Медіаінквізиція: канали поділили конфесійні сфери впливу

Медіаінквізиція: канали поділили конфесійні сфери впливу

8 Серпня 2016
3126
8 Серпня 2016
10:30

Медіаінквізиція: канали поділили конфесійні сфери впливу

3126
Під час висвітлення хресної ходи УПЦ МП 5 канал та «1+1» найбільш яскраво показали себе противниками цієї релігійної акції. Натомість прихильність до УПЦ МП виявив «Інтер», який жодним чином не висвітлив релігійної акції УПЦ КП 28 липня
Медіаінквізиція: канали поділили конфесійні сфери впливу
Медіаінквізиція: канали поділили конфесійні сфери впливу

Ситуація навколо хресної ходи, організованої Українською православною церквою Московського патріархату, була напружена. Каталізаторами агресії щодо її учасників та організаторів укотре стали соцмережі, причому дії самих учасників ходи приводу для пересторог давали мінімальні.

Про реакцію соцмереж досить влучно написала Ольга Мусафірова в репортажі про хресну ходу: «фантомные страхи мучили соцсети».

З різних причин канали в різних варіаціях теж «захворіли» релігійними страхами. І їхні організми реагували: намагалися «відторгнути» незручні конфесії. І схилити до цієї позиції глядачів.

Деякі канали в новинних блоках прайм-тайму відверто атакували УПЦ МП, її ходу та учасників і виявляли прихильність до ходи УПЦ КП 28 липня. Інші (точніше один) —  відверто зневажили ходу, організовану УПЦ КП (а отже і її учасників), надаючи їй мінімальної інформаційної уваги.

При цьому, борючись зі страхами, канали, за поодинокими винятками, забули: їхні глядачі є представниками різних конфесій — і УПЦ КП, і УПЦ МП. І що кожне невиважене слово чи крок може образити релігійні почуття споживачів їхньої інформації, а це може додати оливи у вогонь міжконфесійного протистояння.

«Русскій мір» і ходаки

Чи не найяскравіше позицію противників Хресної ходи показав 5 канал. Це можна зрозуміти з того, яку «антиідеологічну» лексику щодо самого релігійного дійства чи його учасників використовували журналісти.

25 липня на початку випуску новин серед головних тем під час анонсу звучить якраз хресна хода. В цей момент тему протитрували так: «“Русский мир” іде на Київ». Цим самим безпідставно підживлюючи у глядачів згадані «фантомні страхи».

У підводці до сюжету ведучий називає хресну ходу так званою. Таким чином знецінюючи її суть та висловлюючи позицію щодо її фейковості чи несправжності. Робити таке некоректно хоча би з тих міркувань, що так можна образити релігійні почуття учасників акції. Варто зазначити, що й цього дня, й у всі наступні 5 канал був єдиним, хто таким чином характеризував акцію.

Але ведучий не зважає на чиїсь почуття. І зневажливо називає учасників ходи «ходаками от "русского мира"»:

«Артем Овдієнко, ведучий: Учасників так званої хресної ходи, яких ведуть чи пак везуть на Київ зі сходу України, від 3 липня зі Святоуспенської Світогірської лаври не пустили таки активісти до Борисполя. Вони ще напередодні встановили на в’їзді в місто блок-пост. Запевняють, усе за законом, адже Бориспільська міськрада забороняла ходакам от "русского мира" крокувати їхнім містом».

Утім, як можна зрозуміти з подальшого розвитку подій у випуску, знецінення учасників релігійної акції, — не власне бачення ситуації від ведучого, а частина редакційної політики. Журналістка під час включення теж називає хресну ходу так званою:

«Світлана Рябошапка, кореспондент: І зараз я перебуваю на кільцевій дорозі, і глядачі наші можуть бачити, є тут тиснява на цій дорозі і утворилася вона, власне, через те, що саме цією дорогою і рушили в обхід міста учасники так званої хресної ходи».

26 липня канал перевершив «досягнення» попереднього дня. Цього разу у випуску в анонсі про сюжет щодо хресної ходи паралельно на екрані з'явився титр «сунуть на Київ».

Згідно з онлайновим тлумачним словником української мови, слово «сунути» має кілька значень. Одне з них, до прикладу, позначає «іти повагом або через силу; їхати повільно». Ще одне значення — «намагатися проникнути кудись настирливо, без дозволу». Отже, формулювання «сунуть на Київ» має радше негативну конотацію, ніж нейтральну, зважаючи на контекст, у якому воно використовується, та негативне ставленням до ходи в попередні дні.

Згодом ведучий в одній із начиток знову каже, що хода «суне»:

«Артем Овдієнко, ведучий: ….Тож ходу декілька разів зупиняли і люди стояли під палючим сонцем (в Києві сьогодні було і до плюс 32-ох за Цельсієм). Менше з тим, так звана хресна хода прихильників "русского мира" сунула з самого ранку на Київ з двох боків: зі сходу Житомирською трасою та із заходу з боку Борисполя».

У цьому ж випуску ведучий придумав ще одну фразу на означення учасників ходи, якою цих людей можна образити. Називає їх «адептами "русского мира" Московського патріархату»:

«Артем Овдієнко, ведучий: Адептів "русского мира" Московського патріархату, які сунуть на Київ з заходу, чекають з хвилини на хвилину на блокпості, що його проукраїнські активісти встановили на Житомирській трасі. Неподалік перебуває кореспондентка "5"-го Анна Мірошниченко. В неї розпитаємо подробиці».

В начитці ведучий некоректно називає учасників «адептами "русского мира" Московського патріархату». Цим самим маніпулятивно узагальнюючи зв'язок певних політичних поглядів із релігійними. А потім каже, що пішки середмістям учасники «не вештатимуться». Але таке формулювання застосується часто щодо осіб низького соціального статусу:

«Артем Овдієнко, ведучий: Отже так звана хреста хода на Київ перетворилася на оглядову автобусну екскурсію. Адептів "русского мира" Московського патріархату на Володимирську гірку звозитимуть автобусами. Тож пішки середмістям не вештатимуться, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков».

Крім того, варто зазначити, що сам міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков такого некоректного формулювання не використовував на брифінгу, з якого журналісти взяли інформацію про транспортування вірян автобусами. Це можна легко з’ясувати, переглянувши відеозапис брифінгу Авакова.

Водночас редакція подає окремою начиткою думку представника УПЦ Київського патріархату, не збалансовуючи її думкою представника УПЦ Московського патріархату:

«Артем Овдієнко, ведучій: Обурення ж українців проти так званої хресної ходи виникло через подвійні стандарти Московського патріархату. Таку думку в ексклюзивному коментарі п'ятому каналу висловив секретар священного синоду УПЦ Київського патріархату. Каже — Московський патріархат не визнає Росію агресором — натомість закликає припинити опір окупантам.

Євстарій, Архієпископ Чернігівський і Ніжинський: Коли говорять про те, що нам треба припинити війну забувають про те, що війна може бути припинена тільки всіма сторонами — які в цю війну включені. А коли церква Московського патріархату говорить лише про громадянську війну і не говорить про Росію як про агресора... Всі заклики до припинення війни, по суті, є не чим іншим як однією із технологій які спрямовані на щоб припинити опір України Російській агресії».

27 липня ведучий у підводці для позначення учасників ходи використовує зневажливе слово «ходаки». При цьому так само каже, що ця акція є «так званою»:

«Ведучий: Небачені заходи безпеки, 5 тисяч поліцейських та перекрите середмістя Києва, і фінал так званої "хресної ходи" минув без сутичок чи провокацій. Обидві колони ходаків від Московського патріархату, які йшли на Київ із Заходу та Сходу, вдень дісталися Володимрської гірки, а потому й Києво-Печерської Лаври та відбули там свої таїнства».

У самому сюжеті журналіст використовує нейтральну лексику. Називає учасників «паломниками» чи «вірянами»:

«Кор.: Паломники, які приїхали напередодні ночували у монастирях та церквах столиці. ці віряни спали в одному із храмів у Святошинському районі Києва. Вони переконані, що всі православні християни мають взяти участь у хресній ході та молебні за мир.

Кор.: Близько до 12-ї години Європейська площа та прилеглі вулиці заповнюються вірянами, які йдуть на Володимирівську гірку».

Разом із тим на включенні журналіст каже, що хода зробила «чималі незручності для киян», чим висловлює думку про небажаність проведення акції:

«Кор.: Ну і центр столиці вже абсолютно вільний. Ті вулиці, які були з самісінького ранку перекриті, які зробили чималі незручності для киян, уже вільні, по них можна пересуватися».

При цьому забуває, що про ці «незручності» було повідомлено заздалегідь. Ще 25 липня редакція в ефірі подала синхрон начальника головного управління СБУ в Києві та Київській області Степана Грещука, який зазначав, що «Київська міська державна адміністрація доведе до відома через засоби масової інформації, буде доведена до відома інформація про місце паркування автотранспорту, автобусів».

Вкотре редакція в начитці з синхроном подає думку представника Київського патріархату, який звинувачує Московський патріархат у бажанні дестабілізувати українське суспільство за допомогою ходи. І вкотре відсутній баланс, чим редакція віддала перевагу УПЦ КП:

«Впорати українське суспільство та дестабілізувати його. Саме таким був намір московського патріархату, коли він організовував так звану хресну ходу. Певен у цьому предстоятель Патріархату київського.

— Яка мета цього хресного ходу? Під прикриттям церковним збурить, дестабілізувать українське суспільство. І це агресору на користь. Якщо ви хочете миру, виходьте, виводьте своїй війська, сво техніку з України і дайте нам можливість жити в спокої».

Для порівняння: 28 липня, під час офіційного відзначення Дня хрещення Київської Русі, канал не використовує ніяких емоційно забарвлених слів чи якихось зневажливих слів щодо учасників релігійної акції, зокрема ходи від Володимирського собору до Володимирської гірки. Також не називає редакція ходу «так званою»:

«Артем Овдієнко, ведучий: 1028-му річницю хрещення України-Руси відзначали віряни київського патріархату. Ходою від Володимирського собору до пам’ятника князю Володимиру пройшли середмістям Києва 10 тисяч вірян, підрахували у поліції. Разом з ними крокувала і кореспондентка 5-го Людмила Голоднік.

Людмила Голоднік, кор.: Засвітла прокинулися, щоби зайняти місце у Володимирському Соборі. Так віряни поспішали на урочисту літургію з нагоди 1028-річниці хрещення Київської Руси України. Її очолив патріарх Філарет. Кому місця у храмі забракло, шикуються на подвір’ї в очікуванні хресної ходи.

Кор.: Рух транспорту від собору через вулицю Володимирську і до пам’ятника Хрестителю Київської Руси перекрили. Тож, віряни ідуть без перешкод».

На «1+1» у понеділок, 25 червня, ведуча інтонаційно підкреслила, що колони хресної ходи рушили саме на «українську столицю», натякаючи на абсурдність ситуації:

«Юлія Бориско, ведуча: Заходи безпеки до хресної ходи. Колони, що вирушили на столицю, на українську столицю, із Святогірська та Почаївської лаври, уже завтра планують увійти в Київ».

При цьому подача теми в сюжеті після підводки ведучої є стриманою та коректною.

Натомість 26 червня почалися з’являтися перші риси упередженого ставлення до хресної ходи, організованого УПЦ Московського патріархату, характерні саме для «Плюсів». Ідеться, до прикладу, про «тролінг» чи жарти, які висловлювали ведуча або кореспондент у матеріалах.

Так, приміром, у глузливому тоні ведуча перефразовує зміну формату проведення акції на її фіналі під Києвом. Каже, що «була піша хода — стане автобусна їзда»:

«Юлія Бориско, ведуча: Була піша хода — стане автобусна їзда. За словами Міністра внутрішніх справ, правоохоронцям вдалося домовитися із предстоятелем Православної церкви Московського патріархату Владикою Онуфрієм».

Натомість якби журналісти цікавилися особливістю ходи, то знали би, що назва самої акції є символічною. Як ідеться в матеріалі «Української правди», «большую часть пути паломники передвигались на автобусах, но, подъезжая к большим городам, дальше шли пешком».

В іншій підводці ведуча звинувачує вірян у тому, що вони «забрали спокій усіх правоохоронців». Хоча, як відомо, охорона громадського порядку — це обов’язок правоохоронців. А тому така деталь недоречно натякає, що винні в цих незручностях саме віряни. Це висловлювання схоже на узагальнене й безособове твердження кореспондента 5-го каналу, який заявив, що хода спричинила «чималі незручності для киян». Водночас редакція, також як і 5 канал, не гребує використанням ярликів і каже, що ця хресна хода є «проросійською»:

«Кор.: Кульмінацією цього проросійського хресного ходу має стати молебень на Володимирівській гірці в Києві».

Під час включення журналіст подає деталь про те, що в деяких учасників були помічені в руках портрети останнього царя Російської імперії Миколи ІІ. Попри те, що журналіст коректно зазначає, що не всі учасники ходи тримали портрети, все ж наразі в контексті суспільно-політичної ситуації в Україні, а також на фоні вже створеного медіа неоднозначного образу хресної ходи УПЦ МП, ця деталь викликає у глядача негатив:

«Кор.: Не обійшлося сьогодні і без сутичок… От в деяких учасників ходи традиційно, окрім божих образів, були помічені і портрети царя Миколи ІІ-го. Цікава, до речі, тенденція. Чим ближче до Києва була хода, тим прискіпливіше царські світлини учасники ходи намагалися сховати».

Та поза увагою залишається причина, чому УПЦ Московського патріархату з почестю ставляться до сім’ї царя та його сім’ї. Згідно з даними української версії Вікіпедії, «з 2000 року Микола ІІ, а також члени його сім'ї визнаються Російською Православною Церквою як страстотерпці». Страстоте́рпець, згідно з даними тієї ж Вікіпедії, — це «лик православних святих, що терпіли страждання (страсті, грец. πάθος, πάθημα, лат. passio) в ім'я Ісуса Христа, або ж за інших обставин, не пов'язаних безпосередньо з вірою. В останньому випадку підкреслюється особливий характер їхнього подвигу — беззлобність і непротивлення ворогам». Оскільки УПЦ МП підпорядковується Російській православній церкві, цілком логічно, що люди несуть портрети Миколи ІІ та членів його сім’ї, яких вважають святими. А отже, такі дії журналістів можуть розцінюватися як зневага до релігійних почуттів учасників хресної ходи, які тримали портрет царя.

27 червня, коли хресна хода пройшлася центром Києва, ведуча знову звинуватила вірян у тому, що «спокою не мали понад п'ять тисяч правоохоронців»:

«Юлія Бориско, ведуча: Щоб хресна хода за мир була справді мирною, спокою не мали понад п'ять тисяч правоохоронців. Серед особливостей свята: шанувальники Московського патріархату, також перекриті вулиці, металошукачі і найвищий ступінь терористичної загрози в столиці».

Журналіст використовує негативне щодо ходи оцінне судження, нібито вона «знеславилась» через використання атрибутів. Хто вирішив, що вона знеславилась, — невідомо.

Як зрозуміло з контексту цього закадрового тексту, йдеться про такий «атрибут», як образ російського царя Миколи ІІ. Але казати про те, що використання його портрета в такій акції, зважаючи на канонічний статус царя для вірян УПЦ МП, — це вияв зневаги до релігійних особливостей даної конфесії:

«Кор.: Не минулося сьогодні без атрибутів та закликів, через яких хресний хід знеславився. Харків'янка Любов з образами Бога і російського царя розмірковує про своє: “Это же наше едино все, Россия наша! Мы единая страна! Не нужно нам воевать, даже ругаться между собой не нужно!”».

У сюжеті ж цього самого кореспондента, який транслюється у випуску після включення, журналіст використовує вже апробовану редакційну практику щодо опису подій, пов’язаних із ходою, — жарти й тролінг. Так, обігрує офіційну назву акції, називає її «хресною їздою»:

«Іван Гребенюк, кореспондент: Сьома ранку! Околиця столиці! Тут ночували прочани, що прийшли в Київ із Заходу. Хтось досипає, хтось снідає, хтось розплановує свій день. Після молебню прочан розсаджують у автобуси. З цього моменту хресна хода перетворюється на хресну їзду».

Одразу після цього в піднесеному й тому ж «знущальному» тоні каже, що формування колони, це — «ідилія», яку «зіпсували противники Московського патріархату»:

«Вірян висаджують і показово вишуковують у різних кінцях площі, аби дві ходи Східна та Західна таки зустрілися за розкладом. Ідилію дещо зіпсували противники Московського патріархату. Одиницям вдалось провести з собою протестні плакати і влаштувати невеличку акцію».

Наприкінці матеріалу журналіст непрямо насміхається зі священика, який на відео сідає в іномарку, аби доїхати до Києво-Печерської лаври, де продовжиться відзначення Дня Хрещення Русі. Він у жартівливому тоні розповідає, що «відомий намісник святинізвернув на третині шляхуаби обігнати ходу»:

«Кор.: Хоча і це ще не все! Попереду ще молитовний вечір! Із Володимирської гірки майже десятитисячна колона прочан рушила новим хресним ходом до Печерської лаври. Хоча цей відрізок дався не всім! Відомий намісник святині, до якої всі пішли, звернув на третині шляху. Каже, аби обігнати ходу, бо має зустріти її першим.

Намісник святині: Я не встигну просто, швидкості не хватить!

Кор.: Допомога чекає за рогом! Молитимуться у лаврі до пізнього вечора!»

В іншому включенні журналістка некоректно оцінно зазначає, що «ходаки православної процесії» тримали в напрузі «всю Україну»:

«Ганна Бока, кореспондент: Вітаю, Юлю. Отже видихайте, адже ходаки православної процесії, які ще 3 липня збурили й тримали в напрузі фактично всю Україну, нарешті по обіді добралися до Києво-Печерської лаври».

Згодом журналістка переповідає, як вона тролила прочан — запитувала, чому вони не їхали молитися за мир у Москву:

«Але чому люди їхали молитися за мир у Київ, а не, скажімо, в Москву, ми питали це в дуже багатьох, але мало хто з них міг це пояснити. Давайте послухаємо.

Прочанин: Не будет у нас любви между собой — война будет всегда».

А от 28 червня до хресної ходи УПЦ КП від журналістів «Плюсів» — нуль зневаги. Немає жодних негативних оцінних суджень, немає позначень учасників ходи з негативною конотацію. До прикладу, в матеріалі — жодного разу не використовується слово «ходаки»:

«Ольга Кошеленко, корреспондентка: Не встигли правоохоронці провести зі столиці прочан Московського патріархату, як уже знову на варті вірян Патріархату київського».

Натомість у матеріал кореспондентка вводить «позитивну» деталь — «чи не кожен у вишиванці»:

«Ольга Кошеленко. До Володимирського собору тим часом на вранішню службу сходяться люди. Чи не кожен — у вишиванці.

Місцевий мешканець. Ну, це для українця — святе!»

А ведуча перед сюжетом укотре оцінно звинуватила, що віряни Московського патріархату «тримали Київ в напрузі напередодні»:

«Юлія Бориско, ведуча: Відмолились. Після ходи віряни Московського патріархату, що тримали Київ в напрузі напередодні, День Хрещення Київської Русі-України відзначили на державному рівні».

Якщо переглядати сюжети каналу «112», редакція намагалася не нагнітати ситуації та висвітлювали події навколо ходи максимально об’єктивно, коректно висловлюючись щодо учасників ходи УПЦ МП загалом.

Так, до прикладу, в новині від 25 липня йдеться про вірян, які планують зустрітися двадцять сьомого липня на Володимирській гірці:

«Дві групи вірян планують зустрітися двадцять сьомого липня на Володимирській гірці. далі вирушають у Києво-печерську лавру».

А 26 липня в сюжеті редакція обмежилася коментарями офіційних осіб, не даючи синхронів противників ходи, які переважно використовували негативний лексикон щодо акції чи її учасників:

«Юлія Галушка, ведуча: В особливому режимі у середу працюватиме столична поліція. Усе через хресну ходу до річниці хрещення Русі. На Володимирській гірці, де мають зустрітись дві колони учасників із Почаєвської та Святогірської лаври української православної церкви, встановлять пропускний режим.

Кор.: Надвечір учасники ходи із Західної України в супроводі правоохоронців підійшли до Києва. Сьогодні вони планують дійти до храму у Святошинському районі столиці. Натомість друга частина ходи зі сходу лишається заблокованою на в'їзді в місто зі сторони Борисполя.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ: Мы достигли договорённости с владыкой Онуфрием, главой Московского патриархата православного о том, что сейчас мы локализуем эту ситуацию, что сейчас верующие остановят этот ход, сядут в автобусы и проследуют к месту ночёвки».

27 липня ситуація повторилася. Автор лише згадує про «громадського активіста Дмитра Резніченка, обгорнутого в червоно-чорний прапор, поскаржилися в поліцію учасники хресного ходу». Але при цьому — жодного синхрону:

«Юлія Галушка, ведуча: З безпрецедентними заходами безпеки, але мирно і без провокацій. У Києві таки відбулась зустріч учасників Хресної ходи Української Православної церкви і молебень до дня Хрещення Русі на Володимирській гірці.

На громадського активіста Дмитра Резніченка, обгорнутого в червоно-чорний прапор, поскаржилися в поліцію учасники Хресного ходу. Чоловіка попросили піти. Водночас, за повідомленням поліції, у кількох учасників Хресного ходу правоохоронці вилучили ножі. Втім, їхніх власників таки пустили на заходи».

Така ж коректність і стриманість — і в матеріалі про 28 липня про ходу УПЦ КП:

«Юлія Галушка, ведуча: Під посиленою охороню та без інцидентів відбулася у столиці Хресна хода парафіян Української православної церкви Київського патріархату. Та кілька десятків людей через спеку все ж звернулися по допомогу медиків.

Ігор Меделян: Після служби у соборі Хресним ходом віряни рушили на молебень до Володимирської гірки».

Утім, суттєва відмінність в ефірах від 27 липня та 28 липня, коли відбулися хресні ходи конфесій УПЦ МП та УПЦ КП відповідно, — розміщення матеріалу у верстці випуску.

Якщо про ходу Московського патріархату 27 липня редакція розповіла одразу на початку ефіру, то про ходу Київського патріархату 28 липня — майже наприкінці випуску новин. Хоча в останній узяв участь Президент та офіційні особи країни, а також представники різних церков, зокрема й керівник УПЦ МП Онуфрій.

Схожа ситуація виникла з висвітленням теми на «UA: Першому». 25 липня, до прикладу, журналістка коректно каже про півтори тисячі вірян, які біля села Нестерівка:

«Анастасія Муратова, кор.: Хресна хода зупинилася біля села Нестерівка. Тут зараз приблизно півтори тисячі вірян».

26 липня ведуча коректно називає людей «учасниками хресного ходу»:

«Валерія Богренцова, ведуча: …Для учасників хресного ходу Київська мерія виділила автобуси, їх перевірятимуть правоохоронці. В районі Володимирської гірки встановлять 20 рамок металошукачів, оглядатимуть сумки і наплічники».

Так само — і 27 липня. При цьому коректно подає деталь про певну незручність від такої багатолюдної акції. Каже, утворилися черги з машин, водії яких не знали про перекриття доріг. Таким чином не узагальнюючи і не стверджуючи, що незручності були для всіх киян:

«З боку Хрещатика цілий натовп. Перевірка особистих документів, а також сумок, пакунків, металеві рамки. Через усі ці заходи безпеки на підході до Європейської площі утворилися черги з вірян. Утворилися черги і з машин, водії яких про обмеження руху не знали.

Тетяна Кобзар, киянка: Трохи заважає. Я не знаю, як мені зараз проїхати на Подол, наприклад. Тому зараз стою і шукаю маршрут».

Утім, певна прихильність редакції до ходи УПЦ КП проявляється в іншому — в наданні в сюжеті випуску за 28 липня коментаря її наставника Філарета:

«Очолив богослужіння святійший партіарх Філарет.

Філарет, святіший патріарх Київський і всієї Руси-України: Християни, спокій, спочинних рабів твоїх на Донбасі убієнних».

Натомість у матеріалі від 27 липня про хресну ходу УПЦ МП — жодного коментаря його настоятеля Онуфрія.

Позиція СТБ також проявилася на стику двох днів відзначення Дня Хрещення Київської Русі — з 27 по 28 липня.

27 липня журналіст подає тему, перебуваючи в студії. У блоці — жодного слова про причину та мету самої акції. Також відсутній коментар настоятеля УПЦ МП Онуфрія.

Зате 28 липня канал подав повноцінний сюжет про хресну ходу УПЦ КП, у якому глядач чітко розуміє мету, з якою люди вийшли, — за мир. Хоча нагадаю, УПЦ МП також організовував ходу з подібним гаслом — «Всеукраїнська хресна хода миру, любові та молитви за Україну»:

«Кор.: Через годину хода дістається фінальної точки і тут, з хвилини на хвилину, має розпочатися молитва. Майдан біля пам’ятника швидко заповнюють люди. Сюди приїхали з усієї України, аби помолитися про одне...

Жінка 1: За Україну, за мир.

Жінка 2: Ми будем збиратися тут, ми будем сильніші».

Крім того журналістка подає коментар керівника УПЦ КП Філарета:

«Кор.: Біля підніжжя Володимира з’являється Філарет. Майданчик не вміщає охочих. Люди гуртуються з усіх бік. Разом з настоятелями інших церков і військовими капеланами заводять молитву за мир, українських воїнів і незалежність.

Філарет, голова УПЦ КП: Ми переможемо. Чому ми переможемо? А тому, що з нами Бог!»

«Інтер» же так само спокійно, відсторонено та в повному обсязі говорив про саму хресну ходу, її учасників.

Прихильність до хресної ходи УПЦ МП канал виявив 26 липня. Точніше, не до самої акції, а до народного депутата України від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського. Редакція дає синхрон співфракційника та співвласника каналу Сергія Льовочкіна, хронометраж якого, за всіма правилами, триває невиправдано довго — 01 хв 31 с.

«Алексей Лихман, ведущий,: Про ситуацию вокруг крестного хода и насколько хорошо сработали правоохранительные органы прокомментировал нардеп Вадим Новинский.

Вадим Новинский, народный депутат: Вчера и сегодня полиция на Бориспольском направлении сработала очень хорошо. […]Я надеюсь, что власть и правоохранительные органы сработаю четко и не будет никаких столкновений, никаких заворушек на протяжении вот этого всего действия. Есть у нас власть в конце-концов, или нет?»

Водночас, як ідеться, зокрема, в репортажі «Новой газеты», Вадим Новинський є покровителем хресної ходи:

«Покровителем мероприятия в целом называют третьего олигарха, мецената православной церкви, депутата “Оппозиционного блока” Вадима Новинского».

А у згаданому матеріалі «Української правди», його називають одним із «ключевых спонсоров крестного хода»:

«Депутата “Оппозиционного блока” Вадима Новинского, младшего партнера Рината Ахметова, владельца "Смарт-групп" и "Смарт-холдинга", источники "Украинской правды" в церкви называют одним из ключевых спонсоров крестного хода».

27 липня редакція вже використовує хресну ходу для реклами як Вадима Новинського, так і голови «Опозиційного блоку» Юрія Бойка:

«Кор.: Молитва о мире длится почти час. Молятся вместе священники, обычные верующие и политики.

Юрий Бойко, глава фракции "Оппозиционный блок": Это великий праздник, мы видели абсолютно мирную, добрую акцию. Очень важно, что пришли люди и с Востока, и с Запада страны. Это единение, это единый порыв, это нацеленность на добро, И все молитвы, которые звучали сегодня, это были молитвы о мире.

Вадим Новинский, народный депутат. "Оппзиционный блок": И вчера, и сегодня и Министерство внутренних дел, и СБУ сработали очень четко. Не было никаких столкновений, никаких провокаций. Крестный ход, где верующие люди показали то что молитва может победить все».

Цього ж дня редакція проджинсувала «Опозиційний блок», оголосивши її заяву про підтримку всією країною мети хресної ходи. Але ця інформація не може розглядатися як інформаційний привід:

«Олексій Ліхман, ведучий: Крестный ход показал, что его цели поддерживает вся страна. Об этом заявили в партии "Опозиционный блок". Отметили, что масовое участие людей в крестном ходе стало демонстрацией реальных настроений украинского общества».

Прихильність каналу саме до УПЦ МП яскраво проявилася в ефірі 28 липня. По-перше, редакція сказала про ходу «опонентів» — УПЦ КП — глибоко в середині ефіру. По-друге, інформаційним приводом стала участь у ній Президента, а не саме дійство. По-третє, новина про ходу УПЦ КП, головним героєм якої є Президент, редакція подає у форматі начитки з синхроном Петра Порошенка. По-четверте, перед цією начиткою — новина про продовження відзначення Дня Хрещення Київської Русі та про божественну літургію в Києво-Печерській лаврі, де богослужіння провів настоятель УПЦ МП Онуфрій:

«Олексій Ліхман, ведучий: Сегодня Украина отмечает День Крещения Киевской Руси. В Киево-Печерской лавре на божественную литургию пришли десятки тысяч верующих. Богослужение провёл предстоятель Украинской Православной церкви митрополит Онуфрий. Прибыли и посол Константинопольского Патриархата, делегация свещеннослужителей из Афонских монастырей, дипломаты, политики. Богослужение провели по Афонскому уставу именно так, как оно совершалось тысячу лет назад. Спрециально к этому дню в столицу привезли чудотворные иконы из разных регионов Украины.

Олексій Ліхман: А Петр Порошенко принял участие в общей молитве и торжественных мероприятиях по случаю Дня Крещения Руси-Украины на Владимирской горке. Вместе с главой государства за Украину молились руководители всех украинских церквей, воины АТО и волонтеры.

Петр Порошенко, Президент Украины: Православна церква в Україні вкрай потребує невідкладної уваги з боку Вселенського Константинопольського престолу. Він єдиний, хто спроможний допомогти православним України об'єднатися і врегулювати канонічний статус української церкви в структурі світового православ'я».

«Україна» ж не проявляла «агресії» до прочан, які брали участь в хресних ходах — чи то організованого УПЦ МП 27 липня, чи то УПЦ КП 28 липня. Причому редакція в пріоритетності висвітлення теми нікому не віддала перевагу — висвітлюючи її в ці дні на початку своїх ефірів. Також присутні коментарі 27 липня наставника УПЦ МП Онуфрія, а 28 липня — наставника УПЦ КП Філарета.

Натомість 27 липня, як і для колег з «Інтера», хресна хода для «України» стала цікавою з іншого приводу — прорекламувати нардепа Вадима Новинського:

«Кор.: Вот он, момент встречи, у памятника Владимиру Великому.

Вадим Новинський, народний депутат України: Это означает единение в нашем народе, что люди сюда пришли помолиться за мир и согласие в Украине. Все, кому дорога Украина, пришли сюда, чтоб воздать Господу свои молитвы».

А 28 липня редакція проджинсувала нардепа від «Радикальної партії Олега Ляшка» Дмитра Лінька:

«Кор.: Депутаты сегодня без удостоверений и значков, надеяться на единство и согласие среди духовенства.

Дмитрий Линько, народный депутат Украины: Держава і церква розділені, але безумовно ми всі громадяни України, ми всі православні християни і тому ми можемо тільки допомагати в тому як церковні ієрархії як віряни як релігійні громади будуть іти до того щоб їх об’єднали».

Під час висвітлення теми ICTV не проявляв позицію противника чи прихильника ходи УПЦ МП або УПЦ КП. Натомість окремими «тонкими» деталями одночасно створювали як «позитивний» образ ході, так і негативний.

25 липня ведуча самовільно каже, що в Києві нервова атмосфера в очікуванні хресної ходи. Цим самим маніпулятивно нагнітає ситуацію навколо акції:

«Інна Шевченко, ведуча: У Києві нервова атмосфера в очікуванні хресної ходи, організованої Московським патріархатом».

Натомість у сюжеті журналістка ніби «відбілює» учасників ходи та наголошує на тому, що акція — «без триколорів і георгіївських стрічок»:

«Кор.: З самого ранку на околицях Борисполя зібралося кількасот активістів та учасників бойових дій. Воно заблокували дорогу, якою хотіла пройти колона та виглядала мирно — три сотні чоловіків і жінок без триколорів і георгіївських стрічок».

26 липня знову «відбілює» ходу, мовляв, вона мирна та в ній відсутня «російська символіка»:

«Кор.: У поліції застерігають, роблять все, аби уникнути провокацій. Силовиків надзвичайно багато. Хоч хода і мирна, в ній немає російської символіки, та на підступах до столиці прихильників Московського патріархату чекають українські націоналісти».

27 липня журналіст у сюжеті вкотре згадує, що під час ходи не було «жодних російських триколорів та георгіївських стрічок»:

«Кор.: О 12:30:00 колони вірян із Святогірської Лаври Донеччини та Почаївської Лаври Тернопільщини зустрілися на Європейській площі і разом рушили на Володимирську гірку. Є навіть ті, хто приїхав з окупованого Донецька. Святковий молебень на Володимирській гірці тривав не більше півгодини. Тут не було жодних російських триколорів та георгіївських стрічок».

Разом з тим автор матеріалу дає й «негативну» деталь. Узагальнено, а отже некоректно каже, що киянам, «які живуть або працюють в центрі», заходи безпеки не сподобалися:

«Кор.: Киянам, які живуть, або працюють в центрі, такі заходи геть не сподобалися. Дехто не міг пройти навіть за кілька метрів до власного дому чи роботи.

Чоловік: Та що це за бардак?

Поліцейський: Ну, звертайтеся…

Чоловік: Ви порушуєте права мої. Я йду додому».

Збій калькулятора

За даними сайту УПЦ МП, у хресній ході 27 липня взяло участь від 80 до 100 тис людей: «За мінімальними підрахунками в урочистостях з нагоди свята Хрещення Русі взяли участь від 80-ти до 100 тисяч чоловік».

Водночас сайт «Українська правда» повідомляє, що цього дня, за різними даними поліції, участь у заходах взяли від 8 до 10 тис. людей: «Раніше правоохоронці повідомляли, що в молебні на Володимирській гірці та прилеглих територіях беруть участь від 8 до 10 тисяч чоловік».

Така критична невідповідність призвела до того, що каналам також важко було розібралися з «істинною» кількістю учасників. Зважаючи на такі кардинально різні дані, редакціям варто було подавати цифри як правоохоронців, так і організаторів акції.

На «1+1» ведуча каже, що зібралося до 10 тис. людей. Причому не каже, що це дані поліції. І не каже іншої цифри, на якій наголошували організатори — УПЦ МП: від 80 до 100 тис. людей:

«Юлія Бориско, ведуча: Біля пам'ятника хрестителю Русі напередодні дня її хрещення зібралися до 10 000 людей».

Водночас у цьому ж випуску журналістка під час включення називає цифру від організаторів — до 100 тисяч прочан. Але одразу після цього каже, що чимало людей на цю службу так і не дійшли. Таким чином контекст, у якому подаються ці дані, радше служить на підтримку позиції правоохоронців:

«Ганна Бока, кореспондент: В УПЦ Московського патріархату нарахували до ста тисяч прочан, але чимало з тих, що начебто хотіли добратися до Києва на молитву, чомусь на цю службу так і не дійшли вже. Після 16-ї години ми бачили, як люди сідали в автобуси і масово роз’їжджалися по домівках».

На каналі «112» журналіст точно з посиланням на дані поліції каже про 10 тисяч учасників. Утім, загально говорить про те, що за даними організаторів, — «у кілька разів більше». Скільки саме це — невідомо. «У кілька разів» — може бути і 20 тис., і 30 тис., і 40 тис.:

«Кор.: На початку липня Хресна хода вирушила до Києва двома колонами, з Донеччини і Тернопільщини. її намагалися блокувати противники ходу, а правоохоронці заявляли про знайдену на шляху вибухівку. Втім ексцесів вдалося уникнути. загалом , за даними поліції, у столиці зійшлося 10 тисяч учасників. За даними організаторів , у кілька разів більше».

5 канал же дає тільки інформацію від правоохоронців — «близько 10 тис. паломників»:

«Кор.: Згодом віряни з піснями, молитвами та іконами рухаються у напрямку Києво-Печерської лаври. Безпеку близько 10-ти тисяч паломників забезпечують 5 тисяч поліцейських, — повідомила згодом голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе».

«UA: Перший» узагалі не подає жодних даних щодо кількості учасників:

«Кор.: Після молебню люди рушили до Києво-Печерської лаври на всеношне бдіння. Колона розтяглася на кілька кілометрів. За словами голова Нацполіції Хатії Деканоїдзе, серйозних порушень під час ходи не було».

«Факти» ж дали дещо занижені дані. Ведуча каже про «майже 9 тисяч», хоча, як зазначалося, офіційні дані правоохоронців — від 8 до 10 тис людей:

«Інна Шевченко, ведуча: Правоохоронці звітують, що хресна хода, яка сьогодні дісталася Києва, мирно провела молебні на Володимирській гірці і в Києво-Печерській Лаврі. Прийшло майже 9 тисяч людей».

Причому в сюжеті звучить вже дві цифри: офіційні та від організаторів. «Майже 80 тисяч» та «максимум 9 тисяч», відповідно. Таким чином, журналіст теж занизив надані дані і від організаторів. Оскільки максимальний поріг, за їхніми даними, був 100 тис. людей:

«Представники Московського патріархату нарахували майже 80 тисяч вірян. У правоохоронців скромніші дані. Учасників ходи було максимум 9 тисяч».

На СТБ журналістка озвучує тільки дані поліції щодо кількості учасників. Причому робить це без посилання:

«Потому процесія пішки рушила до Києво-Печерської Лаври. Увесь маршрут, майже 10-тисячну колону супроводжували правоохоронці. На щастя, і тут минулося без провокацій».

А ведуча в підводці озвучує дещо іншу цифру — 9 тис. вірян:

«Тетяна Висоцька, ведуча: 9 тисяч вірян. Саме стільки учасників хресної ходи сьогодні пройшлися столичними вулицями».

На «Інтері» в сюжеті про ходу журналіст нічого не каже про кількість учасників. Натомість цифру озвучує ведучий, коли джинсує заяву «Опозиційного блоку». За даними партії, в релігійній акції взяло участь «сотни тысяч человек», чим редакція подала, по суті, завищені дані:

«Олексій Ліхман, ведучий: Крестный ход показал, что его цели поддерживает вся страна. Об этом заявили в партии "Опозиционный блок". Отметили, что масовое участие людей в крестном ходе стало демонстрацией реальных настроений украинского общества. В заявлении политсилы опубликовано на ее сайте говорит: "Сотни тысяч человек из всех регионов Украины в течении трех недель участвовали в шествиях крестного хода"».

Цікаво, що перед самим сюжетом про ходу ведучий каже про те, що «десятки тысяч участников крестного хода добрались до центра столицы и провели молебен на Владимирской горке». Скільки це — десятки — і звідки дані, невідомо.

«Україна» ж дає збалансовано інформацію — і від представника церкви, і від правоохоронців. Хоча озвучена цифра останніх, — дев’ять тисяч, — це «золота середина» позиції поліції, яка заявляла про участь у ході від 8 до 10 тисяч людей:

«Митрополит Антоній, керуючий справами Української православної церкви: Господь зібрав для молитви більше вісьмидесяти тисяч паломників. Саме стільки йшло по підрахункам від підніжжя пам'ятника князю Володимиру до Києво-Печерської лаври.

Кор.: В Нацполиции сообщают о девяти тысячах паломников. Сейчас в Киево-Печерской лавре началась всеношная, а завтра в торжествах ко дню крещения Руси Украины примет участие и Президент. Сообщение об этом есть на сайте главы государства».

Оголошуючи результати підрахунку учасників святкових заходів 28 липня, зокрема ходи, організованої УПЦ КП, канали по-іншому себе проявили, ніж попереднього дня.

Як ідеться на сайті УПЦ КП, кількість учасників хресної ходи сягає від 15 до 30 тис. людей:

«Урочиста хода зібрала велику кількість вірних Київського Патріархату з Києва та всіх областей України — за мінімальними оцінками понад 15 тисяч, а за максимальними — понад 30 тисяч осіб. Разом з Престоятелем Церкви вулицями Києва пройшов єпископат, багатотисячне духовенство та вірні, воїни та ветерани АТО, волонтери, політичні й громадські діячі та пересічні українці».

Водночас офіційний сайт Нацполіції України повідомив, «що 27 липня у церковних заходах взяли участь близько 14 тисяч громадян, 28 липня — 15 тисяч».

«Плюси» уникнули точних даних. Журналістка каже про «юрбу вірян»:

«Ольга Кошеленко. Президент тисне руки предстоятелям усіх церков і залишає святе товариство. Дороги перекривають рівно об 11-й, лише на час ходи. Із Володимирського собору юрба вірян рушає до Софійського, а звідти до пам’ятника князю Володимиру».

Канал «112» подає тільки одні дані — від радника МВС Зоряна Шкіряка:

«Ігор Меделян: За даними радника Міністра внутрішніх справ Зоряна Шкіряка, участь у Хресній ході взяли близько 15 тисяч людей. Через це автомобільний рух у центрі столиці частково перекрили. Відновили його після завершення молебню на Володимирській гірці».

5 канал також подає тільки офіційну позицію поліції — до 10 тисяч вірян:

«Артем Овдієнко, ведучий: Ходою від Володимирського собору до пам’ятника князю Володимиру пройшли середмістям Києва 10 тисяч вірян, підрахували у поліції.

Кор.: Розтяглася хресна хода на кілька кілометрів. За даними поліції, у ній взяли участь до 10 тисяч вірян. Трикілометрову дистанцію віряни подолали за годину і чекають на урочистий молебень».

«UA: Перший» подає цифру 15 тис. людей. Водночас канал — єдиний, хто підправив офіційні підрахунки поліції участі прочан в ході УПЦ МП 27 липня. Оскільки цього дня вже пізно ввечері, за оновленими даними, участь в акції взяли 15 тисяч, а не від восьми до десяти, про що повідомлялося до того:

«Валерія Богренцова, ведуча: 15 тисяч вірян Української церкви Київського патріархату взяли участь у відзначенні хрещення Русі -України в Києві. Стільки ж людей було і учора на хресному ході Московського патріархату. Такі дані Міністерства внутрішніх справ».

ICTV, як і попереднього дня, занизив дані — журналіст каже про «кілька тисяч вірян»: «Кор.: Опівдні колонна із сотень священників і кількох тисяч вірян вирушила до Володимирської гірки. Там відбувся молебень та молитва за єдність України проти російської агресії».

СТБ ж уникає точних даних і узагальнено каже, що майданчик біля підніжжя пам’ятника Володимиру «не вміщує охочих»:

«Кор.: Біля підніжжя Володимира з’являється Філарет. Майданчик не вміщає охочих. Люди гуртуються зусібік».

«Україна», як і СТБ, уникала точних даних щодо кількості людей:

«Кор.: После литургии идут на Владимирскую горку колонна растянулась. Правоохранители через каждые метров.

Зорян Шкиряк советник министра внутренних дел Украины: Сьогодні кількість правоохоронців залучена приблизно така, як вчора, від 4 000 до 4 5000.

Кор.: Крестный ход завершился молитвой, желающих столько что все не вместились, наблюдают с соседнего холма».

«Інтер» же сказав, що в Києво-Печерську лавру на божественну літургію, яку проводив УПЦ МП, прийшли «десятки тысяч». Зате в новині про молитву на Володимирській гірці, до якої прийшла хресна хода УПЦ КП, — жодних цифр:

«Олексій Ліхман, ведучий: Сегодня Украина отмечает День Крещения Киевской Руси. В Киево-Печерской лавре на божественную литургию пришли десятки тысяч верующих. Богослужение провёл предстоятель Украинской Православной церкви митрополит Онуфрий.

Олексій Ліхман: А Петр Порошенко принял участие в общей молитве и торжественных мероприятиях по случаю Дня Крещения Руси-Украины на Владимирской Горке. Вместе с главой государства за Украину молились руководители всех украинских церквей, воины АТО и волонтеры».

Таким чином, під час висвітлення теми хресної ходи УПЦ МП 5 канал та «1+1» найбільш яскраво показали себе противниками цієї релігійної акції. При цьому нейтрально чи з певним пієтетом канали поставилися до ходи УПЦ КП 28 липня.

Натомість прихильність до УПЦ МП виявив канал «Інтер», який жодним чином не висвітлив релігійної акції УПЦ КП 28 липня.

Фото - 112.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3126
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду