Горделазде: Прокуратура, Київрада і Департамент комунальної власності знову намагаються виселити «Жовтень»

Горделазде: Прокуратура, Київрада і Департамент комунальної власності знову намагаються виселити «Жовтень»

6 Квітня 2014
5341

Горделазде: Прокуратура, Київрада і Департамент комунальної власності знову намагаються виселити «Жовтень»

5341
Горделазде: Прокуратура, Київрада і Департамент комунальної власності знову намагаються виселити «Жовтень»
Горделазде: Прокуратура, Київрада і Департамент комунальної власності знову намагаються виселити «Жовтень»

9 квітня відбудеться засідання Господарського суду Києва щодо приміщення кінотеатру «Жовтень». Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Людмила Горделадзе, директор ТОВ «Кіноман», що є правонаступником комунального підприємства-кінотеатру та власником торгової марки «Жовтень». Вона звернулася до журналістів з проханням підтримати кінотеатр.

 

Як розповіла пані Горделадзе, така політика нової влади виявилася для неї несподіванкою. Адже 12-13 лютого ЗМІ повідомили, що представники Київської міськдержадміністрації позов до Господарському суді про виселення кінотеатру відкличе, а з колективом буде переукладено договір оренди на «пільгових» засадах.

 

17 лютого представники ТОВ Кіноман, які зібрали 4 тисячі підписів громадян на підтримку «Жовтня», відправили колективне клопотання до Київради. «Відповіді від Київради досі нема. Наразі стало відомо, що це клопотання перенаправлено до Департаменту культури КМДА для відповіді (відписки), хоч цей структурний підрозділ жодним чином не впливає на вирішення питання оренди майна», - каже Людмила Горделадзе.

 

Також вона додає: «Щоправда, комісія Київради з питань власності на своєму засіданні 14 березня надала згоду на переукладення договору оренди щодо «Жовтня». На цьому питання і зупинилося. Адже сесія не відбувається. Затвердити новий договір нікому. Ми не проти зачекати, - у нас, як громада пам'ятає, договір є, причому чинний, і орендні платежі ми сплачуємо вчасно. Просто влада хоче його переукласти або виселити кінотеатр «Жовтень», про що заявлено в позові прокуратури Подільського району м. Києва, який подано «в інтересах держави в особі Київради про усунення перешкод у користуванні майном шляхом виселення ТОВ «Кіноман» з приміщення кінотеатру «Жовтень». І цей позов так ніхто і не відкликав».


9-го квітня у Господарському суді має відбутися слухання «по суті». Як сказано в ухвалі, колегіальне рішення прийматимуть троє судей - «у зв'язку зі складністю, для винесення законного і обгрунтованого рішення». При попереднє засідання, призначене на 18 лютого, за інформацією ТОВ «Кіноман» перенесене на прохання представників позивачів - Київської міськради та Департаменту комунальної власності КМДА. Формулювання таке: «Після порушення провадження у справі між учасниками судового процесу розпочався активний переговорний процес щодо приведення правовідносин з користування ЦМК кінотеатру «Жовтень» у відповідність до вимог чинного законодавства, який триває й досі. Отже, з метою надання Київській міській раді, Департаменту комунальної власності м. Києва та ТОВ «Кіноман» можливості вирішити спірне питання у позасудовому порядку Київська міська рада вважає за необхідне порушити перед судом питання про відкладення розгляду справи».


Людмила Горделадзе вважає, що « з наїздом влади на столичний кінотеатр «Жовтень» нічого не змінилося»: «Прокуратура, Київрада і Департамент комунальної власності через суд намагаються виселити кінотеатр «Жовтень». Ані широка громадянська підтримка, ані активна участь преси на рейдерів не вплинули!».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», зі свіжим позовом про виселення ТОВ «Кіноман» Київська міськрада звернулася до Господарського суду Києва 4 грудня 2013 року. Інтереси влади представляв перший заступник прокурора Подільського району Києва. Позов ініціював міський Департамент комунальної власності.

 

Відстоюючи своє право на діяльність у сфері культури, «Кіноман» розпочав збір підписів небайдужих до якісного кіно киян. Для того, щоб питання щодо продовження оренди приміщення було розглянуто на відкритому засіданні Київради, необхідно було зібрати тисячу підписів для звернення до заступника київського міського голови, секретаря Київської міської ради Галини Гереги з метою врегулювати ситуацію. У результаті свою підтримку «Жовтню» засвідчили 4 тисячі громадян.

 

Як розповіла директор ТОВ «Кіноман» Людмила Горделадзе, на конфлікту ситуацію відреагували представники Київміськдержадміністрації. З пані Горделадзе зустрілися заступник голови КМДАОлександр Пузанов і директор Департаменту комунальної власності Києва КМДА Дмитро Парфененко. Пан Пузанов зазначив, що департамент підготує проект рішення Київради про укладення нового договору оренди. Крім того, Олександр Пузанов пообіцяв, що орендну платню для кінотеатру буде встановлено на пільговому рівні, оскільки йдеться про заклад культури. Адже, стаття 20 Закону України «Про культуру»прямо забороняє виселення закладів культури без надання іншого рівноцінного приміщення.

 

З юридичними нюансами процесу щодо приміщення «Жовтня» можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

Фото - www.day.kiev.ua 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду