Нацрада отримала 254 звернення громадян щодо новорічного ефіру «Інтера», з них лише три – на захист каналу

Нацрада отримала 254 звернення громадян щодо новорічного ефіру «Інтера», з них лише три – на захист каналу

15 Січня 2015
4250

Нацрада отримала 254 звернення громадян щодо новорічного ефіру «Інтера», з них лише три – на захист каналу

4250
Нацрада отримала 254 звернення громадян щодо новорічного ефіру «Інтера», з них лише три – на захист каналу
Нацрада отримала 254 звернення громадян щодо новорічного ефіру «Інтера», з них лише три – на захист каналу

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала 254 звернення громадян щодо ситуації довкола новорічного ефіру на телеканалі «Інтер». Про це повідомив голова Нацради Юрій Артеменко на засіданні 15 січня, на якому розглядалися результати моніторингу загальнонаціональних телеканалів у новорічні свята.

 

«Це листи від різних людей з різних куточків України. З них 251 лист - це обурення ситуацією, і лише три листи - на підтримку позиції каналу», - повідомив пан Артеменко.

 

Він процитував один з листів, у якому йшлося, зокрема: «Коли увімкнули канал «Інтер», усім членам моєї сім'ї просто відібрало мову... Це жахливий нічний кошмар».

 

У деяких листах, зі слів пана Артеменка, йдеться про те, що проблема не в контенті, а у власниках, вони пропонують розслідувати обставини загадкової смерті пана Плужнікова, нагадують, що майже 30% «Інтера» належать російському «Первому каналу».

 

Також до Нацради надійшов лист від секретаря Ради національної безпеки й оборони Олександра Турчинова, який на виконання рішень РНБО від 4.11.2014 та 24.04.2014, з метою протидії загрози інформаційній безпеці у вітчизняному інформаційному просторі звернув увагу на ефір каналу «Інтер», зокрема на присутність у новорічному ефірі осіб, які підтримували агресію проти України. Пан Турчинов у своєму листі попросив Нацраду розглянути ситуацію та вжити можливих заходів, у тому числі, анулювання ліцензії каналу «Інтер».

 

Нагадаємо, що телеканал «Інтер» у новорічному ефірі показав співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Програма новин на «Інтері» «Подробности» відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її.

 

Новорічний ефір «Інтера» викликав хвилю обурення в соціальних мережах. Низка громадських діячів закликали позбавити «Інтер» ліцензії. Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. Секретар РНБО Олександр Турчинов зажадав від Нацради, щоб вона негайно розглянула питання щодо позбавлення «Інтера» ліцензії. 3 січня група молодиків розбила двері офісу телеканалу «Інтер».

 

Через критику на свою адресу «Інтер» змінив сітку мовлення, знявши з ефіру в подальші дні всі новорічні мюзикли та концерти. Водночас телеканал «Інтер» заявляє, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства, і вважає всі звинувачення тиском на канал.

 

Нацрада вирішила провести моніторинг новорічного ефіру всіх загальнонаціональних каналів і розглянути його результати 15 січня. Напередодні цього засідання Нацради Громадська рада при Нацраді рекомендувала регулятору укласти з мовниками Меморандум щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни.

 

За результатами моніторингу Нацрада оголосила телеканалу «Інтер» попередження за всіма трьома його ліцензіями (на супутникове, цифрове та ефірне аналогове мовлення). Також Нацрада призначила позапланові перевірки телеканалів «Інтер», «1+1», ICTV, «Україна» і ТОНІС на предмет дотримання чинного законодавства.

 

Зі своїми пропозиціями щодо того, як вирішувати ситуації подібні до інциденту з новорічним ефіром на «Інтері», виступила низка експертів. Зокрема, на сторінках видання MediaSapiens були опубліковані статті Наталії Лигачової «Интер» как зеркало гибридного медиапространства Украины» та Сергія Грабовського «Скандал з «Інтером»: все куди серйозніше, ніж здається на перший погляд», а також вийшов допис у блозі Діани Дуцик «Проблема - не «Інтер», проблема - Фірташ та Льовочкін».


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4250
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Правдоруб
3381 дн. тому
Все идут в Европу, а Нацрада - в совке! Или в ж*пе, что о одно другое не исключает :-)))) "По многочисленным просьбам трудящихся в**бали Интер!" Наверное, все сотрудники Плюсов вместе с аппаратом Нацрады полночи письма писали :)))) Шакалы! :)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду