СБУ переслідує журналіста «Української правди» – Олена Притула

22 Червня 2012
7434
22 Червня 2012
15:07

СБУ переслідує журналіста «Української правди» – Олена Притула

7434
За спробу вийти на зв'язок з родичами «дніпропетровських підривників»
СБУ переслідує журналіста «Української правди» – Олена Притула

Головний редактор «Української правди» Олена Притула заявляє, що Служба безпеки України переслідує журналіста видання. Про цей пані Притула написала у своєму блозі на УП

 

Ім'я та прізвище співробітника «Української правди» головний редактор не називає. Однак зазначає, що, за інформацією редакції, за журналістом ведеться зовнішнє спостереження, прослуховуються його телефонні розмови.

 

Олена Притула припускає, що стеження пов'язане зі спробою журналіста вийти на зв'язок з родичами людей, арештованих СБУ в якості підозрюваних в організації квітневих вибухів у Дніпропетровську: «Переслідування пов'язано з тим, що журналіст особисто знає трьох із чотирьох осіб, які арештовані СБУ в якості підозрюваних в організації квітневих вибухів в місті Дніпропетровську. Через якийсь час після їх затримання він намагався вийти на зв'язок з родичами затриманих з пропозицією, щоб ті погодилися публічно обговорювати деталі події».

 

Вперше співробітники СБУ почали переслідувати журналіста 20 червня, коли він приїхав до Дніпропетровська, повідомила пані Притула. «Біля виходу з вагона його зустріли двоє людей, які пред'явили посвідчення співробітників СБУ. Вони завели журналіста в службовий автомобіль, причому його сумку поставили в багажник авто. Журналіста привезли в будівлю слідчого відділу СБУ. У цій будівлі він знаходився приблизно з 13-30 до 20-00. Сумка з його речами залишилася в багажнику авто Служби безпеки. В ході зустрічі журналісту демонструвалися документи і відео, які нібито беззаперечно доводили винність затриманих. Зокрема, йому показали кілька фрагментів з документів - ксерокопію з вибіленими сторінками, на якій були написані лише два випадкових абзаци, де один із затриманих нібито визнає свою вину. І хоча лист був адресований саме журналісту "Української правди", ознайомитися з повним текстом цього документа йому не дозволили. Зокрема, цей лист міг стати причиною стеження, організованого за нашим співробітником», - вважає Олена Притула.

 

Співробітники СБУ без належних санкцій провели обшук особистих речей журналіста - тієї самої сумки з речами, яку він поставив у багажник службового автомобіля, додала пані Притула.

 

Увечері 21 червня на вокзалі Дніпропетровська приблизно о 22:00 журналіст УП зустрічався зі своїм знайомим. Під час розмови до них підійшов чоловік з фотоапаратом і сфотографував їх, використавши спалах. Після чого ця людина піднялася на перехід над залізничними шляхами і зробила ще один знімок.

 

«Ми вбачаємо в діях співробітників СБУ тиск на журналіста "Української правди" і громадянина. Ми вважаємо, що його переслідування організовано з метою не допустити втручання незалежного ЗМІ в хід справи "дніпропетровських підривників", у якій насправді існує безліч незрозумілого і безглуздого», - пише головний редактор «Української правди».

 

Олена Притула наголошує, що згаданий журналіст, а також усі інші співробітники «Української правди» «психічно здорові, не вживають наркотики, не зловживають алкоголем, не користуються послугами повій, не схильні до вбивства, не мають контактів у кримінальному світі, не мають схильності до тероризму та зв'язків з екстремістськими організаціями будь-якого спрямування».

 

При цьому вона не виключає, що найближчим часом як проти згаданого журналіста, його сім'ї та близьких, так і щодо інших журналістів і редакторів, можуть бути організовані провокації. Тому Олена Притула наголошує, що мати згаданого журналіста нещодавно пройшла лікування в кардіологічному відділенні однієї з лікарень і перебуває в особливо вразливому стані, тож будь-які дії співробітників СБУ можуть зашкодити її здоров'ю.

 

«Українська правда» надіслала офіційні запити в СБУ, Генеральну прокуратуру, МВС, Адміністрацію президента й інші уповноважені органи. «Ми вимагаємо відповісти, на якій підставі організовано явно протизаконне переслідування журналіста "Української правди". Ми також вимагаємо від силових органів надати будь-яку інформацію, яка зібрана на журналістів "Української правди". На підставі закону "Про доступ до публічної інформації" державні органи зобов'язані надати таку інформацію будь-якому громадянину» - пише Олена Притула. Вона не виключає, що наразі прослуховуються телефони співробітників УП.

 

«Детектор медіа» надіслала запитання в прес-службу СБУ та чекає на відповідь. Наразі речник СБУ Марина Остапенко на дзвінки не відповідає.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7434
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду