Українські ЗМІ дискримінують жінок – дослідження ІМІ

Українські ЗМІ дискримінують жінок – дослідження ІМІ

4 Жовтня 2013
11549

Українські ЗМІ дискримінують жінок – дослідження ІМІ

11549
Українські ЗМІ дискримінують жінок – дослідження ІМІ
Українські ЗМІ дискримінують жінок – дослідження ІМІ

В українських ЗМІ рідше з'являється інформація про жінок, ніж про чоловіків, зокрема чоловіки є героями публікацій, в середньому, у 80% випадках, і лише 20% матеріалів ЗМІ присвячені жінкам. Такі дані продемонструвало дослідження гендерного балансу в українських ЗМІ Інституту масової інформації (ІМІ), що було проведене у вересні.

 

В рамках дослідження експерти ІМІ за місяць проаналізували близько 1000 матеріалів в інтернет-виданнях та 550 - у друкованих ЗМІ. Для дослідження використовувались матеріали  газет «Факти», «Комсомольская правда в Украине», «Сегодня», журналів «Корреспондент» , «Український тиждень»,  інтернeт-видань «Українська равда», «Обозреватель», «УНІАН», «Ліга» і «Лівий берег». Експерти ІМІ аналізували кількісні показники - присутність жінок і чоловіків в якості авторів, героїв статей та експертів, та якісні - контекст, у якому жінки представлені в ЗМІ, та зміст фотографій.

 

В результаті дослідження  з'ясувалось, що жінки здебільшого згадуються в несерйозних публікаціях, світській хроніці, плітках про сімейне життя відомих людей, описі суконь тощо. В кількості ілюстрацій жінки також значно поступаються чоловікам - 24% проти 76%, при цьому їхні фото ілюструють зазвичай світську хроніку, рубрики «Сім'я» чи «Здоров'я».

 

 

За даними ІМІ, у ЗМІ лише 18%  експертів є представниками жіночої статі. При чому, жінки виступали експертами в питаннях медицини, культури та права і практично не коментували події у політиці, економіці  (за винятком коментарів від прес-секретарок, в яких жінки виступали швидше не як експерти, а як коментатори).

 

Також дослідження українських ЗМІ показало, що найгірше гендерного балансу дотримуються журнали, 100% героїв матеріалів у проаналізованих цього місяця журналах - чоловіки. У газетах інформація про чоловіків становить 63% однак, ці дані експерти пояснюють специфікою видань - газети досить часто друкують життєві історії, героями яких переважно виступають жінки.

 

Дослідження ІМІ також показало, що практично єдиною темою, в якій жінки виступають основними героями, були матеріали на соціально-побутову тематику, винятком є публікації, присвячені Юлії Тимошенко, яка, за даними експертів ІМІ, була єдиною героїнею політичних матеріалів у вересні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11549
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду