Міндоходів заявляє, що не чинить тиску на газету «Експрес» - головред видання спростовує

Міндоходів заявляє, що не чинить тиску на газету «Експрес» - головред видання спростовує

14 Серпня 2013
7595

Міндоходів заявляє, що не чинить тиску на газету «Експрес» - головред видання спростовує

7595
Журналісти «Експресу» планують провести акцію протесту
Міндоходів заявляє, що не чинить тиску на газету «Експрес» - головред видання спростовує
Міндоходів заявляє, що не чинить тиску на газету «Експрес» - головред видання спростовує

У відповідь на заяву львівської газети «Експрес» про блокування податкової службою діяльності шести підприємств, що забезпечують підготовку, випуск у світ та розповсюдження газети, Міністерство доходів і зборів заявило, що його співробітники не здійснювали дій, спрямованих на обмеження діяльності компаній, що видають газету. Про це йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій на сайті міністерства. У той самий час редакція газети «Експрес» розповсюдила заяву, у якій спростовує заяву Міндоходів, і вказує на те, що міністерство подало неправдиві дані.

 

«У зв`язку із суспільним резонансом, який виник навколо газети "Експрес",  повідомляємо, що жодних дій, спрямованих на обмеження можливості компаній, що видають газету, зареєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних, співробітниками Міністерства доходів і зборів України не здійснювалося», - йдеться у заяві міністерства щодо ситуації, яка склалася навколо газети «Експрес».

 

Відповідно до заяви Міндоходів, на поточний момент  підприємства ТзОВ «Газета Експрес», ТзОВ «Експрес Груп», ТзОВ «Фонд «Свобода слова»,  ТзОВ «Експрес Медіа Друк»,  ТзОВ «Експрес Медіа Поліграф» мають можливість безперешкодно зареєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі. «Офіційних скарг від вищезазначених підприємств до органів Міндоходів не надходило», - кажуть у міністерстві.

 

«Безумовно  поважаючи  принцип  свободи слова,  підкреслюємо, що заяви щодо  тиску на газету "Експрес" є безпідставними. До посадових осіб чи співробітників цього чи інших ЗМІ з боку Міністерства не висувалося жодних вимог щодо коригування редакційної політики чи взагалі будь-яких інших вимог. Разом з тим наголошуємо, що засоби масової інформації  як  суб'єкти господарювання нарівні з підприємствами інших галузей мають перед українською державою зобов'язання  своєчасно та в повному обсязі сплачувати  податки та дотримуватися норм податкового законодавства», - заявляють у Міндоходів.

 

У міністерстві запевняють, що «процес реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі є достатньо простим та зручним, у першу чергу, завдяки тому, що позбавляє підприємства від зайвої "паперової" бюрократії. Крім того, реєстрація накладної в Єдиному реєстрі є своєрідним захистом платника від нечесних контрагентів. У цілому, за 7 місяців поточного року зареєстровано 34,57 млн податкових накладних від 118,5 тис. платників на загальну суму понад 334 млрд гривень».

 

Керівники двох районних відділень міністерства доходів та зборів в коментарях підтвердили, що на своєму рівні не ініціювали заходів щодо блокування діяльності декількох підприємств, що забезпечують вихід у світ газети «Експрес». Про це повідомляється на сайті видання.

 

Після опублікування заяви Міністерства доходів і зборів головний редактор львівської газети «Експрес» Ігор Починок підготував відповідь, у якій спростовуються дані міністерства. «Сьогоднішнє офіційне повідомлення на сайті  Міністерства доходів та зборів України щодо ситуації, яка склалася навколо газети "Експрес"  містить недостовірну інформацію, яка покликана маніпулювати громадською думкою. Журналісти "Експресу"  документально спростовують  ранкову заяву Міністерства доходів», - йдеться у заяві редакції  від 14 серпня.

 

Редакція «Експресу» спростовує твердження Міндоходів, що  «"жодних офіційних скарг від підприємств", які вдруге за останні три місяці безпричинно та безпідставно заблоковані податківцями  "в органи міністерства не надходило"». «Зазначене твердження не відповідає дійсності. Зокрема, керівництвом зазначених підприємств відразу у день виникнення проблеми скеровано письмові скарги на дії працівників міністерства.  Вони належним чином зареєстровані підрозділами Міністерства, про що свідчать печатки цього відомства на скаргах. Також не відповідає дійсності твердження про відсутність перешкод для рєстраціїї документів, це підтверджується документальними квитанціями з серверу Міністерства», - пише редакція «Експресу».

 

Нагадаємо, львівська газета «Експрес» заявила, що з 12 серпня заблокована повноцінна діяльність шести підприємств, що забезпечують підготовку, випуск у світ та розповсюдження газети. Нібито, починаючи з 16.30 12 серпня, ці підприємства одночасно позбавлені можливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних. У «Експресі» заявили, що при відправленні податкових накладних для реєстрації повертається електронна квитанція, в якій ДПС зазначає, що документ не прийнято у зв'язку начебто з помилкою.

 

Головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок вважає причиною конфлікту відмову газети друкувати рекламні матеріали про першого віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова та віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула та критичні матеріали про Партію регіонів.

 

«Уже всім зрозуміло, що причини блокування абсолютно штучні, вони не мають жодних законних підстав. Чому ж тоді це відбувається? Можливо, причина у тому, що наші видання, і зокрема газета "Експрес", категорично відмовились друкувати рекламні матеріали Арбузова та Вілкула, які віднедавна заполонили інформаційний простір і восхваляють цих чиновників? А, можливо, комусь не сподобалась різка критика Партії регіонів у статтях, які ми опублікували у декількох останніх номерах», - сказав Ігор Починок.

 

Журналісти газети «Експрес» 14 серпня планують провести публічну акцію громадянського спротиву у відповідь на блокування діяльності підприємств, що забезпечують випуск газети.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7595
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду