Перший національний використав відео з камери СІЗО як свідчення гарного самопочуття Тимошенко

25 Квітня 2012
22179

Перший національний використав відео з камери СІЗО як свідчення гарного самопочуття Тимошенко

22179
А СТБ та ICTV утрималися від показу відеозапису сумнівного походження
Перший національний використав відео з камери СІЗО як свідчення гарного самопочуття Тимошенко

Усі найбільші телеканали у своїх вечірніх випусках новин 24 квітня показали сюжети про Юлію Тимошенко, яка заявила про побиття в колонії та оголосила голодування. При цьому не всі використали відеозапис нібито з камери Тимошенко, оприлюднений того дня в інтернеті: його не показали СТБ і ICTV. Натомість Перший національний використав його як свідчення гарного самопочуття ув'язненої. На думку відомого медіаексперта Ігоря Куляса, Перший національний зманіпулював, а СТБ і ICTV - єдині з каналів вчинили правильно.

 

Нагадаємо, на понад трихвилинному відео, датованому 15 грудня 2011 року, людина, схожа на Юлію Тимошенко, вільно пересувається камерою СІЗО та цілується з людиною, схожою на Сергія Власенка. Відеозапис першим оприлюднило інформаційне агентство УНН, одним з власників якого є колишній помічник Ганни Герман Дмитро Сагач. Однак згодом сайт УНН заявив, що не він є першоджерелом інформації (він послався на відеохостинг YouTube) та не володіє інформацією про його походження.

 

Цей відеозапис, на переконання партії «Батьківщина», було вкинуто в інформаційний простір для того, щоб відволікти увагу від листа Юлії Тимошенко з колонії, у якому вона заявляє про побиття. Відео в «Батьківщині» назвали фальшивкою, а Сергій Власенко навіть не виключив подання позову до УНН. І тільки наступного дня, 25 квітня, Пенітенціарна служба підтвердила автентичність відеозапису, хоча й не знає, як він потрапив в інтернет.

 

Тема Юлії Тимошенко 24 квітня стала топовою на більшості телеканалів. На «Інтері» («Подробности» о 20:00), СТБ («Вікна-новини» о 22:00), Новому каналі («Репортер» о 19:00), 5-му каналі («Час новин» о 21:00), «Україні» («События» о 19:00), ТВі («Сьогодні» о 20:30) цей сюжет ішов першим у випуску. На Першому національному («Підсумки дня» о 21:00) і «1+1» (ТСН о 19:30) сюжет був другим, на ICTV («Факти» о 18:45) - четвертим.

 

Найлаконічніший сюжет вийшов на ТРК «Україна», де повідомили про заяву Юлії Тимошенко про побиття й голодування та дали синхрони її захисника Сергія Власенка і прокурора Геннадія Тюріна. Також два короткі ВМЗ про реакцію російського посольства і про блокування парламентської трибуни дав у новинах 5 канал. Але цього ж вечора на 5-му в ток-шоу «Час: Підсумки дня» (з 19:30 до 21:40) обговорювалася саме тема Юлії Тимошенко, а одним із гостей був Сергій Власенко.

 

Інші канали подали розлогі сюжети з коментарями різних сторін.

 

СТБ дав синхрони Сергія Власенка, Геннадія Тюріна і заступника начальника Качанівської виправної колонії Ігоря Колпащикова

 

«1+1», Новий канал і ТВі дали синхрони Сергія Власенка, Геннадія Тюріна, Ігоря Колпащикова, а також депутата від БЮТ Сергія Пашинського. ICTV на додачу до коментарів цих персоналій дав також цитати голови Верховної Ради Володимира Литвина і першого заступника міністра хорони здоров'я України Раїси Моісеєнко.

 

На «Інтері» та Першому національному, крім синхронів Сергія Власенка і Геннадія Тюріна, було наведено коментар лікарки Ірини Фурси, яка оглядала Юлію Тимошенко. «Інтер» також висвітлив і позицію Ігоря Колпащикова. Не забули ці канали згадати і свої спростування заяви Юлії Тимошенко про запис ними інтерв'ю з її сокамерницею.

 

Більшість телеканалів у сюжетах про Юлію Тимошенко використали уривки відеозапису нібито з камери Тимошенко, оприлюдненого того дня в інтернеті. «1+1», «Інтер» і Новий канал подали їх наприкінці сюжетів про Тимошенко у такому контексті: мовляв, депутати, доки парламентська трибуна заблокована опозицією, переглядали «відео з інтернету», датоване 15 грудня (коли Тимошенко ще була в СІЗО). Так само відео з коментарем ведучої показала і ТРК «Україна», але не в контексті побиття Тимошенко, а після сюжету про обрання Валерії Лутковської омбудсменом і подальше блокування парламенту.

 

При цьому «Інтер» так і не озвучив позицію «Батьківщини», яка назвала це відео фальшивкою, оприлюдненою з метою зам'яти скандал із побиттям. Натомість «Україна», Новий канал і «1+1» про реакцію соратників Тимошенко згадали.

 

ТВі оприлюднив уривки відео з інтернету також після сюжету про Юлію Тимошенко, назвавши це «брудним ударом у відповідь» та зазначивши, що цей відеозапис оприлюднив «наближений до влади сайт УНН». У випуску новин ТВі був показаний і уривок з програми «Сьогодні. Про головне» Мустафи Найєма, де бютівець Сергій Пашинський назвав це відео фальшивкою, оприлюдненою для відволікання уваги. Власне, випуск ток-шоу «Сьогодні. Про головне» 24 квітня був присвячений саме листу Тимошенко про побиття та відео, «злитому Пенітенціаною службою», як сказав Мустафа Найєм.

 

Тим часом Перший національний використав відео як свідчення гарного самопочуття Юлії Тимошенко. Канал не лише не озвучив дату відеозапису (15 грудня), а й прив'язав його до слів медиків про відсутність у Тимошенко синців і гематом: «Сьогодні ж в інтернеті з'явилось відео, на якому жінка, схожа на Тимошенко, ходить. Прес-служба "Батьківщини" вже назвала ці кадри змонтованою фальшивкою. Про відсутність крововиливів, синців або гематом у Тимошенко, заявляють і медики з лікарні "Укрзалізниці". Вони сумніваються у травмах качанівської ув'язненої. А провести детальний огляд - екс-прем'єр не дозволила».

 

За словами тренера з новинної журналістики та медіаексперта Ігоря Куляса, така подача відеозапису - «це маніпуляція чистої води». «Детектор медіа» очікує на коментар Першого національного з приводу цього сюжету.

 

Із загальної маси телеканалів вирізнилися СТБ і ICTV, які ані словом, ані кадром не згадали про відеозапис з інтернету.

 

Випусковий редактор «Вікон-новин» каналу СТБ Володимир Павлюк пояснив «Детектор медіа» рішення не показувати це відео тим, що в нього на той момент не було підтвердження від Пенітенціарної служби автентичності цього запису.

 

Головний редактор інформаційної служби каналу ICTV Олена Фроляк назвала подібну причину: «Я не знаю точного походження цього відео, у мене немає гарантій, що на ньому точно Юлія Тимошенко. Якщо я знатиму походження запису, тоді я його покажу, а так я не хочу підставляти глядача. Крім того я особливої цінності для глядача в цьому не побачила. Якщо ми будемо все відео з інтернету показувати, тоді нам треба закриватися і писати: "відео з інтернету"».

 

За словами пана Куляса, СТБ і ICTV з професійної точки зору вчинили абсолютно правильно. Адже з точки зору стандартів, етики і закону журналісти не мали б показувати цього відеозапису. «Це було б порушенням стандарту достовірності: невідомо що це і звідки. Навіть якби були видні обличчя осіб - це може бути інсинуацією. З точки зору етики канали теж не мали показувати таке відео. Тому що це елемент підглядання, тим паче за жінкою. Як би ми не ставилися до Тимошенко як політика або ув'язненої, але ми не маємо права як журналісти виносити на загальний розгляд те, що робить людина, за якою ведеться спостереження. З точки зору законності - теж не можна було цього оприлюднювати. Тому що це з розряду оперативно-розшукової роботи, на яку за законом журналісти не мають права, навіть якщо це відео їм нададуть самі правоохоронці, які теж не мають права передавати його журналістам», - сказав «Детектор медіа» пан Куляс.

 

 

Наводимо розшифровки сюжетів загальнонаціональних каналів.

 

Перший національний, 21:00

 

Тимошенко заявляє про побиття

 

СТУДІЯ: А вже після голосування у Верховній Раді стало гаряче. Бютівці заблокували трибуну і повідомили: Юлію Тимошенко били під час перевезення до лікарні. Меншість і досі тримає в облозі сесійну залу. А із ситуацією навколо екс-прем'єрки розбираються і медики, і правоохоронці, і тюремники. Прокурор Харківщини і Пенітенціарна служба підтвердили: качанівську бранку справді везли у медзаклад "Укрзалізниці" примусово. Але не били. Сама Тимошенко поскаржилася до прокуратури, що їй завдали значних травм і на тілі є гематоми. Однак за результатами перевірки у порушенні кримінальної справи екс-прем'єрці відмовили. Бо ув'язнена не схотіла показати докази - синці. Адвокат Тимошенко Сергій Власенко запевняє, що вона на знак протесту оголосила голодування. І вже чотири дні нічого не їсть. Однак у Качанівській колонії кажуть: має бути письмова заява про такий вияв протесту, а вони її - не отримували. Тюремники навіть пригрозили судовим позовом панові Власенку - за поширення недостовірної інформації. Зокрема, про тортури над екс-прем'єркою.

 

СИНХРОН: Сергій ВЛАСЕНКО, захисник Юлії Тимошенко: "Юлія Тимошенко оголосила голодування. У неї всі руки в синцях, у неї величезна гематома на животі. Величезна гематома, яка незважаючи на те, що пройшло 4 дні, вона ще до сих пір видна".

 

СИНХРОН: Геннадій ТЮРІН, прокурор Харківської області: "По результатам проверки, все доводы, которые были изложены в этом заявлении, не нашли своего объективного подтверждения. По результатам этой проверки было отказано в возбуждении уголовного дела за отсутствием состава преступления".

 

В Інтернеті з'явилось відео, на якому жінка, схожа на Тимошенко, ходить

 

СТУДІЯ: Сьогодні ж в Інтернеті з'явилось відео, на якому жінка, схожа на Тимошенко, ходить. Прес-служба "Батьківщини" вже назвала ці кадри змонтованою фальшивкою. Про відсутність крововиливів, синців або гематом у Тимошенко, заявляють і медики з лікарні "Укрзалізниці". Вони сумніваються у травмах качанівської ув'язненої. А провести детальний огляд - екс-прем'єр не дозволила.

 

СИНХРОН: Ірина ФУРСА, лікар-невропатолог ЦКБ №5 "Укрзалізниці": "Кожные покровы, видимые слизистые - то, что было доступно осмотру, как-то у меня, как у врача с 24-летним стажем никаких сомнений не вызывали на тот момент. И пациентка на это не обращала, никаких акцентов не ставила. Были доступны осмотру тыльные поверхности ладоней и лицо. Это у меня сомнений не вызвало. Больше осмотра у неё я не проводила".

 

Тимошенко заявила, що її сусідку по камері змусили записати сфабриковане інтерв'ю

СТУДІЯ: І сьогодні ж Юлія Тимошенко заявила, що минулого тижня її сусідку по камері змусили записати сфабриковане інтерв'ю, зокрема для Першого національного каналу. Прес-служба Національної телекомпанії категорично спростовує цю інформацію. Таких зйомок не було і не планувалося.

 

 

«1+1», 19:30

 

Черговий скандал довкола Юлії Тимошенко

 

СТУДІЯ: Довкола Юлії Тимошенко черговий скандал. Її соратники заявляють, VIP-ув'язнену побили, коли перевозили до лікарні. Керівництво колонії каже, силу застосовували, втім, бити - не били і погрожує адвокатам Тимошенко судовим позовом. Опозиція обурившись заблокувала Раду і вимагає пояснень генерального прокурора.

 

РЕПОРТАЖ: Автор: Ірина ПАВЛЕНОК. Відлуння скандалу у Качанівській колонії у Верховній Раді. Соратники Тимошенко заблокували трибуну і мало не вибили стільця з-під спікера. Перед тим, як Литвин закрив засідання, бютівці заявили: мають інформацію про те, що Юлію Тимошенко побили кілька днів тому, коли перевозили з колонії у лікарню.

 

СИНХРОН: Сергій ПАШИНСЬКИЙ, фракція БЮТ: "Конвоєм було примінено силу. Її вдарили ногою у живіт, у неї на животі гематома. Їй викручували руки і нанесли декілька ударів в туловище".

 

РЕПОРТАЖ: Тимошенко ще вчора написала заяву і нібито через це, заявляють депутати, до неї не допускали захисника Сергія Власенка. Потрапив він туди лише сьогодні, коли вийшов - процитував лист від Тимошенко.

 

СИНХРОН: Сергій ВЛАСЕНКО, адвокат Юлії Тимошенко: "До мене зайшли 3 чоловіка кремезної статури. Вони підійшли до мого ліжка, накинули на мене простирадло та почали втрьох стягувати мене з ліжка, докладаючи грубу фізичну силу".

 

РЕПОРТАЖ: У листі йшлося також про голодування, яке оголосила Тимошенко ще 4 дні тому. В колонії усі звинувачення відкидають. Кажуть, від їжі VIP-ув'язнена офіційно не відмовлялася. А адвокатам навіть погрожують судовим позовом.

 

СИНХРОН: Ігор КОЛПАЩИКОВ, заступник керівника Качанівської виправної колонії: "Голодовка - это только тогда, когда есть письменное заявление. А сейчас мы не можем сказать о том, что голодает или нет. Холодильник находится у нее в комнате. Каким образом принимает она пищу, не принимает она пищу - это как бы..."

 

РЕПОРТАЖ: Скарги на конвой оперативно встигли перевірити у місцевій прокуратурі. Відзвітували: руки Тимошенко ніхто не викручував, у живіт не бив, синців на тілі немає. Утім визнали: до лікарні її доправляли силоміць.

 

СИНХРОН: Геннадій ТЮРИН, прокурор Харківської області: "Юлия Владимировна сказала: "Нет. Вот собралась, но я теперь не поеду". По Кримінально-виконавчому кодексу предусмотрено, если человек оказывает неповиновение требованиям, законным требованием пенитенциарной службы, то к нему может применено быть физическое воздействие. То есть просто взяли на руки и перенесли в машину".

 

РЕПОРТАЖ: У цей час увагу депутатів захопило відео, яке з'явилось в Інтернеті. Розмите, нібито з камери спостереження На ньому людина, схожа на Тимошенко, ходить по камері, застеляє ліжко, спілкується з відвідувачами. Один із них схожий на Сергія Власенка. Зазначена і дата зйомки - грудень минулого року. На той час Тимошенко ще перебувала у медичній частині Лук'янівського СІЗО. У прес-службі "Батьківщини" розмиту картинку назвали фальшивкою, яку оприлюднили з однією метою - відволікти увагу від подій у Качанівській колонії. Опозиціонери вимагають звіту Генерального прокурора, а до Тимошенко хочуть направити лікарів-депутатів.

 

 

«Інтер», 20:00

 

Юлия Тимошенко объявила голодовку

 

СТУДИЯ: В студии - Анастасия ДАУГУЛЕ. Юлия Тимошенко объявила голодовку. Как объяснила сама экс-премьер в своем письме, на отказ от пищи и воды она решилась после того, как ее якобы ударили сотрудники Качановской колонии. По словам Тимошенко, к ней применили силу во время транспортировки из колонии в больницу. После того, как текст этого письма был обнародован, народные депутаты от фракции БЮТ заблокировали парламентскую трибуну.

 

РЕПОРТАЖ: Автор: Анна ПАНОВА. Это самое свежее фото Юлии Тимошенко. Без макияжа и знаменитой косы. В минувшее воскресенье экс-премьера на машине скорой возвращают из больницы в колонию. О том, как ее увозили к медикам, Тимошенко сегодня написала в письме из-за решетки. Вот отрывок.

 

ТИТРОВАНО: "До мене зайшли три чоловіки кремезної статури, вони прийшли до мого ліжка, накинули на мене простирадло та почали втрьох стягувати мене з ліжка, докладаючи грубу фізичну силу. Від болю та відчаю я, як могла, почала захищатися та отримала через простирадло сильний удар кулаком у живіт, мені скрутили руки та ноги і потягнули у простирадлі на вулицю..."

 

РЕПОРТАЖ: Сегодня Сергей Власенко добился свидания с Тимошенко впервые за несколько дней. Говорит, уже с пятницы его подзащитная отказывается от еды. В знак протеста против насилия.

 

СИНХРОН: Сергей ВЛАСЕНКО, адвокат Юлии Тимошенко: "Юлія Тимошенко оголосила голодування. У неї всі руки в синцях, в неї величезна гематома на животі. Після того, як її шмагали в п'ятницю ввечері, вона не може вставати".

 

РЕПОРТАЖ:  В пенитенциарной службе факт рукоприкладства категорически отрицают. Мол, к Тимошенко почти не прикасались.

 

СИНХРОН: Игорь КОЛПАЩИКОВ, заместитель начальника Качановской исправительной колонии: "Не было этого. Переносили на руках только там, где она не могла сойти по ступенькам".

 

РЕПОРТАЖ: Применить силу тюремщики имели право, - заявили в областной прокуратуре. Туда Юлия Тимошенко обратилась с заявлением, что с ней обошлись грубо и противозаконно. Но оснований для возбуждения уголовного дела не нашли.

 

СИНХРОН: Геннадий ТЮРИН, прокурор Харьковской области: "Человек собрался, оделся, а потом лег на кровать и говорит: я никуда не поеду. В соответствии с законом - пенитенциарная служба имеет право применить физическое воздействие, то есть взяли на руки, отнесли в машину и доставили в больницу".

 

РЕПОРТАЖ:  Синяков на теле VIP-узницы ни судмедэксперт, ни врачи железнодорожной больницы не видели. Тимошенко их к себе не подпустила.

 

СИНХРОН: Ирина ФУРСА, врач-невропатолог ЦКБ №5 "Укрзализныци": "Кожные покровы, видимые слизистые, то, что было доступно осмотру, как-то у меня, как у врача с 24-летним стажем, никаких сомнений не вызывали".

 

РЕПОРТАЖ:  Подтвердить факт голодовки - тоже некому. Хотя от больничной и тюремной еды экс-премьер и правда воздерживается.

 

СИНХРОН: Игорь КОЛПАЩИКОВ, заместитель начальника Качановской исправительной колонии: "Голодовка - это только тогда, когда есть письменное заявление. У нее есть холодильник, она имеет возможность без нашего присутствия принимать пищу".

 

РЕПОРТАЖ:  Эхо скандала в Харькове мгновенно донеслось до Киева. Сторонники Тимошенко в парламенте прибегли к испытанной форме протеста - блокада трибуны, плакаты на стену. Их требования - вызвать Генпрокурора и начальника пенитенциарной службы. Чиновников на ковер депутаты так и не дождались. Блокада затянулась до вечера. Свободные от работы полдня коротали за просмотром свежего видео из Интернета. Эти кадры сняты в середине декабря. На них женщина, похожая на Юлию Тимошенко, без посторонней помощи ходит по камере СИЗО, и быстро ложится в постель, как только на пороге появляется посетитель, похожий на Сергея Власенко.

 

СТУДИЯ: Сегодня же Юлия Тимошенко заявила, что с ее сокамерницей телеканал "Интер" записал интервью. В связи с этим пресс-служба телеканала официально заявляет: никаких интервью в Качановской колонии или в любом другом месте с сокамерницей Юлии Тимошенко журналисты "Интера" не записывали.

 

 

СТБ, 22:00

 

Юлія Тимошенко заявляє про побиття

 

СТУДІЯ: У студії - Тетяна ВИСОЦЬКА. Синя і голодна. Юлія Тимошенко заявила: її побили. Та оголосила голодування. Сьогодні біля стін Качанівської колонії її захисник Сергій Власенко зачитав бранчиного листа. Виявляється, вона відмовляється від їжі ще від п'ятниці 20 квітня. Прокурор Харківщини спростовує побиття, а пенітенціарна служба - голодування.

 

РЕПОРТАЖ: Автор: Марія МАЛЕВСЬКА. Юлія Тимошенко оголосила голодування. Про це сьогодні під бранчиними вікнами заявив її захисник Сергій Власенко. Каже: Тимошенко не їсть четвертий день. Ані ріски в роті відтоді, як колишню прем'єрку таємно доправили до клінічної лікарні "Укрзалізниці". Як сьогодні твердить Власенко, ув'язнену до тих відвідин лікаря змусили, а дорогою навіть духопелили. Все це Тимошенко виклала в листі і передала за грати з адвокатом. Він того листа оприлюднив.

 

СИНХРОН: Сергій ВЛАСЕНКО, захисник Юлії Тимошенко: "До мене зайшли три чоловіка кремезної статури, вони підійшли до мого ліжка, накинули на мене простирадло та почали втрьох стягувати мене з ліжка, докладаючи грубу фізичну силу. Від болю та відчаю я, як могла, почала захищатися та отримала через простирадло сильний удар кулаком у живіт. В якийсь момент від страшного болю я просто відключилася та прийшла до тями вже в лікарняній палаті".

 

РЕПОРТАЖ: У прокуратурі Харківщини вже провели перевірку і визнали - справді перевезення до лікарні відбулося попри бажання засудженої. Мовляв, порушення закону в цьому немає. але фактів побиття - запевняють у прокуратурі - вони не знайшли. Кажуть, опитали всіх, хто того вечора були поряд. Повірили працівникам колонії.

 

СИНХРОН: Геннадій ТЮРІН, прокурор Харківщини: "Юлия Владимировна сказала: "Нет, собралась, но я теперь не поеду". По Криминально-виконавчему кодексу предусмотрено, что если человек оказывает неповиновение законным требованиям пенитенциарной службы, то к нему может быть применено физическое воздействие. То есть, просто взяли на руки и перенесли в машину".

 

РЕПОРТАЖ: Заперечують застосування фізичної сили і в самій колонії. Додають: Тимошенко відмовляється від обстеження судмедекспертами. Крім того, наголошують - про голодування бранки нічого не знають.

 

СИНХРОН: Ігор КОЛПАЩИКОВ, заступник керівника Качанівської виправної колонії Харкова: "Голодовка - это только тогда, когда есть письменное заявление, а сейчас мы не можем сказать о том, что голодает. Холодильник находится у нее в комнате, она имеет возможность без нашего присутствия принимать пищу".

 

РЕПОРТАЖ: Харківська історія довкола Тимошенко дістала львівське продовження. Тамтешні "біло-сердешні" заявили, що на знак солідарності з бранкою також голодуватимуть - у середмісті Львова просто неба. Але від завтра. Сьогодні наїдаються.

 

 

Новий канал, 19:00

 

Тимошенко оголосила голодування

 

СТУДІЯ: У студії - Ірина ВОЛКОВА. Юлія Тимошенко оголосила голодування. Бо її побили у колонії. Отак, за словами опозиціонерки, її везли до місцевої лікарні. Про величезну гематому на животі та синці на руках Тимошенко розповів її адвокат. Тюремники зізнаються - силу застосовували. Але не били.

 

РЕПОРТАЖ: Автор: Ольга ПИРОЖКО. Депутатів першими ошелешили новинами із Харкова.

 

СИНХРОН: Сергій ПАШИНСЬКИЙ, народний депутат (БЮТ-"Батьківщина"): "Я змушений проінформувати про безпрецедентний дикий випадок, який стався чотири дні назад, під час транспортування Юлії Володимирівни до лікарні. Конвоєм було примінено силу, її ударили ногою в живіт, на животі гематома, їй викручували руки і нанесли декілька ударів у туло вище".

 

РЕПОРТАЖ: Це сталося у колонії. Як усе було екс-прем'єрка написала. Ось її записка. За словами опозиціонерки, у п'ятницю в вечорі до камери зайшли троє кремезних чоловіків. Накинули на неї простирадло, вдарили у живіт, та гуртом почали стягувати з ліжка. У Харківській прокуратурі не заперечують. Силу застосовували.

 

СИНХРОН: Геннадій ТЮРІН, прокурор Харківської області: "Человек собрался, оделся. Потом лег на кровать, и говорит, я никуда не поеду. В соответствии с законом КВК, имеет право Пенитенциарная служба применить воздействие физическое, то есть, взяли на руки, отнесли в машину, поместили в машину и доставили в больницу".

 

РЕПОРТАЖ: Подробиці прокуратура не розповідає. Це зробила Тимошенко.

 

ТИТРОВАНО: "Від болю та відчаю, я, як могла почала захищатися та отримала через простирадло сильний удар кулаком у живіт, мені скрутили руки та ноги, підняли та потягли у простирадлі на вулицю. Від нестерпного болю у спині та страху я почала кричати та кликати на допомогу. Але ніякої допомоги не отримала".

 

СИНХРОН: Тимошенко навіть назвала імена та посади своїх кривдників. Утім усе викладене на кримінальну справу не потягнуло.

 

СИНХРОН: Геннадій ТЮРІН, прокурор Харківської області: "По результатам этой проверки было отказано в возбуждении уголовного дела, за отсутствием состава преступления. В своем заявлении она указывает, что к ней были применена меры физического воздействия. В частности, ее ударили в живот, ей выкручивали руки и ноги".

 

РЕПОРТАЖ: Тепер тюремники хочуть іти до суду. Бо кажуть, що на них звели наклеп. Тимошенко тим часом, почала голодувати.

 

СИНХРОН: Сергій ВЛАСЕНКО, захисник Юлії Тимошенко: "Юлія Тимошенко оголосила голодування. У неї всі руки в синцях, у неї величезна гематома на животі. Величезна гематома, яка не зважаючи на те, що пройшло чотири дні, вона ще й до сих пір видна".

 

СИНХРОН: Ігор КОЛПАЩИКОВ, заступник начальника Качанівської виправної колонії № 54: "Голодовка - это тогда, когда есть письменное заявление. А сейчас, мы не можем сказать, о том, что голодает. Холодильник находится у нее в комнате. Каким образом принимает она пищу, не принимает она пищу. Она имеет возможность без нашего присутствия принимать пищу".

 

РЕПОРТАЖ: Через усе, що сталося опозиція заблокувала роботу парламенту. Депутати хочуть бачити керівників Генпрокуратури та Пенітенціарної служби. Утім на якийсь час вони про це забули. Бо ближче до вечора в інтернеті оприлюднили таємниче відео. Де жінка, схожа на Тимошенко вільно пересувається камерою. А потім, вона цілує чоловіка, схожого на адвоката Власенко. Відео датоване 15 грудня. Тоді екс-прем'єрка ще була у СІЗО. Ці кадри дивилась уся сесійна зала. Пізніше у "Батьківщині" заявили, відео фальшиве. А продемонстрували його, щоб зам'яти скандал із побиттям.

 


 

ICTV, 18:45

 

Юлія Тимошенко оголосила голодування

 

СТУДІЯ: Юлія Тимошенко оголосила голодування. Це її протест проти подій в державі і того, що відбувається з нею в тюрмі, - заявляє адвокат. Сергій Власенко переконаний, що її підзахисну насильно виводили для медобстеження з колонії, і навіть застосовували фізичну силу. Власенко твердить про синці і гематому, які з'явилися після транспортування до лікарні. Керівництво Качанівської колонії спростовує ці заяви і категорично заперечує застосування сили до ув'язненої. Заяви Тимошенко про голодування в Державній пенітенціарній службі поки не бачили. Там наголошують - у випадку подальшого розповсюдження Власенком неправдивої інформації про місця позбавлення волі, відомство вимушене буде звернутися в суд. Оскільки все це починає заважати роботі, основна мета якої - виправлення і покарання. Новий виток скандалу навколо Юлії Тимошенко далі в випуску.

 

РЕПОРТАЖ: Автор: Ольга ТАМБІЄВА. З кулаками на ув'язнену. Юлія Тимошенко зчинила скандал, заявивши, що її минулої п'ятниці під час транспортування до лікарні "Укрзалізниці" побили 3 кремезних чоловіків. Бранку силоміць стягли з ліжка і занесли до карети. Захисник Сергій Власенко зачитав листа ув'язненої, в якому вона все детально описує.

 

СИНХРОН: Сергій ВЛАСЕНКО, захисник Юлії Тимошенко, народний депутат України: "До мене зайшли 3 чоловіка, вони підійшли до мого ліжка, накинули на мене простирадло, та почали в трьох стягувати мене з ліжка, докладаючи грубу фізичну силу. Від болю та відчаю я почала захищатися та отримала через простирадло сильний удар кулаком у живіт. Мені скрутили руки та ноги, підняли та потягнули у простирадлі на вулицю".

 

РЕПОРТАЖ: Сергія Власенка до підзахисної не пускали 2 дні. У в'язниці посилалися на санітарні дні. Він зміг потрапити на зустріч тільки після втручання фракції БЮТ, яка поставила таку вимогу перед спікером Володимиром Литвиним.

 

СИНХРОН: Сергій ПАШИНСЬКИЙ, народний депутат України, фракція "БЮТ-"Батьківщина": "Я від імені фракції "Батьківщина" БЮТ і, думаю, від імені фракії "Наша Україна" заявляю офіційно - ми не підемо з цього місця, поки тут не буде генерального прокурора з детальними поясненнями".

 

РЕПОРТАЖ: На знак протесту проти силових дій проти Юлії Тимошенко, дві опозиційні Фракії заблокувала парламентську трибуну. Депутати сказали, що не зійдуть зі своїх місць поки у залі не з'явиться генеральний прокурор.

 

СИНХРОН: Володимир ЛИТВИН, Голова Верховної Ради України: "Не дали нам офіційну письмову інформацію від генеральної прокуратури, від пенітенціарної системи, і від Міністерства охорони здоров'я.

 

РЕПОРТАЖ: Та у Харкові вже запевнили, що всі перипетії навколо Тимошенко - вигадки. Обласна прокуратура провела термінове слідство і заявила - ніхто нікого не бив. А їхати до лікарні ув'язнена сама відмовлялася, але її все одно відвезли.

 

СИНХРОН: Геннадій ТЮРІН, прокурор Харківської області: "К ней был направлен судебный медицинский эксперт. И по результатам проверки все доводы, которые были изложены в этом заявлении, не нашли своего объективного подтверждения. По результатам этой проверки, было отказано в возбуждении уголовного дела за отсутствием состава преступления".

 

РЕПОРТАЖ: Представники в'язниці повідомили, що Тимошенко дійсно несли на руках, але тільки там, де вона сама не могла пройти.

 

СИНХРОН: Ігор КОЛПАЩІКОВ, заступник начальника Качанівської виправної колонії: "Транспортировали медицинские работники скорой помощи. Наши сотрудники только сопровождали".

 

РЕПОРТАЖ: Не помітили погіршення стану здоров'я та синців в ув'язненої і лікарі. Та оглянути себе Юлія Тимошенко не дала. Однак у Міністерстві охорони здоров'я вже зробили висновок - нічого страшного не сталося.

 

СИНХРОН: Раїса МОІСЕЄНКО, перший заступник міністра охорони здоров'я України, голова міжнародної медичної комісії: "Я хотіла б зазначити, що під час транспортування, перебування в лікарні Юлії Володимирівни, а також після того, як була доставка її назад у колонію повернута, ніяких якихось особливих ні скарг, нічого такого медичному персоналу не було визначено з боку Юлії Володимирівни".

 

РЕПОРТАЖ: На знак протесту проти дій тюремників та застосування сили Юлія Тимошенко оголосила голодування. Та у Качанівській колонії кажуть, що нічого про це не знають. Бо письмової заяви не бачили і холодильник, який стоїть у камері ув'язненої Тимошенко ніхто не конфісковував.

 

 

5 канал, 21:00

 

Посольство Російської Федерації стурбоване здоров'ям Юлії Тимошенко

 

СТУДІЯ: У студії - Ігор ТАТАРЧУК. Посольство Російської Федерації стурбоване здоров'ям Юлії Тимошенко і закликає українську владу гуманно ставитися до ув'язненої. Єврокомісія, у свою чергу, чекає на термінові пояснення від влади щодо ситуації довкола екс-Прем'єра, зокрема - чи застосовували силу до ув'язненої під час її примусового перевезення з тюрми до лікарні. Про стурбованість і бажання дослідити цю ситуацію заявляє і посольство США в Україні. За словами посла Джона Теффта, уряд США глибоко стурбований вибірковим правосуддям та політичними переслідуваннями, які тепер практикуються в Україні. Водночас амбасадор заявив, що говорити про будь-які рішення чи санкції з цього приводу зарано.

 

Бютівці блокують трибуну Верховної Ради

 

СТУДІЯ: Ночувати в парламенті обіцяють депутати-бютівці. Опозиціонери з обіду блокують трибуну Верховної Ради. Причина - насильницьке перевезення Юлії Тимошенко з тюрми до лікарні. Зранку захисник Юлії Тимошенко зачитав листа, в якому ув'язнена розповідає про побої та застосування до неї фізичної сили під час перевезення із Качанівської колонії до лікарні. У пенітенціарній службі спростовують факт побиття. Але в обласній прокуратурі підтверджують, що Юлію Тимошенко доправили до лікарні проти її волі. Представники опозиційних фракцій обіцяють не виходити з сесійної зали, доки вони не заслухають звіт Генпрокурора з приводу побиття Юлії Тимошенко, а в палату до лідерки БЮТ не допустять депутатів-медиків. Регіонали кажуть, що блокування трибуни є спланованою провокацією.

 

СИНХРОН: Андрій КОЖЕМ'ЯКІН, лідер фракції БЮТ-Батьківщина: "Ми будемо стояти біля трибуни до тих пір... і не розблокуємо, спільно з фракцією Наша Україна-Народна самооборона, поки не буде дано прокурором дозвіл на побачення з депутатами-лікарями".

 

СИНХРОН: Олександр ЄФРЕМОВ, лідер фракції ПР: "Мы предложили нашим коллегам: давайте, мы пригласим в срочном порядке, через Министерство иностранных дел, пригласим сюда специалистов из Германии, врачей, чтобы они независимо провели свою экспертизу. Почему-то наши коллеги настаивают, чтобы мы послали представителей парламента туда".

 

 

ТРК «Украина», 19:00

 

Юлия Тимошенко объявила голодовку

 

СТУДИЯ: В студии - Елена КОТ. Юлия Тимошенко объявила голодовку. Выяснилось - от еды она отказывается еще с пятницы в знак протеста протии избиения тюремщиками. Во время ночной перевозки её якобы ударили в живот и выкручивали руки. Сергей Власенко, которому сегодня удалось видеть подзащитную, рассказал: у оппозиционерки большая гематома и синяки. Прокурор Харьковской области признает: в клинику осужденную действительно везли насильно, но никто ее не бил.

 

СИНХРОН: Сергей ВЛАСЕНКО, защитник Юлии Тимошенко: "До мене зайшли три чоловіка кремезної статури. Вони підійшли до мого ліжка, накинули на мене простирадло та почали втрьох стягувати мене з ліжка. Я, як могла, почала захищатися та отримала через простирадло сильний удар кулаком в живіт. Від страшного болю я просто відключилася та прийшла до тями вже в лікарняній палаті".

 

СИНХРОН: Геннадий ТЮРИН, прокурор Харьковской области: "Человек собрался, оделся, а потом лег на кровать и говорит: "Я никуда не поеду". В соответствии с законом, КВК, имеет право пенитенциарная служба применить воздействие физическое, то есть взяли на руки, отнесли в машину, поместили в машину и доставили в больницу".

 

Сюжет об избрании Лутковской...

 

СТУДИЯ: А к вечеру у депутатов появилось другое развлечение. Вслед за тысячами прочих пользователей Интернета они просматривают появившееся там видео. На нем - женщина, похожая на Тимошенко, в помещении, похожем на тюремную камеру, с мужчиной, похожим на Сергея Власенко, и они сливаются в страстном поцелуе. Ролик датирован 15 декабря. В то время экс-премьер сидела в Лукьяновском СИЗО. Её соратники уже назвали кадры фальшивкой.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22179
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду