«Вороги української журналістики – 2008»: версія НСЖУ

30 Квітня 2009
29504
30 Квітня 2009
09:20

«Вороги української журналістики – 2008»: версія НСЖУ

29504
«Вороги української журналістики – 2008»: версія НСЖУ

У переддень Всесвітнього дня захисту свободи слова - 3 травня - Національна спілка журналістів України оприлюднила список посадовців, які, на її думку, чинили спротив суспільно значущій роботі ЗМІ. До списку увійшли дванадцятеро осіб.

 

Олена Кальченко - суддя Деснянського районного суду міста Києва. Задовільнила вимоги Юрія Сидоренка (голова консультаційної ради концерну «ЄДАПС») у справі про захист честі, гідності й ділової репутації, щодо стягнення з працівників ЗАТ «Бліц-Інформ» Сергія Комишева та Максима Біроваша по 5 000 грн. у відшкодування моральної шкоди та 22 000 000 гривень - з ЗАТ «Бліц-Інформ». Верховний суд України скасував всі рішення по цій справі і повернув її на новий розгляд до Деснянського суду міста Києва.

 

Ігор Калетник - народний депутат України (Комуністична партія), Голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією; Григорій Калетник - колишній голова Вінницької обласної державної адміністрації. Подали 8 позовних заяв до вінницької газети «33 канал» за висловлені у газеті оціночні судження щодо попередньої та теперішньої діяльності цих політиків та листи трудового колективу газети до голови Верховної Ради та народних депутатів України з приводу тиску на видання. Загальна сума вимог щодо компенсації моральної шкоди за позовами становить 710 000 гривень.

 

Тетяна Ізмайлова - суддя, яка задовольнила позов Ігоря та Григорія Калетників із відшкодуванням моральних збитків у розмірі 270 тисяч гривень.

 

Наталія Горелкіна - суддя Апеляційного суду міста Києва, яка разом із суддями Ратниковою та Закропивним залишили у силі рішення щодо газети «33 канал», зменшивши суму стягнення до 150 тисяч гривень.

 

Михайло Бородін - голова Апеляційного суду Харківської області, який позивається до ТРК «Фора» через трансляцію прес-конференції народного депутата Юрія Кармазина. Справа розглядалась у суді Харківської області; відповідно до Закону України «Про судоустрій» голова апеляційного суду має контрольні повноваження по відношенню до всіх суддів загальної юрисдикції області. Рішенням суду першої інстанції з ТРК «Фора» стягнуто 74 985 гривень 33 копійки.

 

Олександр Шостак - суддя Дзержинського суду Харківської області, який прийняв до розгляду позов голови Апеляційного суду Харківської області та задовольнив його, стягнувши з ТРК «Фора» 74 985 гривень 33 копійки. Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов'язків має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом. Зважаючи на адміністративний вплив позивача на суддів області, рівність учасників судового процесу перед законом і судом не могло бути забезпечено.

 

Микола Верес - голова Охтирського районного суду Сумської області, який позивається до газети «Панорама», журналістів Литовченко та Весни, і вимагає відшкодувати 300 тисяч гривень за публікацію «По беспределу», що розповідає про конфлікт між головою суду та депутатом Сумської міської ради Байдаком. Інформація в газеті була викладена на підставі заяв депутата міської ради до правоохоронних органів. Позивач вимагає заборонити будь-яке поширення інформації про нього. Судом першої і апеляційної інстанцій у позові відмовлено, але Верховний Суд України скерував справу на новий розгляд.

 

Вікторія Шилова - генеральний директор Дніпропетровської обласної телерадіокомпанії. Незаконно звільнила групу журналістів з грубим порушенням конституційних прав на працю. Після виявлення наглядовими органами фактів нецільового використання бюджетних коштів, наданих ОДТРК у рамках обласної програми підтримки ЗМІ, Шилова поширила заяви про утиски її журналістських прав.

 

Фелікс Сігал - виконувач обов'язків голови Роздільнянської райдержадміністрації (Одеська область). 9 березня цього року викликав до себе редактора районної газети «Вперед» Тамару Калашинську і, погрожуючи звільненням, зажадав, щоб вона у підготовленому до друку номері видання зняла матеріали першої полоси і натомість поставила його власний на підтримку одного з кандидатів на посаду міського голови.

 

Наталія Єфремова - начальник управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області та Оксана Москаленко-Федорова - начальник відділу прокуратури Миколаївської області. За інформацією НСЖУ,  неправильно нараховували пенсіж журналістам пенсію, внаслідок чого один із пенсіонерів втратив понад 80 тисяч гривень.

 

Любов Шамрай - голова Ізюмської районної держадміністрації (Харківська область). 2006 року вимагала від редакції «Обрії Ізюмщини» безкоштовно друкувати матеріали свої та установ і організацій району, 2007-го чинила опір фінансуванню газети з боку співзасновників, 2008-го - заборонила фінуправлінню перераховувати редакції кошти, виділені сесією районної ради.

 

Олександр Кравець, Григорій Шаркевич - депутати Синельниківської міської ради (Дніпропетровська область), Віктор Бутліменко - секретар цієї ж міськради всупереч Закону України, яким запроваджено мораторій на відчуження приміщень та майна державних і комунальних ЗМІ, прагнуть силами депутатів позбавити редакцію газети «Синельниківські вісті» приміщення¸ яким вона володіє десятки років. До того ж це питання вони прагнуть вирішити без згоди трудового колективу редакції та інших співзасновників - райради і райдержадміністрації, які минулого року надали газеті фінансову підтримку у шість разів більшу, ніж міськрада.

 

Рейтинг складається й оприлюднюється вже вдруге: торік до нього увійшли 15 «ворогів». «Як і в минулому році, цей список не зміг охопити всіх, хто перешкоджав роботі журналістів і ЗМІ. Головне його завдання - привернути увагу до високопосадовців держави, правоохоронних органів, кваліфікаційних комісій суддів на оприлюднені кричущі факти порушень Конституції і законів України, міжнародних зобов'язань, взятих Україною на себе.  Як і попередній, цей список ми оприлюднюємо не лише в Україні, а й передаємо до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту й інших структур.  По всіх вказаних фактах НСЖУ забезпечувала юридичну та інші види підтримки журналістів відповідно до Закону України "Про професійних творчих працівників та творчі спілки», - йдеться у повідомленні НСЖУ.  

 

30 квітня буде також оприлюднений інший антирейтинг - «Вороги преси-2008», який складають Інститут масової інформації та Київська незалежна медіа-профспілка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29504
Читайте також
29.04.2011 08:16
Ігор Лубченко, для «Детектор медіа»
29 621
27.07.2009 10:45
Євген Тейзе, Тетяна Бондаренко, Dw-world.de
25 706
07.07.2009 09:03
Яна Рощіна, Інна Гогой, Галина Корба
37 157
18.05.2009 14:25
Вікторія Сюмар
, для «Детектор медіа»
37 446
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дополнение
5468 дн. тому
Стыдливо умолчали об основном Гаранте демократии с его тыканьем и "талантливыми" пресс-конференциями.
Bata
5468 дн. тому
Мелкий какой-то рейтинг и мелочный
111
5468 дн. тому
Да все просто - НСЖУ, особенно в регионах - єто клуб "кому за 40". Маргинальная организация, которая ни силі ни авторитета ни в обществе ни даже среди своих членов не имеет, потому как не отстаивает права журналистов так, как должна была бы... В общем, клуб по интересам, не больше... Имел в свое время счастье пообщаться в регионах с их представителями... В основном это пенсионеры либо люди уже далеко за 40, молодой крови там нет совсем. Лишь бы перед властью посветиться да попиариться... Поэтому в списки "мелочевку" и включают... которую им из регионов их "бойцы" и "бойцыцы" прислали...
Влад
5468 дн. тому
Интересно, что говоря о "високопосадовцях" в список включают в основном никому не известных председателей госадминистраций и местных судей.... Или НСЖУ не любит только тех, кто подает денежные иски на журналистов вместо того, чтоб им самим деньги давать? Откуда такая местечковость? А почему они не считают врагами журналистов Черновецкого с каналом "Киев" и КДРТРК, руководство УТ-1, владельцев того же "Интера"?
Володимир
5468 дн. тому
У списку не вистачає ще трьох осіб (саме в цьому порядку!): 1. Балога Віктор Іванович; 2. Курус Ігор Федорович; 3. Шевченко Віталій Федорович; 4. Лясовский Владислав Євгенович. Описувати хто це і чому вони вороги української журналістики потреби, гадаю, немає!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду