Зітхання без полегшення

14 Квітня 2006
14715

Зітхання без полегшення

14715
Огляд теленовин і телетижневиків за 3 – 9 квітня
Зітхання без полегшення

Вибори скінчились остаточно. У результатах, незважаючи на їх судові оскарження, ніхто не сумнівається. Ті, хто ще вчора лякав своїх потенційних виборців помаранчевою/блакитною чумою чи реваншем, тепер із не меншим запалом говорять про необхідність об'єднання на благо всієї України. Легкість, із якою полум'яні борці зрікаються своїх ідеалів заради „порозуміння” (читай: влади), вражає. Готовність ЗМІ поширювати їхні меседжі, що відверто суперечать передвиборній риториці, не звертаючи увагу на очевидну непослідовність, дивує.

Цей тиждень увійде в історію, насамперед, скасуванням народними депутатами, - щоправда, частковим, - недоторканності депутатів місцевих рад. Для іншого вчинку, - ухвалення постанови про перерахування всіх бюлетенів, що відклало б оголошення результатів виборів, щонайменше, на кілька місяців, - парламенту забракло тридцяти голосів. Аутсайдери навіть після цього не припинили боротьбу.

Київ отримав нового мера, проти якого порушили, але майже відразу закрили кримінальну справу. Старий мер із утратою влади не змирився. Президент, незадоволений відмовою ВР привести до присяги суддів Конституційного Суду, не з’явився в сесійній залі. У регіонах тривала боротьба за ревізію результатів місцевих виборів.

Але головною темою, що висвітлювалась у новинах у найрізноманітніших аспектах, стала коаліція. Довкола неї виникало найбільше маніпуляцій і дезінформації, спрямованої на „розкрутку” того чи іншого варіанту конфігурації. Слово „коаліція” лунало в ефірі всіх каналів так часто, що в кожного нормального телеглядача мало б викликати алергію - і це тоді, коли до початку справжніх (не декоративних) переговорів ще далеко.

У новинах 3 квітня найбільше дісталось Черновецькому. Новому київському меру, видається, на телебаченні ніхто не радий: порушення Київською прокуратурою кримінальної справи за фактом підкупу виборців, яке мало, очевидно, суто (анти)рекламний характер - судячи з того, що справу було майже відразу закрито, - стало однією з провідних новин дня. Зокрема, ведучий новин Першого каналу Андрій Сміян повідомив: „Київська прокуратура порушила проти Леоніда Черновецького справу за фактом підкупу виборців». Взагалі-то, між „проти такого-то” і „за фактом” є суттєва різниця. Але був і важливіший момент: у повідомленні Першого було зазначено, що „сам Черновецький заявив, що справа потребує об’єктивного розслідування, бо конкуренти і раніше поширювали інформацію про підкуп - щоб зірвати вибори». Отже, новообраний мер відхрестився від продпайків, якими прихилив до себе киян! Не так однозначно це було сформульовано в повідомленні „Інтера”: „сам Черновецкий сегодня опроверг факт подкупа избирателей и обвинил Омельченко в попытке сорвать выборы. Менее чем за неделю до голосования киевский мэр собрал пресс-конференцию и заявил, что Черновецкий кормит своих избирателей просроченными продуктами на деньги, полученные от аферы с "Элита-Центром"«. Найбільш однозначне формулювання з'явилось на СТБ: „Чернівецький… факт роздавання ним пайків заперечив і назвав це провокацією конкурентів. Пайки справді роздавались…від його імені, але не ним». Тут також було дано тверезу оцінку можливості впливу цієї справи на результати виборів: „Ловити на підкупі виборців треба було до дня голосування. А тепер потрібно чекати судових рішень, процедура яких, як відомо, може бути досить тривалою».

Канали, пов'язані з партіями-аутсайдерами, спробували підготувати громадськість до можливого, хоч і малоймовірного, рішення ВР про перерахування голосів. Новий канал дещо дистанціювався від цієї ідеї, давши, окрім звичного для каналів медіа-групи Зінчука синхрону Богословської, також і протилежну думку, вірніше, певні аргументи проти перерахування: „Якби перераховувати бюлетені таки взялися, це обійшлось би у 21 мільйон гривень лише для зарплатні членам виборчих комісій. А от лідер аутсайдерів за кількістю голосів -Вітренко - малим не вдовольниться. І вимагає скасувати результати виборів і провести повторні». Зате вже ICTV щосили взявся до нагнітання: „Політична Україна наразі страждає на поствиборчий синдром. Партії, яким не вдалося взяти 3%-вий бар’єр, вимагають перерахунку голосів. Переможці перегонів, яких і так все влаштовує, неоднозначно ставляться до цього. Партія Регіонів підтримує необхідність по-новому порахувати голоси на вимогу деяких партій. БЮТ вважає, що повторний підрахунок призведе до дестабілізації в країні. Комуністи пропонують дати таке завдання безпосередньо ЦВК. Комітет виборців України наголошує, що виявлені порушення при підрахунку голосів не дають підстави вимагати повного перерахунку». У своєму апологічному пориві на захист перерахування ICTV удався до методів, притаманних пропагандистським каналам: цю тему було розтягнуто на два немалих блоки, які вінчав оптимістичний синхрон Адама Мартинюка: «Є конституційна норма. Повноваження попереднього скликання ВР припиняються з моменту відкриття першого засідання новообраної Ради. Буде це в травні - в травні, буде через рік - через рік, через два - через два». Віктор Сорока у своєму сюжеті апелював до Литвина: мовляв, „Керівництво парламенту не проти перерахунку». Ще б пак!

Приємний виняток з каналів холдингу Віктора Пінчука являв собою канал СТБ, що згадав про метушню довкола перерахунку побіжно. У коментарях „Інтера” на цю тему вчувався осуд: тут зосередились на аргументах проти аутсайдерської ініціативи. З усіх гучних заяв у якості синхрону було обрано найбільш одіозну - слова Супрун про те, що „було сфальсифіковано до 20%”. „1+1” також наголосив на офіційній позиції ЦВК. А найвищий рівень вербальної агресії на адресу ініціаторів перерахування простежувався у ТРК „Україна”. Тут їх називають спершу „політичними аутсайдерами”: „Перерахунку голосів разом з Блоком Литвина вимагають ще декілька політичних аутсайдерів. Якщо сесія погодиться на це, життя парламенту цього складу продовжиться на невизначений термін». - а згодом, після розкриття теми, ще й „невдахами”: „Політичні невдахи наполягають на перерахунку голосів. Масові фальсифікації здійснювалися на користь переможців виборчих перегонів - ПР і БЮТ. Про це зокрема сьогодні заявила Інна Богословська. У свою чергу Людмила Супрун від імені НДП стверджує: сфальсифікованими є чи не кожен п’ятий голос. Якщо не буде перерахування, попереджають представники блоку Литвина, докази фальсифікації буде передано до міжнародних організацій та дипломатичних представництв. І це, мовляв, не кращим чином відіб’ється на репутації України..». Аутсайдерів не лише принизили на словах: їхні вимоги зображено млявими й невпевненими, на противагу ж їм було виставлено поважні та впевнені заяви представників КВУ та ЦВК.

Перерахування голосів стало головною темою програми „Час” 5 каналу. В сюжеті, що розкривав тему, відчувалась стримана іронія: „Перемога все більш явно пролітає над ними, але вони одначе не втрачають надії таки вхопити її». Зате у студії дали висловитись Інні Богословській, що дискутувала з експертом Євгеном Жеребецьким. У розпалі дискусії сама пані Інна визнала: „Постанова ВР - це політична позиція, вона не має жодного відношення до юридичної позиції”. Навіть незважаючи на апріорну приреченість на невдачу, гучний піар довкола перерахування голосів є своєрідною психотерапією для тих виборців, чий голос за підсумками виборів виявився не представленим у ВР.

3 квітня, понеділок 

Канал

1

Інтер

1+1

Новий

ICTV

Теми сюжетів або партія (політик)- ньюзмейкер

- Київська прокуратура порушила кримінальну справу проти Черновецького

- аутсайдери вимагають перерахувати голоси

- ПР в Криму проти перерахування

- в Луганську перераховують

- БЮТ претендує на лідерство в коаліції

- депутатів місцевих рад можуть позбавити недоторканності

- ЦВК розцінює заяви про необхідність перерахування голосів як спробу зірвати вибори

- Київська прокуратура порушила кримінальну справу проти Черновецького

- офіційно оприлюднені результати виборів мерів кількох міст

- вибори на дільниці в кримському селі визнано недійсними

- ЦВК оприлюднить офіційну інформацію про вартість виборів

- сесію ВР продовжили до 26 квітня

- перерахувати бюлетені на місцевих виборах вимагають аутсайдери

- ЦВК: виявлені порушення під час виборів не є підставою для перерахування

- ЦВК розцінює заяви про необхідність перерахування голосів як спробу зірвати вибори

- Київська прокуратура порушила кримінальну справу проти Черновецького

- ВР вирішить, чи треба перераховувати бюлетені

- ЦВК: перераховувати не будуть до офіційних результатів виборів

- Тимошенко: рано чи пізно коаліція помаранчевих буде створена

- Київська прокуратура порушила кримінальну справу проти Черновецького

- ЦВК, порушення

- ВР вирішить, чи треба перераховувати бюлетені

- в Луганську прокуратура розслідує порушення

- Київська прокуратура порушила кримінальну справу проти Чернівецького

- післявиборчий скандал у блоці Литвина

СТБ

ТРКУ

5

НТН

К1

Тоніс

- Київська прокуратура порушила кримінальну справу проти Черновецького

- на Луганщині та у Львові перераховують бюлетені

- ВР продовжила сесію

- Президент дасть оцінку роботі ВР

- аутсайдери вимагають перерахувати голоси

- політичні невдахи (!) вимагають перерахувати голоси

- наметове містечко Вітренко біля ЦВК

- ЦВК розцінює заяви про необхідність перерахування голосів як спробу зірвати вибори

- КВУ вважає перерахування технічно неможливим

- блок „За Януковича!” пікетував ВР Криму

- різне про перерахування голосів та опротестування результатів виборів у регіонах

- оголошення офіційних результатів виборів відкладено

- перспектива перерахування голосів

- Богословська, Жеребецький (експерт) у студії

- НУ розпочала другий раунд переговорів щодо створення коаліції

- Тимошенко: помаранчева коаліція рано чи пізно буде створена

- Президент закликає депутатів негайно розглянути питання про недоторканність

- Київська прокуратура порушила кримінальну справу проти Черновецького

- у Херсоні невдоволені результатами виборів

- Завершується приймання протоколів ОВК

- аутсайдери вимагають повного перерахунку

- Тимошенко: коаліція може бути лише помаранчевою

- Юрій Бойко (у студії)

- Київська прокуратура порушила кримінальну справу проти Чернівецького

_

- Завершується приймання протоколів ОВК

- аутсайдери вимагають повного перерахунку

- Жванія (у студії)

- останнє засідання ВР 4 скликання обіцяє бути гарячим

- чи буде скасовано недоторканність депутатів місцевих рад

- активіст „Пори”, поранений міліціонером, видужує


Головним ньюзмейкером 4 квітня стала Верховна Рада, що в останній день роботи свого 4 скликання двома голосуваннями зробила нещасливими масу людей. Одне, 296 голосами, майже зрівняло тисячі депутатів місцевих рад, які інвестували гроші в недоторканність, зі звичайними громадянами; інше, 198 голосами, позбавило надії борців за перерахування бюлетенів.

Якщо скасування недоторканності всі канали трактували приблизно однаково, то з відмовою від перерахування голосів ситуація була інша. На ICTV безсторонній і збалансований сюжет Віктора Сороки на цю тему було доповнено сюжетом Тетяни Прудникової, витриманим у звичному дусі пінчуківських каналів: „Депутати сьогодні не підтримали постанови про перерахунок голосів, хоча цього вимагали під стінами парламенту сотні прихильників партій, які не подолали трьохвідсотковий бар’єр. Незважаючи на пікети і всі намагання спікера, за політичне рішення про перерахунок проголосувало тільки 198 депутатів. Утім, лідерів партій і блоків, які не пройшли до парламенту, сьогоднішнє голосування не зупинилоШістка лідерів партій, які не подолали трьохвідсотковий бар’єр, сьогодні заявила, що аутсайдерами виборів себе не вважає, і буде звертатися і до Верховного Суду і до Європейського суду з прав людини. Рішення ж парламенту називають зрадою демократії». Утім, у повідомленнях Нового каналу вже не було колишньої пасіонарності, а сюжет СТБ на цю тему можна було назвати цілком об'єктивним. Ігнорувати той факт, що наївна спроба повторити успіх Помаранчевої революції закінчилась пшиком, поважним каналам не випадає.

5 канал і надалі залишився залученим у не зовсім чисту піар-кампанію, спрямовану на примирення виборців „Нашої України” з перспективою коаліції ПР+НУ. Удень на Інтернет-виданні „Українська правда” з'явився матеріал „Кінець Віктора Ющенка, або Повний реванш” авторства російського політолога Станіслава Белковського, що працює на „НУ”. Основною думкою матеріалу було „Тимошенко - це трагедія, гірша за будь-які „регіони”. Цією та іншими не менш цінними думками російський варяг прийшов ділитися із глядачами 5 каналу в програмі „Час”. Опонував йому Сергій Таран, голова правління центру „Соціовимір”, очолюваного новообраним БЮТівцем політологом Володимиром Полохалом. Дивує не заангажованість політологів, яка вже стала нормою, а той факт, що журналісти досі звертаються до них по експертну оцінку, замість якої отримують навіть не завуальовану, а відверту пропаганду певних політичних сил. Белковський є майстернішим за Тарана пропагандистом, і, що головне, не обтяжений власною думкою щодо проблеми коаліції, тому його ідеологічні заготовки виявись дієвішими за емоційні та щирі висловлювання співрозмовника.

У сюжеті, що передував розмові, були відображені ті величезні жертви, на які готова піти ПР задля участі в коаліції: „Чорновіл сьогодні озвучив те, про що говорити боялися. Усе іде до коаліції між "НУ" та ПР. За слова депутата, саме "Регіони" відстоюватимуть такий "кольоровий" блок». Синхрон: „Варіант широкої коаліції, скажімо між ПР і "НУ", який для мене в психологічному, моральному плані ну просто дико неприйнятний. Ну, як я маю собі уявити себе в одній коаліції, скажімо, з яким-небудь Кендзьором чи ще кимось іншим. Для мене це дико. Але вона потрібна нашим виборцям, і тому ми готові все одно її відстоювати». Можна уявити, як мучився Тарас В'ячеславович, будучи не так вже і давно протягом років однопартійцем Кендзьора.

Чорновіл у цей вечір відвідав гостьову студію НТН, де йому довелося грати не зовсім звичну для „регіоналів” роль - ту, що її досі виконував Литвин. Щоправда, цього разу „умиротворяти” довелося саме литвинівців та інших аутсайдерів, що не бажають змиритись із поразкою. Та головне, що було сказано Чорноволом у цій студії - а саме в тій частині бесіди, що стосувалась можливого кандидата в Прем'єри, - це „…візьміть хоч Яценюка, ще когось. Ну, я кажу, це мої фантазії на сьогоднішній день...„ у відповідь на вимогу ведучого назвати імена. Дивним чином фантазії пана Тараса збіглись із „фантазіями” Романа Скрипіна на минулому тижні, а також багатьох політологів, що вказують на міністра економіки як на компромісну кандидатуру прем’єр-міністра у разі утворення коаліції НУ+ПР.

ТРК „Україна” не забула наголосити на неспроможності помаранчевих сил порозумітись: „Напередодні другий раунд таких переговорів відбувся з лідером Соцпартії Морозом… Юрій Єхануров передав йому проект протоколу про наміри учасників коаліції демократичних сил. Втім, Олександр Мороз сьогодні з парламентської трибуни обвинуватив "НУ" у навмисному затягуванні рішення про створення коаліції». Відразу після синхрону Мороза - пропозиція ПР „спокійно, без надриву, обговорити ситуацію, що склалася в країні, об’єднати зусилля в ім’я порятунку економіки країни”. Такий заклик „регіонали" кинули на своїй політраді. „Україна”, як може, шукає точки дотику між „НУ” і ПР. Однією з них стало цього разу висловлювання нашоукраїнця - запорізького губернатора Червоненка, що пояснив поразку „НУ” непрофесіоналізмом чинної влади, і відкритим текстом закликав порозумітись із ПР: „Партия Регионов - это такие же украинцы. Я не хочу комментировать высокий процент в восточных областях. Это выбор народа, все, точка, это закон для меня». Прикру для рідної партії новину - скасування недоторканності депутатів місцевих рад - у „Подіях” компенсували своєрідним „парадом мерів”, серією повідомлень про новообраних міських голів від ПР.

4 квітня, вівторок

Канал

1

Інтер

1+1

Новий

ICTV

Теми сюжетів або партія (політик)- ньюзмейкер

- ВР скасувала недоторканність депутатів місцевих рад

- ВР не прийняла рішення про перерахування голосів

- Черновецького проголошено мером Києва

- у Луцьку вимагають визнання виборів мера недійсними

- ВР не прийняла рішення про перерахування голосів і скасувала недоторканність

- голова Верховного Суду йде у відставку

- Пустовойтенко йде у відставку

- ВР не прийняла рішення про перерахування голосів

- голова Верховного Суду йде у відставку

- в Кіровограді повністю перерахують голоси

- ВР скасувала недоторканність депутатів місцевих рад

- генпрокуратура закрила справу проти Черновецького, місцеві вибори в Києві

- ВР скасувала недоторканність депутатів місцевих рад

- ВР не прийняла рішення про перерахування голосів

- аутсайдери й далі вимагають перерахувати голоси

- ЦВК отримала всі протоколи від ОВК

- Черновецького  офіційно проголосили мером Києва

- скандал із примусовим членством у ПНЕРУ

- ВР не прийняла рішення про перерахування голосів і скасувала недоторканність

- аутсайдери розцінюють відмову перераховувати голоси як удар по демократії

- в регіонах судяться на тему виборів

- Луценко радий, що недоторканність скасували

- ГПУ закрила справу проти Черновецького

- мером Ужгорода став Ратушняк

СТБ

ТРКУ

5

НТН

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Львів, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14715
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду