Рада прийняла закон, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп

Рада прийняла закон, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп

16 Січня 2014
15480

Рада прийняла закон, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп

15480
Рада прийняла закон, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп
Рада прийняла закон, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп

16 січня Верховна Рада України прийняла в цілому проект  закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), що встановлює відповідальність за наклеп.

 

У цьому законі з поміж іншого є стаття 1511 «Наклеп», де встановлюється відповідальність  за умисне поширення завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи - штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк до 200 годин, або виправні роботи на строк до одного року.

 

За поширення наклепу у ЗМІ та інтернеті сума  штрафу ще більша - від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

 

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні  тяжкого чи особливо тяжкого злочину, - карається виправними роботами на строк від одного до двох років або обмеженням волі на строк до двох років.

 

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому - 14 січня.


За словами юриста Інституту  медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий  Верховною р Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів

 

Нагадаємо, 18 вересня 2012 року Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонувалося карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія ЛутковськаНаціональна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіапрофспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), «Репортери без кордонів»Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Згодом законопроект був знятий з розгляду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15480
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телекритик
3745 дн. тому
Давно пора. Теперь легко смогут наполнить бюджет за счёт лже-журналистов
Читач
3745 дн. тому
Початок тексту - з помилковою цифрою. Хоча це суті чергової спроби залякування і цензури зі сторони влади не міняє.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду