ТРК «Ера», «1+1» та ICTV продають новинні сюжети «Енергоатому»

20 Листопада 2007
10111
20 Листопада 2007
13:04

ТРК «Ера», «1+1» та ICTV продають новинні сюжети «Енергоатому»

10111
<b>ТРК «Ера», «1+1» та ICTV продають новинні сюжети «Енергоатому»</b>
Державне підприємство «Національна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» займається розміщенням платних публікацій та сюжетів у засобах масової інформації, зокрема й без позначки «реклама». Розслідування, проведене «Детектор медіаю» за ініціативою журналістської ініціативи «Не продаємося!», засвідчило, що продаж новин є нормальною практикою як для телеканалів, так і для державних підприємств.
 
Стурбовані великою кількістю позитивних сюжетів про діяльність компанії «Енергоатом» та підпорядкованих їй атомних станцій у новинах трьох телеканалів, учасники ініціативи звернулись до «ТК» з проханням перевірити причини надмірної уваги журналістів до атомної галузі. У прес-службі НАЕК з гордістю повідомили, що компанія успішно співпрацює з піар-агенцією «Радник» (відомою також розміщенням у телеефірі під час виборчої кампанії роликів «Нострадамус», «Ванга» і «Глоба»; агенцію асоціюють із народним депутатом від БЮТ Миколою Баграєвим), яка й розміщує статті та новини у ЗМІ.
 
Співробітниця агенції «Радник» Наталія Романець підтвердила у телефонній розмові з «ТК», що за угодою з телекомпаніями «Ера», «1+1» та ICTV, а також продакшн-компанією ESGroup (виробляє ділові новини для декількох каналів) агенція розміщує за гроші новинні телесюжети, а також замовляє гостьові студії з представниками компанії, інтерв’ю тощо. «Кожен вихід в ефір щось коштує. Всі умови різні: в залежності від дня, часу. Коли виникає потреба, обговорюються деталі», - зазначила пані Романець.
 
Завідувач комерційним відділом ТРК «Ера» Оксана Сороченко назвала практику розміщення телесюжетів та інтерв'ю за гроші у теленовинах «абсолютно нормальною», додавши, що таким чином телекомпанія співпрацює і з іншими держструктурами.
 
Генеральний директор каналу ICTV Олександр Богуцький відмовився відповідати на запитання «ТК». Головний продюсер «ТСН» («1+1») Володимир Карташков сказав, що комерційні угоди не належать до його компетенції, тож про існування угоди з «Радником» він не знає.
 
«Включення оплаченої інформації в новини є незаконним, адже це реклама, яка повинна транслюватись поза новинами і з відповідними відбивками», - прокоментував «ТК» директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.
 
«З погляду професійних стандартів усе очевидно, - каже тренер «Інтерньюз-Україна» Ігор Куляс. – У новинах не може бути жодних оплачених матеріалів. Адже в цьому випадку журналісти є упередженими і діють в інтересах того, хто платить, не забезпечуючи балансу».
 
«Також, як відомо, усталеною практикою наших медіа є укладання угод про висвітлення діяльності будь-якої комерційної структури. Для багатьох ЗМІ ці угоди, що пройшли через комерційний відділ (а не є самодіяльністю окремих журналістів – їй медіаменеджери вже поклали край), є напівофіційним, але цілком прийнятним бізнесом, – каже шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова. –  Є іще один бік проблеми: як відомо, більша частина бюджетних коштів, які виділяє Кабмін державним Національним телекомпанії та радіокомпанії, йде на фінансування… замовних відомчих програм різних міністерств та державних органів! Тобто, за кошти платників податків насправді державні органи, установи, підприємства по повній програмі піаряться, а не контролюються суспільством! Це нонсенс. Але, видається, допоки в країні не буде політичної волі на справжнє реформування інформаційного простору в і’мя його демократизації, а не в ім’я окозамилювання для Заходу та політично-комерційної вигоди для тих, кого "допущено до корита", в нас нічого не зміниться!». «До речі, проблема у створенні в Україні суспільного телебачення для багатьох представників влади полягає саме в тому, що подібна модернізація державного мовлення зруйнує усталену систему узаконеної корупціїі», – резюмує Наталія Лигачова.    
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10111
Читайте також
20.11.2007 19:49
Ірина Андрейченко, в.о. директора агентства «Радник»
11 170
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Не назву Ся
5993 дн. тому
Скажу коротко. ЕНЕРГОАТОМ=МЕДІА=$ - чистої води правда! Бо доводилося виконувати ТАКЕ редакційне заданійцо. Точніше навіть сказати РЕДАКТОРСЬКЕ! Переконаний, опускатися до такого рівня, щоб публікувати-транслювати якісь нікчемні НОВІНІШКІ за чорний НАЛ - абсолютна ГАНЬБА для новин загалом і для конкретних медіа зокрема. "Это полное падение нравов!" Нахабний і безсоромний ОБМАН глядача-читача! А змушувати журналіста робити ЦЕ - означає ховатися за його спиною, а ЗАСМАЛЬЦЬОВАНІ, ЛИПКІ грошики - собі в кишеню. Відчуття після такого матеріалу - ФЕЕ! Дякую за увагу...
gallina
5994 дн. тому
так от куди гроші платників податків йдуть! до різних там радників-порадників! і до речі не тільки українських, що "притерлись" до влади - а й до іноземних супер-консультантів, що за шалені гонорари консультують наших властьпредержащих як краще їм управляти країною! тільки користі від цих консультацій жодної, як бачимо. а от своїх фахівців "в упор не бачать" - і це є вигідно тільки західним спецслужбам та західним структурам!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду