Правозахисники вимагають справедливого розслідування справи директора ТРК «Візит», звинувачуваного у двох вбивствах

Правозахисники вимагають справедливого розслідування справи директора ТРК «Візит», звинувачуваного у двох вбивствах

11 Грудня 2014
3267

Правозахисники вимагають справедливого розслідування справи директора ТРК «Візит», звинувачуваного у двох вбивствах

3267
Правозахисники вимагають справедливого розслідування справи директора ТРК «Візит», звинувачуваного у двох вбивствах
Правозахисники вимагають справедливого розслідування справи директора ТРК «Візит», звинувачуваного у двох вбивствах

10 грудня, у день Міжнародний день прав людини, полтавські правозахисники звернулися до влади з вимогою справедливого розслідування кримінальних проваджень у справі директора телекомпанії «Візит» (Кременчук, Полтавська область) Олександра Мельника, якого ув'язнено за звинуваченнями у двох вбивствах. Вони вимагають також розслідування нападу чиновника Кременчуцької міськради на журналістку «Візиту» Оксану Цокур. Про це йдеться у заяві, яку поширили правозахисні організації.

 

Свою заяву громадські активісти адресували Президенту України Петру Порошенку, Генеральному прокурору України Віталію Яремі, а також двом комітетам Верховної ради - Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики та Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

«Більше трьох місяців власник ПТК «Візит» Олександр Мельник сидить в Полтавському СІЗО за абсолютно абсурдним звинуваченням. На нього «навісили» аж два вбивства, без жодних доказів позбавили людину свободи і далі тягнуть час, аби остаточно відібрати бізнес. Він подав не одну скаргу на безчинства міліціонерів та прокурорів, що «білими нитками» зшили цю справу, але ніхто й не думав реагувати. Більше місяця Апеляційний суд Полтавської області не може розглянути його апеляційну скаргу», - йдеться у заяві правозахисників.

 

Нагадаємо, 11 вересня директора телекомпанії «Візит» Олександра Мельника звинуватили у двох вбивствах - мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка. Олександр Мельник заявив, що непричетний до замовлення резонансних вбивств мера і судді, підозру в організації яких йому висунули слідчі.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», конфлікт між мером Кременчука паном Бабаєвим і власниками місцевої телекомпанії «Візит», яку колишній міський голова прагнув перевести з приватної у комунальну власність, тривав з 2012 року. 29 жовтня Кременчуцька міська рада затвердила акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади Кременчука 50% активів телевізійної вежі приватної телекомпанії «Візит». 19 вересня Автозаводський райсуд Кременчука скасував державну реєстрацію кременчуцької телекомпанії «Візит» і передав 100% акцій комунальній Кременчуцькій телерадіокомпанії (КТРК).

 

19 березня, за нової влади, Вищий Спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі п'яти суддів відновив всі права приватної телекомпанії «Візит» й скасував всі рішення щодо передачі корпоративних та інших прав міському виконавчому комітету та кременчуцькій комунальній телерадіокомпанії.

 

Що стосується судді Олександра Лободенка, то він виносив ухвалу про накладення арешту на частину майна сім`ї Олександра Мельника і не розглянув справу до кінця, оскільки його було вбито.

 

Правозахисники у своєму зверненні до керівництва держави підкреслюють, що переведення приватної телекомпанії «Візит» у комунальну власність міста, насправді означало б, «що олігархічний клан, представником якого був Олег Бабаєв, узяв би під повний контроль інформаційний телепростір Кременчука, що альтернативи б не залишилося. Лише Революція гідності зупинила цей процес нахабної більшовицької "експропріації"».

 

Активісти заявили, що після Революції Гідності та утвердження нової влади, місто Кременчук зможе «зітхнути спокійно», однак пана Мельника звинуватили у двох убивствах. «Причому хто це робить? Сам міністр МВС Арсен Аваков, який мусив би захищати права людини, називає Мельника вбивцею - без суду і слідства», - заявляють правозахисники.

 

«Про яку свободу слова, про які права люди можна сьогодні говорити, якщо на прикладі власника приватної телекомпанії «Візит» Олександра Мельника бачимо відверте нехтування не лише презумпцією невинності, але й повну байдужість правоохоронної та судової системи, що не спроможна на сьогодні захистити права людини й професійні права журналістів?», - запитують активісти.

 

Підписанти заяви нагадали, що після арешту директора «Візиту» група високопосадовців із Кременчуцької міської ради та міськвиконкому на чолі з головою фракції БЮТ Євгеном Холодом влаштовували пікет приватної телекомпанії «Візит» і за допомогою людей із кримінальною зовнішністю погрожували журналістам. Через два тижні ці ж посадовці влаштували пікетування Апеляційного суду Полтавської області та напали на журналістку телекомпанії «Візит» Оксану Цокур.

 

Правозахисники вимагають негайного звільнення Олександра Мельника з-під варти і передання його справи до суду, а також контролю розслідування кримінальних проваджень стосовно розголошення результатів розслідування у справі пана Мельника та переслідування журналістів Кременчука, зокрема пані Цокур, пікетування телекомпанії «Візит».

 

На думку підписантів, потрібно також «провести реальну люстрацію суддів та реформування підрозділів МВС та прокуратури».

 

«Прокуратура Полтавської області захищає закон чи відпрацьовує замовлення олігархів? Чому вона не займається пошуком справжніх убивць судді Автозаводського суду Олександра Лободенка та міського голови Кременчука Олега Бабаєва? Де реальні факти, де докази? Чому розслідування цієї справи затягується, а невинна людина сидить за ґратами? У нас що, 1937 рік, коли могли арештувати лише за доносом? Чому знову комунальна ТРК Кременчука намагається відібрати приватну телекомпанію у Мельників уже через Верховний суд України? Хіба Конституція України не гарантує громадянам недоторканість приватної власності?», - запитують активісти.

 

Заяву підписали голова громадської організації Комітет захисту конституційних прав громадян  Людмила Шаповалова, голова Наглядової ради ГО «Центр громадської експертизи діяльності органів законодавчої, судової та виконавчої влади» Сергій Ченакал, правозахисна громадська організація «Наш захист» Ніна Дашко,голова Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Кучеренко,голова Кременчуцької міської організації Незалежної медіа профспілки України Юлія Билина,заступник голови громадської організації Медіа-центр «Репортер» Олександр Курилов.

 

Нагадаємо, на суддю Автозаводського райсуду Олександра Лободенка було скоєно замах увечері 11 лютого у Кременчуці. Коли він повертався додому з роботи, в нього кілька разів вистрілив невідомий. Потерпілий помер у лікарні тією ж ночі. Основна версія слідства - скоєння вбивства у зв`язку з професійною діяльністю потерпілого. Мер Кременчука Олег Бабаєв був застрелений невідомим 26 липня близько 10.00 неподалік від власного будинку.

 

16 вересня колегія Полтавського апеляційного суду відмовила у клопотанні адвокатів Олександра Мельника, які просили про заміну запобіжного заходу для нього. За рішенням апеляційного суду Олександр Мельник на два місяці залишався під вартою. 1 листопада Жовтневий районний суд міста Полтави продовжив арешт директора телекомпанії «Візит»  ще на два місяці.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України Юрій Луканов закликав кандидатів у народні депутати України по двох округах Кременчука Полтавської області дати публічну оцінку «дикунській  поведінці» міських чиновників щодо журналістів телеканалу «Візит». Таку заяву він зробив на прес-конференції у Кременчуці 21 жовтня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3267
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду