Безлюдна відсторонила від роботи керівництво НІС, що робить новини для «Інтера» – Нацрада

Безлюдна відсторонила від роботи керівництво НІС, що робить новини для «Інтера» – Нацрада

15 Січня 2015
7981

Безлюдна відсторонила від роботи керівництво НІС, що робить новини для «Інтера» – Нацрада

7981
Безлюдна відсторонила від роботи керівництво НІС, що робить новини для «Інтера» – Нацрада
Безлюдна відсторонила від роботи керівництво НІС, що робить новини для «Інтера» – Нацрада

Керівник медіагрупи «Інтер» Ганна Безлюдна відсторонила від роботи керівництво «Національних інформаційних систем» (новинний продакшн групи - НІС), відправивши його в примусову відпустку, через негативну оцінку в ефірі новин новорічного ефіру «Інтера». Про це повідомили голова Нацради Юрій Артеменко і його перший заступник Ольга Герасим'юк на засіданні 15 січня, на якому розглядаються результати моніторингу загальнонаціональних каналів у новорічні свята.

 

«Нам відомо, що пані Безлюдна відсторонила від роботи деяких працівників новин (відправила у відпустку) через те, що вони висловили свою позицію щодо новорічного ефіру на каналі "Інтер"», - повідомила Ольга Герасим'юк.

 

За словами Юрія Артеменка, вимушено у відпустку пішли керівник НІС Назім Бедіров і головний редактор Лаврентій Малазонія.

 

Члени Нацради запитали в директора з правових питань групи «Інтер» Тараса Прозоровського, чи це правда. Він відповів, що йому невідомо про те, що працівників відсторонили. Юрій Артеменко на це зауважив, що «масовий вихід у відпустку - це відсторонення».

 

«Чи є це дотриманням стандартів свободи слова? Чи було це рішенням редакційної ради чи одноосібне рішення топ-менеджера?», - поцікавилася Ольга Герасим'юк.

 

Вона запропонувала телеканалу «Інтер», щоб його редакційна рада поінформувала про таке ставлення до стандартів свободи слова та до колег ОБСЄ та інші міжнародні організації, до яких керівництво «Інтера» зверталося із заявами про тиск.

 

Нагадаємо, що телеканал «Інтер» у новорічному ефірі показав співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Програма новин на «Інтері» «Подробности» відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її.

 

Новорічний ефір «Інтера» викликав хвилю обурення в соціальних мережах. Низка громадських діячів закликали позбавити «Інтер» ліцензії. Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. Секретар РНБО Олександр Турчинов зажадав від Нацради, щоб вона негайно розглянула питання щодо позбавлення «Інтера» ліцензії. 3 січня група молодиків розбила двері офісу телеканалу «Інтер».

 

Через критику на свою адресу «Інтер» змінив сітку мовлення, знявши з ефіру в подальші дні всі новорічні мюзикли та концерти. Водночас телеканал «Інтер» заявляє, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства, і вважає всі звинувачення тиском на канал.

 

Нацрада вирішила провести моніторинг новорічного ефіру всіх загальнонаціональних каналів і розгляне його результати 15 січня. Напередодні цього засідання Нацради Громадська рада при Нацраді рекомендувала регулятору укласти з мовниками Меморандум щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни.

 

Зі своїми пропозиціями щодо того, як вирішувати ситуації подібні до інциденту з новорічним ефіром на «Інтері», виступила низка експертів. Зокрема, на сторінках видання MediaSapiens були опубліковані статті Наталії Лигачової «Интер» как зеркало гибридного медиапространства Украины» та Сергія Грабовського «Скандал з «Інтером»: все куди серйозніше, ніж здається на перший погляд», а також вийшов допис у блозі Діани Дуцик «Проблема - не «Інтер», проблема - Фірташ та Льовочкін».


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7981
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Denis
3361 дн. тому
Сіністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, ??????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду