У Держкіно ще немає Порядку накладання штрафів за показ заборонених законом фільмів і серіалів

У Держкіно ще немає Порядку накладання штрафів за показ заборонених законом фільмів і серіалів

4 Червня 2015
3291

У Держкіно ще немає Порядку накладання штрафів за показ заборонених законом фільмів і серіалів

3291
Голова Держкіно сподівається, що штрафів не знадобиться
У Держкіно ще немає Порядку накладання штрафів за показ заборонених законом фільмів і серіалів
У Держкіно ще немає Порядку накладання штрафів за показ заборонених законом фільмів і серіалів

У Державному агентстві України з питань кіно готуватимуть Порядок накладання штрафів за порушення вимог закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», який заборонив розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів і серіалів, що популяризують органи держави-агресора, та будь-яких фільмів, вироблених резидентами Росії після 1 січня 2014 року. Про це на брифінгу 4 червня повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко, відповідаючи на запитання «Детектор медіа».

 

«Для повноцінної роботи (щодо запровадження санкцій. - ТК) Держкіно запропонує Мінкультури Порядок (накладання штрафів за порушення норм закону. - ТК)», - сказав пан Іллєнко.

 

За його словами, на телерадіокомпанії накладатимуться штрафи за результатами моніторингів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, оскільки Держкіно для таких моніторингів не має жодних засобів. У свою чергу, представники Держкіно прийматимуть рішення щодо накладення штрафу. «Я сподіваюся, що їх не знадобиться взагалі, що соціальна відповідальність в Україні виявиться високою», - додав Пилип Іллєнко.

 

Надходження від штрафів ітимуть до державного бюджету.

 

Також голова Держкіно нагадав, що представники ринку мають можливість оскаржити рішення Держкіно. «Ми будемо зважено підходити до того чи іншого випадку [порушення]», - сказав Пилип Іллєнко. Він додав, що в Держкіно з розумінням поставляться до можливих порушень у перші два місяців після впровадження санкцій, адже представники галузі мають адаптуватися до нововведень. «Наша мета не карати, а захищати інформаційний простір України», - резюмував голова Держкіно.

 

У свою чергу заступник міністра культури Ростислав Карандєєв оголосив, що Мінкультури прийматиме інформацію від громадських організацій та інших громадян щодо ознак порушення закону щодо захисту інформаційного телерадіопростору. За його словами, ідеться про досить широкий спектр даних, які впливають на заборону того чи іншого аудіовізуального продукту - від команд фільмів чи серіалів до змісту цих продуктів, і не виключено, що окрім моніторингів Нацради, будуть корисні повідомлення й з інших джерел.

 

Нагадаємо, сьогодні, 4 червня, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». Закон забороняє:

- розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації) та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, вироблених після 1 серпня 1991 року;

- трансляцію (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора (Російської Федерації) після 1 січня 2014 року;

- трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;

- трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті Міністерства культури України (цей перелік складається на підставі звернень Ради національної безпеки й оборони, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення). При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні під власним ім'ям (псевдонімом) або як виконавець будь-якої ролі, виконавець музичного твору, що використовується в аудіовізуальному творі, автор сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер.

 

За розповсюдження та/або демонстрування заборонених фільмів на порушників накладатимуться штрафи в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат (від 12 тис. 180 грн до 60 тис. 900 грн) за кожен випадок. Рішення про накладання штрафу прийматиме Державне агентство з питань кіно, яке має затвердити відповідний Порядок накладання штрафів. Якщо порушення допускатимуть телерадіоорганізації, то їх має виявляти Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, складати відповідні акти та передавати їх Держкіно для накладання штрафів.

 

Нагадаємо, що з 21 квітня Нацрада вже почала фіксувати, на яких телеканалах транслюються заборонені законом фільми і серіали. Нацрада виявила їх в ефірі телеканалів «Інтер», «Україна», НТН, ICTV, ТЕТ і розіслала цим мовникам листи із зауваженнями. Після 4 червня Нацрада буде проводити моніторинг каналів на дотримання закону і при виявленні порушень буде звертатися до Держкіно.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3291
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
palamar
3237 дн. тому
ще два місяці заплющуватимуть очі на порушення? Цього Ілєнка треба гнати. А навіщо каналам давалось два місяці до цього?
oleg
3237 дн. тому
що вони робили протягом 2-х місяців? Розігнати їх нафіг - за що вони зарплату отримують.
TAKE
3239 дн. тому
Заголовок нужно сократить и привести к соответствию действительности: "У Держкіно немає порядку". Когда "Держкино" и прочие бюджетные прихлебатели вместо политики и распила бюджета начнут заниматься своим прямым делолм - производством КАЧЕСТВЕННОЙ кинопродукции, то не нужно будет ничего запрещать! Необходимость в том, что пытаются запретить, отпадет сама. В остальном всемирных масштабов американской киноиндустрии состоит в том, что там нет всяких уродцев-специталистов по распилу бюджета в виде "Держкино" !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду