарні з російською службою Бі-Бі-Сі, яка опинилася в подібній ситуації. Від Бі-Бі-Сі Роскомнадзор також вимагає негайного зняття матеріалу про «Марші». Вважаємо це не чим іншим, як тиском на вільну журналістику і бажання тотального контролю за інформаційним простором», - зазначає Віктор Шлінчак.

 

Як писала «Детектор медіа», повідомлення Роскомнагляду про обмеження доступу надійшло сайту «Главком» 1 серпня. У ньому йшлося, що сайт публікує новини екстремістського характеру.

 

Згідно законодавства РФ, протягом доби з моменту отримання цього повідомлення провайдер хостингу має негайного видалити інформацію, що містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності або участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого законом порядку.

 

2 серпня в коментарі «Детектор медіа» керівник проекту «Главком» Віктор Шлінчак заявив, що видання не видалятиме контент на вимогу Росії і буде консультуватиметься з юристами з цього приводу.

 

Нагадаємо, 1 серпня Роскомнагляд РФ вніс харківське інтернет-видання «Главное» в Єдиний реєстр сайтів, що містять інформацію, поширення якої в РФ забороняється за рішенням суду. Саме від початку серпня у Росії набули чинності поправки до закону, що прирівнює блогерів до ЗМІ, і відтепер вони нестимуть таку ж відповідальність за інформацію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6205
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду