Безславний кінець «тижня демократії»

18 Травня 2010
18874

Безславний кінець «тижня демократії»

18874
Попри позірне послаблення тиску на журналістів, підсумкові аналітичні тижневики більшості каналів продовжують доносити до глядачів вигідну владі інтерпретацію головних політичних подій
Безславний кінець «тижня демократії»

Своєрідною «відлигою» для українського політичного телебачення стали останні сім днів. Почасти це можна вважати реакцією на заяви журналістів телеканалів «1+1» та СТБ про редакційну цензуру, які поширились за межі України і схвилювали міжнародну спільноту. Почасти - зміною тактики напередодні візиту в Україну президента Росії Дмитра Медведєва: вочевидь необхідно було показати, що після низки угод, визнаних значною частиною суспільства кабальними та зрадницькими, розпочався демонстративний рух маятника в інший бік, а закручування гайок змінилось їх послабленням.

 

«Тиждень демократії», оголошений генеральним директором «1+1» Олександром Ткаченком, в тій чи іншій мірі поширився й на деякі інші канали. За повідомленнями джерел «Детектор медіа», у ще не остаточно зацензурованих ньюзрумах послабився або припинився (чи то пак, призупинився) прямий тиск. Подекуди у новинних сюжетах, зокрема й «1+1», знов почали з'являтися коментарі експертів, яких не бачено там віддавна. Екс-прем'єр Юлія Тимошенко у п'ятницю, 14 травня, була гостем відразу двох політичних ток-шоу - «Шустер live» на ТРК «Україна» і «Великої політики» на «Інтері». Остання була повністю присвячена сучасній українській опозиції та її спробам об'єднатися; її учасниками стали Анатолій Гриценко, В'ячеслав Кириленко, Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, а під завісу завітала Вона.

 

Поява Тимошенко у Шустера, - цілком виправдана, позаяк програма була присвячена відновленню кримінальної справи проти лідера БЮТ, - була такою несподіваною, що Інна Богословська, розхвилювавшись, почала проганяти Юлію Володимирівну на «Інтер». Тимошенко, втім, до Кисельова не поспішала. Керуючись, вочевидь, притаманними нашим політикам статусними міркуваннями, у параді опозиційних лідерів Тимошенко воліла виступати останньою і, можливо, уникнути дискусії з колишніми соратниками. Хоча такої дискусії формат спецвипуску «Великої політики» й не передбачав. Відтак, Тимошенко перемудрила: прийшовши на ефір опівночі, отримала найменше часу для виступу. І ще раз промовисто засвідчила таку вигідну владі тезу про неготовність опозиції не лише об'єднуватись, а навіть перебувати на одному гектарі. До того ж, її менш популярні опоненти отримали перевагу, значно краще представивши в ефірі свою позицію та відповівши на більшу кількість запитань ведучого та журналістів. Серед яких, до речі, був колишній герой тимошенківських «чорних списків» - Олександр Чаленко з газети «Сегодня». Загалом, якщо навіть прихованою метою цього випуску «Великої політики» було продемонструвати роздрібненість опозиції, на якій так наполегливо наголошує влада та підконтрольні їй ЗМІ, головним висновком радше стала наявність в опозиційному середовищі різних поглядів на шляхи розвитку України (які, втім, різняться і в політичних сил - учасників коаліції «Стабільність і реформи», наприклад, Блоку Литвина і Комуністичної партії України).

 

Однак уже з підсумкових тижневиків стало ясно, що радіти «відлизі» зарано.

 

На Першому Національному стартував аналітичний тижневик «Підсумки тижня», який, якщо закрити очі на дивовижну зовнішню подібність із старими «Подробицями тижня» на «Інтері», із певною натяжкою можна вважати технологічно якісними. Щоправда, перший випуск програми чи не наполовину складався з інтерв'ю російського президента, яке брали журналісти НТКУ (Світлана Леонтьєва), «1+1» (Марія Васильєва) та «Інтера» (Олег Панюта); після випуску інтерв'ю було показане ще раз, повністю. В продовження наскрізної теми останнього часу перший сюжет програми був присвячений розпорошеності, невизначеності і неспроможності опозиції до об'єднання. Своєрідний програмний «темник» знов озвучує лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов:  мовляв, слабкі, об'єднатись не можуть, майбутнього в «цієї політичної сили» немає.

 

Помітною маніпуляцією супроводжувалась перша частина інтерв'ю Медведєва, показана в рамках випуску: у підводці ведучий Андрій Сміян озвучив загальновідомі побоювання опонентів чинної влади щодо можливої передачі у власність Росії української газотранспортної системи, авіапромисловості тощо, і запропонував довідатись про те, чи будуть підписані «такі угоди», з інтерв'ю. У розмові з українськими журналістами Медведєв перелічив інші теми майбутніх угод (зрештою, це виявилось правдою), таким чином нібито спростувавши похмурі прогнози опозиції і виставивши її спікерів панікерами. Хоча насправді російський президент не лише не заперечив саму можливість укладення таких угод у подальшому, а й навпаки - наголосив, що ні від чого не варто зарікатися. Характерно, що єдиним джерелом інформації про майбутній візит Медведєва стало «першоджерело» - сам Медведєв; ані для позиції української сторони, ані для експертної оцінки ефірного часу не знайшлося. Також до першого випуску тижневика ввійшов сюжет про «покращення життя вже сьогодні» - підвищення пенсій та бюджетних доплат пенсіонерам.

 

Натомість у «ТСН. Тижні» «1+1» вийшов сюжет Марії Васильєвої з цілим спектром поглядів на російсько-українські домовленості у світлі майбутнього візиту Медведєва. До матеріалу ввійшли синхрони російських опозиціонерів Бориса Нємцова та Володимира Мілова, провладного політика і технолога Сергія Маркова, українського віце-прем'єра Андрія Клюєва і  опозиційного прем'єра Сергія Соболєва, експертів Олександра Чалого і Віталія Кулика. Такого розмаїття думок компетентних спікерів в одному сюжеті український телеглядач не бачив уже давно. Далі, після інтерв'ю з Медведєвим та сюжету про міст/тунель через Керченську протоку, - сюжет Юрія Сидоренка про веремію навколо опозиції. В цілому збалансований, хоча й тут прозирає улюблена теза влади про неспроможність опозиції домовитись і об'єднатись: «Тож поки що опоненти влади навіть свої акції проводять окремо. Хто мітингує під Верховною Радою, а хтось роздає жовто-блакитні прапори. І це свідчить про те, що нині в опозиції немає фігури, навколо якої могли б об'єднатися різні політичні сили, як це було 2004-го року. Отже проти єдиного владного фронту вітчизняні опозиціонери боротимуться поодинці». Вкотре вже доводиться риторично запитувати: звідки взагалі ідея про те, що всі опозиційні політичні сили повинні об'єднатися навколо одного лідера? (І, до речі, хто сказав, що всі вони були об'єднані 2004-го?). 

 

В аналогічному ключі витриманий сюжет Ольги Клюєвої в «Подробностях недели» на «Інтері»: «Пока оппозиционные командиры определяются, создание единого фронта против власти откладывается на неопределенный срок». Як і «ТСН. Тиждень», інтерівський тижневик відрядив кореспондента на Тузлу, а також на Луганщину - знімати поки що не демаркований і не делімітований державний кордон. І, звісно, не забули про «покращення життя вже сьогодні»:

 

«Бюджетников и пенсионеров уже в мае ждут повышенные выплаты. Об этом на заседании Кабинета министров сообщил Николай Азаров. В случае с зарплатами размер повышения будет зависеть от разряда специалиста. До сих пор некоторые бюджетники получали по 550 гривен. Хотя, по закону, минимальная зарплата в стране должна быть на 350 гривен больше. Теперь этот разрыв ликвидируют, причем перерасчет проведут задним числом, с начала года. Всего в течение 2010-го минималка будет повышаться 5 раз. Пенсионерам уже с мая выплачивают не менее 700 гривен вместо прежних 570. К концу года минимальная пенсия должна превысить 920 гривен.

Николай Азаров, премьер-министр Украины: "Доплати отримають 9,5 мільйона пенсіонерів та близько 1,5 мільйона громадян, що отримують державні допомоги і компенсації. Підвищення посадових окладів отримають понад 3,5 мільйона працівників освіти, культури, охорони здоров'я, науки тощо"
».

 

У «Фактах тижня з Оксаною Соколовою» на ICTV також з'являються експерти, ось тільки з дуже специфічною метою. Наведемо текст розлогого сюжету Олександра Візгіна, який відкривав програму, повністю, виділивши найбільш маніпулятивні фрагменти:

 

«Оксана Соколова, ведуча: Поновлення проти Юлії Тимошенко кримінальної справи за епізодами 6-річної давнини викликало бурхливу реакцію (Чию? - О.Д.). Сама Тимошенко назвала це початком репресій, оскільки справу, за якою її обвинувачували в спробі дати хабар суддям, закрили ще 2005-го року одразу після "помаранчевої" революції. Утім Генпрокуратура вважає, що тоді це сталося передчасно. Справа потребує розслідування, аби розставити усі крапки над "і". І саме з цією метою розпочинається міжнародний аудит урядової спадщини Тимошенко. (Як аудит діяльності уряду 2007-2009 років може розставити крапки над «і» в справі про хабарництво 2003 року? - О.Д.) Цього тижня влада пояснила, що запросила закордонних фахівців з Єврокомісії, міжнародних фінансових, юридичних і навіть детективних організацій, аби отримати неупереджену оцінку того, що відбувалося в системі держзакупівель, держмонополій, діяльності податкової адміністрації та у сфері повернення ПДВ.


Олександр Візгін, кореспондент: Димова завіса після морського бою в Раді розвіялася і стало очевидним - монолітний флот влади стоїть набагато краще, ніж розрізнені кораблі опозиції. Мляво опозиційні сили відреагували навіть на порушення кримінальної справи проти депутатів Парубія і Гримчака за димові шашки. Подання Генпрокуратури на двох представників фракції "НУ-НС" вже у столі Володимира Литвина. І поки не зрозуміло, що може завадити коаліції позбавити їх недоторканності. 11 травня парламент запрацював без диму і блокад. Опозиції не вдалося мобілізувати сили в регіонах. Замість обіцяних Тимошенко 100 тисяч біля Ради не більше двох. (Про перешкоджання доїзду до столиці ні слова, - О.Д.)


Роман Забзалюк, народний депутат України, фракція БЮТ: "Не планувалося блокування. Сьогодні відбувається мітинг всеукраїнський. Для того, щоби послухати маніфест Комітету захисту України, який буде зачитувати лідер об'єднаної демократичної опозиції Юлія Володимирівна Тимошенко".


Олександр Візгін, кореспондент: Маніфест довірили зачитати координатору новоствореного комітету - 80-річному поету Дмитру Павличку.


Дмитро Павличко, координатор "Народного комітету захисту України: "Проголошуємо про об'єднання зусиль та координацію дій всіх демократичних державницьких сил України".


Олександр Візгін, кореспондент: Державницьких сил в Комітеті захисту України набралося 10. 9 з них - це вірні Тимошенко партії з переважно відомими, крім БЮТ, назвами, (то чому їх не назвати? - О.Д.) плюс "Свобода" Тягнибока. З великих опозиційних гравців жоден до Тимошенко не пристав. Ющенко прислав на комітет Віру Ульянченко, але об'єднуватися поки не збирається, як і Арсеній Яценюк.


Арсеній Яценюк, народний депутат України, лідер "Фронту змін": "Координація опозиції звичайно повинна бути, але координація навколо цілі, але не навколо цілі повернення одного політика до влади".


Олександр Візгін, кореспондент: Навіть створення комітету закінчилося скандалом. Гучно грюкнув дверима Анатолій Гриценко.


Анатолій Гриценко, народний депутат України, фракція "Наша Україна - Народна самооборона": "Треба зняти із сайту принаймні свого власного: Юлія Тимошенко - лідер об'єднаної опозиції".


Олександр Візгін, кореспондент: Відтак все відбувалося за вже добре знайомим нам сценарієм, де два українці - там три гетьмани.


Володимир Фесенко, політолог: "Саме Тимошенко є найбільшим генератором опозиційної енергії. Але саме постать Тимошенко є чинником, який роз'єднує опозицію, і абсолютна більшість опозиційних лідерів, крім членів явних і потенційних БЮТ, не хочуть погоджуватися на лідерство Тимошенко".


Олександр Візгін, кореспондент: Такий сценарій абсолютно влаштовує владу. За ним опозиція, як у Росії, стає другорядною або маргінальною. Легко влада відбила цього тижня атаки опозиції на нові українсько-російські угоди, які в понеділок мають підписувати Медведєв і Янукович.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: "Складається чітке враження, що 17 травня Янукович готується до другої хвилі здачі національних інтересів України. Причому це вже стосується всього енергетичного сектору України".


Микола Азаров, прем'єр-міністр України: "Вражає цинізм тих, хто ще вчора був при владі і затято ховав від суспільства, парламенту, навіть від колишнього президента текст уже підписаних під ковдрою газових угод, а сьогодні вони вимагають звітувати про ще не підписані угоди".


Олександр Візгін, кореспондент: Глава президентської Адміністрації Сергій Льовочкін заявив, що слів "здача національних інтересів" в лексиконі Віктора Януковича немає. Те ж говорив під час звіту у парламенті і перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.


Андрій Клюєв, перший віце-прем'єр-міністр України: "Підписуватися будуть тільки ті документи, які опрацьовані на державному рівні. Ніяких експромтів не буде".


Олександр Візгін, кореспондент: А буде 5 угод. Міждержавна - про демаркацію сухопутного кордону. Решта - міжвідомчі. Ані енергетики, ані авіапрому серед них, зі слів першого віце-прем'єра, немає. Група депутатів "За Україну" у це не повірила.


В'ячеслав Кириленко, лідер депутатської групи "За Україну": "Я переконаний, що в цих угодах міститься чергова здача національних інтересів України. Це торкається газотранспортної системи, підземних газосховищ, швидше за все, авіабудування".


Тарас Чорновіл, народний депутат України, позафракційний: "Команда, яка сьогодні є при владі, вона може достатньо погано розуміти глобальні речі, політичні речі, гуманітарні речі, але економіку вона розуміє. І поступатися, віддавати курку, яка несе золоті яйця, я думаю, що там не будуть".

Олександр Візгін, кореспондент: Не йтиметься, за інформацією уряду, про передачу росіянам у власність жодної галузі - від авіації до атомних станцій чи газотранспортної системи.


Андрій Клюєв, перший віце-прем'єр-міністр України: "Если будет речь идти о дальнейшей судьбе ГТС, то мы будем ставить вопрос о создании газотранспортного консорциума, тем более, 3-стороннего газотранспортного консорциума. Это страны Европейского Союза, Украина и Россия".

 

Олександр Візгін, кореспондент: Віктор Янукович вже спростував можливість злиття "Нафтогазу" з "Газпромом", але наголосив на зацікавленості у подальшому зближенні з Росією.


Віктор Янукович, президент України: "Наші останні домовленості засвідчили, що кожна з країн має можливість поступатися політичними амбіціями, але я переконаний - ми від цього отримаємо тільки позитивний соціально-економічний ефект, ефект від розвитку співробітництва".


Олександр Візгін, кореспондент: Цей ефект справив різне враження на опозицію. Лідер УНП Юрій Костенко, наприклад, в українсько-російських угодах нічого небезпечного не побачив, чим викликав шквал звинувачень у зрадництві від "Народного руху".


Юрій Костенко, народний депутат України, фракція "Наша Україна - Народна самооборона": "Якщо говорити про ті страшилки, про які сьогодні говорять на вулиці, то я їх бачу не більше, ніж те, що було за того періоду, коли влада належала демократичним силам 5 років".


Олександр Візгін, кореспондент: В кулуарах парламенту одразу пішли розмови, що Юрія Костенка хочуть посадити в крісло віце-спікера замість Миколи Томенка. Поки цього не відбулося. Натомість втретє повернувся в президію Ради Адам Мартинюк. Тим часом Блок Тимошенко продовжує втрачати депутатів. До коаліції цього тижня перейшов відомий бізнесмен Олександр Фельдман. Для самої Юлії Володимирівни цей тиждень став резонансним. Її знову викликали в Генпрокуратуру, і більше того - порушили проти неї кримінальну справу за замах на давання хабарів. Справу почали розглядати ще 2003-го, а 2005-го закрили.


Тетяна Корнякова, заступник генерального прокурора України: "Поновлене розслідування через те, що була закрита передчасно, без проведення всіх необхідних слідчих дій".


Олександр Візгін, кореспондент: Юлія Тимошенко поновлення давно закритої справи назвала політичним замовленням і навіть прогнозувала можливість свого арешту.


Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: "Якщо суди будуть такими самими кишеньковими, як Генеральна прокуратура, то можливо, в нових умовах диктатури в Україні, можливо все".


Олександр Візгін, кореспондент: Влада від того, що справу замовлено, відхрещується.


Юрій Мірошниченко, представник президента України у Верховній Раді: "Ніяких політичних репресій в Україні бути не може. Президент підкреслює важливість і необхідність інституту опозиції".

Володимир Фесенко, політолог: "Це такий своєрідний засіб відволікти увагу Юлії Тимошенко від організації опозиційних акцій. Прокуратура зробила подарунок Юлії Володимирівні, хоча сама Тимошенко каже, що це подарунок Медведєву".


Олександр Візгін, кореспондент: У понеділок Юлія Тимошенко мусила знову з'явитися на допит, але наприкінці тижня слідчий раптово скасував виклик. Можливо, не захотів відволікати лідера опозиції від контролю за підписанням українсько-російських угод».

 

У цьому величезному сюжеті (17 синхронів!) все: і необґрунтовані оцінки, і жорсткий розфокус теми, і безпідставний сарказм (наприклад, остання фраза), і маніпулятивний добір синхронів, і один (!) експерт із явно антитимошенківською експертною думкою - не виключаю, що вирваною з контексту. Вінчало програму інтерв'ю з кримським прем'єром Василем Джарти, якому Оксана Соколова ставила запитання на зразок: «Ваш тезка, російський письменник, Василь Аксьонов, він бачив Крим таким островом розкішного життя, свободи, оазою такою. Яким бачите Крим ви? Взагалі, яка ваша амбіція на посту, власне, керівника Кримської автономії?» і «Ви два місяці, в понеділок буде, два місяці як ви на посту, як ви вважаєте, що ви встигли за цей час? Головне досягнення...». Умовно «незручні» запитання, наприклад, про незаконне будівництво, формулювались дуже обережно. Що ж, Оксану Соколову можна привітати з початком великого марафону - потенційних героїв для подібних інтерв'ю є чимало, і президент щодня постачає нових, призначаючи голів райдержадміністрацій та інших органів.

 

У матеріалі «Событий недели» ТРК «Україна», - випуск програми, до речі, розпочався багатообіцяючою фразою «Политическая неделя ознаменовалась сразу несколькими резонансными событиями» :) - маніпулятивних перлів поменше, ніж у сюжеті ICTV, але теж вистачає:

 

«Вокруг предстоящего визита Дмитрия Медведева ходило столько разных слухов, что пришлось создавать целый комитет - спасения Украины. В первую очередь, спасение от действующей власти. И как следствие - от продажи родины северному соседу. Экс-премьер под дождем призывает всех присоединиться к новоиспеченному комитету. Но он так и останется недоукомплектованным. Откажутся идти в ногу с Тимошенко и оппозиционные Яценюк, и Гриценко, и вся партия Ющенко. Да и сами уличные акции как инструмент в современных условиях себя изжили, - говорит политтехнолог Сергей Гайдай. Не потому, что люди не хотят, а потому, что лидеры не могут».

 

«Оппозиция, хоть и не объединившаяся, но убежденная: к подписанию готовятся документы по сдаче украинской "трубы" авиапрома и атомной энергетики».

 

«Будут экспромты, - уверен директор украинского филиала Института стран СНГ Владимир Корнилов. Ведь в рамках визита у Дмитрия Медведева запланирована встреча со студентами и целый бизнес-форум. Но это коснется только живой беседы, а никак не подписания документов».

 

«К концу недели украинские СМИ напишут, что готовится все-таки больше, чем пять анонсированных Андреем Клюевым документов. Что называется, из информированных источников стало известно: президенты собираются подписать еще как минимум три совместных заявления: о европейской безопасности, о безопасности в черноморском регионе и о приднестровском урегулировании». («Что называется», під «украинскими СМИ» мається на увазі «Дзеркало тижня», - О.Д.) «Владимир Корнилов, директор украинского филиала Института стран СНГ: "Что касается экспромтов в международных договорах, то, вы знаете, редко очень солидные государства, солидные страны, говоря о подписании каких-то договоренностей, договоров, руководствуются сиюминутным вдохновением».

 

«Тимошенко действующую власть обвинит в политических репрессиях, утверждая, что ее преследование ведется по личному требованию президента. Виктор Янукович подобные заявления назовет абсолютно беспочвенными».

 

«К концу недели повестку о явке лидера БЮТ в ГПУ отменили. Мотивировка - срочная командировка следователя. А вот международный аудит деятельности правительства Тимошенко отменять не стали. Кабмин Николая Азарова доверил аудит американской компании. Как утверждают в Кабинете министров, компания не имеет никаких коммерческих интересов на Украине, а также не связана с политической и финансовой элитой страны», - останній пасаж особливо промовистий з огляду на те, що, за повідомленням «Української правди» та розлогою статтею Валентини Самар у «Дзеркалі тижня», все якраз зовсім навпаки. Як бачимо, в сюжеті Наталії Кравченко теж з'являються експерти, але, як і в сюжеті ICTV, дуже специфічні - їхня позиція неначе дібрана для ілюстрації певних тез, що цілком відповідають головним ідеям сюжету... які, зрештою, збігаються з головними меседжами влади.


Насамкінець, 5 канал, якому ТК останнім часом приділяє незаслужено мало уваги. У програмі «Час. Підсумки» теми приїзду російського президента та опозиції розвели в окремі досить ґрунтовні сюжети. У підводці до першого було чи не забагато відсебеньок ведучої на кшталт «Його чекають і з радістю, і з смутком. Україна перезбуджена візитом російського Президента... Київський офіційний візит - суцільна інтрига» та неконкретних посилань на «експертне середовище»: «Чому Росія нарешті наважилася на позначення кордону з Україною експерти пояснюють по-різному. Одні називають це реверансом Москви у бік Брюсселя, своєрідним виправданням про Чорноморський флот. Інші з'ясовують ціну питання, тобто що саме дасть Україна Росії за згоду на демаркацію», «В українському експертному середовищі побутує думка, що жодних скандальних угод не буде». Зауважмо, наскільки відрізняється тональність сюжету Ольги Кошеленко від робіт колег з інших каналів:

 

«За 80 днів свого правління Віктор Янукович настільки прискорив відносини із Російською Федерацією, що збоку може здатися - нова модель стосунків із братнім народом гальм не передбачає взагалі. Пристрасті лише підігрівають проекти широкомасштабних угод по співпраці в галузі енергетики та авіабудування. Українській владі навіть довелося заспокоювати - цього разу усе буде набагато скромніше».

«Публічні перемови першому віце-прем'єру вдаються не так добре. Він як міг відбивав словесний пінг-понг нав'язаний опозиційними спікерами. Оприлюднений Клюєвим перелік документів, запланованих до підписання 17-18 травня, меншості видався неповним».

 

«Водночас, за інформацією видання "Дзеркало тижня", активно обговорюється ще один документ, про який перший віце-прем'єр не розповів - стосовно делімітації Керченської протоки. І хоча стовідсоткової впевненості, що угоду підпишуть уже в понеділок або вівторок, немає - ціна питання для України в найближчому майбутньому, - наголошує видання, - може бути надто високою»  (Порівняйте з інформацією ТРК «Україна»).


 «Ще один документ - про використання та розвиток російської супутникової системи ГЛОНАСС може бути як вигідний, так і обтяжливий для України, - констатує голова парламентського комітету з питань оборони Анатолій Гриценко. Усе залежить від того, на яких умовах нам запропонують до нього долучатися.

{...}

Майже непомітно під час парламентського обговорення прослизнула угода про співробітництво між вітчизняним "Укрексім" та російським "Внешторгбанками". Списи схрестили навколо двох культурних та освітніх угод».

 

На ймовірне зауваження, що коментуються недостовірні, неофіційні документи, журналістка тут же й відповідає: «доступ до резонансних документів, що стосуватимуться стратегічних енергетики, авіабудування та інших галузей, отримати і надалі буде непросто. А те, що рано чи пізно такі угоди побачать світ, представники Президента не заперечують. Кажуть, нині шукають в них український інтерес. А коли знайдуть - часу не гаятимуть». Загалом матеріал Ольги Кошеленко найінформативніший з усіх, що були представлені у підсумкових програмах із цієї теми, й містить найширший спектр думок - коментарі бютівців Віктора Терена, Володимира Яворівського і Андрія Шкіля, віце-прем'єра Андрія Клюєва, нунсівців Анатолія Гриценка і В'ячеслава Кириленка, регіонала Юрія Мірошниченка і литвинівця Олега Зарубінського. На жаль, «експерти» у сюжеті представлені лише анонімною непрямою мовою.

 

Другий сюжет, авторства Ольги Сніцарчук, великим планом бере опозиційну тему - від кримінального переслідування Юлії Тимошенко до вуличних акцій. Підводка до сюжету доволі інформативна, можливо, навіть перенасичена фактами, проте серед них наявний «той самий»:

 

«...навіть до такої серйозної речі як міжнародний аудит можна доскіпатися. Аналіз дій попередньої влади влада нинішня замовила не аудиторській, а американській юридичній компанії Trout Cacheris, яка захищала інтереси Моніки Левінскі. Допомагати цій конторі будуть ще дві фірми, добре відомі бізнесменам Віктору Пінчуку та Рінату Ахметову. На авторитетнішому аудиторі вирішили зекономити кошти платників податків» (Порівняймо, знов-таки, з варіантом ТРК «Україна»). Однак у самому сюжеті зустрічаємо добре знайомий нам мотив роз'єднаності та імпотентності опозиції:

 

«...сюди і у найближчий понеділок, аби гідно зустріти російського Президента. І дати йому зрозуміти: так просто українці свого не віддадуть. Так вирішили, коли формально створювали Комітет захисту України. Чекали там усіх, та ні Віктора Ющенка, ані Арсенія Яценюка, ані В'ячеслава Кириленка не дочекалися».  Потім синхрони неприєднанців - Анатолія Гриценка, Арсенія Яценюка та Андрія Парубія.  При тому, що партії, які таки увійшли до складу комітету, навіть не перелічено... Збалансовано опозицію в сюжеті синхронами вже добре нам відомого коментатора дій опозиції Олександра Єфремова, який викриває прагнення Тимошенко зробити Комітет захисту України «під себе», а в останній частині матеріалу, де йдеться про кримінальну справу проти Тимошенко, порівнює долю опозиціонерки зі своєю власною:

 

«Президент Віктор Янукович відкидає звинувачення у репресіях. Каже, у давні часи справа була недорозслідувана. Дорозслідують тепер. Регіонали заспокоюють лідерку БЮТ своїм досвідом.


Олександр ЄФРЕМОВ, лідер фракції Партії регіонів: "Я сам это проходил в 2005 году. Я особо не волновался, хотя возбуждали то же самое дела заказные политические, мы ходили на допросы в прокуратуре. Но если я за собой вины не чувствовал, то не убегал, не кричал, не переводил это в политическую плоскость. Потому что я считал, что все равно в конечном итоге люди разберутся, которые ведут следствие, и если там вины нет, то все будет нормально». Цікаво, чи поділяє оптимізм пана Єфремова його однопартієць Борис Колесников, якому довелося посидіти в СІЗО?


Завершується сюжет тонкою шпилькою на адресу екс-президента: «На допитах хочуть бачити не лише Юлію Тимошенко. За свіжою кримінальною справою через метання яєць та шашок у парламенті у прокуратуру кличуть депутатів Андрія Парубія та Юрія Гримчака. До того ж голова Верховної Ради вже отримав листа на позбавлення цих опозиціонерів депутатської недоторканності. Коаліціянти кажуть: голосуватимуть залюбки. В опозиції спробують боротися. Потенційні революціонери знають: краще їх бачитимуть за ґратами, ніж за пивом на курорті. Це більше надихає народні протести і додає більше народних симпатій».

 

Це натяк на нещодавню поїздку Віктора Ющенка до Німеччини, де він відпочивав, пив пиво і грав у карти. Щоправда, вирішувати за всіх «потенційних революціонерів», що вони «знають», напевно, занадто претензійно. Але, в усякому разі, 5 канал дає ширше уявлення про те, що відбувалось в опозиційному середовищі протягом тижня, що минув, ніж підсумкові програми інших телеканалів.

 

Отже,

 

Послаблення тиску на журналістів, пов'язане з резонансними заявами колективів «1+1» і СТБ про редакційну цензуру, вочевидь не свідчить про системні конструктивні процеси, а є ситуативним заграванням про людське око, яке може припинитися, щойно послабиться увага українського суспільства та світової спільноти до сфери свободи слова в Україні. У підсумку це послаблення не призводить до реального підвищення якості новин і аналітичних тижневиків.

 

Опозиції надали ширший доступ до ефіру, в тому числі й до прямого, вибудувавши однак цей ефір таким чином, аби проілюструвати наполегливо поширювану тезу про розднаність і слабкість опозиційних сил. Завдяки маневрові Юлії Тимошенко, яка встигла в обидві студії та долучилась до програми «Велика політика з Євгенієм Кисельовим» наприкінці ефіру, цього ефекту було досягнуто лише частково. У студії «Шустер live» Тимошенко витримала непростий для неї ефір із серйозними опонентами - Інною Богословською, Олександром Єфремовим та іншими, - відповідаючи на запитання щодо поновлення кримінальних справ, яке на той момент, очевидно, було для неї важливішим «фронтом», аніж процес об'єднання опозиції.

 

Головними темами підсумкових програм стали прийдешній приїзд президента Росії Дмитра Медведєва та «тема опозиції», що включала три компоненти - створення Національного комітету захисту України, поновлення кримінального переслідування Юлії Тимошенко та вуличні протести. Тема опозиції висвітлювалась більшістю телеканалів широко, але з наголосом на тому, що опозиція неспроможна координувати свої дії, не змогла привести до Києва обіцяну кількість маніфестантів, тощо. Ці тези «підтверджувались» відповідними синхронами представників влади.

 

Зміст поновленої кримінальної справи проти Тимошенко давали фрагментарно, подекуди не зовсім точними формулюваннями, часто обмежуючись констатаціями на зразок «її звинувачували в хабарництві». Коментарі експертів із цієї теми відсутні.  

 

Всі телеканали, окрім 5-го, замовчали певний фактаж (перелічені «Дзеркалом тижня» проекти угод, зв'язок компаній-аудиторів із Ахметовим і Кучмою, перепони на щляхах, які чинили працівники ДАІ бажаючим приєднатися до акцій опозиції 12-го травня тощо) або подали його у перекрученому, подекуди з точністю до навпаки, вигляді. Натомість наголошували на тому, що влада відкрито задекларувала зміст угод, що готуються до підписання, таким чином пішовши назустріч опозиції. Про те, що опозиція піддала  сумніву вичерпність озвученого Андрієм Клюєвим переліку, переважно змовчали.  

 

Загалом, попри деяке послаблення тиску, про яке говорять журналісти, та появи у сюжетах більшої кількості синхронів опозиції (що, втім, відповідає тактиці влади - привертати увагу суспільства до проблем всередині опозиційного табору) та поодиноких експертних коментарів, більшість підсумкових аналітичних тижневиків залишаються маніпулятивними, спотворюючи картину тижня на догоду інтересам влади.

 

Фото - www.pravda.com.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18874
Читайте також
03.11.2010 10:06
Отар Довженко
18 129
25.08.2010 10:30
Отар Довженко
42 874
16.08.2010 13:25
Отар Довженко
29 688
29.07.2010 08:07
Отар Довженко
31 683
09.07.2010 10:30
Отар Довженко
15 805
17.06.2010 10:36
Отар Довженко
23 981
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 990
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 868
21.05.2010 15:56
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
28 990
17.05.2010 12:31
Отар Довженко
14 129
13.05.2010 07:29
Отар Довженко
45 747
07.05.2010 14:42
Отар Довженко
32 813
01.05.2010 15:30
Отар Довженко
9 974
28.04.2010 14:30
Отар Довженко
95 950
26.04.2010 14:49
Отар Довженко
80 863
22.04.2010 15:05
Отар Довженко
51 916
07.04.2010 10:01
Отар Довженко
28 460
02.04.2010 12:44
Отар Довженко
Отар Довженко, для «МедиаПорта»
13 878
12.03.2010 12:56
Отар Довженко
13 305
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Стаханов
5082 дн. тому
Ідіотизм наших тележурналістів прогресує. Доказ - сьогоднішні сюжети в праймових випусках інтера та плюсів з нагоди 88-ї (!!!) річниці радянської піонерії. А як же, для балансу, сюжет про гітлерюгенд? Люди, ви не дебіли?
Олександр Візгін
5082 дн. тому
Я давно вже "забив" писати на подібні форуми, але щоб хтось раптом не подумав, що я, ховачись за ніком, приміром, "Антон", намагаюся себе вигородити, вирішив таки "відмітитись":) Не буду заперечувати, що в певних моментах автор має рацію. Але вкотре вже дивуюся подвійним стандартам, які панують у подібних оглядах Телекритики. Хто мені скаже, чому слова про те, що в Харкові до приїзду Медведєва "помили тротуари і навіть повитирали пил з рекламних лайт-боксів" (підкріплені, до речі, автентичним відео) тутешні автори називають проявами "брежнєвського стилю", а фразу про імовірне небаження слідчого заважати Юлії Тимошенко контролювати переговори - "безпідставним сарказмом"? Принаймні я вкладав сюди лише легку іронію;) Не розумію також, що маніпулятивного в словах про те, що Юлію Тимошенко викликали до Генпрокуратури і порушили проти неї кримінальну справу? Чи, може, автора збентежила теза про резонансність цієї події. Не знаю, можливо, якщо б його самого викликали до прокуратури аби вручити постанову про порушення кримінальної справи, на нього це й не справило б особливого враження, але я б точно почувався в такому випадку зовсім не спокійно. І які претензії можуть бути до синхрону пана Фесенка? Хіба хтось стане заперечувати, що постать Тимошенко дійсно роз'єднує опозицію? І яким чином, на думку автора, можна вирвати з контексту 25-секундний синхрон???
Отару
5083 дн. тому
Погано не те, що опозиція не може вибрати лідера. Вибирати його може й не потрібно. Погано, що вона не здатна відбивати удари януків. А ті закладають на багато років наперед, кільком владам стільки обтяжливих зв"язків з Росією, стільки програшів, що виплутатися буде дуже важко. Йдеться про неефективність опозиції. Навіть януки, критоковані за нездатність перебувати в опозиції, поводилися адекватніше. Скільки усього вони заблокували - згадайте 2006, 2007 роки.
Циклону
5083 дн. тому
От і дивіться звіряток, свідомий ви наш, поки країна котиться невідомо куди, а опозиція як інститут нездатна стримати владу. Скоро вам тільки добрих звіряток у показуватимуть.
мониторинг
5083 дн. тому
Это не мониторинг, а сплошные оценочные суждения. Фото, между прочим, имеет конкретного автора, которого нужно указывать.
Jew
5083 дн. тому
АНТОН // 18.05.2010 15:29:47; Познер // 18.05.2010 16:44:57; Ігор // 18.05.2010 16:51:31… гавно Гани гэббэльсовны всплыло в проруби…
Jew
5083 дн. тому
Безславний кінець basterds БЕСЛАВНЫЙ КОНЕЦ УБЛЮДКОВ ЯНЕКА И КО. ЬЛИЗОК
Клон
5083 дн. тому
Ось тому, дивитись наші канали й неможливо. Дуже співчуваю громадянам, які не мають можливості доплатити 100 гривень і не бачити ані наших політиків, ані журналістів (разом з рекламою та іншими маніпуляціями). Звірятка з енімал-пленет - набагато розумніші й порядніші.
Ігор
5083 дн. тому
Це хіба аналіз? От коли аналізували тижневики Куляс і Кузякін - відчувалося знання матеріалу. Навіть, якщо тебе критикували. А тут, відчувається зовсім інше - непрофесіоналізм, що людина за життя не зробила жодного телевізійного матеріалу. ТЕЛЕКРИТИКА, не давайте Довженку робити огляди!!! Бо у телевізійників це викликає сміх. Хай іде в Дусю.
Познер
5083 дн. тому
Надо было еще жестче говорить об оппозиции. Потому что с такой оппозицией как сейчас у Януковича не будет никаких проблем. Достали из сундука 80 летнего советского поэта Павличка, собрали Левка Лукьяненко и других. Курам на смех. Поэтому парвильно - наступаем на те же грабли - "де два українці - там три гетьмани".
АНТОН
5083 дн. тому
Читаю Отара і дивуюсь - чи він випадково розставляє акценти на користь однієї із позицій, а саме антивладної, чи свідомо? Можна бути сто разів демократом, але потрібно в будь-якій ситуації говорити ПРАВДУ, якою б гіркою вона не була. Якщо опозиція слабка і розрізнена, то так і треба говорити. І в чому неправий Олександр Візгін в "Фактах тижня", коли говорить, що "монолітний флот влади стоїть краще ніж розрізнені кораблі опозиції" або про те, що при створенні комітету захисту України все, цитую, "відбувалося за добре знайомим сценарієм - де ва українці - там три гетьмани." Так же всі думають розумні люди, причому і в опозиції таких теж чимало. Так в чому тут маніпуляція. Видно, що молодий журналіст Довженко десь вичитав іноземний термін маніпуляції - а що це таке, почитати забув. Гадаю, навіть корисно говорити сьогодні опозиції - чого вона варта. Чи опозиція, за логікою Довженко, поза критикою. Інша справа із синхронами - тут явний перебір на користь влади. Причому, синхрони влади ставляться після синхронів опозиції. Оце якраз і є маніпуляції.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду