Ринок прихованої реклами під час виборчої кампанії-2007 сягнув 50-55 млн доларів

8 Жовтня 2007
10969

Ринок прихованої реклами під час виборчої кампанії-2007 сягнув 50-55 млн доларів

10969
Підсумки моніторингу «Детектор медіа» новин та політичних програм протягом виборчої кампанії-2007.
Ринок прихованої реклами під час виборчої кампанії-2007 сягнув 50-55 млн доларів
Під час виборчої кампанії у серпні-вересні 2007 року «ТК» здійснювала моніторинг теленовин, підсумкових інформаційно-аналітичних програм, політичних ток-шоу (теледебатів) і політтехнологій на українських телеканалах. Предметом аналізу було не подання тих чи інших проблем або політиків у теленовинах, а якість самих новин – дотримання професійних стандартів актуальності, оперативності, безсторонності, повноти, достовірності, етичних норм тощо.
 
Над моніторингом (який проводився, зокрема, за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку та міжнародного фонду «Відродження»)працювали автори «ТК» Микола Кузякін та Отар Довженко, а також залучені для співпраці фахівці-аналітики Сергій Черненко і Петро Бурковський. Щотижня аналізувалися близько 70-ти випусків новин, три підсумкові програми, 15-20 випусків ток-шоу та політичних програм 12-ти українських телеканалів.
 
У рамках моніторингового проекту було опубліковано понад 25 матеріалів із докладним аналізом якості телевізійного продукту, передвиборної активності політичних сил, наявності замовних сюжетів із прихованою рекламою тощо.
 
Об’єктом аналізу були новини таких телеканалів: Перший національний, «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, Новий канал, НТН, К1, «Україна», 5 канал, ТРК «Ера», ТОНІС. З-поміж підсумкових програм розглядалися «ТСН. Підсумки» («1+1»), «Подробиці тижня» («Інтер»), «Факти тижня з Оксаною Соколовою» (ICTV). Серед ток-шоу і політичних програм – «По суті», «Тільки про головне», «Епіцентр» («1+1»), «Свобода Савіка Шустера» («Інтер»), «Один за всіх» (Перший національний канал), «Свобода слова», «Дебати-2007» (ICTV), «Майдан», «5 копійок» (5 канал).
 
Незважаючи на те, що моніторинг триватиме ще півроку, вже сьогодні можна підбити проміжні підсумки, які стосуються саме виборчої кампанії.
 
Так, результати дослідження дозволяють говорити про надзвичайно велику кількість прихованої політичної реклами («джинси») практично на всіх телеканалах, за винятком СТБ. У цілому телеканали умовного холдингу Віктора Пінчука були «чистішими» від «джинси» в порівнянні з більшістю інших каналів. Найбільше прихованої реклами фахівці «ТК» зафіксували на телеканалі «1+1». (Нагадаємо, під час виборчої кампанії – 2006 такий сумний рекорд, на нашу думку, тримав «Інтер»). Можна впевнено сказати про створення навіть спеціального проекту для піару політиків – «Тільки про головне». Водночас гостре ток-шоу «Я так думаю» Ганни Безулик було відправлене на час виборів у відпустку.
 
Великі канали – такі, наприклад, як «Інтер», – працювали за медіапланами політичних сил на висвітлення їх діяльності під час всієї виборчої кампанії. Розцінки на подібні послуги – від 1 млн доларів.  У цілому ринок прихованої реклами під час виборчої кампанії-2007 експерти «ТК» оцінюють у 50-55 мільйонів доларів! Усі ці гроші осіли на рахунках та в кишенях власників та топ-менеджерів телеканалів без сплати мита в державний бюджет.
 
Таким чином, можемо говорити про ПЛЮРАЛІЗМ та РІВНІСТЬ КОРУПЦІЙНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ УСІХ ПОЛІТИЧНИХ СИЛ щодо висвітлення їх діяльності телеканалами. Працював принцип «заплатив – і ти в ефірі; не заплатив – тебе в ефірі немає» (зокрема, так сталося з представниками комуністів, які принципово не платили ЗМІ).
 
Також здійснений аналіз дозволяє говорити про відсутність другої точки зору в сюжетах про виборчу активність політичних партій – найчастіше це були відверто піарні матеріали. Активно практикувався випуск в ефір замовних піар-сюжетів під псевдонімами (зокрема, на «1+1»).
 
У багатьох випадках повнота та акценти у висвітленні подій (передвиборних заяв, акцій, поїздок тощо) не відповідали їх актуальності та значущості для глядачів, бо телеканали, знову-таки, виходили з факту не соціальної важливості інформації, а з того, чи її проплачено. Те саме можна сказати про добір гостей у студіях більшості центральних каналів, у новинах котрих передбачена така практика.
 
Водночас можна стверджувати, що на жодному з каналів, окрім «України» (належить Ринату Ахметову) та певною мірою НТН, не було помітного контролю за новинами однієї політичної сили. Ба більше – на «Україні» новини в порівнянні з 2006 роком виглядали чистішими. Найбільшу кількість замовних матеріалів, які відповідали інтересам власника телеканалу, фахівці «ТК» зафіксували на телеканалі «Ера», який належить Андрієві Деркачу. ТОНІС також піарив у новинах Партію зелених Україні, яку очолює власник телеканалу Володимир Костерін.
 
Утім, під час цієї кампанії було зафіксовано значно менше чорного піару. Лише в останній тиждень перегонів його побільшало в ефірі телеканалів – зокрема, в ефірі НТН були некоректні «наїзди» на Юлію Тимошенко.
 
Підсумкові програми не мали аналітичного характеру, тобто глядач не міг отримати з них уявлення про реальний зміст і сенс актуальних подій – це було лише зведення головних новин тижня. Водночас на каналі «Інтер» підсумкова програма «Подробиці тижня» використовувалася для трансляції масштабних піар-сюжетів окремих політичних сил (зокрема, Партії регіонів). Серед підсумкових програм найменш маніпулятивною можна вважати «Факти тижня з Оксаною Соколовою» на каналі ICTV. Авторський «Епіцентр» В’ячеслава Піховшека на каналі «1+1» став спробою цього відомого журналіста повернутися в телеефір у якості телеаналітика, який «однаково критично ставиться до всіх політиків». Але програма часто висвітлювала теми, які не були аж надто важливими та актуальними. Також критиці більше піддавалися сили «помаранчевого» табору, ніж «біло-блакитного».
 
Політичні ток-шоу та теледебати надавали можливість висловитися всім парламентським та найбільш розкрученим непарламентським політичним силам. Недоліком більшості ток-шоу була також очевидна наявність «джинси», що занадто часто приводило до студій політиків другого та навіть третього рівня – неадекватно до інтересу електорату до них. У порівнянні з 2006 роком було більше намагань зробити дебати конструктивними, але пошук шляхів надати формату теледебатів видовищності (що забезпечить рейтинговий успіх) триває. Найдинамічніший формат теледебатів запропонував канал ICTV (проект «Дебати-2007» з Олександром Богуцьким). Канал «1+1», попри конструктивний формат дебатів «По суті» (спільний проект із МФ «Відродження»), провів серію телемостів із явними ознаками прихованого піару «Тільки про головне», учасниками яких були лідери провідних політичних сил.
 
Загалом, телебачення у виборчій кампанії не виявило достатньої самостійності: воно транслювало політичні меседжі, а не аналізувало їх із погляду інтересів громадянського суспільства.
 

Вплив російського ТБ на хід цієї виборчої кампанії був значно меншим за інші роки. Водночас, російські політтехнологи Ігор Шувалов та Дмитро Белянський, які зараз працюють із Партією регіонів, створили на російському каналі РТР маніпулятивну програму «Вісті з України», яка виходила щотижня по суботах та неділях. Вів її екс-ведучий «Інтера» Олександр Колодій.

Актуалізуючи проблему «джинси» на українському телебаченні, «ТК» намагається вивести її на широке обговорення. Зокрема, 28 вересня шеф-редакторка «ТК» Наталя Лигачова, беручи участь –у фінальній передвиборній програмі «Свобода вибору» на каналі «Інтер» (яка, між іншим, мала найвищий рейтинг поміж усіх виборчих проектів) порушила питання прихованої реклами на телебаченні.

 
Результати моніторингового дослідження, здійсненого «ТК», були оприлюднені Наталею Лигачовою на брифінгу «Парламентські вибори-2007: участь громадських організацій», що відбувся о 21.00 30 вересня в УНІАНі (спільний проект із фондом «Відродження»). Шеф-редакторка «ТК» представила підсумки щотижневих моніторингів теленовин та політичних ток-шоу, крім того, журналістам було надано детальний прес-реліз «ТК» за результатами моніторингів.
 
Із матеріалами моніторингу можна ознайомитися на сайті http://detector.media у розділі «Медіаконтент /Моніторинг».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду