Увесь тиждень Тимошенко зустрічалася з інтелігенцією

26 Жовтня 2009
22051

Увесь тиждень Тимошенко зустрічалася з інтелігенцією

22051
А телеканали це транслювали. Моніторинг новин за 5 – 10 жовтня 2009 року
Увесь тиждень Тимошенко зустрічалася з інтелігенцією

5 жовтня (понеділок)

 

Лише дві теми стали головними новинами цього дня - знайдено вбивцю курдського бізнесмена Алояна, розстріляного посеред білого дня у Києві, та Тимошенко провела селекторну нараду, на якій їй відзвітували - Україна майже на 100% готова до опалювального сезону. Обидві теми так чи інакше пов'язані з роботою урядовців. Першу повідомили всі, крім Нового каналу та «України». Другу - всі, крім СТБ та 5-го каналу.

 

Луценко відрапортував перед пресою - вбивцю Алояна і двох охоронців знайдено в Житомирській області. Головна новина для Першого каналу (сюжет Ігоря Меделяна), «1+1» (сюжет Олександра Моторного), СТБ (усно в студії ведуча Тетяна Висоцька), ICTV (сюжет Олени Скобало) та 5-го каналу (усно в студії Ігор Татарчук). На «Інтері» цю тему подали усно в студії (ведучий Руслан Сєнічкін). Усі повідомляли зі слів міністра МВС про те, що вбивць було двоє - один із них загинув під час аварії, і це дало змогу знайти іншого, якого й заарештували пізніше.

 

Лише на 5-му каналі в усному повідомленні наведено іншу інформацію: «Двоє зловмисників під час утечі потрапили в автомобільну аварію, один із них помер на місці, інший - згодом у лікарні». Новину подано неточно і недостовірно. В усному повідомленні «1+1» наведено інформацію: «Версія, яку припускають журналісти, і яку не озвучив міністр, - помста злодіїв в законі». В самому сюжеті подано власну думку журналіста з власними висновками, але без посилання на джерела інформації - звідки подібні припущення могли виникнути, і без належного бекґраунду для обґрунтування подібних висновків: «Міністр не сказав, що молодший брат Шабаба був тією людиною, яка мала прямий стосунок до затримання іншого відомого авторитета Бориса Савлохова. Юрій Луценко обіцяє, що до нового року в Україні злодії в законі зникнуть як явище. Втім, він не каже, що злодійського кодексу, якого начебто не існує на папері, ніхто не скасовував».

 

На Першому каналі теж подано висновки, але вони є експертними з належним посиланням: «Експерт з кримінальних питань Євген Лауер каже: зухвалість убивць, їхня поведінка та озброєння наштовхує на іншу версію. Шабаб Алоян був депутатом курдського парламенту у вигнанні. Такі люди, зазвичай, поза законом у турецьких силовиків». Інших версій скоєного злочину більше ніхто не наводив. Лише на Першому каналі подано коментар родича загиблого, а ICTV навів коментар речниці президента Ванникової, в якому викладено негативну оцінку роботи правоохоронних органів. Решта телеканалів повідомляли інформацію виключно з прес-конференції Луценка, без згадування інших кримінальних подій, яких останнім часом побільшало (наприклад, стрілянина в Голосіївському лісі посеред білого дня), без оцінки експертів по криміналістиці та порівняльних даних подібних подій за минулі роки.

 

Про готовність комунальних підприємств до опалювального сезону всі розповідали плутано, без надання повної інформації й переважно без посилання на джерела. Лише телеканал «Україна» (сюжет Інни Христич) подав: «Президент оптимизма главы правительства не разделяет, он даже написал ей письмо, в котором раскритиковал за подготовку к отопительному сезону. Особенно - за увеличение долга теплокоммунэнерго перед "Нафтогазом"». Щоправда, де й коли було оприлюднено цей лист - не повідомляється. Решта телеканалів навели переважно інформацію з урядової наради і, відповідно, позитивні оцінки про готовність комунальників до зими - Перший канал (сюжет Павла Мирського), «1+1» (сюжет Ірини Маркевич), «Інтер» (усно в студії ведучий Руслан Сенічкін та сюжет Ольги Кашпор), Новий канал (сюжет Оксани Котової), ICTV (усно в студії ведуча Інна Шевченко). Думки мешканців українських міст із цього ж приводу (такий собі умовний баланс) подавали всі, крім Нового та ICTV. Бекґраунду до події не навів жоден телеканал. Про те, що теплокомуненерго заборгували «Нафтогазу» 3,5 мільярди гривень, повідомили всі. На Новому каналі цифри від інших відрізнялися: «Не заплачено за спожите понад 4 мільярди гривень». Наведено й різні дані щодо найбільших боржників: «Через борг у майже три з половиною мільярди гривень кілька областей, зокрема Кіровоградська, Рівненська та Луганська можуть лишитися без газу» (Перший канал); «Чемпіони серед боржників - Київ, Луганська, Кіровоградська, Дніпропетровська області» («1+1»); «Больше всего задолжала Днепропетровская - почти 470 миллионов гривен, в списке лидеров - Харьковская, Донецкая и Луганская области» («Інтер»).

 

На Першому каналі в сюжеті повідомлено: «Погасити борги за газ тепловики могли б, взявши кредити в "Ощадбанку", такий план був в уряді. Втім, за словами прем'єра, Президент заблокував виділення НБУ мільярда 200 мільйонів гривень для рефінансування Ощадбанку». Пояснення - чому таке рішення було ухвалене президентом, або коментарі з цього приводу від його Секретаріату - відсутні. Дещо по-іншому ця ж теза звучить в усному повідомленні (ведуча Леся Яворівська) на Новому каналі: «... Якщо опалювальний сезон традиційно не затримається. Теоретично затримати його може погода. Практично - президент і парламент. Від останніх "Ощадбанк" чекає дозволу на видачу понад мільярду кредиту тепловикам». Третій варіант - в усному повідомленні ICTV: «Ще раніше пропонувалася схема розрахунків, за якою тепломережі візьмуть кредити в "Ощадбанку" і таким чином погасять борги. Правда, "Ощадбанку" ці гроші, у свою чергу, має позичити Національний банк України, який, схоже, не в захваті від нових ініціатив урядовців».

 

Оцінки і незбалансована подача інформації. Неповна, а отже - незрозуміла інформація - у сюжеті на «Інтері»: «Правительство согласно дать индульгенцию тем населенным пунктам, где цена коммунальных благ для населения ниже их себестоимости. Разницу компенсируют. Вот только власти на местах почему-то не торопятся оформлять такую газовую субсидию».

 

Традиційно телеканали не оминули своєю увагою Верховну Раду. Щоправда, кожен розповідав про своє. Про те, що парламент заблоковано, і про нові вимоги регіоналів повідомили Перший канал (усно в студії ведучий Андрій Сміян), «Інтер» (усно в студії ведучий Руслан Сенічкін), СТБ (лише в усному повідомленні ведучої Тетяни Висоцької), ICTV (частково в усному повідомленні ведучої Інни Шевченко). Яценюк запропонував для голосування використати систему «Рада-3», розроблену ще під час його головування у парламенті, - одним реченням на Першому каналі, виключно про це сюжет Ірини Павленок на «1+1», так само сюжет Ольги Червакової на СТБ, частково в усному повідомленні (ведуча Інна Шевченко) на ICTV, частково у сюжеті Едуарда Ганішевського на «Україні». У сюжеті наведено неповну, а отже - незрозумілу інформацію: «Она оснащена специальным сенсором, который, по мнению разработчиков, должен удерживать депутатов от такого голосования». Далі - незбалансовані дані: «Яценюк самовольно выделил на создание программы средства, не предусмотренные ни бюджетом, ни фондом парламента».

 

Так само не збалансовану й неповну інформацію з цього ж приводу подано ICTV: «Екс-спікер модернізував систему за кошти, зекономлені на авіаперельотах, але регламентний комітет запідозрив Яценюка у нецільовому використанні коштів». Інші телеканали наводили слова Яценюка з цього приводу. Про те, що депутатам за минулий місяць виплатили неповну зарплату, оскільки вони майже не працювали, повідомили усно в студії частково «Інтер», лише про це був сюжет Ольги Пирожко на Новому каналі, так само лише по цій темі усно в студії (ведучий Ігор Татарчук) повідомив 5 канал, частково про це йшлося у сюжеті (Едуард Ганішевський) на «Україні».

 

Тимошенко зустрілась із директорами середніх навчальних закладів і пообіцяла вчителям збільшити зарплати, учням - комп'ютери і безкоштовний інтернет, керівникам шкіл - статус державного службовця. А ще - кожна школа має бути окремим об'єктом господарювання. Щоправда, все це може бути лише після Нового року, а отже - після виборів. Матеріали з цього приводу подали Перший канал (сюжет Наталії Малишко), ICTV (пряме включення з Тетяною Прудниковою). Виключно про підвищення зарплатні повідомлялось (усно в студії Ігор Татарчук) на 5-му каналі. Інформацію наведено незбалансовано з явним агітаційним підтекстом. На «1+1» (усно в студії ведуча Наталія Мосейчук) йшлося про реформу в господарській діяльності шкіл, а вже в коментарі Тимошенко говорила про підвищення зарплат. На «Інтері» (усно в студії ведучий Руслан Сенічкін) повідомлення стосувалося виключно системи господарювання. Коментарів, а що думають з цього приводу самі освітяни - не наводилося.

 

Ющенко зустрівся з ректорами вищих навчальних закладів - усні повідомлення Першого каналу, «1+1», «Інтера» та ICTV. Одна з тез - необхідно змінювати систему нарахування стипендій. Про це повідомили всі, крім «1+1». «Інтер» подав цю тему незбалансовано: «Глава государства уверен: студенческие пособия должны начисляться исходя из прожиточного минимума. Тогда при формировании нового бюджета правительство будет вынуждено рассматривать и вопросы студенческих выплат. Сейчас, по словам президента, размеры стипендий составляют "стихийно"». Про те, що необхідно скоротити держзамовлення на юристів та економістів і збільшити на інженерні професії, повідомили всі канали. Всі усні повідомлення наведено без належного бекґраунду.

 

Про те, що головнокомандувач збройних сил України Кириченко ймовірно подав у відставку, з'явилась інформація на Першому каналі, «1+1», 5-му каналі та «Україні». На «1+1» її подавали з висновками й оцінками: «Інформаційна бомба вибухнула в генеральному штабі Збройних сил. З Міністерства оборони звільняється головнокомандувач армії. Прес-служба міністерства заяви журналіста спростовує (...) ... Призначити панові Кириченку заміну теж нікому, бо це прерогатива міністра оборони, якого не існує. Отже, де-юре, влада над армією зосереджується в руках Президента».

 

Про нові звинувачення в тому, що Україна знову продає зброю Грузії, повідомив лише СТБ (усно в студії ведуча Тетяна Висоцька) з посиланням тільки на слова депутата від Партії регіонів Коновалюка. Баланс думок не дотримано. Інформація наводиться неточно і неповно: «Про це "Вікна" сповістив голова парламентської слідчої комісії Валерій Коновалюк, коментуючи закиди на його адресу з боку Президента. Нагадаю, Ющенко закликав силовиків притягти Коновалюка до відповідальності за дезінформацію про постачання Києвом зброї під час російсько-грузинської війни». Коли ці заяви пролунали, чи було подання з цього приводу до Генпрокуратури - не висвітлено; якщо Коновалюк у своєму коментарі згадав СБУ, слід було принаймні подати коментар від прес-служби цього відомства.

 

Представники наукових, культурних і бізнесових еліт України звертаються до кандидатів у президенти від демократичних сил об'єднатись і підтримати Тимошенко, - усне повідомлення (ведуча Інна Шевченко) ICTV. Інформація має ознаки замовного матеріалу.

 

6 жовтня (вівторок)

 

Головною темою дня майже для всіх каналів стало голосування депутатами парламенту в першому читанні закону про підвищення соціальних стандартів. На СТБ першою стала тема про короля України-Руси. На «Україні» - про 16-річного юнака з Прикарпаття, який тяжко травмувався на будівництві, хоча в цей час мав би бути у школі. Також про цю подію розповів «1+1».

 

Про розблокування Верховної Ради і позитивне голосування за проект депутата від «Блоку Литвина» Зарубінського повідомили всі. Лише Перший канал (сюжет Ірини Маркіної) та «1+1» (сюжет Ірини Павленок) навели інформацію про те, що лідера Партії регіонів Януковича в цей день у парламенті не було, але його картку було задіяно під час голосування. Так само лише вони зазначили, що коментар, продемонстрований усіма телеканалами, насправді - відеозвернення, передане через прес-секретаря. Лише СТБ (сюжет Ольги Червакової), Новий канал (сюжет Ольги Пирожко) та ICTV (сюжет Володимира Горковенка) навели запізнілий коментар Яценюка про систему «Рада-3», якою пропонувалося голосувати ще в понеділок. В усному повідомленні «1+1» (ведуча Наталія Мосейчук) подано інформацію, яку потім у матеріалі не було підтверджено: «Проурядова фракція стверджує, що колеги підкуповують електорат і не гарантують його ухвалення в цілому».

 

У самому сюжеті наведено інформацію, що потім не отримала підтвердження в коментарі: «У команді Тимошенко підвищені соцзобов'язання називають катастрофою. Кажуть: гроші брати ніде, хіба тільки надрукувати. І звинувачують Президента у співпраці з опозицією». Одразу після цих слів журналістки йшов коментар віце-прем'єра Турчинова: «Це фактично війна проти власної країни. Цю війну почали, зриваючи приватизацію Одеського припортового. Зараз її хочуть продовжити саме шляхом руйнації фінансової системи». Тож звідки такі висновки і факти - не зрозуміло. Після сюжету про роботу парламенту «1+1» подав два усних повідомлення. У першому порушено логіку викладу інформації: «Уранішнє завзяття депутатів подовжилося вже після обіду. Надвечір депутати взялися за бюджет-2010. Насамперед зажадали отримати звіт уряду про виконання торішнього. Бюджет-2008 розглядали понад 2 години».

 

У другому повідомленні окремо подано думку двох експертів з приводу проголосованого цього дня закону про підвищення соцстандартів. Обидва експерти критикують ухвалені зміни до держбюджету. Тож інформацію подано незбалансовано. На «Інтері» парламентську тему (сюжет Ольги Клюєвої) висвітлено з власними висновками: «Тем не менее, как только народным избранникам перестали платить зарплату за простой, парламент заработал». На «Україні» - з порушенням балансу думок (сюжет Наталії Кравченко). Наприкінці матеріалу чомусь наведено коментар представниці Партії регіонів Герман, у якому вона закликає Тимошенко жити скромніше й відмовитися від численної охорони. Тема сюжету була зовсім іншою.

 

«Нафтогаз України» повністю розрахується із «Газпромом» за минулий квартал і знайде гроші на наступний, - про це повідомили усно в студії (ведучий Олег Дейнека) 5 канал та «Інтер» (сюжет Геннадія Вівденка). До слів представника «Нафтогазу України» додано критичний коментар від представника Секретаріату президента. А ось Перший канал (усно в студії Олесь Терещенко) подав інформацію незбалансовано, наводячи коментар лише від прес-секретаря «Нафтогазу».

 

Міністр закордонних справ Росії Лавров та в. о. міністра закордонних справ України Хандогій зустрілись у Харкові, - про це повідомили Перший канал (сюжет Юлії Банкової), «1+1» (сюжет Ірини Маркевич), «Інтер» (усно в студії Руслан Сенічкін), 5 канал (усно в студії ведучий Олег Дейнека), «Україна» (пряме включення Ольги Вдовенко). У сюжеті Першого каналу коментарі експертів не мають титрів. Окрім цього у підводці згадано питання перебування Чорноморського флоту на території України, а в сюжеті про це не згадано жодним словом. У сюжеті «1+1» суцільні власні висновки й оцінки. Наприклад: «Це складний діалог між двома країнами, що зараз у стані конфлікту. А український міністр, хоч і досвідченіший дипломат, не має твердого статусу»; «Приставка "в. о." не дасть Володимиру Хандогію зайняти лідируючу позицію у перемовах із Сергієм Лавровим»; «У найгіршому сценарії політичний тиск ймовірно переросте в економічний. Вона (очевидно, мається на увазі Москва) може згадати санкції щодо української молочної продукції, м'яса, металу, труб». Про Чорноморський флот спромоглися навести коментарі лише у прямому включенні на «Україні», решта каналів подавали заяви по контрольно-пропускних пунктах на кордоні між країнами.

 

Інтелігенція Хмельниччини закликає політиків-демократів відмовитися від балотування у президенти на користь Тимошенко, - це усне повідомлення ICTV має ознаки замовного.

 

7 жовтня (середа)

 

Парламентський робочий день - головна тема для Першого каналу, «Інтера» та СТБ. Цієї ж тематики торкнулися всі телеканали без винятку, але при цьому розповідали про різні події у стінах Верховної Ради. Уряд ліквідує «Укрпромбанк», - головна тема для «1+1», також про це повідомили Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал та ICTV. Лише ICTV об'єднав цю тему з указом президента, яким він заборонив прикордонникам випускати за межі країни боржників «Укрпромбанку» та банку «Надра». Окремі повідомлення про це навели Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ та Новий канал. Отруєння школярів насінням беладони у Криму стало першою новиною на Новому, 5-му каналі та «Україні».

 

Цього дня в парламенті підбивав підсумки за піврічну роботу Кабміну заступник міністра фінансів. Повну інформацію і коментар із цього приводу подав лише «Інтер» (сюжет Ольги Клюєвої). І то з певними суперечностями. У тексті йдеться: «Чиновник признался: по итогам года запланированных поступлений в бюджет получить не удастся». А в коментарі, що йшов одразу за цими словами, прямо протилежне: «Урядом вживається максимально заходів, щоб забезпечити виконання доходної частини і забезпечити таким чином виплату зарплат, пенсій і стипендій. І на сьогодні ми повністю з цим завданням справляємся».

 

Решта каналів подавали виключно критику роботи уряду головою Рахункової палати України Симоненком, при цьому порушуючи баланс думок. А він імітувався емоційною перепалкою Симоненка з депутатом від БЮТ Ляшком про те, хто з них лев, а хто - шакал. Очевидно, дуже важлива для глядача економічна інформація. Взагалі не згадували про звіт Мінфіну СТБ (сюжет Ольги Червакової), Новий канал (сюжет Ольги Пирожко), ICTV (сюжет Володимира Горковенка), «Україна»(усно в студії Олена Кот). 5 канал (сюжет Ольги Сніцарчук) про це повідомив дуже лаконічно: «У парламенті слухали урядовий звіт про виконання бюджету за перше півріччя 9 року...» (усно в студії ведучий Ігор Татарчук). Ані хто звітував, ані яким був той звіт, ані про те, чи чекати людям у цьому році на пенсії та інші виплати з бюджету, не повідомлено. На «1+1» про те, що «...слухали фінансові звіти Мінфіну» йдеться лише у підводці (ведуча Наталія Мосейчук), а в сюжеті (Ірини Павленок) про нього взагалі не згадано, лише наведено критику Голови рахункової палати. Перший канал (сюжет Наталії Малишко) обмежується лише такою інформацією: «Бюджет-2009 і звіт Нацбанку - порядок денний на сьогодні. Депутати змагалися у красномовстві та критиці один одного». А далі йде все та ж перепалка між Симоненком та Ляшком.

 

Наступного дня парламентарі домовилися проголосувати - кого призначити на вакантні посади у Кабміні, а кого й звільнити. Про це повідомили всі, але не всі зазначили, звідки взяли інформацію. Лише «Інтер», СТБ та ICTV зробили посилання на погоджувальну раду парламенту, решта каналів навели інформацію довільно. «Україна» (усно в студії Олена Кот) заявила лише про кадрові пропозиції Партії регіонів, а кандидатури від коаліції не назвала. На «1+1» новину подано з оцінками: «Надвечір своєю кадровою ініціативою приголомшив і президент. Міністром закордонних справ він пропонує призначити колишнього секретаря РНБО і нинішнього голову Ради Нацбанку Петра Порошенка». Про кадрові питання інформацію наведено окремо усним повідомленням (ведуча Наталія Мосейчук), хоча про перебіг парламентського дня було зроблено сюжет (Ірини Павленок).

 

Про те, що три депутати від УНП Костенка оголосили про свій вихід із коаліції, повідомили «Інтер», ICTV та «Україна».

 

У сюжетах із парламентської тематики багато коментарів подано без титрів. Такої помилки припустилися на Першому каналі, «1+1», «Інтері», 5-му каналі та «Україні». Останні навели слова голови ради НБУ Порошенка у довільній формі, при цьому зміст коментарю змінився.

 

Розпорядження Кабміну про ліквідацію «Укрпромбанку» канали подавали короткими усними повідомленнями, без експертних оцінок по даній темі. Перший канал навів із цього приводу лише коментар Тимошенко, «1+1» додатково до її слів подав думку заступника глави Секретаріату Шлапака з критичними зауваженнями до такого рішення, «Інтер» (сюжет Геннадія Вівденка), навпаки, наводить позитивну думку голови наглядової ради НБУ Порошенка, хоча якраз у сюжеті можна було подати висновки експертів. На СТБ та Новому каналі тему повідомляють розфокусовано. СТБ починає з ліквідації банку, а закінчує висуненням кандидатури Порошенка на міністра закордонних справ. Новий канал побіжно розповів про рішення Кабміну і так само поверхово - про заборону президента виїжджати за кордон банківським боржникам. ICTV об'єднав ці дві теми також, але в сюжеті (Ольги Чайко). Щоправда, ні думки експертів, ні критики з боку Секретаріату президента, ні підтримки рішення по «Укрпромбанку» Порошенком у ньому не подано.

 

Перший канал - у сюжеті про зустріч президента Ющенка з керівниками регіональних та столичних ЗМІ (Ольга Скотникова) відсутній належний бекґраунд по розвитку суспільного телебачення в країні та експертні оцінки ситуації (один із коментарів був не по темі сюжету).

 

8 жовтня (четвер)

 

Вираженої теми дня не було. Перший та 5 канали головною темою обрали повідомлення про військові навчання у Криму та підтвердження Ющенка, що начальник Генштабу Збройних сил України таки подав рапорт про відставку. Ця інформація вже неодноразово з'являлась у новинах, і так само неодноразово її заперечувала прес-служба військового відомства. Ще про це повідомили на ICTV. «1+1» в усному повідомленні зосередився на самих навчаннях та критиці президента стосовно фінансування урядом українського війська. Засідання суду по справі Файнгольда, який на смерть збив мотоциклістку, а тепер компенсував чоловікові загиблої 500 тисяч грн. та батькові - 125 тисяч, виніс на перше місце телеканал «Україна». Про перебіг справи також розповіли Перший і 5 канали, «1+1», «Інтер». На Бортницькій станції аерації горять мулові поля - головна тема «1+1», СТБ та Нового каналу. Окрім них про це йшлося на Першому каналі. Засідання парламенту цього дня відбувалося не за планом, - новину дали всі, першою вона була на «Інтері». Неоперативну інформацію, яку до того ж не встигли підготувати на початок випуску і подали лише наприкінці, - про ліквідацію «Укрпромбанку», було заявлено першою на ICTV.

 

Головне порушення у висвітленні теми військових навчань і відставки Кириченка - незбалансована подача інформації. Головний коментар Ющенка - критичні висловлювання на адресу уряду та його очільниці з приводу того, як відбувається фінансування війська в цьому році та які гроші на нього виділяються в бюджеті наступного року. Лише «Інтер» в усному повідомленні (ведучий Руслан Сенічкін) зосередився на відставці начальника Генштабу та заяві Ющенка, що він не підпише бюджет-2010, якщо не буде змінено цифри фінансування армії. Інформація була без оцінок і коментарів. На 5-му каналі після усного повідомлення (ведучий Ігор Татарчук) із цієї теми чомусь подано коментар президента Ющенка з приводу російсько-українських відносин.

 

Про пожежу на полях Бортницької станції аерації «1+1» подав аж два прямих включення і сюжет, хоча у включеннях ніякої особливо важливої інформації так і не пролунало. У сюжеті інформацію було подано неповно й неточно, як-от: «Задимлене ціле поле. Ті, хто гасять пожежу, звинувачують мисливців, мовляв, це вони підпалюють, щоб простіше було полювати», а потім наведено коментар слюсаря-ремонтника. Очевидно, це дуже надійне джерело інформації для версій займання масштабної пожежі. Щоправда, про версії інші канали теж повідомляли без точних посилань і доволі оригінально: «У поля зранку подалися чиновники міської адміністрації. Запевнили: екологічна ситуація під контролем, а горить, бо хтось навмисне палить, щоб місце звільнити», (Перший канал, сюжет Людмили Вакарчук); «Фахівці у всьому винуватять мисливців. Тутешні місця популярні серед стрільців качок» (СТБ, сюжет Олени Гайван). Про те, що екологи лякають викидами в повітря такої отрути, як діоксин, розповіли всі. Але ніхто не навів коментарів представників санстанції, які брали цього дня проби повітря. Посилання переважно на МЧС або працівників Бортницької станції аерації. Новий канал в усному повідомленні (ведуча Леся Яворівська) взагалі навів інформацію без посилання на джерело.

 

Неповну і не очну інформацію, вже не кажучи про неоперативність, наводили «Інтер» та ICTV про ліквідацію «Укрпромбанку». У сюжеті Геннадія Вівденка («Інтер») мало того, що дано посилання на непідтверджені джерела інформації, якими є інтернет-видання, так останні ще й не мають назви: «Однако в самом "Родовиде" считают - просто перевести дела вкладчиков для решения их проблем недостаточно. Глава правления финорганизации (хто саме?) в интервью одному из интернет-изданий заявил: для расчетов по "Укрпромбанку" нужно дополнительное финансирование со стороны НБУ и определенные льготы». Подається коментар першого заступника глави Секретаріату президента Шлапака з критикою такого урядового рішення та інформація, що проти нього виступав НБУ. Коментарі представників НБУ відсутні, хоча і згадано, що вони у Стамбулі, а про те, що напередодні голова наглядової ради НБУ підтримав рішення уряду - не згадано жодним словом. У сюжеті Олега Гулика (ICTV) думку Порошенка також не наведено, коментарі представників НБУ відсутні. Але є власні оцінки й висновки: «Рішення Кабміну моментально виконати не можливо, а от указ президента вже завтра. Якщо боржники насправді злякаються санкцій, обіцяних Віктором Ющенком, не захочуть бути невиїзними, і щоби їхні прізвища з ганьбою висіли на помешканнях, вони віддадуть банку 12 мільярдів. Цього з головою вистачить, щоб видати депозити. Питання ліквідації відпаде саме собою». Певну інформацію наведено взагалі без посилань на джерела: «А недоброзичливці твердять про можливу ліквідацію ще двох банків».

 

Тимошенко відвідала Чернівці, подивилася на будівництво об'їзного шляху та відкрила новий міст, - інформація Першого каналу, «1+1» та ICTV. Звіти про нічим не видатну робочу поїздку прем'єра. На «1+1» у тексті (сюжет Ірини Маркевич) наведено одні факти (причому без посилання на джерела інформації і де саме були зруйновані мости - по області чи регіону?): «У липні минулого року стихія пошкодила 33 мости і 6 зруйнувала вщент», а в прямій мові Тимошенко інші дані: «До кінця цього року ми здамо тільки в Чернівецькій області, запам'ятайте цю цифру, 55 нових мостів».

 

У сюжеті ICTV (Тетяна Пруднікова) інші дані, але теж без посилання на джерела: «У Чернівецькій області минулорічна повінь пошкодила більше 30 мостів. Ще 6 зруйновано вщент. Загалом постраждало минулого літа 334 об'єкти, втім місцева влада звітує, що вже 300 з них відновлено», а потім: «До кінця року кількість мостів на Буковині зросте до 55». Загалом же журналістів не зацікавила інформація - а яким же чином в осінньо-зимовий період буде здано таку рекордну кількість мостів.

 

Громадські діячі семи західних областей України закликають голосувати за Тимошенко, - таке повідомлення з ознаками замовності з'явилося на Першому каналі, «1+1», Новому каналі та ICTV.

 

Янукович зустрівся з бізнесменами і критикував роботу уряду, - незбалансовані повідомлення навели  «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV та «Україна».

 

Тігіпко знає, як вивести Україну з кризи, - передвиборні гасла кандидата у президенти навели усним повідомленням на ICTV.

 

Богословська буде балотуватись у президенти, - вже не першу заяву депутатки подали також на ICTV.

 

9 жовтня (п'ятниця)

 

Майже всі канали цього дня обрали одну тему для початку новин - голову наглядової ради НБУ Порошенка парламент затвердив на посаді міністра закордонних справ і він одразу ж після цього вирушив на саміт СНД до Кишинева. Про хід саміту в Кишиневі, але без розповіді про обрання Порошенка і без оприлюднення його перших заяв на цій посаді подав новину першою 5 канал. СТБ почав випуск із того, що в Києві розпочався суд над тими, хто в червні попсував пам'ятник Леніну. Інші канали про це не повідомляли.

 

Тема призначення Порошенка керівником МЗС подавалася всіма каналами збалансовано, з коментарями від представників усіх політичних партій, із належним бекґраундом. Всі згадали конфлікт між ним і Тимошенко, коли Порошенко був очільником Ради Нацбезпеки, а голова уряду його серед інших назвала «групою у смугастих купальниках», які заважають її плідній роботі. А на ICTV подали іншу тему в бекґраунді - про те, що Тимошенко називала в ті часи Радбез «другим урядом».

 

Тема, де йшлося про першу політичну заяву Порошенка на новій посаді і яка стосувалася розгортання американських систем ПРО на території України, - подавали більш заплутано. На Першому каналі в усному повідомленні (ведуча Світлана Леонтьєва) подано новину взагалі без посилання на джерела інформації - звідки взялися такі заяви і коли вони пролунали: «Одна з перших політичних заяв нового міністра - американських систем ПРО в Україні не буде. Коментуючи інформацію про те, що США може розглянути Україну, як майданчик для розміщення радарів, Петро Порошенко заявив: це суперечить українському законодавству. Щоправда, згодом Пентагон виправдовувався, про розміщення елементів ПРО в Україні не йдеться».

 

На «1+1» усна інформація (ведуча Наталія Мосейчук) доволі заплутана, хоч і з посиланнями на джерела. До того ж із власними оцінками: «Президент Ющенко мусив гасити скандал, який розгорівся від однієї іскри. Начебто, Сполучені Штати Америки зацікавилися Україною в контексті розміщення тут американської системи протиракетної оборони. Інформація надійшла від помічника міністра оборони США Александра Вершбоу», та ще: «Розмови Вашингтона про переформатування нової європейської системи на перший погляд логічні».

 

Загалом же з посиланнями на джерела по цій темі коїлося щось незрозуміле - навіть посаду Вершбоу називали по-різному. Наприклад, якщо на «1+1» він помічник міністра оборони, то вже на «Інтері» в усному повідомленні (ведучий Руслан Сенічкін) - «Об этом в Вашингтоне заявил заместитель министра обороны Соединённых Штатов Александр Вершбоу». З цього ж приводу на СТБ (ведуча Тетяна Висоцька): «...прокоментував гучне повідомлення міністра оборони США Олександра Вершбоу». ICTV (ведуча Інна Шевченко): «Про це заявив помічник американського міністра оборони з питань міжнародної безпеки Александр Вершбоу». 5 канал (ведучий Ігор Татарчук): «Таким чином, глава держави прокоментував повідомлення, що з'явилися в американських ЗМІ. Згідно з ними, заступник міністра оборони США Олександр Вершбоу заявляв, що американські системи раннього оповіщення про запуск балістичних ракет можуть розмістити в Україні». До речі, в таких випадках роблять посилання на більш конкретні газети чи телеканали. Новий канал та «Україна» про заяви Порошенка з цього приводу інформації не наводили.

 

Про Кишинівський саміт СНД канали подавали приблизно однакову інформацію - що вирішили і чи відбулася зустріч Ющенка з Медведєвим. «1+1» в усному повідомленні до прямого включення (ведуча Наталія Мосейчук) навів новину неповно і з власними оцінками: «А в Кишиневі українцям влаштували неприймальний день. Саміт глав держав учасниць СНД так і не звів Ющенка та Медведєва в бесіді тет-а-тет». За протоколом цієї зустрічі не мало бути, а всі зустрічі Ющенка з іншими президентами, що були заплановані, відбулися. Неповно і нелогічно було подано іншу інформацію вже у прямому включенні (Олександр Моторний): «... Молдова, була представлена, я вже повторюся, не президентом, а тимчасово виконуючим обов'язки паном Гієм Лупу, який власне вразив всіх своєю демократією. За два тижні до президентських виборів у Молдові він ледь не офіційно представив майбутнього президента цієї країни».

 

Як стало зрозуміло з випусків інших новин, виконуючий обов'язки президента Молдови відмовився балотуватися на цю посаду. Неточно, плутано, незрозуміло і з власними оцінками подано прямоме включенні про президента Лукашенка: «Заважають позиції південного сусіда та амбіції тамтешнього конституційного гаранта. Не витримує тиску і вибухає сенсацією традиційно лояльний до Кремля Лукашенко. Молдовські гренадери задирають носа до неба. Спецавтівка під дах забита озброєними до зубів захисниками південносусідського тіла».

 

Якою сенсацією вибухнув Лукашенко і що за «тіло» - можна лише здогадуватись. Не менш цікаво повідомлялось і про спростування Пентагоном інформації по ПРО. Основний випуск «1+1» починається о 19.30, на «Інтері» - о 20.00. Але на обох каналах повідомили, що інформацію подано найоперативніше. «І щойно Пентагон поширив спеціальну заяву, де повідомив, що Вершбоу насправді не говорив про можливість розміщення елементів американської ПРО в Україні. Хоча таку пропозицію нібито і робили українському уряду» («1+1»), дослівних цитат при цьому не наведено, відбувається довільне тлумачення заяви. «И вот буквально только что пресс-служба Пентагона распространила специальное заявление. В нём говорится, что Вершбоу неправильно истолковали. На самом деле, замминистра обороны США ничего не говорил о размещении американских радаров на территории Украины. В своём выступлении он сказал: «Другие страны региона, такие как Украина, могут также иметь радары, способные внести вклад в информацию о раннем предупреждении ракетных запусков» («Інтер»). До речі, якраз цитата в цьому випадку розставляє всі крапки над «і» у такій суперечливій темі. Перший, 5 канал та СТБ, незважаючи на те, що їхні основні випуски новин виходять о 21.00 та о 22.00, спростування Пентагону по цій темі так і не навели.

 

У працівників пошти та санепідемстанції - професійне свято. Тимошенко першим пообіцяла підвищення зарплатні на 50% та службове житло, другим - доплату за стаж. І про все це повідомили Перший канал, СТБ та ICTV. Новий канал подав інформацію лише про поштарів. Ніхто з журналістів не поцікавився у працівників цих служб - а чи вірять вони в обіцянки перед виборами. Більше того - ніхто не навів інформації, яка саме нині зарплатня у тих же поштарів. У сюжеті СТБ (автор Сергій Андрушко) суцільна пряма мова Тимошенко.

 

Ющенко має бути єдиним кандидатом на посаду президента від демократичних сил - усне повідомлення з ознаками замовності на Першому каналі.

 

Тігіпко вручав освітянам премії від самого себе, а потім поїв їх та годував, - усна інформація СТБ з ознаками замовності.

 

10 жовтня (субота)

 

Запорізькій області - 70 років. На святкування прибули як президент, так і прем'єр-міністр України. Головне повідомлення Першого каналу, також про це розповіли всі, окрім 5-го каналу. Перша новина на «1+1» - мулові поля поблизу Бортничів підпалили навмисно. Таку версію на цьому ж каналі повідомляли і в попередні дні, а нібито сенсаційне повідомлення цього випуску подано без посилання на джерела інформації. Декілька розділів нової редакції закону про вибори президента України має бути переглянуто - висновки Венеціанської комісії, - цю новину першою повідомили «Інтер» та «Україна». Окрім них, цю тему в інформаційних випусках більше ніхто не згадав. 5 канал головною темою обрав повідомлення про збройний напад на аудиторів підприємства «Арселор Миттал Кривий Ріг», двох громадян Індії. На ICTV розпочали новини з того, що цього дня у Дніпропетровську відбудеться матч відбіркового турніру чемпіонату світу-2010 Україна - Англія.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

Перший канал         4 матеріали

5.10     Тимошенко і директори шкіл;

8.10     Тимошенко в Чернівцях;

8.10     Тимошенко - єдиний кандидат;

9.10     Ющенко - єдиний кандидат.

 

«1+1»                         5 матеріалів

5.10     Яценюк і «Рада-3»;

5.10     Тимошенко і директори шкіл;

8.10     Тимошенко в Чернівцях;

8.10     Тимошенко - єдиний кандидат;

8.10     Янукович - критика уряду.

 

«Інтер»                      3 матеріали

5.10     Тимошенко і директори шкіл;

5.10     Ющенко і ректори;

8.10     Янукович - критика уряду.

 

СТБ                           3 матеріали

5.10     Яценюк і «Рада-3»;

8.10     Янукович - критика уряду;

9.10     Тігіпко і освітяни.

 

Новий канал            1 матеріал

8.10     Тимошенко - єдиний кандидат.

 

ICTV                         9 матеріалів

5.10     Яценюк і «Рада-3»;

5.10     Тимошенко і директори шкіл;

5.10     Тимошенко - єдиний кандидат;

6.10     Тимошенко - єдиний кандидат;

8.10     Тимошенко в Чернівцях;

8.10     Тимошенко - єдиний кандидат;

8.10     Янукович - критика уряду;

8.10     Тігіпко про кризу;

8.10     Богословська балотуватиметься.

 

5 канал                      1 матеріал

5.10     Тимошенко і директори шкіл.

 

«Україна»                 2 матеріали

6.10     Герман про нескромність Тимошенко;

8.10     Янукович - критика уряду.

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

Перший канал         14

«1+1»                       31

«Інтер»                    10

СТБ                              9

Новий канал             9

ICTV                            13

5 канал                      5

«Україна»              9 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту.

 

Фото -  xronika.az

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22051
Читайте також
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 753
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 366
16.01.2010 08:26
«Телекритика»
32 528
22.12.2009 10:58
«Телекритика»
33 931
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 098
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 249
09.10.2009 09:14
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
65 401
01.10.2009 13:53
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
58 485
25.09.2009 15:10
Отар Довженко
28 267
18.09.2009 07:29
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
85 356
11.09.2009 15:00
«Телекритика»
17 459
25.08.2009 19:13
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
30 901
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Marta
5294 дн. тому
))) Юля уговаривает - "поддержите меня, не посылайте меня, и так уже народ послал")))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду