Депутати хочуть відкрити доступ до інформації про діяльність Ради, комітетів і народних депутатів

Депутати хочуть відкрити доступ до інформації про діяльність Ради, комітетів і народних депутатів

4 Лютого 2015
2945

Депутати хочуть відкрити доступ до інформації про діяльність Ради, комітетів і народних депутатів

2945
Депутати хочуть відкрити доступ до інформації про діяльність Ради, комітетів і народних депутатів
Депутати хочуть відкрити доступ до інформації про діяльність Ради, комітетів і народних депутатів

4 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект № 1591, який передбачає відкрити доступ до інформації про діяльність Верховної Ради, парламентських комітетів і самих народних депутатів.

 

Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України» було зареєстровано 23 грудня 2014 року.

 

Він розроблений громадським рухом «Чесно» та експертами громадської коаліції «Реанімаційний пакет реформ», а свої підписи під ним поставили народні депутати Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Віктор Чумак, Павло Різаненко, Єгор Соболєв, Оксана Сироїд, Вікторія Сюмар, Ганна Гопко, Олена Сотник, Вікторія Пташник, Олександр Опанасенко, Анна Романова та Дмитро Добродомов.

 

Законопроектом пропонується низка змін до законів «Про статус народного депутата України», «Про комітети Верховної Ради України», Регламенту Верховної Ради України, а саме:

- запровадити оприлюднення на веб-сторінці народного депутата України на офіційному веб-сайті Верховної Ради повного переліку його помічників-консультантів;

- забезпечити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради інформації про розмір коштів на оренду житла і винайм готелю, що отримуються народними депутатами України, а також інформації про отриману народним депутатом компенсацію витрат на проїзд;

- встановити вільний доступ до засідань комітетів Верховної Ради для журналістів, представників ЗМІ, а також право здійснювати на відкритих засіданнях комітетів аудіо-, відеозапис, фотозйомку, пряму трансляцію (у тому числі в мережі інтернет) із засідання без спеціального дозволу;

- запровадити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради стенограми (у разі її виготовлення) та протоколів засідань комітету, аудіозапису засідань комітету, актів комітету та їх проектів, інформації про дату і час засідання, порядок денний засідань комітетів тощо;

- встановити, що звіти про відрядження народного депутата України оприлюднюються на його веб-сторінці на офіційному веб-сайті Верховної Ради;

- передбачити, що при комітетах Верховної Ради України можуть утворюватися громадські та науково-консультативні ради, порядок утворення та діяльності яких визначається положенням, що затверджується Верховною Радою;

- передбачити обов'язкову пряму трансляцію в мережі інтернет пленарних засідань Верховної Ради України;

- встановити обов'язкове оприлюднення кошторису Верховної Ради України та його проекту на офіційному веб-сайті Верховної Ради України;

- передбачити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради України протоколів та стенограм засідань Погоджувальної ради;

- передбачити оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради повних текстів депутатських запитів і відповідей на них.

 

«Як свідчить практика правозастосування, наявних інструментів доступу до інформації (зокрема, Закону України "Про доступ до публічної інформації") недостатньо для забезпечення відкритості (Верховної Ради, комітетів і народних депутатів. - ТК) з огляду на їх неналежне виконання», - пояснили ініціатори проекту.

 

На їхню думку, наслідком прийняття закону стане підвищення довіри суспільства до Верховної Ради та органів публічної влади загалом внаслідок кращого доступу до інформації про діяльність парламенту, його органів та народних депутатів України, збільшення рівня прозорості і відкритості в роботі парламенту, запобігання корупції серед народних депутатів України, посилення їх підзвітності тощо.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар нагадала, що днями голова Верховної Ради Володимир Гройсман підписав розпорядження, яке зобов'язує народних депутатів оприлюднювати декларації про свої доходи, а також щомісячно надавати громадськості відкриті списки своїх помічників.

 

Пані Сюмар також зауважила, що з ухваленням закону «Про доступ до публічної інформації» досягнуто відкритості й публічності державних чиновників і необхідно забезпечити аналогічну відкритість і публічність народних депутатів.

 

Члени комітету одноголосно підтримали законопроект. Вони запропонують профільному Комітетові з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Раді прийняти законопроект № 1591 у першому читанні за основу.

 

Нагадаємо, 24 грудня 2014 року члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики одноголосно підтримали законопроект № 1405 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості онлайн-трансляції відкритих засідань комітетів Верховної Ради України».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2945
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду