Моніторинг медіа-технологій

15 Вересня 2004
1424

Моніторинг медіа-технологій

1424
Тиждень з 30 серпня по 5 вересня 2004 року.
Моніторинг медіа-технологій
Головна тема цього тижня – кваліфікація правоохоронними органами вибухів на Троєщинському ринку Києва як теракту – поступилася місцем подіям у російському Беслані. І якщо припустити, що троєщинські події – це спланована спецоперація, спрямована проти опозиції, то цілком логічним виглядала відсутність розгорнутих коментарів з цього приводу в тижневих аналітичних програмах на усіх загальнонаціональних каналах. Будь-яке порівняння, навіть мимовільне, цих двох подій не додавало правдоподібності версії правоохоронців про причетність “Нашої України” до цих кримінальних порахунків. Тим більше, що своєрідною «відводкою» від версії терористичного акту на Троєщині вже став до того замах на життя одного з керівників ринку, коли спрацювала вибухівка в ліфті будинку, де той мешкає.

А от до першого вересня події з київськими вибухами активно коментувалися на провладних каналах. Активно цитувався речник Генпрокуратури, який наголошував на бажанні та можливостях затриманих продовжувати терористичну діяльність, звертав увагу на дотримання усіх прав затриманих у ході слідства та закликав не політизувати справу.

Іншою сюжетною лінією було позиціонування лідерів політичних сил, до яких, начебто, належали затримані за звинуваченням у здійсненні вибухів на Троєщині. Кандидати в президенти Д.Корчинський та Б.Бойко відкинули звинувачення щодо причетності затриманих до їхніх структур (насправді колишній лідер УНА-УНСО заперечив лише те, що Д.Савченко був його охоронцем у 1991-1997 рр., а не причетність останнього до УНА-УНСО). Натомість, належність Д.Савченка до УНА визнало теперішнє керівництво цієї структури. Пікантність ситуації полягає в тому, що правоекстремістська УНА, яка не входить до жодного політичного блоку, вирішила підтримати В.Ющенка “добровільно” і без його згоди.

„Вісті”, Перший Національний, (2004-08-30 21:00)

СТУДІЯ: Особи, яких підозрюють в організації вибухів на столичному ринку "Троєщина", мали змогу і намір продовжувати злочину діяльність. Так вважає речник Генпрокуратури Сергій Руденко. За його словами, про це свідчать речові докази, вилучені у затриманих під час обшуку. Руденко також спростував чутки про застосування до затриманих незаконних методів. Зокрема, про те, що слідчі не допускають до них адвокатів.

…СИНХРОН: Сергій РУДЕНКО, керівник прес-служби Генпрокуратури України:… "Усіх осіб, які затримувалися, відповідно перевіряються, і всі, будь-яка інформація про порушення прав громадян у цій справі, від кого б вона не надходила. А оскільки цього немає, то ми виходимо з того, що права осіб на сьогоднішній день не порушено, у тому числі і право на захист".


ТСН, „1+1” (2004-08-30 19:30)

СИНХРОН: Сергій РУДЕНКО, керівник прес-служби Генпрокуратури України: "Інформація від осіб, яка надходить, осіб, які не причетні до слідства, свідчить про те, що багатьох людей чомусь більше турбує питання політичної належності цих осіб, затриманих, аніж те, чи дійсно вони вчинили злочин. Оце дуже, дуже непокоїть, що для багатьох найбільш важливо відкараскатися від цієї події, а не зацікавитися, чи дійсно ці особи вчинили злочин, по-перше. А по-друге ... затримано цих осіб і попереджено можливість продовжувати реально злочинну діяльність".

РЕПОРТАЖ: Сергій Руденко також повідомив, що прокуратура здійснює нагляд за ходом справи, але відомостей про неправомірні дії стосовно затриманих під час досудового слідства не отримували.


„Подробности”, „Інтер”, (2004-08-30 20:00)

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. …А в Броварах лидер "Нашей Украины" убеждал избирателей, что его сторонники не причастны к взрывам на Троещинском рынке. В то же время, Ющенко пообещал, что, как народный депутат, окажет помощь задержанным по этому делу, если те об этом попросят, сообщает агентство "Українськi новини". Не обошлось и без проколов. Роман Бессмертный, руководитель избирательного штаба Ющенко, заявил, что обвиняемые во взрывах связаны с двумя другими кандидатами из правого лагеря. Названные им претенденты в свою очередь пообещали подать на Бессмертного в суд, категорически опровергнув такую информацию.

Більш обережно та більш виважено подавали розвиток ситуації канали, які прийнято пов’язувати з іменем В.Пінчука. Так, Новий канал подав думки практично усіх зацікавлених сторін, подекуди ставлячи під сумнів безапеляційні заяви Генпрокуратури.

„Репортер”, Новий канал (2004-08-30 19:00)

СТУДІЯ: У троєщинській вибуховій справі головним ньюзмейкером сьогодні була Генпрокуратура. За її свідченнями, затримані молодики готові були продовжити серію вибухів, це нібито доводять результати обшуків. Тимчасом юристи не виключають, що зізнання у вибухах з’явилися під тиском слідчих.

РЕПОРТАЖ: Автор: Олена МЕЛЬНИК. Генпрокуратура не каже, що саме звинувачені хотіли підірвати наступного разу. Незважаючи на одну загиблу і ще 13 поранених та зізнання в політичних мотивах вибухів, саму справу поки кваліфікують як хуліганство. Чи змінять статтю на тероризм, речнику невідомо.

СИНХРОН: Сергій РУДЕНКО, Генпрокуратура: "Багатьох людей більше турбує питання політичної належності тих осіб, затриманих, аніж те, що вони дійсно вчинили злочин – ось це дуже непокоїть, що для багатьох найбільш важливо відкараскатися від цієї події".

РЕПОРТАЖ: Не політизувати ситуацію навколо троєщинських вибухів закликав Сергій Тігіпко. Керівник виборчого штабу Віктора Януковича закиди про причетність влади до їх організації заперечив. Про непричетність затриманих до "Нашої України" заявив інший кандидат у президенти – Віктор Ющенко. Виборча команда кандидата в президенти Богдана Бойка також відхрестилася від підтримки звинувачених.

СИНХРОН: Олег ШЕРЕМЕТ, секретаріат "НРУ За єдність": "Ніколи, ще раз підкреслюю, ніколи не працював в Народному русі чи в нашому виборчому штабі. Тут згадується Швиденко, він ніколи не був членом "Тризубу", це ми маємо офіційне підтвердження від голови "Тризубу".

РЕПОРТАЖ: Натомість, про свій зв’язок з одним із затриманих заявила право-радикальна Українська національна асамблея... Слов’янську дружину партії УНА останні 3 роки очолював Дмитро Савченко.

…РЕПОРТАЖ: Батько Савченка, якого допитали як свідка, каже: "Син не причетний до Троєщинських вибухів". Адвокат УНА заявляє: "У правоохоронців немає проти Савченка доказів, окрім зізнання, яке він написав, можливо, під тиском слідчих". Тимчасом речник Генпрокуратури твердить: "У троєщинській справі немає значущих порушень закону". Жодної скарги не отримала Прокуратура і від самих затриманих.


А от як подали інформацію у програмі „Підсумки”, що виходить о 23.00. на УТ-1.

„Підсумки”, ТРК „ЕРА” (УТ-1), (2004-09-02 23:00)

Справу про вибухи на Троєщинському ринку передано СБУ, а Олександр Мороз вважає, що вибухи – справа рук правоохоронців

СТУДІЯ: Справу про вибухи на Троєщинському ринку міліція передала Службі безпеки. А кандидат у президенти Олександр Мороз в організації вибухів звинувачує правоохоронні органи. Про це він заявив журналістам в Ужгороді.

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. На думку Мороза, влада намагається привчити людей до можливого розвитку подій, за якого буде або запроваджено надзвичайний стан, або спровоковано дострокові вибори, або визнано їх недійсними…


Демонстрація в ефірі такої гострої критики влади з боку опозиційного політика досить нетипова для ефіру на державному каналі. Втім, це, очевидно, пояснюється дещо осібною позицією власників “Ери”, серед яких називають народного депутата Андрія Деркача, та, можливо, їхньою якоюсь особливою зацікавленістю в цих подіях.

Подальше намагання позиціонувати лідера нинішніх президентських перегонів у правоекстремістську політичну нішу простежується і в подачі матеріалів про плани політичних сил на наступну сесію Верховної Ради України. В контексті конституційної реформи, яку всі дружно розпочали називати просто політичною, основний наголос робиться не на легітимності її проведення, не на термінах її прийняття та впровадження, а на методах її розгляду в парламенті та можливій протидії.

Простежується ще одна закономірність: політики в кадрі, що коментують, так би мовити, у спаринг-зв’язці ту чи іншу політичну проблему, є досить різними за політичною вагою: наприклад, Прем’єр-міністр, кандидат у президенти – керівник штабу “Нашої України”. Або координатор більшості – член фракції “Нашої України”. Тобто, ми бачимо ту ж саму технологію, яка вже є постійною для провладних телеканалів: ігнорування перших осіб „Нашої України”, перш за все Віктора Ющенка.

„Підсумки”, ТРК „ЕРА” (2004-09-03 23:00)

Невдовзі Україна вступає у черговий політичний сезон.

СТУДІЯ: …відкривається чергова сесія Верховної Ради, і знову постає концептуальна, особливо напередодні виборів, тема політреформи.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, кандидат у президенти України, Прем’єр-міністр: "Політична реформа назріла, і її треба проводити. Тому ми будемо робити все для того, щоб політична реформа була. Були прийняті відповідні зміни до Конституції, і політична реформа розпочалась до початку виборів".

СИНХРОН: Роман БЕЗСМЕРТНИЙ, керівник виборчого штабу кандидата у президенти України Віктора Ющенка: "Нинішня реформа – це рахітне порося. Тому що, як у цій величезній голові не розставляй, а наїдку, тобто толку, для народу не буде ніякого. Ціни на хліб і на пальне вже не повернеш до тих, які були…”


„Епіцентр”, „1+1” (2004-09-05 19:30)

СТУДІЯ: Я прогнозував минулого тижня, що остання перед виборами сесія парламенту перетвориться на поле бою. З тією ж силою, з якої більшість буде намагатися налагодити щоденну роботу парламенту, опозиція намагатиметься використати будь-який інформаційний привід для створення ситуації максимального політичного напруження.

СИНХРОН: Степан ГАВРИШ, координатор парламентської більшості: "Войовничий запал буде лише зростати, і заяви про блокування трибуни у зв’язку з проведенням політичної реформи, проведенням бюджетного процесу, в зв’язку з необхідністю перетворити парламент у, власне, політичний трибунал, над опонентами "Нашої України", її лідера, призведуть до того, що парламент працювати не зможе в реальному вимірі часу".

СИНХРОН: Юрій ПАВЛЕНКО, фракція "Наша Україна": "Остаточне рішення, стосовно нашої поведінки в залі Верховної Ради, воно, очевидно, буде прийнято перед початком сесії на засіданні фракції. Буде впливати і позиція глави Верховної Ради, і, скажімо, відповіді чи поведінка силових міністрів, внутрішніх справ, генерального прокурора на ті вимоги, які перед ними сьогодні поставили фракція "Наша Україна", блоку Тимошенко, Соціалістичної партії".


У цьому контексті чи не єдиною появою В. Ющенка в новинах загальнонаціональних каналів став його виступ на мітингу в Хмельницькому. Із кількох вирваних з контексту фраз про національний державний інтерес неможливо зрозуміти, про що мова. Очевидним є лише те, що Ющенка в черговий раз представляють націоналістом. Крім того, тут він постає політиком, не спроможним запропонувати виборцям нічого нового, чим, нібито, підтверджується давній закид П.Симоненка стосовно неоригінальності програми В.Ющенка. Хоча, з іншого боку, цитування саме цієї частини промови лідера „НУ” могло бути сприйняте деякими глядачами і як прагнення Ющенка розширити власну електоральну базу – підкресленим непротиставленням його позиції „політиці здорового глузду”, яка може зацікавити і прихильників лівих сил.

„Епіцентр”, „1+1” (2004-09-05 19:30)

Віктор Ющенко: ми повинні обирати державний національний інтерес на Сході, ми повинні обирати державний національний інтерес на Заході.

СТУДІЯ: Віктор Ющенко, який уже об’їхав з виступами всю Україну, днями заявив на Хмельниччині – ми повинні обирати державний національний інтерес на Сході, ми повинні обирати державний національний інтерес на Заході. Теза соціальної політики Ющенка не відрізняється від пропозицій Мороза і Симоненка.

СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, кандидат у президенти: "Якщо говорити про бідність, говорити про малу пенсію, говорити про малу зарплату, говорити про створення робочих місць, говорити про соціальні програми, які повинні піднятися у фінансуванні в 2-3 рази, ви знаєте – це та політика, яка може належать і соціалістам, і комуністам, і вона відповідає політиці здорового глузду".


Враховуючи, м’яко кажучи, не надто значні здібності Януковича як публічного політика, його штабісти зосередили головні зусилля на зовнішній рекламі. За свідченнями деяких фахівців-рекламістів у регіонах, розміщення біл-бордів Януковича проходить із широким використанням адміністративного ресурсу. З одного боку, рекламні структури спонукають до "добровільно-примусового спонсорства" розміщення реклами Прем’єр-міністра, з другого – фінансові витрати на розміщення покладають на регіональних керівників. Як наслідок – вулиці міст і сіл заповнилися неймовірною кількістю рекламних щитів, які у буквальному розумінні знаходяться один від одного на відстані прямої видимості.

На тлі масштабних порушень виборчого законодавства, неприкритого використання адміністративного ресурсу (визнаного в тому числі і керівником штабу В.Януковича Сергієм Тігіпком), кілерської інформаційної політики стосовно лідера опозиційних сил цього тижня практично всі, за невеликим винятком, електронні ЗМІ розпочали кампанію з дискредитації досить важливої демократичної процедури – екзит-полу. У цій розпочатій кампанії дискредитації не береться до уваги кілька чинників.

По-перше, всі соціологічні кампанії, які братимуть участь в безпрецедентному, за своїми масштабами, опитуванні в Україні, є незалежними.

По-друге, результати екзит-полів, скажімо, 2002 року, були реально співвідносними з офіційними, а, отже, правдивими.

„Підсумки”, ТРК „ЕРА” (2004-08-30 23:00)

СТУДІЯ: Ще один противник адмінресурсу, керівник виборчого штабу Серій Тігіпко заявив сьогодні, що його кандидат почне вояж Україною за 30-40 днів до виборів. Поки що його штаб звинувачує штаб Ющенка у використанні брудних технологій, тобто юридичній війні. Зокрема, надсилання необґрунтованих, на його думку, скарг до ЦВК у соціологічній війні. Тобто підготовці опозиції до проведення у день виборів екзит-полу, за допомогою якого у разі перемоги Януковича вибори визнаються сфальсифікованими. Відповідаючи на запитання щодо причетності влади до організації теракту на Троєщинському ринку столиці, Тігіпко виблиснув оригінальністю – владі теракти не потрібні, дестабілізація потрібна опозиції.

ТСН, „1+1”, (2004-08-30 19:30)

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Передвиборча кампанія набирає небезпечних ознак, які можуть мати руйнівні наслідки для суспільства, вважає керівник виборчого штабу Віктора Януковича Сергій Тігіпко. На його думку, опозиція розгорнула юридичну війну проти команди чинного прем’єра і завалює Центрвиборчком скаргами. Водночас, на думку Тігіпка, всі скарги однотипні і мають на меті створити видимість масових порушень, аби потім, у разі перемоги на виборах чинного прем’єра, вимагати скасування результатів голосування.

„Епіцентр”, „1+1”, (2004-09-05 19:30)

СТУДІЯ: Дуже важливо, аби накал політичної напруги, який так чи інакше завжди притаманний виборчому періоду, не перетворювати на розпал напруги соціальної. На жаль, сучасні політтехнології дають можливість такого перетворення. Одна із таких технік – так званий екзит-пол, тобто опитування людей при виході із виборчих дільниць. Свіжий приклад її застосування опозицією проти влади – невизнання виборів у Венесуелі, де екзит-пол показав інші результати, ніж офіційний підрахунок голосів. Але чи є ця технологія безпрограшною? Як показує досвід Венесуели – ні. Там провели референдум про довіру президентові. Уго Чавес, підсумував тамтешній Центрвиборчком, набрав 59 з чвертю відсотків голосів, і залишатиметься при владі до 2007 року. Витримавши 2-денну паузу, легітимним Венесуельський референдум визнали і Сполучені Штати Америки.

У намаганні дискредитувати назагал демократичну процедуру – опитування виборців у день виборів – ведучий “Епіцентру” В’ячеслав Піховшек вдався до використання прикладів застосування екзит-полу у Венесуелі. Сюжет щодо цього в програмі займав чимало часу.

Очевидно, Латинська Америка ніколи не була взірцем демократії, і ми, тим більше, не маємо повної інформації, наскільки демократичною була там процедура проведення референдуму. Якщо політичні процеси у Венесуелі – це та планка, на яку Україні треба було б рівнятися, то на фоні Центральної Африки ми взагалі виглядаємо еталоном демократії.

Важливим напрямком телеманіпуляцій на цьому тижні також залишалося використання соціологічних опитувань. Практично ще з початку виборчої кампанії ЗМІ розпочали тиражувати думку частини виборців про їхню впевненість у перемозі В.Януковича. Ця частка виборців завжди перевищувала і зараз перевищує особистий рейтинг діючого прем’єра. Не вдаючись тут до причин такого переконання цього сегменту електорату (який попри цю "впевненість" зовсім не обов’язково збирається голосувати за Януковича), ми вже можемо спостерігати результати цих маніпуляцій. Допомагає нам в цьому все той же “Епіцентр”.

„Епіцентр”, „1+1”, (2004-09-05 19:30)

…особливістю електорату Януковича є те, що 35% вирішили голосувати за нього, тому що він має високі шанси перемогти”.

Окремої уваги потребує висвітлення візиту до Іраку кандидата в президенти, чинного прем’єра В.Януковича. Головними меседжами всіх провладних телеканалів тут були можливість майбутніх бізнес-контрактів для України та скорочення контингенту українського батальйону в Іраку. Ці меседжи і можуть сприйматися як частина передвиборчої кампанії прем’єра. Наголошуючи на цих аспектах результатів візиту, телеканали абсолютно не звертали увагу на ті загрози, які постають перед українськими громадянами, незалежно від того, як вони ставляться до української присутності в Іраку. І сам візит Януковича і, особливо, запланований візит іракського уряду до України можуть мати непередбачені наслідки для нашої держави. Контакти та можливий візит прем’єра Алаві в Україну (а його здебільшого сприймають на батьківщині та в арабському світі як американського ставленика) можуть привернути пильну увагу міжнародних терористичних організацій до нашої держави. Чи готові українські правоохоронні органи прийняти виклик не удаваного, а справжнього тероризму – це питання залишається для наших ЗМІ табуйованим.

Таким чином, ми можемо констатувати, що на початок осені 2004 року, у розпал передвиборчої кампанії, в Україні центральні телевізійні канали продовжують, з одного боку, широко висвітлювати кожен крок діяльності Віктора Януковича, не розрізнюючи контекстів його діяльності як голови уряду і ведення ним виборчої кампанії як кандидатом у президенти. З іншого боку, телеканали продовжують широко застосовувати інформаційну блокаду проти головного опозиційного кандидата – Віктора Ющенка. Поодинокі винятки появи В.Ющенка в новинах мають відверто негативний контекст.

Ця ситуація, очевидно, вже не зазнає жодних змін аж до кінця виборчої кампанії.

Вплинути на позицію власників телеканалів теоретично зможуть хіба що неочікувані владою дуже успішні показники опозиційного лідера у першому турі.

Так само стабільною залишається тенденція позиціонувати В.Ющенка як політика, що сповідує націоналістичні погляди та екстремістські методи ведення політичної боротьби.

На думку деяких експертів, штабістам Віктора Ющенка досі не вдалося виробити цілісну систему протистояння інформаційній блокаді. Правда, ніхто із спостерігачів поки що не зміг докладно пояснити чи навести якісь приклади оригінальних форм реагування на багаторічну інформаційну блокаду, окрім тих, які вже застосовуються Ющенком – прямі контакти з виборцями і друкована агітаційна продукція. Інша справа – суто організаційні недоліки і численні персональні промахи деяких представників оточення Віктора Ющенка, які час від часу створюють додаткові приводи для нових хвиль антиющенківської кампанії.

Запущена також технологія дискредитації демократичних механізмів контролю за результатами виборів, на зразок опитування в день голосування. Тим самим, влада намагається вивести себе з-під громадянського контролю. Через ЗМІ йде підготовка виборців до сприйняття невідповідності результатів екзит-полу і офіційних результатів виборів на користь останніх.

Передвиборчі інтереси, а саме боротьба за частину лівого електорату, підштовхують українського прем’єра і нинішню владу в цілому до непродуманих кроків на зовнішньополітичній арені. При цьому телеканали практично замовчують негативні та небезпечні наслідки зовнішньополітичної діяльності нинішнього українського уряду.

„Моніторинг теленовин та медіа-технологій” здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

„Моніторинг теленовин” також підтримується Центром медіареформ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1424
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду