Телеканали про податковий Майдан: трохи замовчування, трохи істерії і жодного заглиблення в суть імовірних наслідків

23 Листопада 2010
46657
23 Листопада 2010
19:37

Телеканали про податковий Майдан: трохи замовчування, трохи істерії і жодного заглиблення в суть імовірних наслідків

46657
Моніторинг висвітлення протесту підприємців в українських містах проти Податкового кодексу
Телеканали про податковий Майдан: трохи замовчування, трохи істерії і жодного заглиблення в суть імовірних наслідків

22 листопада в кількох великих українських містах відбулися акції протесту приватних підприємців проти нового Податкового кодексу, який напередодні прийняла Верховна Рада. Найбільш масштабними акції були в центрі Києва. Учасники вимагали у президента ветувати кодекс та відправити у відставку низку чиновників. Віктор Янукович у цей час перебував у Брюсселі на саміті Україна - ЄС. Пізно ввечері організатори демонстрацій у Києві оголосили акцію безстроковою. Майже всі центральні телеканали 22 листопада в своїх програмах новин робили прямі включення з Майдану. Телеканал ТВі увечері організував пряму трансляцію. Трансляція веб-камери, розташованої над Майданом, із сайту телеканалу «Інтер», відбувалася з технічними проблемами.

 

Напередодні постійний автор «Детектор медіа» Борис Бахтєєв уже аналізував висвітлення подій навколо Податкового кодексу та риторику Віктора Януковича, який на засіданні РНБО заявив: «Чого вони (мітингувальники. - Б.Б.) вимагають сьогодні під час розгляду Податкового кодексу - щоб ми залишили ті дірки, які були в законодавстві, для того, щоб не платити податки». Також, нагадаємо, в інтерв'ю Financial Times (доступне після безкоштовної реєстрації) президент назвав демонстрантів на Майдані корупціонерами: «Нині ми маємо ціле покоління бюрократів, які створили власний бізнес на засадах корупції».

 

ICTV («Факти», 18:45) перші чотири хвилини ефіру присвятив сюжету з Севастополя про смерть жінки та двох її дітей під колесами авта відомого місцевого футболіста. Новина про демонстрації підприємців ішла другою й була в доволі дивний спосіб прив'язана до попереднього сюжету. Ведуча Олена Фроляк прокоментувала севастопольську трагедію словами: «Отак в Україні "відзначили" день пам'яті жертв ДТП» і перейшла до страйку студією, яку варто процитувати повністю: «Рух автомобілів сьогодні ускладнений в багатьох обласних центрах через страйки підприємців, які не втомлюються воювати з ухваленим парламентом Податковим кодексом. Найбільше люди обурюються суттєвому зменшенню спрощенців і надзвичайним повноваженням самої податкової, яка матиме можливість без суду арештовувати майно підприємців. Мітингувальники по всій країні погрожують оголосити безстроковий страйк, якщо президент документ підпише. Сам глава держави, перебуваючи в Брюсселі на саміті Україна - ЄС, пообіцяв уже цього тижня зустрітися з організаторами акції. Кодекс в Адміністрацію президента ще не надійшов із Верховної Ради. За словами її голови, пана Литвина, до підписання документ буде готовий лише у четвер-п'ятницю. Глава уряду Микола Азаров сьогодні був уже не такий категоричний теж. Він заявив, що готовий до діалогу з підприємцями». Отже, мітингувальники не втомлюються воювати, обурюються і погрожують, а президент обіцяє зустрітися вже цього тижня (новини понеділка), Азаров «уже не категоричний» та «готовий до діалогу».

 

Відеоматеріал Олексія Пшемиського, втім, містив достатньо синхронів із позиціями підприємців, а синхрон Януковича, який починається зі слів: «Треба обирати пріоритет, який би об'єднав більшість людей», після відео натовпу демонстрантів взагалі виглядав іронією - не ясно лише, чи це був свідомий журналістський жест, чи вийшло випадково.

 

У сюжеті було згадано інцидент зі зтягуванням зі сцени депутата БЮТ Ляшка. Прямого включення з Майдану на ICTV не було.

 

СТБ розпочав випуск о 22.00 із прямого включення з Майдану. Журналістка Євгенія Мотрич повідомила, що більшість учасників мітингу розійшлися, але на площі залишається кілька сотень протестувальників. Пролунала пряма мова представника організаторів мітингу Ігоря Пилипчука, а також речника київської міліції Володимира Поліщука, чий синхрон ілюстрував твердження журналістки про готовність правоохоронців до силового розгону (щоправда, сам Поліщук сказав лише про намір «усе документувати й у разі необхідності готувати необхідні документи для порушення кримінальних справ»). Після включення в ефір пішов сюжет Ганни Суряднової та Олени Угрин про перебіг протестів протягом дня. Учасників на Майдані, за сюжетом СТБ, було 30 тисяч за оцінками організаторів і 5 тисяч - за оцінками міліції. Загалом у матеріалі відображено всі головні аспекти події, окрім чергових спроб міліції перешкоджати проїзду автобусів із учасниками мітингу до Києва, про що було чимало повідомлень в інтернеті, а також змісту переговорів підприємців із представниками влади. Також дивно, що журналісти не поцікавилися мотивацією рішення Окружного адміністративного суду, який заборонив масові заходи на Майдані. Однак, з огляду на подієву насиченість дня, висвітлення протестів на СТБ можна вважати достатньо повним і адекватним.

 

«События» на ТРК «Україна» почалися сюжетом про пожежу в Донецьку, внаслідок якої загинула людина. Відповідно, перші три хвилини ефіру головного випуску новин на цьому каналі було присвячено опису подробиць пожежі та синхронам, наприклад: «Шуба у меня сгорела норковая. Все полностью. Мебель, мягкая мебель. Кухня. Все, что у меня в комнате было. Компьютер, холодильник. Не знаю» та «Пожар распространился на чердак масандры и чердак непосредственно данного дома».

 

Сюжет про страйк підприємців ішов другим, із підводкою: «Перекрыты дороги и потасовки с милицией. Десятки тысяч предпринимателей вышли сегодня на улицы Киева, чтобы убедить Виктора Януковича ветировать закон о Налоговом кодексе. Митинг начался на Майдане, продолжился у Администрации президента и закончился массовыми беспорядками». Пряме включення складалося з переказу того, куди пішла міліція, куди пішли демонстранти, хто перекрив дороги, а хто заліз на підвіконня. Сором'язлива відповідь одного з демонстрантів: «Ні, не замерзну» на турботливу репліку журналістики Олександри Мітиної: «Не замерзнете?» стала єдиним синхроном мітингувальників, показаним у програмі «События». Опозиційних політиків показано не було, після цього ведучий Олександр Мозговий повідомив, що Янукович зустрінеться з демонстрантами «уже на этой неделе», а також що «глава государства со скандальным документом не знаком». Після підводки йшов синхрон Януковича. Новини на ТРК Украина залишили враження, що акції протесту відбуваються лише в Києві.

 

«ТСН» на «1+1» подала сюжет про демонстрації першим. З перших слів підводки «Понеділок дав друге дихання підприємницьким протестам проти Податкового кодексу» і до кінця сюжету це була схожа на літературне есе оповідь, сповнена образів на кшталт «зранку в центрі тихо-тихо», «на Майдані приготування. Спочатку співами, згодом молитвою, і нарешті галасом», «протестні лави», «хотіли передати зі зверненням фотоальбом із портретами розробників кодексу». В цій оповіді доречно б виглядав емоційний та змістовний синхрон підприємця з переліком того, проти чого, власне, борються, але такого синхрону не було. Питання балансу сторін вирішили, подавши синхрон одного з організаторів протестів Кошеленка щодо кількості протестувальників (30 тисяч) перед синхроном президента. Про протести в інших містах України глядачі «Плюсів» не дізналися.

 

«Подробности» на «Інтері» розповіли про протести другим сюжетом, після репортажу з Брюсселя. У підводці ведуча Ольга Грицик згадала чотири міста: Київ, Дніпропетровськ, Харків та Львів, репортаж був із Києва, містив синхрони підприємця, президента, депутата БЮТ Наталії Королевської. Дані щодо кількості людей на Майдані варіювалися від 5 тисяч на 9-ту ранку в сюжеті Максима Урлапова до 10 тисяч у прямому включенні Валентини Левицької. Включення «Інтера» вийшло найбільш інформативним та оперативним: кореспондент взяла коментар у члена координаційної ради протестувальників стосовно плану дій на майбутні кілька годин (збір підписів за розпуск ВР), а також згадала про політиків, які з'являлися на Майдані, підкресливши, втім, неполітичний характер акцій підприємців.

 

Для Першого національного («Підсумки дня») протести також виявилися другою, після результатів саміту Україна - ЄС, новиною. На відміну від згаданих вище каналів, Перший національний згадав про річницю Помаранчевої революції та розпочав сюжет із останньої на той час новини з Майдану - збору підписів за розпуск парламенту. Кореспонденти каналу нарахували в Києві 4 тисячі мітингувальників. У наступному матеріалі ведуча Іванна Найда розповіла про акції в Хмельницькому та Харкові, а також переповіла глядачам звернену до президента вимогу Юлії Тимошенко ветувати Податковий кодекс. Далі Найда розповіла про долю документу (не підписаний Литвином), а вінцем блоку став синхрон Віктора Януковича.

 

«Час новин» на 5-му каналі розпочав зі страйку випуск і найширше висвітлив події. Станом на 20:30 кореспондент Андрій Жигулін оцінив кількість демонстрантів на Майдані в 5 тисяч та розповів про плани ініціаторів мітингу. Після прямого включення 5 канал показав сюжет із денним бекґраундом, подавши кілька досить емоційних коментарів протестувальників, зокрема: «Гнать их такой поганой метлой с нашей Украины. Нам такие лидеры не нужны. Обещают одно, а делают совершено другое» та «Він просто покинув і считає наш народ за бидло». За сюжетом з Майдану показали регіональний дайджест акцій зі Львова, Хмельницького, Харкова, Чернівців та Полтави. Синхрон президента журналісти 5-го каналу вибрали не той, що більшість каналів, - Янукович у ньому не виступає проти спрощеної системи й обіцяє підйом економіки на новому оподаткуванні, а обіцяє відреагувати на протести, зустрітися та дослухатися. 5 канал також згадав про День свободи, натомість про опозиційних політиків на Майдані не згадав.

 

«Репортер» на Новому каналі в першому сюжеті випуску називає виступи революцією та проводить відверті паралелі з помаранчевим Майданом. Новий - єдиний із каналів, що розглядаються в цьому моніторингу, не подав синхрону президента - замість нього показали Миколу Азарова зі зверненням до неназваних саботажників: «Мы никому не позволим нарушить достигнутую тяжелой ценой стабильность в стране, подорвать эту стабильность. Попытаться спровоцировать людей. Ничего из этого не выйдет». Про інших політиків теж не згадали, протестів у регіонах нарахували чотири - в Дніпропетровську, Харкові, Полтаві та Львові.

 

Проаналізувавши висвітлення українськими телеканалами страйку підприємців проти Податкового кодексу 22 листопада, доходиш висновку: скласти повну картину подій глядач міг, але для цього йому явно недостатньо інформації з одного телеканалу. Деякі канали «не помічали» масштабу протестів, деякі помічали тільки столицю, деякі саме цього дня вирішили перейнятися смертю пересічного громадянина і поставити сюжет про нього першим. І жоден із каналів цього дня не вважав за потрібне дати в найпопулярнішому форматі - новинах - синхрони експертів з економіки та податкового права, можливо, єдиних людей, які могли б оцінити проект Податкового кодексу порівняно з його аналогами в світі та всебічно змалювати його можливі наслідки. Найкращі зразки новин виявилися ретрансляцією позицій кількох сторін, найгірші - ретрансляцією правди однієї, і практично всі вони довели: українські канали розуміють функцію «інформування» надто поверхово.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
46657
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
западенець
4895 дн. тому
Перепрошую, але у Севастополі, здається, ДТП було не з журналістом, а з футболістом.
gfg
4896 дн. тому
Попрокидалися! Зміст усі подали минулого тижня.
Ганна
4896 дн. тому
Яка різниця, скільки було протестувальників? Для мене дивно інше - ніхто з цих говножурналіздів, не поцікавився темою - що таке цей податковий кодекс і які загрози він несе. Ніхто не додумався взяти хоча б одне інтерв'ю. Там такі життєві історії зі сцени лунали, що можна романи писати. Які господарів каналів, такі й їхні шавки!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду