«Народний фронт» просить Генпрокуратуру допитати Льовочкіна, Фірташа і Хорошковського стосовно «Інтера» - Геращенко (ДОПОВНЕНО)

«Народний фронт» просить Генпрокуратуру допитати Льовочкіна, Фірташа і Хорошковського стосовно «Інтера» - Геращенко (ДОПОВНЕНО)

30 Березня 2015
3538
30 Березня 2015
12:57

«Народний фронт» просить Генпрокуратуру допитати Льовочкіна, Фірташа і Хорошковського стосовно «Інтера» - Геращенко (ДОПОВНЕНО)

3538
«Народний фронт» просить Генпрокуратуру допитати Льовочкіна, Фірташа і Хорошковського стосовно «Інтера» - Геращенко (ДОПОВНЕНО)
«Народний фронт» просить Генпрокуратуру допитати Льовочкіна, Фірташа і Хорошковського стосовно «Інтера» - Геращенко (ДОПОВНЕНО)

Депутати від «Народного фронту» просять Генеральну прокуратуру України допитати власників групи Іnter Media Group Limited (телеканали «Інтер», «Інтер+», НТН, K1, K2, «Ентер-фільм», «Мега», Zoom та Pixel) Сергія Льовочкіна, Дмитра Фірташа, а також колишнього власника медіагрупи Валерія Хорошковського з приводу придбання медіагрупи. Про це повідомив журналістам народний депутат Антон Геращенко, передає «ЛігаБізнесІнформ».

 

«Просимо генпрокурора дати відповіді на питання, на якій підставі пан Фірташ витратив 2,5 мільярда доларів на придбання контрольного пакету акцій у 2013 році. Є інформація, поки не підтверджена, про те, що ці гроші були видані за вказівкою Путіна, який уже тоді готувався до захоплення України, і йому потрібно було мати ЗМІ, яке впливає не тільки зовні з Росії, але і внутрішні засоби масової інформації», - заявив Антон Геращенко.

 

«Друге питання - на яких підставах місяць тому було здійснено продаж 29% акцій "Общественного российского телевидения" через якусь компанію Vasse Media Limited, через якийсь офшор? Може бути, це офшор особисто Путіна і через нього проходять угоди з Фірташем?», - заявив депутат.

 

Антон Геращенко також зазначив, що у зв'язку з цим депутати просять Генпрокуратуру допитати Валерія Хорошковського про обставини того, як його змусили продати канал «Інтер», а також допитати Дмитра Фірташа про те, де він узяв $2,5 млрд.

 

«Також допитати пана Льовочкіна, колишнього главу Адміністрації президента Януковича, який себе позиціонує мало не головним опозиціонером, звідки він як державний службовець, який працював спочатку помічником Кучми, потім помічником Януковича, володіє коштами для придбання багатомільйонних пакетів акцій?», - сказав нардеп Геращенко.

 

Вийшовши з будівлі Генпрокуратури, Антон Геращенко повідомив журналістам, що генеральний прокурор Віктор Шокін прийняв заяву народних депутатів і доручив начальнику одного з управлінь Генпрокуратури Павлу Жебрівському провести розслідування з даного питання.

 

«Це буде певним тестом для Генпрокуратури і всього іншого суспільства. Якщо будуть допитані Фірташ, Хорошковський, Льовочкін, особи, які ними були уповноважені на проведення подібного роду операцій, буде з'ясована і пред'явлена ​​суспільству інформація, за які кошти проводилися подібного роду угоди і покупки, тоді Генпрокуратура цей тест пройде. Якщо цю справу намагатимуться замовчувати, значить, у нас олігархи залишаються при владі», - резюмував він.

 

Пізніше у Facebook Антон Геращенко виклав схему власності каналу «Інтер» і деталізував вимоги депутатів до Генпрокуратури:

 

 

«Щойно я та п'ятеро моїх товаришів по партії "Народний фронт" - народні депутати Сторожук, Алексєєв, Драюк, Помазан, Дроздик - передали генеральному прокурору Віктору Шокіну заяву з вимогою розпочати кримінальне провадження для того, щоб з'ясувати майбутні факти, що мають істотне значення для народу і держави.

 

Ми вимагаємо:

 

1. Встановити джерела походження 2,5 мільярда доларів, за які Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін у лютому 2013 року придбали у Валерія Хорошковського контрольний пакет акцій телеканалу "Інтер".

 

І перевірити, чи не є ці кошти кредитами російських державних банків або російських юридичних осіб, виданих Фірташу і Льовочкіну спеціально для здійснення російського впливу на український медіапростір.

 

2. Встановити походження суми в 100 мільйонів доларів, за які в січні 2015 року була поведена угода щодо відчуження 29% пакета акцій, що належить Першому каналу Російського телебачення ОРТ на користь компанії Дмитра Фірташа Group DF через незрозуміло кому належний офшор - Vacea Ventures Limited.

 

3. Допитати Льовочкіна, Фірташа, Хорошковського, а також осіб, яких вони уповноважували брати участь від їх імені в угодах з купівлі/продажу прав на телеканал "Інтер" про обставини цієї купівлі/продажу та джерела походження коштів на дані угоди.

 

4. Розслідувати обставини придбання державним службовцем Сергієм Льовочкіним, колишнім помічником спочатку президента Кучми, а потім головою Адміністрації Президента - тирана українського народу Януковича, пакетів акцій компаній, яким належить телеканал "Інтер" з урахуванням того, що вартість придбання контрольного пакету акцій у лютому 2013 року склала 2,5 мільярда доларів або за сьогоднішнім курсом близько 62 мільярдів гривень, або 2/3 всього оборонного бюджету України на 2015 рік». 

 

Нагадаємо, партія «Народний фронт» (НФ) заявила,  що народні депутати НФ звернуться до Генеральної прокурори України із заявою про начебто злочин народного депутата від «Опозиційного блоку», одного з власників телеканалу «Інтер» (Inter Media Group) Сергія Льовочкіна, який очолював Адміністрацію колишнього президента Віктора Януковича.

 

Днями раніше «Українська правда» з посиланням на джерела в американських медіа повідомила, що екс-глава Адміністрації Януковича, нардеп Сергій Льовочкін не шкодує грошей на піарників, намагаючись створити собі за кордоном образ опозиціонера і потенційного наступного прем'єр-міністра України.

 

Нагадаємо, 3 лютого телеканал «Інтер» повідомив, що компанії GDF Media Limited і Inter Media Group Limited, власниками яких є бізнесмени Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін, викупили 29% акцій ПрАТ «Телеканал "Інтер"», які належали російському ВАТ «Первый канал», за $100 млн. Крім того, була досягнута домовленість про придбання 10% акцій, які належали українській компанії ТОВ «Пегас телебачення».

 

Таким чином, за повідомленням каналу, 100% акцій «Інтера» повністю контролюються й управляються компаніями, власниками яких є Дмитро Фірташ (мажоритарний пакет) і Сергій Льовочкін (міноритарний пакет).

 

У лютому 2013 року відбулася зміна власників і топ-менеджменту «Інтера». Зокрема, 1 лютого було оголошено, що компанія K.H. Media Limited Валерія Хорошковського уклала угоду з продажу 100% акцій компанії Inter Media Group Limited компанії GDF Media Limited Дмитра Фірташа, виходячи з оціночної вартості $ 2,5 млрд. 7 лютого стало відомо, що Сергій Льовочкін стане партнером Дмитра Фірташа і йому належатиме частка 20%, яку він передасть в управління GDF Media Limited.

 

У січні Генеральна прокуратура України за зверненням народного депутата з «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка почала кримінальне провадження щодо можливої підробки підпису нині покійного Ігоря Плужнікова при відчуженні телеканалу «Інтер» у 2009 році.

 

За офіційною інформацією, Ігор Плужников володів 71% акцій телеканалу «Інтер». Незабаром 61% був проданий удовою Плужникова Світланою компанії Валерія Хорошковського. Згідно з розслідуванням Мустафи Найєма та Сергія Лещенка в «Українській правді», угода про продаж каналу відбулася 19 квітня 2005 року, а активні дії із зміни власності «Інтера» збіглись із раптовою хворобою і смертю Плужникова. Політики, зокрема Володимир Сівкович (зараз - Партія регіонів) і Володимир Нечипорук, звертались до СБУ та Генпрокуратури з вимогою розслідувати обставини смерті Плужникова, пов'язуючи його смерть із начебто невдалою угодою з продажу контрольного пакету акцій «Інтера».

 

 

Inter Media Group Limited включає в себе телеканали «Інтер», «Інтер+», НТН, K1, K2, «Ентер-фільм», «Мега», Zoom та Pixel. З 2013 року Inter Media Group Limited є дочірньою компанією GDF Media Ltd Дмитра Фірташа, а міноритарним акціонером є Сергій Льовочкін.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3538
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду