Ефект «Торнадо»: канали не розібралися, кого і за що судять

Ефект «Торнадо»: канали не розібралися, кого і за що судять

13 Серпня 2016
4653
13 Серпня 2016
14:30

Ефект «Торнадо»: канали не розібралися, кого і за що судять

4653
І зовсім проігнорували тему на 5-му каналі
Ефект «Торнадо»: канали не розібралися, кого і за що судять
Ефект «Торнадо»: канали не розібралися, кого і за що судять

Судовий процес над частиною бійців підрозділу МВС «Торнадо» знову викликав інтерес ЗМІ минулого тижня. Швидше, через сутички, які виникли минулого тижня під Оболонським районним судом м. Києва, де мало відбутися чергове засідання. Оскільки процес триває вже кілька місяців, і до того йому  велику уваги не приділяли центральні канали у новиннєвих блоках у prime time.

Попри нинішній резонанс, повністю проігнорували тему на 5-му каналі, де протягом тижня не видали жодного сюжету у prime time. Натомість «Інтер» був лідером по висвітленню. При чому майже у кожному матеріалі намагалися ткнути пальцем – одним із мітингарів був народний депутат Семен Семенченко. Досить збалансовано та повно подавали події в суді та довколо нього протягом тижня на каналі «112 Україна», у тому числі - й подаючи пряму трансляцію подій під судом, і приділяючи увагу темі в гостьових студіях, в яких виступали опоненти як «Торнадо», так і правоохоронці або військовий прокурор Матіос.

Утім рівень зацікавленістю темою – чи не єдине, чим відрізнялися між собою канали. Редакції випусків новин загальнонаціональних каналів об’єдналися в іншому – вони так і не змогли розібратися, скількох «торнадівців» судять і за що.

Пальцем в небо

В інформпросторі переважно «гуляють» дві цифри, які вказують на кількість підсудних «торнадівців», – вісім та дванадцять. Остання є достовірною. Аби це з’ясувати, можна піти двома шляхами: а) легкий – уточнити у сторін процесу чи прес-служби суду; б) складний – «понишпорити» інтернетом.

У новині прес-служби Судової влади від 5 травня 2016 року повідомляється, що кримінальне провадження відносно Пламадяли А. М. об’єднано з іншим провадженням. Мовляв, така ухвала Оболонського суду від 04 травня 2016 року.

26.04.2016 ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ задоволено клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України про направлення кримінального провадження відносно Пламадяли А. М. з Лисичанського міського суду Луганської області до Оболонського районного суду м. Києва, для об’єднання зі справою, що вже перебуває в провадженні суду.

[…]

29.04.2016 ухвалою Оболонського районного суду м. Києва призначено судовий розгляд кримінального провадження стосовно Пламадяли А.М. за  № 1-кп/756/466/16 та 04.05.2016 об’єднано з кримінальним провадженням № 1-кп/756/217/16, з присвоєнням єдиного номеру 1-кп/756/217/16.

Після цього у новині перелічуються особи, які звинувачуються у здійснені злочинів і кримінальне провадження щодо яких розслідується, – 04.05.2016 Пламадялі А.М., Оніщенку Р.І., Глєбову М.В., Гульчуку Б.П., Демчуку А.Н., Івашу Р.Ю., Кусті М.В., Свиридовському М.В., Шевченку Ю.М., Ляшуку Д.А., Цукуру М.В. та Холоду І. І. оголошено обвинувальний акт. Разом – 12.

Водночас ці 11 осіб були членами «Торнадо» офіційно чи неофіційно. Це можна зрозуміти зі тексту ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 26.04.2016, якою справа Пламадяли і була направлена в Оболонський суд для об’єднання зі справою інших «торнадівців».

У клопотанні зазначено, що в Оболонському районному суді м. Києва розглядається об'єднане кримінальне провадження № 42015000000002025 щодо ОСОБА_2 та інших колишніх співробітників «Торнадо» ГУ МВС України в Луганській області, та осіб, які перебували у її складі неофіційно.

Водночас 5 серпня в офіційному прес-релізі Генпрокуратури також зазначається, що на лаві підсудних – 12 офіційних і неофіційних членів «Торнадо».

Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України в Оболонському районному суді м. Києва підтримується державне обвинувачення у кримінальному провадження щодо командира роти патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо» ГУМВС України в Луганській області Р. Оніщенка, а також одинадцяти міліціонерів вказаної роти, вільнонайманих працівників та осіб, що перебували в її складі неофіційно за обвинуваченням у вчиненні ряду злочинів у складі злочинної організації, у тому числі тяжких та особливо тяжких.

2 серпня на «1+1» ведуча у підводці до включення чомусь каже, що засідання – у справі бійця розформованого батальйону «Торнадо» Миколи Цукура. Таким чином невиправдано та некоректно концентруючи увагу на персоні екс-заступника командира «Торнадо». Через таке  формулювання виникає враження, що судять лише одну людину.

Юлія Бориско, ведуча: Сльозогінний газ, покришки та сутички з правоохоронцями. Представники добровольчих батальйонів блокують Оболонський райсуд столиці. Там триває засідання у справі бійця розформованого батальйону «Торнадо» Миколи Цукура.

У самому включенні журналіст називає цифру тринадцять. За його даними, саме стільки людей знаходяться в суді. Та, як вже було зазначено, всього обвинувачених у справі – 12.

Кореспондент: Отже власне тепер про причини цього всього протистояння. Зараз в суді знаходиться 13 бійців роти «Торнадо»…

На «112-му каналі» спочатку також некоректно концентруються на тому, що справа – екс-бійця спецроти «Торнадо» Миколи Цукура. А згодом ведучий згадує, що восьмеро осіб затримали більше року тому. Таким чином виникає враження, що на лаві – саме вісім людей.

Крім того, зазначаючи, що одна людина з числа затриманих не була співробітником «Торнадо», варто ще раз нагадати, що частина обвинувачених неофіційно працювала на підрозділ МВС.

Володимир Андрієвський, ведучий: Шини та сльозогінний газ під Оболонським райсудом столиці. Там мали розглянути справу екс-бійця спецроти «Торнадо» Миколи Цукура… Нагадаю, вісім осіб, серед яких семеро співробітників спецроти МВС «Торнадо», затримали більше року тому на Луганщині.

Водночас після включення журналіста ведучий знову некоректно концентрується на імені одного з обвинувачених – Цукури.

Ведучий: Дякую тобі. Це був Олександр Васильченко. Про перенесення у справі екс-бійця спецроти «Торнадо» Миколи Цукура.

Таку ж некоректність щодо фокусування на одному обвинуваченому демонструє у цей день СТБ.

Ольга Кучер, ведуча: Вода, борошно, шини і сльозогінний газ. Бійці з добробатів побилися під судом з поліцією. Суд у закритому режимі засідав у справі «торнадівця» Миколи Цукура. Я нагадаю, у червні минулого року кількох бійців роти «Торнадо» затримали у зоні АТО.

Натомість під час включення журналістка уникає зайвої концентрації на персоні Цукури. І називає точну кількість підсудних екс-бійців – дванадцять.

Саме судове засідання над дванадцятьма «торнадівцями» вже давно завершилося, його відклали назавтра.

В іншій частині ефіру ведуча знову повертається до цієї теми та каже про сутички представників добробатів, які прийшли на підтримку «торнадівця» Миколи Цукура. Таким чином вкотре підкреслюючи, що суд триває щодо колишнього заступника командира «Торнадо».

Ольга Кучер, ведуча: І ми повертаємося під стіни Оболонського райсуду в Києві. Там сьогодні цілий день сутички поліціянтів і представників добробатів, які прийшли на підтримку "торнадівця" Миколи Цукура.

На «Інтері» також некоректно називає ведучий події «справою бойца батальона "Торнадо" Николая Цукура».

Алексей Лихман, ведущий:…Они заблокировали все выходы из здания, где должно было состоятся очередное заседание по делу бойца батальона «Торнадо» Николая Цукура.

Згодом у відбивці ведучий подає бек, з якого незрозуміла точна кількість обвинувачених «торнадівців». Спочатку він каже, що его (Миколу Цукура. – С.Л.) и еще нескольких добровольцев батальна підозрюють, зокрема, у викраденні людини та катуванні. Але згодом зазначає: в липні 2015 року правоохоронці задержали восьмерых бойцов батальона. Тобто навіть якщо затримані Микола Цукур та еще несколько добровольцев не входять у зазначене число, – вісім затриманих у липня 2015 року, – дані щодо кількості підсудних є неточними.

Ведущий: Напомню, бывшего замкомандира «Торнадо» Николая Цукура задержали в марте. Его и еще нескольких добровольцев батальона подозревают в похищении человека, пытках, вымогательстве… В июле 2015 года правоохранители задержали восьмерых бойцов батальона по подозрению в совершении ряда тяжких и особо тяжких преступлений.

На «Україні» повторюють помилку колег, фокусуючись на персоні Цукура. При цьому не називається кількість співробітників «Торнадо», яких обвинувачують у низці злочинах.

Вікторія Потапова, кореспондентка. Анна, сегодня в Оболонском райсуде Киева должны были рассматривать дело замкомандира расформированной роты «Торнадо» Николая Цукура.

Вікторія Потапова. Уголовное производство по делу бывшего замкомандира, а также бойцов «Торнадо» было открыто еще год назад.

«UA: Перший» уникає точної кількості, кажучи про засідання у справі бійців батальйону «Торнадо».

Олександр Просяник, ведучий:…Сьогодні в цьому суді мало відбутися засідання у справі бійців батальйону «Торнадо»...

3 серпня «1+1» виправляє свою помилку – і ведуча називає вже точну та достовірну кількість «торнадівців».

Лідія Таран, ведуча:… На лаві підсудних 12 бійців роти разом зі своїм командиром. Сам батальйон вже розформовано.

Натомість «112-й» цього дня вже не говорить точної кількості підсудних.

Нагадаю, вісьмох торнадівців, серед них і командира вже розформованої спецроти, затримали понад рік тому на Луганщині.

СТБ вирішив цього дня не уточнювати кількість обвинувачених.

Ольга Кучер, ведуча: І в суді кричали, і під судом кричали. З усіх боків зчинили ґвалт навколо справи «торнадівців».

[…]

Кореспондент: На сьогоднішнє засідання «торнадівців» до суду так і не привезли. Черговий розгляд справи відклали. Цього разу на наступний вівторок.

Таким же способом «Україна» подала інформацію про кількість обвинувачених.

Анна Панова, ведущая: Фекалии и зеленка для судьи. Заседание по делу роты «Торнадо» сегодня не состоялось. А ночью сторонники обвиняемых опять устроили потасовки с правоохранителями.

А «Інтер» продовжив говорити про восьмеро «торнадівців»

Алексей Лихман, ведущий: Суд по делу сотрудников патрульной роты полиции "Торнадо" сегодня не состоялся.

[…]

Корреспондент: Оболонский райсуд столицы. Пятый этаж, пятая комната. В половине двенадцатого здесь должно было состояться заседание суда по делу восьмерых «торнадовцев».

Навіть на третій день, 5 серпня, після відновлення в інформаційному просторі теми про справу «торнадівців», після оприлюднення Генпрокуратурою відео зі слідчим експериментом «Факти» на ICTV сказали про вісім бійців.

Олена Фроляк, ведуча: …Нагадаю, вісьмох «торнадівців» затримали понад рік тому…

«Інтер» же у цей день повернувся до практики каналів попередніх днів та концентрував увагу на одній особі. Цього разу замість Цукура сфокусувався на командирові екс-роти Русланові Онищенку.

Напомню, командира спецроты патрульной полиции «Торнадо» Руслана Онищенко и его подчиненных обвиняют сразу по нескольким статьям…

6 серпня же «112-й» узагальнено каже про справу бійців розформованої роти МВС «Торнадо».

Юлія Галушка, ведуча: Поліція оголосила підозру чотирьом учасникам заворушень під столичним Оболонським райсудом, які стались під час розгляду слухання у справі бійців розформованої роти МВС «Торнадо».

«Інтер» вкотре надає неправильні дані щодо кількості обвинувачених.

Напомним, командиров спецроты патрульной полиции «Торнадо» Руслана Онищенко и его семерых подчинённых обвиняют по нескольким статьям...

7 серпня же ведучий «Інтера» під час подачі беку не подає кількість підсудних.

Ведущий: И напомним, суд над экс-бойцами роты «Торнадо» проходит в закрытом режиме, так как его фигуранты не хотят разглашения фактов биографии, а также чтобы не навредить потерпевшим, которые выступают по делу об изнасиловании.

В цей інформаційний день виправляє ситуацію «Україна», яка двічі точно називає кількість обвинувачених «торнадівців».

Эдуард Ганишевский, корреспондент: 2 августа, полдень, Оболонский райсуд столицы, люди в камуфляже, большинство ветераны АТО, пришли поддержать 12 бывших бойцов роты «Торнадо», которых судят за совершение тяжких преступлений.

Корреспондент: 12 бойцов роты МВД «Торнадо» арестовали чуть более года назад по подозрению в совершении тяжких преступлений во время службы на Донбассе.

Дописати історію

Поширення неточної інформації на «головних кнопках» країни про фігурантів справи на цьому не закінчилося. Ще одна проблема, з якою редакції стикнулися, – вони так і не зрозуміли, у чому прокурори звинувачують «торнадівців».

Прес-служба Генпрокуратури 5 серпня навела список злочинів, у вчиненні яких звинувачуються підсудні:

– створення злочинної організації та вчиненні у її складі з грудня 2014 року до червня 2015 року на території Луганської та Донецької областей задоволення статевої пристрасті неприроднім способом із погрозою застосування фізичного насильства;

– перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, яке супроводжувалось насильством, погрозою застосування насильства, застосуванням зброї та спеціальних засобів;

– незаконне заволодіння транспортним засобом з погрозою застосування насильства;

– незаконне позбавлення волі та викрадення людини;

– катування;

– доведення особи до замаху на самогубство, що є наслідком жорстокого з нею поводження;

– самовільне присвоєння владних повноважень та звання службової особи, поєднане із вчиненням будь-яких суспільно небезпечних діянь з використанням форменого одягу працівника правоохоронного органу;

– незаконне проникнення до житла та незаконного проведення в ньому огляду, вчинене службовою особою із погрозою застосування насильства;

– вимагання, вчинене службовою особою з використанням свого службового становища та погрозою вбивства;

– вимагання офіційних документів, вчинене з корисливих мотивів, що спричинило порушення роботи установи;

– незаконне заволодіння паспортом громадянина України.

Ця інформація була також доступною не тільки 5 серпня у даному прес-релізі. Тому не можна апелювати до того, що без відкритих даних журналісти не знали про реальні дії, які "торнадівцям" інкримінуються.

По-перше, завжди можна уточнити інформацію у сторін процесу – чи у прокуратурі, чи в адвокатів. І дати їхній синхрон. Натомість на усіх каналах інформація про суть обвинувачення звучала лише у закадрових текстах авторів матеріалу або у тексті начитки ведучих чи їх підводок до сюжетів.

По-друге, процес розглядається не один місяць. З самого початку до Оболонського суду 23 грудня 2015 року надійшла справа щодо восьми «торнадівців». Уже в ухвалі про призначення підготовчого судового засідання на підставі обвинувального щодо 8 осіб згадується, що один із них обіймав посаду командира роти патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо» ГУМВС України. Тобто йдеться про Руслана Онищенка.

Після кількамісячного судового «більярду» зі справами інших бійців 04 травня в Оболонському суді відбулося згадане доєднання справи Пламадяли до 11 інших осіб. У цій ухвалі Оболонського суду вказується вичерпний перелік статей, у порушенні яких звинувачуються підсудні. Вони співпадають з тими звинуваченнями, які описуються в згаданому прес-релізі ГПУ від 5 серпня.

Попри те, що у цій ухвалі чітко не зазначається, що вона стосується «торнадівців», у тексті вказується номер кримінального провадження, у яке, згідно рішення, об’єднані усі 12 фігурантів – №1-кп/756/217/16. Саме такий номер справи фігурує у новині прес-служби Оболонського суду від 5 травня 2016 року.

В провадженні Оболонського районного суду міста Києва перебуває кримінальне провадження № 1-кп/756/217/16 стосовно співробітників роти патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо» ГУМВС України в Луганській області.

Отже, переглядаючи статті, які інкримінують 12 бійцям «Торнадо», не можна не помітити їх значну кількість. У телевізійному форматі всі їх перелічувати неможливо. Тому канали, які висвітлювали тему, при згадувані злочинів, які закидають учасника «Торнадо», обирали найбільш «яскраві». Але з невідомих причин почали «дописувати» статті ККУ, у порушенні яких звинувачують підсудних.

На «1+1» ведуча 2 серпня зазначає, що бійцям закидають викрадення, тортури і вбивства.

Юлія Бориско, ведуча: …Там триває засідання у справі бійця розформованого батальйону «Торнадо» Миколи Цукура. Йому разом з іншими бійцями батальйону закидають викрадення, тортури і вбивства.

Переглянувши перелік звинувачень, зазначених у згаданому прес-релізі ГПУ від 5 серпня, легко можна дійти висновку, що з двох перелічених статей саме у вбивстві бійців «Торнадо» ніхто не звинувачує.

Натомість під час включення у цьому випуску журналіст називає ще одне звинувачення, якого немає в обвинувальному акті, – зґвалтування. Звинувачення «торнадівців» у цьому злочині протягом минулого тижня розтиражували майже всі канали, які висвітлювали тему.

Кореспондент: Отже власне тепер про причини цього всього протистояння. Зараз в суді знаходиться 13 бійців роти «Торнадо», яких звинувачують…в яких там серйозні… там звинувачення: там і зґвалтування, і викрадення людей.

Серед усіх обвинувачень, пред’явлених «торнадівцям», до розділу IV Кримінального кодексу України «Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності» фігурує тільки ст. 153 – «Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом». Натомість зґвалтування – це ст. 152.

Як пояснюється в Науково-практичному коментарі до Кримінального Кодексу України, інші форми задоволення статевої пристрасті, крім статевого акту у природній формі, складу зґвалтування не утворюють і за наявності для цього підстав кваліфікуються за ст. 153 або деякими іншими статтями Особливої частини КК.

Отже, у цій ситуації журналісти опинилися у колізії – між юридичною точністю та загальновживаними поняттями. З людської точки зору, неприродній спосіб зґвалтування – не замінює факту його вчинення. Натомість з юридичної точки зору, дане правопорушення неприроднім шляхом не кваліфікується як зґвалтування.

У цьому випадку все ж таки журналістам варто бути точним у зазначенні тих злочинів, у вчиненні яких звинувачують підсудних. Хоча б тому, що різна кваліфікація передбачає різний строк покарання. Наприклад, ч. 2 ст. 153 ККУ, у порушенні яких звинувачують кількох «торнадівців», карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. А різні частини ст. 152 ККУ (зґвалтування) передбачають покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п'яти років, від п'яти до десяти років, від семи до дванадцяти років та від десяти до п'ятнадцяти років.

3 серпня «плюси» продовжили говорити, що торнадівців обвинувачують у гвалтуванні.

Лідія Таран, ведуча:…Торнадівців обвинувачують у викраденні людей в зоні АТО, у катуванні і ґвалтуванні.

При чому варто зазначити: навіть якщо редакція під зґвалтуванням розуміє будь-які злочини з розділу IV ККУ «Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності», узагальнення про вчинення цього злочину усіма «торнадівцями» є некоректним. Адже, згідно згаданої ухвали Оболонського суду про об’єднання справи 12-х «торнадівців» в одне від 04 травня 2016 року, у вчиненні злочинів за ч.2 ст. 153 обвинувачуються лише троє бійців з 12.

А у сюжеті журналістка взагалі закидає зґвалтування командиру роти «Торнадо».

Кореспондентка: На засідання мали допитувати потерпілу, яка перебувала у сусідній залі. У її зґвалтуванні звинувачують самого командира роти.

«112 канал» у перший день «стихії» під судом, 2 серпня, спрацював чи не найоптимальніше серед колег. Редакція, не надаючи перевагу «найяскравішим» злочинам, каже, що співробітників «Торнадо» звинувачують у здійсненні тяжких і особливо тяжких злочинів. Таким чином канал уникнув некоректних узагальнень щодо вчинення тих чи інших злочинів усіма підсудними.

Володимир Андрієвський, ведучий:… Колишніх командира і співробітників «Торнадо» звинувачують у здійсненні тяжких і особливо тяжких злочинів.

Але 3 серпня щось змінилося. І ведучий заявляє, що їм закидають організацію банди, мародерство та зґвалтування. Як бачимо, крім вже згаданих неіснуючих звинувачень у зґвалтуванні, редакція вносить в телевізійне інформаційне поле нове, – бандитизм.

Але у прес-релізі ГПУ 5 серпня зазначається, що бійців «Торнадо» звинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ст. 255 ККУ (Створення злочинної організації). Бандитизм же – це ст. 257 ККУ.

Ще один «придуманий» каналом злочин – мародерство. Про це, до прикладу, у новині від Генпрокуратури – жодного слова. Тим паче, цей злочин передбачений ст. 432 ККУ. У згаданій ухвалі Оболонського суду від 04 травня не вказується, що хтось з 12 «торнадівців» обвинувачується у вчиненні цього злочину.

6 серпня журналістка у сюжеті виправляє помилку редакції і точно перелічує три звинувачення з усього «букету» – створення злочинного угруповання, викрадення і катування людей.

Кореспондентка:… Їх звинуватили у створенні злочинного угруповання, яке викрадало і катувало людей.

На СТБ 2 серпня ведуча у підводці з усіх звинувачень називає три. З них – у вбивстві – не відповідає дійсності, як уже зазначалося.

Ольга Кучер, ведуча:… їх звинувачують у викраденні місцевих жителів, тортурах, вбивствах і інших тяжких злочинах.

При цьому у включенні журналістка також зазначає три звинувачення. Але замість вбивства називає інше неправдиве – зґвалтування.

Юлія Горичева, журналіст:… Нагадаю, що «торнадівців» судять і звинувачують у створенні організованого злочинного угруповання, викраденні та згвалтуванні людей у період з 2014 по 2015 рік у зоні АТО.

Про зґвалтування журналістка у сюжеті говорить і 3 серпня.

Кореспондент: Так, мовляв, висловлюють свій протест, аби засідання було прилюдним. Та зробити це, кажуть у військовій прокуратурі, неможливо, бо йдеться про жорстокі ґвалтування і катування людей.

«Інтер» 2 серпня під час подачі беку зазначає, що екс-заступника командира «Торнадо» и еще нескольких бійців звинувачують у похищении человека, пытках, вымогательстве. Однак знову уважно глянемо перелік звинувачень. Серед 12 «торнадівців» лише двом закидають вымогательство (ч.2 ст. 189 ККУ). Отже, принаймні цей злочин закидати нескольким бійцям некоректно.

Ведущий: Напомню, бывшего зам командира «Торнадо» Николая Цукура задержали в марте. Его и еще нескольких добровольцев батальона подозревают в похищении человека, пытках, вымогательстве.

3 серпня журналіст каналу у сюжеті зазначає чотири конкретних злочини изнасилования, похищения, разбой и грабеж. З них – лише звинувачення у викраденні відповідає дійсності. Ні изнасилования (ст. 152 ККУ), ні разбой (ст. 187 ККУ), ні грабеж (ст. 186 ККУ) – не фігурує у обвинувальному акті. Про це можна пересвідчитися, переглянувши згадану ухвалу Оболонського суду про об’єднання справ усіх 12 бійців. Чи новину від прес-служби Генпрокуратури.

Корреспондент:.. В половине двенадцатого здесь должно было состояться заседание суда по делу восьмерых «торнадовцев». Напомню, их подозревают в ряде тяжких преступлений. В том числе, изнасилованиях, похищениях, разбое и грабеже.

5 серпня редакція «Інтера» знову перелічує кілька злочинів, у яких, за словами ведучого, звинувачують бійців, хоча це не є правдою. Серед них – все ті ж изнасилование, разбои и грабежи.

Олексей Лихман, ведущий:… Напомню, командира спецроты патрульной полиции «Торнадо” Руслана Онищенко и его подчиненных обвиняют сразу по нескольким статьям, среди которых «создание в 2014-2015 годах преступной организации и совершение в ее составе тяжких и особо тяжких преступлений”. А именно похищение людей, изнасилование, пытки, доведение до самоубийства, разбои и грабежи.

6 серпня ведучий перераховує ті ж самі злочини, які інкримінують торнадівцям, що і у випуску за 5 серпня. З них – насправді лише у катуванні та доведенні до самогубства звинувачуються окремі бійців.

Олексій Фадєєв, ведущий, «Інтер»:… Напомним, командиров спецроты патрульной полиции «Торнадо» Руслана Онищенко и его семерых подчинённых обвиняют по нескольким статьям: похищение людей, изнасилование, пытки, доведение до самоубийства, разбой и грабёж.

7 серпня у начитці ведучий ще раз перелічує ті ж неіснуючі злочини, в яких насправді не звинувачують «торнадівців».

Ведущий: И напомним, суд над экс-бойцами роты «Торнадо» проходит в закрытом режиме, так как его фигуранты не хотят разглашения фактов биографии, а также, чтобы не навредить потерпевшим, которые выступают по делу об изнасиловании. Кроме этого, «торнадовцев» обвиняют в создании в Луганской области в 2014 - 2015 х годах преступной организации и совершении в её составе тяжких и особо тяжких преступлений, а именно: похищение людей, пыток, доведение их до самоубийства, разбоев и грабежей.

«Україна» подавала багато «міфічних» злочинів, вчинення яких закидають окремим бійцям «Торнадо».

У випуску від 2 серпня журналістка під час включення каже про звинувачення в пытках, похищениях и изнасилованиях мирных жителей. З них – изнасилования не фігурує у справі.

Вікторія Потапова: Уголовное производство по делу бывшего замкомандира, а также бойцов «Торнадо» было открыто еще год назад. Их обвиняют в пытках, похищениях и изнасиловании мирных жителей в зоне АТО.

А 3 серпня ведуча також приписала усім обвинуваченим – «похищения, пытки та изнасилования, останнє з яких» – видумка.

Анна Панова, ведущая:… Экс-бойцов роты обвиняют в похищении, пытках и изнасилованиях жителей Луганщины.

Натомість у сюжеті журналіст з перелічених ведучою трьох звинувачень підмінив одне неіснуюче на інше. Замість «изнасилования» називає «убийства».

Корреспондент: Бойцов роты спецназначения МВД «Торнадо» задержали еще в прошлом году. Их подозревают в совершении тяжких преступлений во время службы на Донбассе. Речь идет о похищении местных жителей, пытках и даже убийствах.

7 серпня ведучий повторює помилку ведучої випуску новин за 3 серпня і каже про звинувачення у изнасиловании.

Максим Сикора, ведущий:… Напомню, бойцов обвиняют в особо тяжких преступлениях во время службы на Донбассе. Это изнасилование, похищение и пытки.

А журналіст у сюжеті «скопіпастив» твердження власного авторства із матеріалу за 3 серпня.

Корреспондент: 12 бойцов роты МВД «Торнадо» арестовали чуть более года назад по подозрению в совершении тяжких преступлений во время службы на Донбассе. Речь идет о похищениях местных жителей, пытках, изнасилованиях и даже убийствах.

«UA: Перший» протягом минулого тижня був не багатослівний. Лише 2 серпня видав сюжет на тему. І при перелічуванні окремих інкримінованих статей не помилилися.

Олександр Просяник, ведучий:…Сьогодні в цьому суді мало відбутися засідання в справі бійців батальйону «Торнадо», яких військова прокуратура звинувачує у тяжких злочинах, зокрема викраденні людей та катуваннях.

ICTV, який так само не горів бажанням достатньо висвітлювати тему, 5 серпня у начитці також не помиляється з окремим переліком «тяжких» статей:

Нагадаю, вісьмох «торнадівців» затримали понад рік тому, їх звинувачують у численних злочинах: викраденні людей, катуванні, сексуальному насильстві.

«Ідентифікація добробатів»

Як уже зазначалося, увага каналів знову була прикута до теми через сутички біля суду, де розглядалася справа «торнадівців». А тому логічно, що опис подій під будівлею був одними із ключових у сюжетах.

У перший день «конфлікту», 2 серпня, на «Україні» спочатку ведуча каже, що бойцы добровольческих батальонов діяли під судом. А у включенні – журналістка навіть перелічує тих, хто підтягнувся з самого ранку: «представители добровольческих батальонов, таких как «Донбасс», «Торнадо», а также ”Айдар”».

Анна Панова, ведуча. Стычки с полицейскими и блокада суда. Бойцы добровольческих батальонов пытались прорваться на закрытое заседание по делу скандально известной роты «Торнадо».

Вікторія Потапова, корреспондентка: Анна, сегодня в Оболонском райсуде Киева должны были рассматривать дело замкомандира расформированной роты «Торнадо» Николая Цукура. С самого утра сюда потянулись представители добровольческих батальонов, таких как «Донбасс», «Торнадо», а также «Айдар».

Утім, наявність шеврону чи позначки окремих батальйонів на одязі – ще не означає, що ця людина є її членом.

Крім того варто нагадати, що наразі в Україні добровольчих батальйонів вже не існує. Усі підпорядковані чи МВС, чи ЗСУ. Проблемним у цьому контексті донедавна залишався «Правий сектор». Частина бійців на початку липня офіційно стала до лав ЗСУ. Про це, до прикладу, йдеться у новині «Укрінформу» від 3 липня 2016 року.

Але із відео у сюжеті каналу видно: під судом знаходилися люди в одязі, на якому були позначки, зокрема, батальйонів «Донбас», «Айдар» та роти «Торнадо». Останній до розформування 18 червня 2015 року був у складі МВС. Про це йдеться, до прикладу, у матеріалі сайту «112».

РПСМОП  «Торнадо» — це добровольча рота патрульної служби міліції особливого призначення, створена у вересні 2014 р. у структурі ГУ МВС України в Запорізькій області.

Щодо «Донбасу», то ще в матеріалі сайту «Тиждень» за березень 2015 року вказується, що цей батальйон підпорядковується Національній гвардії України.

Про те, що батальйон «Донбас» і цього року підпорядковується НГУ – можна зрозуміти із новини сайту Нацгвардії від 30 травня 2016 року, де йдеться про відзначення другої річниці заснування батальйону спецпризначення «Донбас»». Також зазначається, що на початку червня 2014 року рішенням керівництва МВС України добровольчий батальйон увійшов до складу Національної гвардії України.

Разом з тим «Айдар» – належить до Збройних сил України. Про це можна зробити висновок із новини на сайті Міноборони від 27 травня 2016 року, де йдеться про церемонію прощання з військовим 24-го окремого штурмового батальйону Сухопутних військ Збройних Сил України («Айдар»).

Тому один із прийнятних варіантів, як можна називати учасників цього мітингу, – «люди із символікою батальйонів», «митингувальники» чи «учасники протесту»

«1+1» 2 серпня хоч без уточнень, але каже про сутички з правоохоронцями, які вчинили представники добровольчих батальйонів. Це, як уже зазначалося, є некоректно.

Юлія Бориско, ведуча: Сльозогінний газ, покришки та сутички з правоохоронцями. Представники добровольчих батальйонів блокують Оболонський райсуд столиці.

Цікаво, що сам журналіст «плюсів» у включенні не ідентифікує учасників акції як добровольців. Називає їх, наприклад, друзями затриманих.

Кореспондент: Півгодини, десь годину, півгодини тому уже донбасівці почали притягати покришки сюди під суд, час від часу поливають водичкою правоохоронців.

На «UA: Перший» ведучий також називає людей, які протестували під Оболонським судом, представниками добровольчих батальйонів.

Олександр Просяник, ведучий: Сутички біля Оболонського райсуду Києва. Будівлю взяли в облогу люди, які назвалися представниками добровольчих батальйонів… Протестувальники вимагають, щоб засіданння, яке вже кілька разів відкладали, нарешті пройшло.

І, як і на «плюсах», натомість журналіст у матеріалі уникає ідентифікації протестувальників як добровольців.

Журналіст: Мітінгувальники обурені, що засідання переноситься вже не вперше, і проходить в закритому режимі.

Натомість на СТБ і ведуча, і журналістка під час включення говорять, що учасниками сутичок під судом стали бійці з добробатів чи узагальнено добровольчі батальйони.

Ольга Кучер, ведуча: Вода, борошно, шини і сльозогінний газ. Бійці з добробатів побилися під судом з поліцією.

[…]

Юлія Горичева, журналістка: Вітаю, Олю! Добровольчі батальйони від дванадцятої дня блокують і намагаються штурмувати Оболонський суд столиці, адже вони вимагають, щоби справа над «торнадівцями» була відкритою, щоб туди могли потрапити і журналісти, і самі «торнадівці».

В іншій частині випуску ведуча знову називає цих людей представниками добробатів. А от журналістка вже уникає таких висловлювань.

Ольга Кучер, ведуча: І ми повертаємося під стіни Оболонського райсуду в Києві. Там сьогодні цілий день сутички поліціянтів і представників добробатів, які прийшли на підтримку «торнадівця» Миколи Цукура.

[…]

Юлія Горичева, журналіст: Наразі сутичка, активна її фаза, вщухла. Правоохоронці, як ви бачите, відтіснили мітингувальників від паркану суду, ось такими залізними щитами. Утім самі ж активісти не розходяться.

«Інтер» завуальовано спочатку каже, що це – активисты нескольких добровольческих батальонов. Але згодом ведучий прямо називає їх добровольцями.

Алексей Лихман, ведущий: Канистры с бензином и десятки шин принесли сегодня к Оболонскому райсуду столицы активисты нескольких добровольческих батальонов […] Полиция остановила добровольцев, которые пытались прорваться в суд.

Професійно в цьому контексті спрацював «112-й канал». У його новині про події під судом – жодного ствердження про участь «добровольців» чи «добробатів». Редакція називає їх мітингувальниками чи протестувальниками.

Володимир Андрієвський, ведучий:… Мітингувальники під судом вимагали пришвидшити винесення рішення, а потому намагалися потрапити на закрите слухання. Виникла сутичка з силовиками. Протестувальники спробували закидати правоохоронців шинами, пакетами з борошном та водою.

Уже в наступні дні більшість каналів виправили  ці свої помилки і вже не казали про участь «добровольчих батальйонів» у подіях під Оболонським судом столиці.

Так, до прикладу, 3 серпня на «плюсах» цих людей називають прихильниками торнадівців.

Кореспондентка: Засідання закрили буквально за 8 хвилин , але до СІЗО обвинувачених вивезли пізно вночі. Ще вдень до суду підтягнулися прихильники торнадівців.

А «112-й канал» точно та коректно назвав їх людьми з символікою добровольців батальйонів

Ведучий: Нагадаю, напередодні під стінами суду сталися сутички. Люди з символікою добровольців батальйонів намагалися потрапити на закрите слухання у справі колишніх торнадівців. Та правоохоронці їх не пустили. Виникла штовханина.

Цього дня «відзначився» лише СТБ. Попри те, що ведуча назвала мітингарів прихильниками бійців, журналіста у сюжеті сказала про добробатів на чолі з нардепом Семенчеком

Ольга Кучер, ведуча: …До ночі прихильники бійців екс-роти "Торнадо", яких звинувачують у викраденні місцевих жителів у зоні АТО, тортурах, вбивствах та інших тяжких злочинах, чубилися з поліцейськими.

[…]

Юлія Горичева, кореспондент: Справа "торнадівців", яку розглядають уже півроку в закритому режимі, про яку люди здебільшого уже й призабули, знову в центрі уваги через події біля суду. Добробати на чолі з нардепом Семенчеком, які блокували будівлю увесь вчорашній день, вирішили штурмом її захопити.

Твердження усіх каналів стали коректними і надалі, за винятком «України». Його журналіст 7 серпня назвав, що там перебували люди в камуфляже, большинство ветераны АТО. Яким чином журналіст вирахував, що більшість з тих мітингарів були саме ветеранами АТО, – невідомо. А отже, дана статистика є сумнівною. Чим свідомо чи ні, журналіст може вводити в оману глядача.

Эдуард Ганишевский, корреспондент: 2 августа, полдень, Оболонский райсуд столицы, люди в камуфляже, большинство ветераны АТО, пришли поддержать 12 бывших бойцов роты "Торнадо", которых судят за совершение тяжких преступлений.

Знайти ключ від зачинених дверей

Одна з причин перебування мітингарів під судом – вимога проводити судове засідання у відкритому режимі. Про це, до прикладу, пише strana.ua:  «Официально добробаты заявляют, что хотят, чтобы дело слушалось быстрее и процесс над бойцами «Торнадо» был открытым».

Але канали подавали цей факт без важливої деталі – не вказували причини закриття судового процесу. Таким чином глядач, знаючи про таке поняття як гласність, може не зрозуміти, чому ж суд відбувається «поза очі».

Згідно зі ч. 2 ст. 27 Кримінального процесуального кодексу України, суддя може вирішити здійснювати кримінальне провадження у закритому режимі, зокрема, у випадках: 2) розгляду справи про злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості особи; 3) необхідності запобігти розголошенню відомостей про особисте та сімейне життя чи обставин, які принижують гідність особи.

Нагадаю, саме у вчиненні злочинів, передбачених статтею із розділу IV Кримінального кодексу України «Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності», обвинувачуються кілька «торнадівців».

Ці ж причини згодом 5 серпня у прес-релізі зазначило ГПУ. Тобто редакціям достатньо було взяти коментар у експерта чи представника прокуратури, або суду, який би пояснив необхідність проведення судового процесу у закритому режимі.

2 серпня «1+1» пояснюють лише причини перебування мітингарів під судом. Але інформації про причини закритого судового процесу немає.

Кореспондент:…Так от, усі ці люди, які зібралися під судом, вони не вимагають відпустити цих людей, вони вимагають відкритого суда і, власне, вони просять щоб їм просто передали їжу та воду.

Також відсутній повний бекграунд і на «112-му каналі».

Олександр Васильченко, кореспондент: Володимире, власне засідання перенесли через те, що бійці хотіли, щоб засідання було відкритим, а також вони хотіли, щоб на них повісили мікрофони, тому що там, де вони знаходяться - це така скляна кабінка - їх просто не чути.

Після того, як кореспондент разом з іншими журналістами та народними депутатами потрапили до залу суду, тут дали пряму мову «торнадівців», які звинувачували у недотриманні слова військового прокурора Матіоса, який, мовляв, обіцяв відкритий процес.

Також  у гостьовій студії йщлося про те, що закритою могли б зробити лише саме частину про статеві злочини. І лише через кілька днів, вже наступної неділі, журналіст Володимир Бойко в ефірі каналу висловив думку, що суд має закритий характер через неприпустиму поведінку самих підсудних, яка може спричинити неповагу до суду у спостерігачів процесу.

«UA: Перший» акцентує увагу на причинах обурення учасників протесту. Та не вказує, чому суд таки проводить засідання у закритому режимі.

Журналіст: Мітінгувальники обурені, що засідання переноситься вже не вперше, і проходить в закритому режимі.

Валентин Лихоліт, учасник акції: Уже відмінили «сьодні» десятий суд. Хлопці сидять в тюрмі рік і «чотирі» місяці. В СІЗО. Зрозумійте. Якщо у них нема доказової бази, можна «хотя би» змінити запобіжний захід. Ми не за те, що їх відпустили. Дайте домашній «арест», нехай вони ходять з адвокатами і «доказують» свою невинність.

Аналогічно спрацював і СТБ.

Юлія Горичева, журналістка: Вітаю, Олю! Добровольчі батальйони від дванадцятої дня блокують і намагаються штурмувати Оболонський суд столиці, адже вони вимагають, щоби справа над "торнадівцями" була відкритою, щоб туди могли потрапити і журналісти, і самі «торнадівці».

[…]

Юлія Горичева, журналіст:…Вони досі перебувають тут і кажуть, що будуть перебувати доти, поки судді не скажуть їм, що процес над «торнадівцями» буде відкритим для журналістів і інших слухачів.

«Інтер»  також тільки ретранслює позицію мітингарів про вимогу відкритого судового процесу. Натомість інформація про причини – залишилися за кулісами.

Алексей Лихман, ведущий:… Сторонники подозреваемого требуют, чтобы дело рассматривали, а не затягивали, а также чтобы суд проходил в открытом, а не в закрытом режиме.

На «Україні» взагалі відсутня інформація про те, що протестувальники обурені закритим характером судового процесу. Як і відсутні дані про причини такого рішення судом.

Анна Панова, ведущая: Стычки с полицейскими и блокада суда. Бойцы добровольческих батальонов пытались прорваться на закрытое заседание по делу скандально известной роты “Торнадо”. Успокаивать митингующих полицейским пришлось слезоточивым газом. Ситуацию на месте отслеживает корреспондент «Событий» Виктория Потапова. Виктория, из-за чего подрались и какова ситуация на данную минуту?

[…]

Так как представители добровольческих батальонов возмущены тем, что дело «торнадовцев» переносят вот уже год. Завязалась потасовка и блокировщики начали бросать в правоохранителей пакетами с мукой, шинами, и те в ответ применили слезоточивый газ.

3 серпня лише редакція новин СТБ захотіла пояснити глядачу причини закритого процесу. Повний бекграунд подає журналістка у сюжеті.

Ольга Кучер, ведуча:…Хотіли прилюдного слухання справи, а потім і взагалі пішли на штурм. Всередині "торнадівці" не поступалися в безумстві - здійняли несамовитий крик, погрожували суддям, прокурорам і в прямому значенні поливали їх фекаліями.

[…]

Кореспондент: Так, мовляв, висловлюють свій протест, аби засідання було прилюдним. Та зробити це, кажуть у військовій прокуратурі, неможливо, бо йдеться про жорстокі ґвалтування і катування людей. А згідно з законом, такі справи розглядаються лише в закритому режимі, аби не нашкодити потерпілим.

Але авторка матеріалу дещо у видозміненному варіанті розповіла про законодавче підґрунтя, за яким суд розглядає справу у закритому режимі. Безальтернативно каже, що злочини, на кшталт жорстокі ґвалтування і катування людей, розглядаються лише у закритому режимі. Але, згідно зі згаданою ч. 2 ст. 27 Кримінального процесуального кодексу України, суддя може (але не зобов’язаний) вирішити здійснювати кримінальне провадження у закритому режимі, зокрема.

«Плюси», детальніше описуючи хід засідання у переддень, 2 серпня, знову опускають важливу деталь про причини закритого судового процесу. Натомість вимога захисту відкрити для всіх бажаючих суд звучить і далі.

Кореспондентка: На засідання мали допитувати потерпілу, яка перебувала у сусідній залі. У її зґвалтуванні звинувачують самого командира роти. З міркувань безпеки допит мав бути відео-конференцією. Але до допиту так і не дійшли. Заарештовані вчинили бучу. Їм нібито у клітці не було нічого чути.

Володимир Якимов, адвокат:…Давайте пусть будет открытое заседание, тогда будет все нормально, тогда не будет просто оснований вот так вот обвинять людей.

Тим часом адвокати вже наступного засідання знову клопотатимуть про безпосередній допит потерпілих у суді, вимагатимуть відкритий, хоча б частково, судовий процес.

«112-й» цього дня навіть не каже про одну з головних причин бучі під стінами Оболонського суду.

Ведучий: Нагадаю, напередодні під стінами суду сталися сутички. Люди з символікою добровольців батальйонів намагалися потрапити на закрите слухання у справі колишніх торнадівців. Та правоохоронці їх не пустили. Виникла штовханина.

Редакція «Інтера» спрацювала подібним чином.

Корреспондент: […] Они принесли к суду шины, пытались преодолеть ограду, потом дошло до стычек с правоохранителями. Требовали открытого процесса. Ночью стало еще жарче. Когда выводили подсудимых из здания суда, митингующие блокировали автозак, кто-то зажег флаеры и начал распылять слезоточивый газ.

І якби автор матеріалу намагався цей бек подати, глядач зміг би точно оцінити – можливість відкритого процесу мінімальна. Попри протилежну думку, яку висловлює у синхроні представник асоціації АТО, мовляв, наступний суд буде відкритий.

Корреспондент: В столичной полиции не уточняют, к каким группам принадлежали вчерашние митингующие. В то же время Алексей Сломчинский, руководитель отдельных подразделений всеукраинской ассоциации АТО, он вчера находился возле здания суда, сегодня заявил: следующее заседание суда будет открытым.

Алексей Сломчинский, руководитель отдельных подразделений всеукраинской ассоциации АТО: Суд буде одкритий. Як суд не буде одкритий, то його не буде вобще. Щоб присутствувала преса і все знімали. Ігор Мусійчук, Андрій Лозовий.

На «Україні» – подібна проблема.

Эдуард Ганишевский, корреспондент: Флаеры, камни, дымовые шашки и слезоточивый газ - это крепкие парни с символикой добробатов накануне ночью штурмуют Оболонский райсуд Киева.

Корреспондент: Адвокат торнадовцев видеозапись с бесчинствами своих подопечных называет фальшивкой и требует открытого процесса, чтобы избежать недоразумений в будущем.

Владимир Якимов, адвокат: Зеленки не было.

5 серпня ICTV чітко формулює причину проведення засідання – аби убезпечити свідків та потерпілих, що частково можна підвести під офіційну позицію суду. Але забуває, що це відбувалося дослідження обставин злочину проти статевої свободи та статевої недоторканості.

Засідання суду проходить у закритому режимі, аби убезпечити свідків та потерпілих і через це, напередодні, активісти взяли в облогу Оболонський суд Києва, де влаштували бійки, звинувачуючи правоохоронців в упередженості, хоча слідство наголошує, йдеться про підозри у важких злочинах і винні мають бути покарані.

Подібним чином спрацював «Інтер».

Алексей Лихман, ведущий:…В ГПУ в который раз объяснили, почему дела торнадовцев слушают в закрытом режиме: фигуранты не хотят разглашения их личных данных и фактов биографии. Также закрытое заседание поможет обеспечить безопасность потерпевших и свидетелей.

Лише після оприлюднення Генпрокуратурою відео з слідчими експериментами за участю потерпілих та поведінкою «торнадівців» на суді кілька каналів прорвали мовчанку, а також після повідомлення про оголошення підозри окремим учасникам мітингу під Оболонським судом 2 серпня. У цьому контексті подача інформації про причини закритого режиму розгляду справи – така ж важлива. Адже одна з причин, чому обурювалися протестувальники (і це спричинило сутички), став саме закритий процес.

6 серпня «112-й» каже, що через епізоди жорстоких злочинів, які є на згаданому відео від ГПУ, процес триває у закритому режимі.

Юлія Галушка, ведуча, «112 Україна»: Напередодні Генпрокуратура оприлюднила відео із судового засідання у справі "торнадівців". Правоохоронці стверджують, що на кадрах докази жорстоких злочинів. Саме тому, мовляв, процес триває у закритому режимі. Тетяна Наконечна розкаже.

[…]

Кореспондентка: На цьому відео від Генпрокуратури є і жорстокі фрагменти. Саме через такі епізоди судові слухання відбуваються у закритому режимі, повідомляє сторона обвинувачення. Адвокати колишніх «торнадівців» стверджують: відео змонтоване.

Натомість «Інтер» після «прозріння» днем раніше, цього разу забув про таку важливу деталь.

Алексейй Фадеев, ведущий, «Интер»: Идём дальше. Троим участникам стычек 2 августа, возле Оболонского райсуда, во время слушания дел «торнадовцев», столичная полиция объявила о подозрении.

Реабілітувався перед глядачами канал наступного дня, 7 серпня.

Ведущий: И напомним, суд над экс-бойцами роты «Торнадо» проходит в закрытом режиме так как его фигуранты не хотят разглашения фактов биографии, а также чтобы не навредить потерпевшим которые выступают по делу об изнасиловании.

А от «Україна» мовчала про причини закритого процесу.

Эдуард Ганишевский, корреспондент: 2 августа, полдень, Оболонский райсуд столицы, люди в камуфляже, большинство ветераны АТО, пришли поддержать 12 бывших бойцов роты «Торнадо», которых судят за совершение тяжких преступлений.

Ночь на 3 августа, вход в снова пошли флаеры, камни, дымовые шашки и слезоточивый газ. А в зале подсудимые забаррикадировались в боксе, протестуя против ущемления их права на защиту.

Отже, більшість каналів не змогла дати глядачу чітку відповідь – скільки співробітників «Торнадо» судять за вчинення низки злочинів. Протягом тижня канали або казали про вісьмох бійців, або говорили узагальнено, що судять бійців підрозділу. Також часто редакції некоректно казали, що розглядається справа командира чи його заступника. У перший день «стихії» під Оболонським судом лише у «Вікнах» на СТБ прозвучала точна кількість. А наступного дня – на «плюсах».

Більшість каналів подавали факт проведення суду у закритому режимі без достатнього і важливого бекграунду – не вказували, що причиною цьому стало, зокрема, дослідження під час процесу обставин злочину проти статевої свободи та статевої недоторканості. Таким чином глядач міг не зрозуміти рішення суду та невиправдано підіграти стереотипам про несправедливу вітчизняну судову систему.

Крім того, виникла дивна ситуація, за якої 5 канал  повністю замовчував тему.

На фото – у суді на «торнадівцями»

Фото: antikor.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4653
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дарья
2802 дн. тому
В інтернеті вже повсюди є фото, де вони займаються настільки непристойними речами. що навіть коментувати не хочеться.
Інна
2803 дн. тому
Інформацію про те, хто такі насправді ці виродки можна знайти на багатьох ресурсах, які не замовчують про звірства торнадівців. http://joxi.ru/LmG40D3C5Wad21
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду