UMH провела приватне розміщення 15% акцій на біржі та планує інвестувати $30 млн. у телепроекти

27 Травня 2008
7627
27 Травня 2008
14:07

UMH провела приватне розміщення 15% акцій на біржі та планує інвестувати $30 млн. у телепроекти

7627
UMH провела приватне розміщення 15% акцій на біржі та планує інвестувати $30 млн. у телепроекти
Компанія United Media Holding, у яку входять група компаній «Український Медіа Холдинг» і російський видавничий дім «Популярна преса», першою з українських медійних компаній провела приватне розміщення 15% акцій на Франкфуртській фондовій біржі. З 27 травня акції UMH включені в лістинг Франкфуртської фондової біржі. У ході розміщення компанія залучила $45 млн., капіталізація склала $300 млн. Організатором розміщення та ексклюзивним фінансовим радником UMH виступила українська інвестиційна компанія Concorde Capital.
 
На думку Олександра Омельчука, керуючого директора групи ринків капіталу інвестиційної компанії Concorde Capital, з точки зору інвесторів історія UMH виявилася дуже привабливою. Понад 30 інвесторів, як юридичних, так і фізичних осіб, придбали акції компанії. «Це, наприклад, великий інституційний інвестор EastCapital. Серед приватних осіб пакет акцій придбав російський медіаменеджер Леонід Макарон», – розповів пан Омельчук. Відтак, Леонід Макарон увійшов до ради директорів UMH. У частину акцій інвестували як сам президент UMH Борис Ложкін, так і компанія Concorde Capital. Але, зазначив Борис Ложкін на прес-конференції, його особиста частка після угоди все одно зменшилася.
 
«Це позитивний сигнал для ринку, – оцінює розміщення акцій Борис Ложкін. – Отже, українські медіакомпанії можуть розраховувати на подібні кроки – у них готові інвестувати». Вихід на фондовий ринок у момент світової фінансової кризи пан Ложкін пояснює тим, що компанія формує інвестиційну історію для проведення IPO в Лондоні наприкінці 2011 – на початку 2012 року. «Ми звикли у своїх діях виходити не з ринкової ситуації, а зі стратегії. Ми вирішили: навіщо нам плисти за течією та поплили проти неї. І в нас це вийшло», – позитивно оцінює результат операції президент UMH. На час виходу на IPO Ложкін розраховує на капіталізацію компанії не менше $1 млрд. Під час публічного розміщення акцій контрольний пакет продавати не планується.
 
Провівши операцію з приватного розміщення акцій, UMH збирається вкладати гроші в нові медіа. «60-65% залучених коштів, а також грошей компанії та кредитних ресурсів будуть витрачені на інвестиції в Інтернет і телебачення в Україні та Росії, – каже Борис Ложкін. – На телебачення в обох країнах піде близько $30 млн. Йдеться передусім про нішеві проекти. Ми розглядаємо різні варіанти, у тому числі це буде, очевидно, придбання існуючих каналів і запуск нових, а також виробництво продукту в Росії з можливим виходом на окремі телеканали. Це буде щонайменше один проект в Україні та один у Росії. Але цей проект буде розкладатися на 5-6 проектів поменше». Нагадаємо, що наразі компанія не володіє телересурсами ні в Україні, ні в Росії. Подробиці проникнення на телевізійний ринок компанія обіцяє оголосити в червні.
 
За словами Бориса Ложкіна, UMH розвиватиме свій Інтернет-підрозділ у трьох напрямках. Компанія інвестуватиме в існуючі проекти, зараз готує декілька цікавих старт-апів в Україні та Росії, а також завершує кілька угод з придбання Інтернет-проектів в Україні. Крім того, пан Ложкін задоволений результатами співпраці з російською компанією SUP, оскільки доходи від продажу реклами в українському LiveJournal зросли. «Ми будемо розвивати наше рекламне агентство, у нас з’являться найближчим часом іще цікаві рекламні партнери», – пообіцяв президент UMH.
 
Борис Ложкін стверджує, що ті проекти, які компанія планує купувати, не пов’язані з групою «Приват» або особисто з Ігорем Коломойським чи Геннадієм Боголюбовим. Також він роз’яснив деталі наявного спільного бізнесу: «Історія відносин UMH та «Привату» розпочалася в 1999 році, коли ми придбали в російської компанії «Проф-Медіа» 50% газети «Комсомольская правда в Украине». Решта 50% належали «Приват-банку», який відмовився від придбання російської половини. Так ми стали партнерами з «Приватом». За останній час Геннадій Боголюбов особисто викупив частку «Привату» в наших спільних проектах. Це «Комсомолка», радіостанції «Авторадіо» і «Європа Плюс», типографія «Укрполіграфмедіа». Частка Боголюбова в цих проектах становить 50%». Володіючи 50%, UMH завжди контролює операційний менеджмент, що вигідно партнерам. Щодо журналу «Фокус» UMH пов’язаний з «Приват-банком» кредитними відносинами, оскільки останній виділив значний кредит на розвиток журналу.
 
Борис Ложкін не виключає в майбутньому появу спільних проектів з «Приватом», але підкреслює, що конкретних планів наразі не існує. Водночас UMH надалі ніколи не розглядатиме пропозиції про міноритарну частку в спільних проектах, за винятком ситуацій, коли купує міноритарний пакет з опціоном на контроль через певний час.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7627
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду