Андрій Куликов виступив на підтримку журналістської ініціативи «Не продаємося»

6 Листопада 2007
2887
6 Листопада 2007
13:14

Андрій Куликов виступив на підтримку журналістської ініціативи «Не продаємося»

2887
Андрій Куликов виступив на підтримку журналістської ініціативи «Не продаємося»
6 листопада о 12.00 учасники журналістської ініціативи «Не продаємося!» оприлюднили заяву журналістів українських телеканалів. Ведучий програми «Свобода слова» на каналі ICTV не приєднався до ініціативи, але зробив заяву на її підтримку. Наводимо її текст:
 
Загрозливе падіння авторитету журналістської професії змушує мене висловитися на підтримку заяви українських тележурналістів від 6 листопада 2007 року.
 
У суспільстві починає вкорінюватися уявлення про журналістів як про людей, готових подавати спотворену інформацію за гроші та в обмін на послуги і блага.
 
Великою мірою така думка зумовлена постійними спробами підкупу журналістів чи тиску на них, які досі не припиняють ти, хто має гроші і владу.
 
За таких умов і на тлі заяв можновладців про продажність журналістів підозра часто падає на багатьох колег, які чесно виконують професійний обов’язок.
 
Справа ускладнюється тим, що матеріали, виконані на приховане замовлення, з порушенням норм професійної етики, в ефірних програмах і на сторінках періодичних видань та веб-сайтів сусідять з якісними матеріалами, ставлячи під сумнів чесність усіх, хто бере участь у виготовлені спільного кінцевого продукту.
 
З огляду на це вважаю вчасною і корисною журналістську ініціативу «Не продаємося», як таку, що сприяє виправленню уявлення громадськості про журналістику і журналістів в Україні.
 
Вважаю, що ця ініціатива має бути поширена за межі телебачення.
 
Ініціатива «Не продаємося» та похідні від неї мають бути скеровані, передусім, на доведення тим, хто намагається підкуповувати журналістів і тиснути на них, що замовні матеріали компрометують, перш за все, тих, хто їх замовляє: адже проплачені або зроблені під тиском матеріали легко розрізняють споживачі нашої продукції.
 
Отже, такі матеріали все одно не дають бажаного для замовників результату, а тому не лише є аморальними і протиправними, а й неефективними засобами впливу на громадську думу.
 
Окрім цього, проплачені і зроблені під тиском матеріали завдають шкоди репутації інвесторів і власників засобів масової інформації, а тому працівники і власники засобів масової інформації мають спільно протистояти спробам підкупу журналістів і тиску на них, і спільними зусиллями покласти край хибній практиці розміщення замовних матеріалів під виглядом інформаційних.
 

Андрій Куликов

 

До заяви Андрія Куликова приєдналась ведуча новин ICTV і шеф-редактор програми «Свобода слова» Іванна Коберник.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2887
Читайте також
13.01.2010 13:54
Андрій Куликов, для «Детектор медіа»
27 687
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
пролетающий
6006 дн. тому
Не смешите! Заказуха будет всегда!!! Эти журналисты - дети малые.
nebajdyza
6006 дн. тому
Абсолютно погоджуюсь з тим, що заяву повинні підписувати ті, хто, власне, і "творять" політику в ЗМІ. А ми, як товар що продають оптом, можемо хіба що обмежитися своїми підписами. Для того, щоб не бути творцями "куплених" чи "замовлених" матеріалів, можемо хіба що відстоювати свою позицію на власних блогах, або в колі своїх друзів чи знайомих. Прикро, але факт!
Покупець
6007 дн. тому
Наталка, Ви пускаєте пил в очі. Повторюю, цими підписами можна підтертися - гроші брали інші.
Покупець
6007 дн. тому
Цю заяву мали б підписати панове Грановський, Хорошковський, Фуксман, Порошенко, Пінчук (або хоча б Богуцький) - тоді було б більше довіри. Звичайно журналісти не продаються! Телеканали продають їх оптом. Мінімальний лот ІНТЕРу - півтора мільйони. А журналістів ставлять перед фактом - сьогодні у нас в програмі Рудьковський, а завтра Герман, а післязавтра Кисельов. "А може Луценко, - несміливо квилять вони. "Ні! - відрубує редактор. Причому без пояснень, що Луценко ще не заплатив. І ось уже його однофамілець (відповідальний за рекламу у НУНС) з пачкою баксів заходить до Грановського і опа - новий відеоряд: Луценко, Кириленко, Зварич. Але без Тимошенко, бо за неї ще не занесли. Тимошенко буде завтра, але заплатить також - де ж вона дінеться!
http://www.poizdka.com.ua/
6007 дн. тому
Чим Ви панове думали під час виборів коли загрібали гроші лопатами і пускали в ефір заказуху??? http://www.poizdka.com.ua/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду