Нацрада може вимагати адаптації іноземних каналів-порушників або позиватися до суду щодо їх заборони – експертний висновок

Нацрада може вимагати адаптації іноземних каналів-порушників або позиватися до суду щодо їх заборони – експертний висновок

20 Березня 2014
6876
20 Березня 2014
18:22

Нацрада може вимагати адаптації іноземних каналів-порушників або позиватися до суду щодо їх заборони – експертний висновок

6876
Нацрада може вимагати адаптації іноземних каналів-порушників або позиватися до суду щодо їх заборони – експертний висновок
Нацрада може вимагати адаптації іноземних каналів-порушників або позиватися до суду щодо їх заборони – експертний висновок

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має право вимагати від суб'єктів господарювання адаптації до вимог законодавства України змісту програм, які ретранслюються на території України, за наявності актів, висновків та інших документів, що свідчитимуть про невідповідність цих програм вимогам українського законодавства.

 

Про це йдеться в експертному висновку Інституту держави і права ім.В. М. Корецького НАН України, наданому Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Цей висновок «Детектор медіа» передала заступник голови Нацради Лариса Мудрак.

 

У разі невиконання вимоги адаптації, з огляду на інтереси національної безпеки і територіальної цілісності, Нацрада має право позиватися до суду щодо анулювання наданих цим суб'єктам господарювання ліцензій за порушення вимог законодавства, та щодо заборони ретрансляції в кабельних мережах України телепрограм без їх адаптації.

 

Процитуємо цю частину висновку повністю:

 

«Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, відповідно до наданих їй законом повноважень за наявності актів, висновків та інших документів, які свідчитимуть про невідповідність вимогам законодавства програм, які ретранслюються на територію України, може прийняти рішення про винесення відповідним суб'єктам господарювання попередження з вимогою адаптувати зміст таких програм, до вимог законодавства України.

 

У разі невиконання цієї вимоги, виходячи з вимог статті 124 Конституції України та частини 12 статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», статті 13 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», враховуючи невідкладність забезпечення конституційних вимог щодо інформаційної безпеки держави, як важливої складової національної безпеки, територіальної цілісності та громадського порядку, а також неухильного додержання вимог законів, Національна рада може звернутись до суду з вмотивованим поданням щодо анулювання наданих цим суб'єктам господарювання відповідних ліцензій за порушення вимог законодавства, та накладення заборони на поширення інформації шляхом ретрансляції в кабельних мережах на території України телепрограм без їх адаптування до вимог законодавства України».

 

Завантажити повний текст і аргументацію експертного висновку можна тут.

 

Свій експертний висновок Нацраді надала також Вчена рада Інституту журналістики Київського національного універ­ситету ім. Тараса Шевченка.

 

Нагадаємо, 19 березня Нацрада подала до суду на дистрибутора російських каналів - компанію «Торсат» з групи «Інтер». Вона просить суд визнати «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24» і «НТВ Мир» такими, що не відповідають законам України та Європейській конвенції про транскордонне телебачення.

 

11 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення висловила вимогу до провайдерів програмної послуги до 19.00 11 березня припинити ретрансляцію у своїх мережах передач російських телеканалів «Россия 24», ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир». Втім, офіційного рішення з цього приводу Нацрада поки що не приймала, оскільки не проводила засідання. 13, 14 і 17 березня регулятору не вдавалося провести засідання через відсутність кворуму.

 

Станом на 17 березня 384 українські провайдери (з понад 700) припинили ретрансляцію телеканалів «Россия 24», «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета» і «НТВ-Мир» на території України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6876
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду