Хабар для Нацради

Хабар для Нацради

11 Червня 2013
19517

Хабар для Нацради

19517
Суддя Родіон Кірєєв відпустив під «особисте зобов’язання» підозрюваних в «отриманні неправомірної вигоди» члена Нацради Євгена Баранова і члена Громадської ради при Нацраді Андрія Соломаху
Хабар для Нацради
Хабар для Нацради

Наприкінці минулого тижня агенція УНН повідомила про затримання на хабарі в 50 тисяч доларів представників Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Однак ані прізвищ, ані деталей затримання не повідомляли. Сама Нацрада інформацію про затримання заперечила. Прес-служба СБУ також мовчить.

 

Хабар у 50 тисяч доларів для держслужбовців першої категорії, якими є члени Нацради, - це від 8 до 12 років позбавлення волі. Та ще й неабиякий скандал. Ось чому мовчить не лише Нацрада та СБУ, але й славнозвісний Печерський суд Києва. Саме там у суботу 8 червня славнозвісний суддя Родіон Кірєєв ухвалював рішення щодо двох представників Нацради. Однак жодної згадки про це засідання в Єдиному державному реєстрі судових рішень поки що немає. Ніби не було ніякого хабара, ніякої Нацради й ніякого суду.

 

Однак усе це було. «Слідство. Інфо» відвідало судове засідання, на якому головував суддя Кірєєв, та навіть поспілкувалося з затриманими працівниками Нацради. Ось як усе було.

 

 

З грошима у руках

 

Наразі Євген Баранов та Андрій Соломаха перебувають у статусі підозрюваних. Перший - член Нацради, другий - член Громадської ради при цьому органі.

 

Євген Баранов у Печерському суді

 

Андрій Соломаха у Печерському суді

 

6 червня, в День журналіста, цих двох було затримано співробітниками СБУ за підозрою в «отриманні неправомірної вигоди» (так у новому КПК називається хабар. - Авт.) та відправлено до ізолятору тимчасового тримання. І член Нацради Баранов, і Андрій Соломаха, якого слідство вважає посередником, давати покази правоохоронцям відмовилися.

 

Коли 8 червня Андрія Соломаху привезли до суду, його трусило й нудило - довелося викликати швидку. Поруч стояла дружина 37-річного Соломахи з 2-місячною дитиною на руках. Згодом ця деталь відіграє важливу роль. Євген Баранов почувався впевнено й на погане самопочуття не скаржився.

 

У переддень Дня журналіста Нацрада з питань телебачення і радіомовлення проводила чергове засідання. Серед рішень, які шестеро посадовців мали ухвалити, було й надання ліцензії на супутникове мовлення рекламному каналу РТПС. Новину про отримання ліцензії телеканалом публікувала «Детектор медіа». Саме з представниками цього каналу, за версією слідства, вели перемовини Баранов та Соломаха. І саме за надання можливості новоствореному каналу підключитися до супутника член Нацради нібито вимагав 40 тисяч доларів.

 

Під час суду 8 червня, на якому головував Родіон Кірєєв, вирішувалося питання, що робити з людьми, яких підозрюють у хабарництві. Обвинувачення вимагало утримання під вартою, адвокати підозрюваних - підписку про невиїзд (за новим КПК це називається «особисте зобов'язання»).

 

Ігор Степанов, адвокат Баранова (під час суду): «Дійсно, строк покарання за цією статтею досить великий. Але враховуючи, що немає навіть обґрунтованості, що Баранов якимось чином причетний до цього злочину, це якось дивно виглядає».

 

Сергій Марків, прокурор ГПУ (під час суду): «Звертаю увагу суду на те, що Баранов Євген Валерійович був затриманий безпосередньо на місці вчинення злочину. Тому на даний час говорити про його невинність, я вважаю, недоцільно».

 

Трохи детальніше про Євгена Баранова. Його було призначено членом Нацради за квотою Партії регіонів. Коли цю кандидатуру було подано в комітет, навпроти місця роботи значилося: «Директор департаменту ВАТ "Київспецтранс"». Ця комунальна компанія займається утилізацією твердих відходів у столиці. Зв'язок із журналістикою - неочевидний.

 

Після двогодинної перерви суддя Родіон Кірєєв вирішив відпустити члена Нацради Баранова під «особисте зобов'язання». Отже, він може далі ходити на роботу й на найближчому засіданні Нацради 12 червня вже прийматиме рішення щодо нових каналів і нових ліцензій (судячи з порядку денного, пан Баранов доповідатиме два питання щодо видачі ліцензій на мовлення).

 

«Слідство. Інфо» одразу після рішення суду поставило пану Баранову кілька запитань. Він сказав, що ні в чому не винен та й узагалі їхав провідати друга.

 

 

Цікаво, що єдиним медіа, яке, крім «Слідства. Інфо», дізналося про засідання Печерського суду 8 червня, був телеканал «Інтер». Однак сюжет на «Інтері» так і не вийшов. Ба більше: коли стало відомо, що Євгена Баранова не запроторили до СІЗО, телеканал «Інтер» зібрав техніку й поїхав. Хоча попереду було ще одне засідання - щодо долі «посередника» в передачі ймовірного хабара.

 

 

З-за ґрат - на роботу

 

Тепер про «посередника» - пана Соломаху. Андрій Соломаха, на якого, зрештою, можуть «повісити» цю справу, серед членів Громадської ради при Нацраді значиться як спеціаліст із ліцензування та запровадження нових проектів. Під час судового засідання він перелічив ще два місця своєї роботи - директор ТОВ «Радіо Континент» та заступник директора ТОВ «Либідь ТВ».

 


Слідство запевняє, що пана Соломаху затримали фактично з грошима в руках. Звинувачення вимагало його також узяти під варту. Однак дружина з 2-місячною дитиною, яка хотіла бути присутньою на засіданні, та довідки про те, що в пана Соломахи троє неповнолітніх дітей, розчулили прокурорів. Під час засідання суворі люди в погонах почали просити суддю Кірєєва не саджати Соломаху за ґрати. Зрештою, людину, яка підозрюється в посередництві в отриманні великого хабара, також випустили під «особисте зобов'язання».

 

Якби пан Баранов залишився за ґратами, найближчим часом Нацрада не змогла би провести засідання. Адже, згідно закону, для кворуму потрібно не менше шести членів. Без Баранова їх залишилось би п'ять. Може, саме збереженням дієздатної Нацради й переймався суддя Кірєєв, коли відпускав потенційних злочинців на свободу?

 

P.S. «Детектор медіа» сподівається отримати публічну реакцію Нацради на цей матеріал на брифінгу 12 червня.

 

«Слідство. Інфо» - проект за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та ГО «Інтерньюз-Нетворк»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Бабінець, «Слідство. Інфо», для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19517
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
харьков
3955 дн. тому
как они вообще собрались с 31,5 градуса работать? у меня и оборудования для приёма от туда нет...
фоп
3956 дн. тому
у таких товарищей лучше на год вперёд платёж получить
бывалый
3956 дн. тому
ещё один канал который через год пропадёт со спутника за неуплату и будет бегать продавать юрлицо с лицензией :)
кабельщик
3956 дн. тому
интиресно нафига они лицензию получали... телемагазины вообще закрываются и уходят с украинского рынка а эти собрались получать лицензию... ну да пусть готовят бабло и приходят... мы всегда рады телемагазинам за их бабки :)
кку
3965 дн. тому
Стаття 369-2. Зловживання впливом 2. Одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція здійснити вплив за надання такої вигоди -
Телевизионщик
3969 дн. тому
То, что произошло – прямая вина рынка… и шайки мздоимцев из Нацика. Такого беспредела не было в истории всех каденций Нацсовета. 1. Вспомним господина Новинского! Брал всем: водкой, колбасой, огурцами, (борзыми – не знаю), потом все-таки перешел на «конверт». Даже на свое освобождение с рынка лохов по тысчонке собрал. 2. Что такое «занести Аргумент» - знает каждый. Полтинник «зеленых» за спутник, сотка за эфир, от десятки до сотки за кабель, от двадцатки до полтинника за канал «Европейский», чтобы попасть в вонючий список адаптации. Ну, а чтобы в мультиплекс – догадайтесь сами. Даже за «закрытые» глаза на водочный беспредел на каналах и радио умудряются плавать в рекламном бюджете. 3. А кто там в теме??? Кто профи??? Пожалуй, только Мудрак – хотя бы профессиональный журналист. Манжосов – обычный партаппаратчик. Или можно подумать, что должность вице-президента по связям с Нацсоветом – это сильно?!!! Баранов – собиральщик дерьма, т. е. ассенизатор. Некоторые даже «вышки» не имеют. А теперь вспомним действительно профи: Петренко, Ляхов, Цендровский, Холод, Княжицкий, Мирошниченко, Мартыненко и т.д. Поэтому мы носим – они берут – рынок ропщет – общественный совет посредничает – рынок рычит – опять носим. Чудны дела твои… До коле?
Павлик Морозов
3970 дн. тому
По "должностной инструкции" члены Нацсовета уполномомочили г-н Баранова "разводить на деньги"... и быть "держателем общака". Вывод очевиден - "не кровати необходимо передвигать, а .лядей менять" ).
Павлик Морозов
3970 дн. тому
.... Нет ничего удивительного, так все кабельные операторы страны, которые намерены получить лицензию на IPTV должны сначала зайти к г-ну Баранову, а тот в свою очередь озвучивает дополнительную стоимость лицензии (80% от официальной стоимости)... Заносишь - получаешь! Не заносишь - заявку месяцами никто не рассматривает и не выносит на заседание. Вот так Нацсовет "впроваджуе" цифровое телевидение....
boss
3970 дн. тому
В Украине и судами и телевидением "рулят" ГОВНОВОЗЫ !
кпк
3970 дн. тому
Склади злочинів виписані в Кримінальному кодексі і кваліфікація хабара там не змінювалася з 2001 року, так що шановний пане Гнап, стаття у вас хороша, але матчастину треба знати, якщо беретесь за такі теми. КПК-регламентує порядок досудового і судового розслідування.А гіпотеза, диспозиція і санкція кримінальних правопорушень- це ККУ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду